Tämä on suositeltu artikkeli.

Dark Floors

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dark Floors
Dark Floors – The Lordi Motion Picture
Virallinen elokuvateatterijuliste.
Virallinen elokuvateatterijuliste.
Ohjaaja Pete Riski
Käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari
Tarina
Tuottaja Markus Selin
Säveltäjä Ville Riippa
Kuvaaja Jean-Noel Mustonen
Leikkaaja
  • Stefan Sundlöf
  • Antti Kulmala
  • Joona Louhivuori
Lavastaja Tiina Anttila
Erikoistehosteet
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Solar Films
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta Suomi 8. helmikuuta 2008
Kesto 82 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 4 300 000 euroa[2]
Katsojat 19 900 (Suomessa)
24 506 (Turkissa)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Dark Floors – The Lordi Motion Picture on suomalainen Lordi-yhtyeen tähdittämä kauhuelokuva, jota on esitetty useissa Euroopan maissa ja joka on julkaistu DVD:nä myös Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Elokuvan tekijät ovat luonnehtineet Dark Floorsia perinnetietoiseksi, aidoksi kauhuelokuvaksi sekä psykologiseksi trilleriksi. Se on saanut vaikutteita etenkin 1980-luvun yhdysvaltalaisista kauhuelokuvista, mutta myös japanilaisesta tuotannosta.[3][4]

Suuresta ennakkokohusta, 2,19 miljoonan euron tuotanto- ja kaikkiaan 4,3 miljoonan euron kokonaisbudjetistaan[5] huolimatta elokuva sai Suomessa vain 19 900 katsojaa.[6] Suomessa Dark Floors julkaistiin DVD:nä 13. kesäkuuta 2008.[3] Elokuva tuotti tappiota 1,7 miljoonaa euroa.[7] Elokuva sai myös yleisön ja kriitikkojen taholta erittäin negatiivisen vastaanoton,[8] mutta sen erikoistehosteita kehuttiin jonkin verran.[9][10]

Elokuva tuli ensi-iltaan Suomessa 8. helmikuuta 2008, Islannissa 29. helmikuuta 2008, Virossa 7. maaliskuuta 2008,[11] Venäjällä 7. elokuuta 2008 ja Turkissa 8. elokuuta 2008.[12] Elokuvan levittäjä Nordisk Film International Sales on myynyt Dark Floorsin levitysoikeudet yli 50 maahan.[13][14] Dark Floors julkaistiin Yhdysvalloissa suoraan DVD-myyntiin 14. lokakuuta 2008.[15][16]

Vaikka elokuvan levitysoikeudet myytiin yli 50 eri maahan, se tuotti tuotantoyhtiö Solar Filmsille 1,7 miljoonan euron tappiot. Laajasta levityksestä ja markkinoinnista huolimatta elokuva ei kerännyt missään maassa merkittävän suuria katsojalukuja.[17]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
OX
Ihmiset yrittävät paeta OXia
Elokuvan loppukohtaus, jossa vastakkain ovat Sarah ja Mr. Lordi.

Autistisen Saran isä on huolestunut tyttärensä terveydestä. Hän yrittää viedä Saran pois sairaalasta väkisin, mutta hissi menee epäkuntoon ja he jäävät muiden henkilöiden kanssa loukkuun. Kun he lopulta saavat hissin ovet auki, kaikki ihmiset tuntuvat kadonneen sairaalasta, eivätkä he löydä muuta kuin silvottuja ruumiita. He alkavat etsiä ulospääsytietä sairaalasta, mutta kaikki tiet ovat tukossa. Pakotietä etsiessään joukko joutuu samalla yhä syvemmälle ruumiiden täyttämään painajaiseen. Sairaalan puhelimet toistavat vain automaattista vastaajan viestiä, eikä niillä saa yhteyttä ulkopuolelle. Vaikuttaa myös siltä, että aika olisi pysähtynyt. Mikään ei liiku, eivät edes kellojen viisarit tai sadepisarat. Päähenkilöt huomaavat olevansa rinnakkaistodellisuudessa – kun he etsivät pakotietä, samat tapahtumat toistuvat. Kun Emily esimerkiksi yrittää pyytää apua sairaalan puhelimella, hän huomaakin puhuvansa itsensä kanssa.

