Rike Jokela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Risto ”Rike” Jokela (s. 1964)[1] on suomalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja muusikko.

Jokela on ohjannut muun muassa seuraavia televisiosarjoja ja elokuvia: Karppi, Pulkkinen, DikDek, Virta, Kynsin Hampain, Kallio, Remontti, Itse valtiaat, Firma, Jopet Show, Suojelijat, Brändärit, Majakka, Jäät, Saunavuoro, Nahkiaiset. Jokelan ensimmäinen pitkä elokuva ohjaajana oli Tatu ja Patu -kirjoihin perustuva koko perheen elokuva Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!, joka sai ensi-iltansa loppuvuodesta 2016.[2][3] Jokelan viimesin elokuva Huijarit (suomalainen elokuva) tehtiin vuonna 2023 ja seuraava Tuntemattomat (työnimi) kuvataan syksyllä 2024 ja se tulee ensi-iltaan syksyllä 2025.

Aikaisemmin Rike Jokela toimi päätyökseen elokuvaajana. Hän on kuvannut Juoppohullun päiväkirja -elokuvan sekä televisiodraamoja kuten Tukka auki (osat 1–3), minkä lisäksi hän on itse kuvannut osan ohjaamistaan tv-sarjoista. Jokela työskentelee pääasiassa fiktion parissa, mutta on ohjannut ja kuvannut myös mainoksia ja tehnyt valosuunnitteluita useisiin tv-ohjelmiin.

Useat Rike Jokelan ohjaamat teokset ovat olleet ehdolla tai voittaneet alan palkintoja Suomessa ja ulkomailla (mm. Venla, Kultainen Venla, Telvis, Koura, Golden Rose, Prix Europa, Jussi-gaala). Jokela on Suomen Elokuvaajien Yhdistyksen jäsen.[4]

Ennen tv- ja elokuvauralle siirtymistä hän toimi valosuunnittelijana Tanssiteatteri Mobitassa ja sitä ennen muusikkona. Hän sävelsi, sanoitti ja soitti kitaraa yhtyeissä Antikeho, Bastards, Riistetyt, Pyhät Nuket ja Nuket.

Lähestyttäessä 2020-lukua Rike Jokela aktivoitui jälleen myös musiikin sarjalla. Ensin Nuket teki muutaman keikan pituisen paluun keikkalavoille vuosina 2018 ja 2019. Sitten bändi julkaisi vuonna 2023 uuden biisin ”Elämä kostaa” jossa feattaa Kotiteollisuus (yhtye) -yhteyksistä tunnettu Jouni Hynynen. Keväällä 2024 Nuket esiintyi loppuunmyydyssä Tullikamarin Klubissa Tampereella. Keikka taltioitiin ja sen tiimoilta työstetään myös albumi.

Niinikään 80-luvun hardcore-legenda Bastards kasattiin uudelleen 2020-luvun alkupuolella. Ensin bändi julkaisi ”Ei sotaa” EP:n (Propaganda Records) ensin digitaalisena vuonna 2022 ja vinyylinä 2023. Yhtyeen massiivinen kuuden vinyylin kokoelma Arctic Hardcore (Svart) ilmestyi puolestaan joulukuussa 2023. Keväällä 2023 Bastards soitti ensimmäisen keikkansa neljäänkymmeneen vuoteen ja on sen jälkeen jatkanut keikkailua Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2024 musiikilla, televisiolla ja elokuvalla on kaikilla merkittävä rooli Rike Jokelan elämässä.

Rike Jokelan veli Juha Jokela työskentelee käsikirjoittajana ja teatteriohjaajana. Veljekset ovat myös tehneet yhteistyötä useissa projekteissa kuten myös työn alla olevassa elokuvassa, jonka Juha kirjoittaa ja Rike ohjaa.

  1. Virtanen, Leena: Kuka? – Rike Jokela hs.fi. 30.8.2005. Viitattu 20.8.2023.
  2. Rike Jokela ohjaa Tatu ja Patu -lastenelokuvan Elokuvauutiset.fi. 10.12.2015. Viitattu 23.5.2016.
  3. Koppinen, Mari: Näyttelijäkaksikko Antti Holma ja Riku Nieminen ovat uuden lastenelokuvan Tatu ja Patu Helsingin Sanomat. 28.1.2016. Viitattu 23.5.2016.
  4. http://www.fscfinland.fi/?main=memberinfo&id=72 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]