Firma (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo suomalaisesta komediasarjasta. John Grishamin romaaniin perustuvasta televisiosarjasta katso Firma (vuoden 2012 televisiosarja).
Firma
Tyyli Komedia, draama
Kestoaika 60 min
Pääosissa Antti Virmavirta, Tommi Korpela, Milka Ahlroth, Niina Nurminen, Taneli Mäkelä
Alkuperämaa  Suomi
Verkko MTV3
Esitetty 30. elokuuta 2005 – 26. toukokuuta 2005
Jaksoja 11
Tuotanto
Ohjaaja(t) Rike Jokela
Juha Jokela
Käsikirjoittaja(t) Juha Jokela
Tuotantoyhtiö(t) Filmiteollisuus Fine [1]
Palkinnot
Voitetut Venla-palkinto (2005) [2]
- Paras käsikirjoittaja
Juha Jokela
- Paras miesnäyttelijä
Tommi Korpela
- Paras komediasarja
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Firma on Rike Jokelan ja Juha Jokelan ohjaama 11-osainen komediasarja, joka keskittyi filosofisen ja kovan yritysmaailman maailmojen törmäämiseen. Musiikin sarjaan on säveltänyt Kie von Hertzen. [1]

Sarja keskittyy kuvaamaan yritysmaailmaa ja sen johtamista sekä yrityksen henkilöstöä ja sen taloudellisia vaikeuksia. Cogito Oy on konkurssin partaalla ja firmaa pelastamaan palkataan yrityssaneeraaja ja konsultti Heikki, joka on luonteeltaan ”kivenkova talouselämän ammattilainen”. Cogito Oy:n toimitusjohtaja Arttu ei pidä saneeraamisesta, koska hänestä yrityksen tehtävä ei ole olla ”reduktionistisesti” rahaan nojaava. Hän tukeutuu ajattelussaan mieluummin filosofien ajatuksiin kuin liiketalousajatteluun, jonka hän ilmoittaa olevan ”reduktionistista”. Arttu kuitenkin rakastaa yritystään ja hänellä on eettisesti kunnianhimoisia tavoitteita, jotka eivät kuitenkaan ole taloudellisesti kestäviä.

 • Osa 1: Mielen aikido Virosta Suomeen juuri palannut Heikki saa uuden työtehtävän. Samanaikaisesti konkurssikypsän Cogiton yksi työntekijöistä ottaa lopputilin, koska on kyllästynyt Artun päämäärättömyyteen. Kadonnut työvoima tulisi paikata muullakin kuin rummunsoitolla.
 • Osa 2: Koti vs. työ Tiina aloittaa Cogitossa. Koti- ja työasiat eivät tahdo pysyä erillään ja Artun ja Tiinan keskinäinen kemia alkaa toimia liiankin hyvin. Asiaa ei helpota Aijan ja Artun entinen suhde.
 • Osa 3: Naiseusaspekti Arttu luulee osallistuvansa naistenlehden tyylin suunnitteluun, mutta asiakas yrittääkin vain aikaansaada intiimin suhteen.
 • Osa 4: Ajatteluanalyysi Iikka sairastuu ja Heikki joutuu jäämään kotiin. Kun kontrolli puuttuu, syntyy firmalle tuote, ajatteluanalyysi. Sitä kokeillaan Olavilla. Samalla yritetään selvitä verotarkastajasta, joka penää Cogiton epämääräisen taloudenkäytön perään.
 • Osa 5: Shown etiikka Heikki huijaa verotarkastajan. Olavi arvioi onko ajatteluanalyysissä potentiaalia. Arttu osoittaa lahjakkuutensa näyttelijänä.
 • Osa 6: Kirkon brändi Arttu alkaa brändätä Cityseurakuntaa. Pappi ”Teukka” korostaa aggressiivista argumentointia. Virrenveisuu muuttuu nyrkkitappeluksi ja Tiina keksii seurakunnan brändiksi debatoinnin kuuluisien ihmisten kanssa.
 • Osa 7: Puhe vs. vaikeneminen Olavin isän dementian testaaminen aikaansaa ikäviä tuloksia. Arttu käännyttää itseensä ihastuneen Tiinan ja parantaa saneeraajan parisuhteen.
 • Osa 8: Hörhötoleranssi Aija kohtaa itsensäpaljastajan, ja ajautuu järkytyksestä työkyvyttömyyteen. Parannukseksi yritetään aivan kaikkea nokkahuilun soitosta henkiparantajaan. Viimeksi mainittu tehoaa vain Heikkiin.
 • Osa 9: Kanan maailmankaikkeus Heikki saa englantilaisen huippukonsulttiyhtiön kiinnostumaan ajatteluanalyysistä ja lähettämään Simon Ballsin tutustumaan siihen. Yritykset ovat valmiita yhteistyöhön, mutta työntekijöiden näytön kanssa on emotionaalisia vaikeuksia. Aija ihastuu Eliakseen.
 • Osa 10: Drunken sailor Ihmiset kykenevät yhteistyöhön, mutta ajatteluanalyysi kopioidaan ja faksataan ulkomaille.
 • Osa 11: Epäonnistujan DNA Heikki lopettaa Cogito-projektin ja löytää syylliseksi firman tilaan itsensä. Cogiton talous on kuitenkin positiivinen. Heikki huomaa myös saaneensa ystäviä.
 • Heikki, näyttelijä Antti Virmavirta, ekonomi, yrityssaneeraaja ja konsultti
 • Arttu Petäjäluoma, näyttelijä Tommi Korpela, filosofian tohtori ja Cogito Oy:n toimitusjohtaja
 • Aija, näyttelijä Milka Ahlroth, filosofian lisensiaatti ja Cogito Oy:n varsinainen työntekijä, panikoija.
 • Tiina, Niina Nurminen, ekonomi, Heikin vaimo joka palkataan firmaan töihin.
 • Olavi, näyttelijä Taneli Mäkelä, konsernin johtaja, Heikin toimeksiantaja.
 • Iikka, näyttelijä Samuel Jokela, Heikin ja Tiinan poika.
 • Simon Balls Nicholas Boulton, Ulkomainen asiakas, joka lopulta huijaa yritykselleen Cogito Oy:n ajatteluanalyysin.
 1. a b Filmiteollisuus: Tuotannot: Firma filmiteollisuus.fi. Arkistoitu 16.5.2009. Viitattu 5. elokuuta 2009.
 2. YLE: Venla-palkintojen voittajat yle.fi. Viitattu 5. elokuuta 2009.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Firma.