Kari Liuhto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kari Tapani Liuhto (s. 26. joulukuuta 1967 Joutseno) on suomalainen kansainvälisen liiketoiminnan professori ja Pan-Eurooppa Instituutin sekä Centrum Balticum -säätiön johtaja. Liuhto on myös englanninkielisen Baltic Rim Economies -lehden ja suomenkielisen Pulloposti-kolumnisarjan päätoimittaja.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari Liuhto kirjoitti ylioppilaaksi Joutsenon lukiosta keväällä 1986. Asevelvollisuuden suorittamisen (RUK 183) jälkeen Liuhto aloitti opintonsa Turun kauppakorkeakoulussa syksyllä 1987. Samanaikaisesti Liuhto sai opinto-oikeuden Kiovan valtionyliopistoon, jossa hän opiskeli venäjän kieltä. Keväällä 1988 Liuhto palasi Turun kauppakorkeakouluun, josta hän valmistui ekonomiksi vuonna 1991. Liuhto aloitti tohtorinopinnot Glasgow’n yliopistossa Isossa-Britanniassa vuonna 1993, jossa hän väitteli kolmea vuotta myöhemmin filosofian tohtoriksi (PhD) . Turun kauppakorkeakoulusta Liuhto valmistui kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2000. Liuhton ensimmäinen väitöskirja käsitteli liiketoiminnan kehitystä itsenäisyytensä palauttaneessa Virossa ja toinen organisaatiomuutosta kuudessa entisessä neuvostotasavallassa.

Akateeminen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari Liuhto aloitti assistenttina Turun kauppakorkeakoulun Itäkaupan tutkimus- ja koulutusyksikössä 15. maaliskuuta 1991.[1] Liuhto toimi useissa akateemisissa tehtävissä Turun kauppakorkeakoulussa ennen kuin aloitti apulaisprofessorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa marraskuussa 1997. Lappeenrannan teknillinen yliopisto nimitti Liuhton professorin virkaan tammikuussa 2000. Lappeenrannassa Liuhto työskenteli syksyyn 2003, jolloin Turun kauppakorkeakoulu kutsui hänet hoitamaan kansainvälisen liiketoiminnan professuuria ja Pan-Eurooppa Instituutin johtajuutta. Elokuusta 2011 Liuhto on toiminut edellä mainittujen tehtävien ohella myös Centrum Balticum – säätiön osa-aikaisena johtajana.

Tutkimus- ja opetustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kari Liuhton tutkimustyö keskittyy yritystoiminnan muutokseen Itä-Euroopassa (erityisesti Ukrainassa ja Venäjällä), yritysten kansainvälisiin investointeihin ja Itämeren alueen kehitykseen. Hän on kirjoittanut edellä mainituista teemoista useita satoja julkaisuita. Oman tutkimustyönsä ohella Liuhto on toiminut vastuullisena johtajana lukuisissa tutkimushankkeissa, joita ovat rahoittaneet muun muassa Euroopan komissio, Suomen Akatemia, valtioneuvoston kanslia ja monet maamme ministeriöt. Liuhto on myös ollut useaan otteeseen asiantuntijana eduskunnan eri valiokunnissa.

Professori Liuhto vastaa tällä hetkellä Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa kolmesta luentokurssista, jotka käsittelevät Itämeren talousaluetta, liiketoimintaa Euroopassa ja kauppapolitiikkaa. Hän on toiminut vierailevana luennoitsijana ja muissa akateemisissa tehtävissä lukuisissa yliopistoissa sekä Suomessa että ulkomailla.

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rajavartiolaitoksen Sissiristi toukokuussa 1987
  • Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkki joulukuussa 2007
  • Pietarin valtiollisen taloustieteenyliopiston (FINEC/UNECON) kunniatohtori syyskuussa 2011 - Liuhto luopui tästä kunnianosoituksesta Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla 2022.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]