Kari Liuhto
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. Tarkennus: Käytännössä lähteetön; vain yksi Utun linkki, jossa on kyllä cv, jota voisi hyödyntää. |
Kari Tapani Liuhto (s. 26. joulukuuta 1967 Joutseno) on suomalainen kansainvälisen liiketoiminnan professori ja Pan-Eurooppa Instituutin sekä Centrum Balticum -säätiön johtaja. Hän on myös englanninkielisen Baltic Rim Economies -lehden ja suomenkielisen Pulloposti-kolumnisarjan päätoimittaja.
Koulutus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liuhto kirjoitti ylioppilaaksi Joutsenon lukiosta keväällä 1986. Hän aloitti opinnot Turun kauppakorkeakoulussa syksyllä 1987. Samanaikaisesti hän sai opinto-oikeuden Kiovan valtionyliopistoon, jossa hän opiskeli venäjän kieltä. Keväällä 1988 hän palasi Turun kauppakorkeakouluun, josta hän valmistui ekonomiksi vuonna 1991. Hän aloitti tohtorinopinnot Glasgow’n yliopistossa Isossa-Britanniassa vuonna 1993, jossa hän väitteli kolmea vuotta myöhemmin filosofian tohtoriksi (PhD). Turun kauppakorkeakoulusta hän valmistui kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2000. Hänen ensimmäinen väitöskirjansa käsitteli liiketoiminnan kehitystä itsenäisyytensä palauttaneessa Virossa ja toinen organisaatiomuutosta kuudessa entisessä neuvostotasavallassa.
Akateeminen ura
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liuhto aloitti assistenttina Turun kauppakorkeakoulun Itäkaupan tutkimus- ja koulutusyksikössä 15. maaliskuuta 1991.[1] Hän toimi useissa akateemisissa tehtävissä Turun kauppakorkeakoulussa ennen kuin aloitti apulaisprofessorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa marraskuussa 1997. Lappeenrannan teknillinen yliopisto nimitti hänet professorin virkaan tammikuussa 2000. Lappeenrannassa hän työskenteli syksyyn 2003, jolloin Turun kauppakorkeakoulu kutsui hänet hoitamaan kansainvälisen liiketoiminnan professuuria ja Pan-Eurooppa Instituutin johtajuutta. Elokuusta 2011 Hän on toiminut edellä mainittujen tehtävien ohella myös Centrum Balticum -säätiön osa-aikaisena johtajana.
Tutkimus- ja opetustyö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liuhton tutkimustyö keskittyy yritystoiminnan muutokseen Itä-Euroopassa (erityisesti Ukrainassa ja Venäjällä), yritysten kansainvälisiin investointeihin ja Itämeren alueen kehitykseen. Hän on kirjoittanut edellä mainituista teemoista useita satoja julkaisuita. Oman tutkimustyönsä ohella hän on toiminut vastuullisena johtajana lukuisissa tutkimushankkeissa, joita ovat rahoittaneet muun muassa Euroopan komissio, Suomen Akatemia, valtioneuvoston kanslia ja monet Suomen ministeriöt. Hän on myös ollut useaan otteeseen asiantuntijana eduskunnan eri valiokunnissa. Hän ajaa vihreää siirtymää sekä monopolaarista maailmankuvaa.
Liuhto vastaa tällä hetkellä Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa kolmesta luentokurssista, jotka käsittelevät Itämeren talousaluetta, liiketoimintaa Euroopassa ja kauppapolitiikkaa. Hän on toiminut vierailevana luennoitsijana ja muissa akateemisissa tehtävissä lukuisissa yliopistoissa sekä Suomessa että ulkomailla.
Palkinnot ja tunnustukset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Rajavartiolaitoksen Sissiristi toukokuussa 1987
- Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan ritarimerkki joulukuussa 2007
- Pietarin valtiollisen taloustieteenyliopiston (FINEC/UNECON) kunniatohtori syyskuussa 2011 - Liuhto luopui tästä kunnianosoituksesta Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla 2022.
- Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki joulukuussa 2024[2]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Director Kari Liuhto - UTU Tutkimustietojärjestelmä - UTU Tutkimustietojärjestelmä research.utu.fi. Viitattu 18.8.2020.
- ↑ 06.12.2024 Itsenäisyyspäivä – Självständighetsdagen 06.12.2024 - Ritarikunnat ritarikunnat.fi. 3.12.2024. Viitattu 6.12.2024.