Pulkkinen (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pulkkinen
Tyyli komedia
Kestoaika 22–23 min
Pääosissa Jari Salmi
Antti Virmavirta
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Nelonen
Jim
Yle TV2
MTV Komedia
Esitetty 6. syyskuuta 1999 –
18. maaliskuuta 2002
Jaksoja 35
Tuotanto
Ohjaaja(t) Rike Jokela
Käsikirjoittaja(t) Jari Salmi
Juha Jokela
Tuotantoyhtiö(t) Production House[1]
Palkinnot
Voitetut Venla-palkinto [2]
- Paras komediasarja (1999)
- Yleisövenla (2000)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Pulkkinen on vuosina 1999–2002 Nelosella esitetty suomalainen Venla-palkittu sketsisarja, jonka pääosia näyttelivät Jari Salmi ja Antti Virmavirta. Sarjan on käsikirjoittanut Jari Salmi yhdessä Juha Jokelan kanssa. Ohjelma tunnetaan rohkeasta ja ronskista huumoristaan. Sarjan tunnetuimpia sketsejä on muun muassa Pulkkinen ja Radio. Sarjasta on tehty myös televisioelokuva Loppiaispulkkinen: Don't Push The River, jossa sarjasta tuttu henkilö Kopiovastaava lähtee firmansa innoittamana patikkamatkalle erämaahan oppaan ja kahden työtoverinsa kanssa.

Sarjan nimihahmo Pulkkinen (Jari Salmi) on merkillinen mies, joka aiheuttaa naapurilleen Saulille (Antti Virmavirta) harmia usein ystävänsä Koposen kanssa. Sauli menee ensimmäisen ja toisen tuotantokauden joka jaksossa soittamaan Pulkkisen ovikelloa kysyäkseen, mitä tämä tietää jostakin hänelle koituneesta omituisesta ikävyydestä. Pulkkinen myöntää aina aiheuttaneensa kyseisen ikävyyden Saulille ja kun Sauli sanoo, ettei heillä ole oikeutta tehdä sellaista, Pulkkinen sanoo tavallisesti Saulin olevan "asian ytimessä". Pulkkinen sanoo usein Saulille myös tämän "häsläävän".

Kuten monesta suomalaisesta sketsisarjasta, myös Pulkkisesta on noussut erilaisia hokemia kansan suuhun kuten "Se on menoks, sano Annie Lennox", "Näin se homma etenee", "Wittu mä lähen helvettiin täältä", "Oisko sulla lainata seittemääkymppii", "Kato Sauli terve", "No wittu!" ja "Hetkinen, eikös tämä ole pikapalaverin paikka?". Moneen hokemaan liittyy niiden yleisen tavan mukaan tietynlainen sketsihahmoa mukaileva äänenpaino ja imitointi.lähde?

Pulkkisen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin DVD:llä vuonna 2005 ja toinen tuotantokausi 2006. Kolmas ja viimeinen julkaistiin lokakuussa 2006. Sarjan uusinnat alkoivat Jim-kanavalla 30. tammikuuta 2012.[3]

Näyttelijä-käsikirjoittaja Jari Salmi on kertonut sarjan hahmojen ja sketsien synnystä Jukka Annalan televisioaiheisessa tietokirjassa Toopelivisio (Teos, 2006).

Tuotantohistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juha Jokela, Rike Jokela ja Jari Salmi aloittivat vuonna 1995 yhteistyön ja kuvasivat vuosina 1996–1997 sarjan nimeltä Nahkiaiset, joka esitettiin TV2:ssa syksyllä 1998. Jari Salmi ja Juha Jokela tekivät samaan aikaan Pulkkisen demon radiokanaville, jotka eivät asiasta innostuneet. Samaan aikaan Nelonen-televisiokanava tilasi demon.