Ensimmäinen varsinainen este heidän tiellään on, kun joukko joutuu pakenemaan kummitus Awaa, joka kirkumisellaan voi tuhota kuulon. Pakenijat pääsevät vähäksi aikaa turvaan röntgenhuoneeseen, jonka säteet pelottavat kummituksen pois. Jon hermostuu ja päättää lähteä pois sairaalasta. Päästyään hissiin hän kuitenkin kuulee omituisia ääniä ja huomaa, että jokin on tulossa hissin lattian läpi. Jon yrittää poistua hissistä, mutta hissin ovet sulkeutuvat, eikä hän saa niitä enää aukeamaan. Hän hätääntyy ja huutaa apua. Ben ja Rick kuulevat avunhuudot ja lähtevät pelastamaan Jonia. Hissin lattian läpi on tulossa hirviö Kita, joka lähes syö Jonilta jalan. Rickin ase on jäänyt röntgenhuoneeseen, joten hän heittää vaahtosammuttimen hirviön päälle, jolloin se putoaa hissikuilua pitkin alas. Jon säilyy hengissä, mutta on loukannut jalkansa.

Seuraavaksi selviytyneet joutuvat OX-hirviön hyökkäyksen kohteeksi. OX hyökkää heidän kimppuunsa murskaamalla seinän, eikä mikään tunnu estävän sitä. Rick ampuu sitä epätoivoisesti ja saa surmansa sen murskatessa hänet vasten sairaalan ovea.

Pyörätuolissa oleva Sarah tuntuu olevan epäluonnollisten tapahtumien keskipiste, joten juonikas Jon alkaa miettiä hänen uhraamistaan hirviöille. Kun Sarah ja Jon jäävät hetkeksi kahden, Jon yrittääkin kutsua hirviöitä luokseen, mutta Tobias saapuu paikalle ja estää sen. Jon iskee Tobiaksen tajuttomaksi, mutta kuolee hetken kuluttua, kun muumiohirviö Amen surmaa hänet ja syö hänen sydämensä. Ben työntää sairaalasängyn Amenia päin, joka sänkyyn törmättyään lentää sairaalan ikkunasta ulos. Ben lähtee etsimään muita, mutta nämä eivät näe Beniä, Emily taas joutuu Kitan armoille, mutta Emily tainnuttaa sen defibrillaattorilla. Myöhemmin Amen palaa takaisin ja yrittää tappaa Benin. Benin sijasta Amen tappaa Tobiaksen, joka saapuu paikalle ja tappaa Amenin iskemällä sen läpi keihään. Samalla Tobias uhraa itsensä pelastaakseen tyttärestään huolehtivan Benin, sillä viimeisillä voimillaan Amen vetää Tobiasta lähemmäksi itseään, jotta keihäs lävistäisi hänetkin.

Lopulta elossa ovat enää Sarah, Ben ja Emily. He seisovat käytävällä hissin edessä ja tyhjän hissin ovi avautuu. Emily kuulee epäilyttävää murinaa ja katsoo taakseen. Hän näkee käytävän toisessa päässä seisovan OX-hirviön. Sarah, Ben ja Emily menevät hissiin ja yrittävät päästä hissillä pohjakerrokseen paetakseen hirviötä. Hissi ei tunnu toimivan, ja OX lähtee juoksemaan kohti ihmisiä. Hissin ovet sulkeutuvat juuri ennen kuin OX on pääsemässä hissiin. Sarah, Ben ja Emily pääsevät pakoon hirviötä, ja hissi vie heidät pohjakerrokseen.

