Riina Hyytiä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Riina Hyytiä (s. 1969 Helsinki) on tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin toimitusjohtaja, elokuva- ja tv-tuottaja sekä ohjaaja. Vuonna 2004 Hyytiästä tuli ensimmäinen elokuvantekijänä Taideteollisesta korkeakoulusta tohtoriksi väitellyt henkilö. Väitöskirjassa Ennen kuin kamera käy - Ideasta kuvauksiin, tekijät kertovat tutkittiin käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan välistä yhteistyötä.

Hyytiän tuottamia televisiosarjoja ovat olleet esimerkiksi Firma, Jopet Show, ja Itse valtiaat. Viimeksi mainitussa hän on toiminut myös ohjaajana alusta lähtien. Lisäksi sarjan pohjalta tehty pitkä elokuva Keisarin salaisuus on Hyytiän ohjaama ja tuottama.

Helsinki-filmin tuottajana Hyytiä on ollut mukana tekemässä elokuvia Hymypoika, Tyttö sinä olet tähti ja Ganes, jonka aiheena on rockyhtye Hurriganes.

Hyytiä perusti 2008 ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaan kanssa tuotantoyhtiö Dionysos Films Oy:n.

Dionysos Films Oy:ssä Hyytiä on tuottanut elokuvat Toinen jalka haudasta (2009), 21 tapaa pilata avioliitto (2013) ja Viikossa aikuiseksi (2015) sekä sarjamuotoista draamaa, kuten Klikkaa mua (2011, 2014), Nörtti: DragonSlayer666 (2017, 2018, 2019) ja Karppi (televisiosarja) (2018, 2020).

Hyytiä on toiminut Suomen elokuvasäätiön hallituksen jäsenenä ja Suomen elokuvatuottajien keskusliiton puheenjohtajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]