Juniper Films Oy valittiin sarjan tuotantoyhtiöksi. Vuoden 1998 lopussa näyttelijäkaartiin otettiin koekuvauksien perusteella mukaan Antti Virmavirta. Koekuvaus on julkaistu Pulkkisen ensimmäisen kauden DVD-extroissa. Jari Salmi teki Juha Jokelan kanssa käsikirjoituksen Nelosen tilaamaan demoon ja Rike Jokela toimi ohjaajana. Demonauha kuvattiin Juha Jokelan yksiössä 21. marraskuuta 1998, ja se sisälsi pelkistetyt versiot muun muassa sketsihahmoista Viihdetaiteilijasta, Osmosta, äänimies Eskosta ja Pulkkisesta. Nelosella demosta pidettiin niin paljon, että se tilasi sarjasta kymmenen jaksoa. Pilottijakso tehtiin vuoden 1999 alussa Samaa sukua, eri maata -sarjan lavasteissa. Syksyllä 1999 Nelonen esitti Pulkkisen ensimmäisen kauden, joka oli menestys. Sarja sai Venla-palkinnon vuoden parhaana komediasarjana. Vielä saman vuoden joulukuussa lähetettiin lyhyt joulujakso, joka on julkaistu toisen kauden DVD:llä.

Toinen kausi kuvattiin vielä 1999 ja se esitettiin syksyllä 2000. Samana vuonna sarja sai toisen Venlansa, tällä kertaa Yleisövenlan. Seuraavan vuoden alkupuolella esitettiin televisioelokuva Don't Push the River.

Kolmas kausi esitettiin syyskuussa 2001. Alkuvuonna 2002 esitettiin vielä neljä lisäjaksoa, ja viimeinen jakso esitettiin maaliskuussa. Sarjan näyttelijät Jari Salmi ja Antti Virmavirta päättivät sen jälkeen jättää sarjan, koska halusivat keskittyä omiin projekteihinsa. Saman vuoden syksyllä Nelonen näytti vielä ensimmäisen kauden jaksot uusintoina.

Kaikki sarjan kaudet julkaistiin DVD-versioina 2005–2006 ja 2006 kaikki nämä julkaistiin yhdessä DVD-boxissa. 25. elokuuta 2016 alkaen kaikki jaksot ovat olleet katsottavissa Yle Areenassa, tosin kieliasultaan sensuroituina versioina. [4]

DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pulkkinen (DVD-boxi, 2005, 10 jaksoa vuodelta 1999 + extrat mm. pilottijakso vuodelta 1998)
  • Pulkkinen 2 (DVD-boxi, 2006, 10 jaksoa vuodelta 2000 + extrat mm. joulujakso)
  • Pulkkinen 3 (DVD-boxi, 2006, 15 jaksoa vuosilta 2001-2002 + extrat mm. elokuva Don't Push the River)
  • Asian ytimessä (DVD-boxi, 2006 - sisältää kaikkien kausien DVD -julkaisut)

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavoituna kauden uudet sketsit

1. tuotantokausi (jaksot 1-10 + joulujakso)
Pulkkinen
Country-tanssijat
Työpaikka-ahdistelija
Mauri
Paska-autoromantikko
Radio
Viihdetaiteilija
Riemua sienistä
Poliisiasema
Nyrkkeilijä
Jari ja Antti
2. tuotantokausi (jaksot 11-20)
Pulkkinen
Konserninjohtaja
Kopiovastaava (jatkoa Työpaikka-ahdistelija -sketsille)
Mauri
Jouni ja Riitta
Radio
Ruusu Show (jatkoa Viihdetaiteilija -sketsille)
Kokkiohjelma (jatkoa Riemua sienistä -sketsille)
Nyrkkeilijä
Jari ja Antti
x
3. tuotantokausi/lisäjaksot (jaksot 21-35)
Sauli terapiassa (jatkoa Pulkkinen -sketsille)
Konsernin bileet (jatkoa Konserninjohtaja -sketsille)
Inkerin mummut
Cops
Radio
TV-tuottaja
Jäljet Helsingin iholla (jatkoa Kokkiohjelma ja Riemua sienistä -sketseille)
Äiti ja poika
Piispa
Jari ja Antti
x

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Production House: Etusivu productionhouse.fi. Viitattu 6.8.2009. [vanhentunut linkki]
  2. YLE: Venla-palkintojen voittajat yle.fi. Viitattu 6. elokuuta 2009.
  3. Umami: Pulkkinen naurattaa Jimillä joulusta alkaen umami.fi. Viitattu 8.12.2011. [vanhentunut linkki]
  4. Pulkkinen | TV | Areena | yle.fi areena.yle.fi. Viitattu 1.9.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]