Pohjakerroksessa Awa hyökkää heidän kimppuunsa ja raapii Emilyn jalkoja ja kasvoja. Emilyn jalat haavoittuvat vakavasti. Koska Emily ei pysty vammansa vuoksi liikkumaan, Ben käskee hänen istua Sarahin pyörätuoliin ja ottaa Sarahin syliinsä. Ben kuljettaa pyörätuolia pohjakerroksessa läpi huoneen, joka on täynnä ruumiita. Yhtäkkiä kellon viisarit alkavat liikkua ja ruumiit heräävät henkiin zombeina. Sarah, Ben ja Emily pakenevat ruumiita toiseen huoneesen. Zombit kuitenkin pääsevät toiseen huoneeseen, ja Ben kantaa Sarahin turvaan parkkihalliin. Pyörätuolissa oleva Emily yrittää päästä Sarahin ja Benin mukaan, mutta pyörätuoli ei liiku. Emily yrittää päästä zombeja pakoon kävellen. Hän ei kuitenkaan pysty pakenemaan, vaan jää samaan zombien armoille, sillä huoneen ovi sulkeutuu juuri ennen kuin Emily on pääsemässä ulos. Ben ei kykene pelastamaan häntä ulkopuolelta, sillä hän ei saa ovea auki. Ainoastaan Sarah ja Ben ovat enää elossa, ja he pakenevat sairaalan pysäköintihalliin. Siellä on vanha ambulanssi, jolla he yrittävät päästä pois, mutta ulospääsyä ei ole. Sarah tietää, että jokin paha on paikalla ja että kaikki kuolevat.

Sarah ja Ben näkevät, miten parkkihallin lattian läpi nousee Mr. Lordi. Mr. Lordia ympäröi pimeys, joka tuhoaa kaiken mihin se koskee. He onnistuvat pääsemään hetkeksi karkuun ajamalla toiseen suuntaan. Sarah kuitenkin tietää, että pakeneminen on turhaa, sillä ulos ei ole mitään reittiä. Ben vie Sarahin parkkihallin nurkkaan auton taakse piiloon ja yrittää surmata Mr. Lordin ajamalla tämän yli. Ben saa uhkarohkeutensa vuoksi surmansa, ja jäljellä on enää vain Sarah. Sarahia ympäröi valo, joka suojaa Sarahia pimeydeltä. Sarah sanoo Mr. Lordille, että hän haluaa kotiin ja yliluonnollisten tapahtumien on loputtava. Vastaukseksi Mr. Lordi karjuu ja kävelee uhkaavasti tyttöä kohti ja Sarah sulkee silmänsä. Sarahin avattua silmänsä hän herää sairaalassa kesken tutkimusten.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Floorsin keskeiset henkilöt.
  Skye Bennett    Sarah (autistinen tyttö)  
  Noah Huntley    Ben (Sarahin isä)  
  Dominique McElligott    Emily (sairaanhoitaja)  
  Leon Herbert    Rick (vartija)  
  William Hope    Jon (omahyväinen bisnesmies)  
  Ronald Pickup    Tobias (koditon rääsyläinen)  
  Philip Bretherton    Walter (lääkäri)  
  Mr. Lordi    peikon ja demonin risteytys  
  Amen    muumio  
  Kita    alien  
  OX    härkähirviö  
  Awa    kummitus, "kirkujakuningatar"  

Sijaisnäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Juho Harjula   sijaisnäyttelijä  
  Saara Hyytiä   sijaisnäyttelijä  
  Ulla Hämeenaho   sijaisnäyttelijä  
  Kari Lehtinen   sijaisnäyttelijä  
  Esa Muittari   sijaisnäyttelijä  
  Juha Pursiainen   sijaisnäyttelijä  
  Mika "Huisman" Pietiläinen   sijaisnäyttelijä  
  Lasse Torvinen   sijaisnäyttelijä  
  Jouni Tuomaala   sijaisnäyttelijä  
  Janne Turkki   sijaisnäyttelijä  
  H-P Virkki   sijaisnäyttelijä  

Tuotantoryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarah (Skye Bennett)
Kohtaus elokuvasta. Elokuvan henkilöt vasemmalta: Rick, Ben, Sarah (pyörätuolissa) ja Emily.
  Käsikirjoitus    Pekka Lehtosaari  
  Alkuperäisidea    Mr. Lordi ja Pete Riski  
  Ohjaus    Pete Riski  
  Apulaisohjaaja / järjestäjä    Hilkka Suvanto  
  Kuvaus    Jean-Noel Mustonen  
  Lavastus    Tiina Anttila  
  Puvustus    Tiina Anttila  
  Roolitus    
  Jeremy Zimmerman ja Manuel Puro    Maskeeraus  
  Mr. Lordi, Mari Vaalasranta ja Jim Udenberg    Storyboard  
  Markus Tuppurainen    Äänisuunnittelu  
  Jyrki Rahkonen    Leikkaus  
  Stefan Sundlöf, Antti Kulmala, Joona Louhivuori    Erikoistehosteet  
  Konsta Mannerheimo    Musiikki  
  Ville Riippa    Tunnusmusiikki  
  Mr. Lordi    Tuottaja  
  Markus Selin    Vastaava tuottaja  
  Jukka Helle    Yhteistuottajat  
  Ingvar Thordarson, Júlíus Kemp    Tuotantoyhtiö  
  Solar Films Inc. Oy    Yhteistuotanto  
  The Icelandic Film Company / Kisi Production    Elokuvan levitys  
    Nordisk Film Theatrical Distribution Oy  
  Kansainvälinen markkinointi    Nordisk Film International Sales  
  Rahoittava televisioyhtiö    Yle TV1  
  Muut rahoittajat    Suomen elokuvasäätiö, POEM, NFFC  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisavustajia esittämässä ruumiita.

Dark Floors -elokuvaprojekti sai alkukipinän keväällä 2006 Lordin laulajan Mr. Lordin haastattelusta, jossa hän kertoi, että hänellä on elokuvaidea, ja pyysi tuottaja Markus Seliniä ottamaan häneen yhteyttä.[18] Mr. Lordi oli tehnyt töitä aiemminkin Selinin kanssa, sillä hän oli tehnyt kuvakäsikirjoituksia muutamiin Selinin tuottamiin elokuviin (esim. Pahat pojat vuodelta 2003).[19][20] Lordilla oli jonkin verran aiempaakin kokemusta elokuvan teosta, sillä vuonna 2004 oli julkaistu yhtyeen ideoima The Kin -lyhytelokuva.[21]

Mr. Lordin alkuperäinen näkemys oli tehdä splatter-elokuva eli erittäin väkivaltainen ja verinen. ”En ole kuitenkaan idiootti. Homma pitää aloittaa rauhallisesti, ettei mikään ikkuna sulkeutuisi paitsi meiltä, myöskään muilta suomalaisilta kauhuelokuvan tekijöiltä”, hän kuitenkin totesi Keskisuomalaisen haastattelussa helmikuussa 2008.[22]

Elokuvan suunnitteluun ja käsikirjoituksen ideointiin Mr. Lordin kanssa osallistui ohjaaja Pete Riski, joka on työskennellyt Mr. Lordin kanssa aiemminkin ja ohjannut useita Lordin musiikkivideoita.[3]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaan haettiin suomalaisavustajia esittämään eläviä kuolleita eli zombeja.

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkieliseen elokuvaan päänäyttelijät palkattiin Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Rooleihin valittiin suurelle yleisölle tuntemattomia näyttelijöitä, sillä Lordin haluttiin olevan elokuvan suuria tähtiä, ja budjettirahat haluttiin käyttää näyttäviin erikoistehosteisiin tähtinäyttelijöiden palkkojen sijaan.[23] Tuotantoyhtiö joutui hankkimaan jokaiselle näyttelijälle kuvauspaikalle oman asuntovaunun, sillä Englannin näyttelijäliiton tekemän sopimuksen mukaan jokaisella näyttelijällä on oltava oma asuntovaunu, vaikkei sitä välttämättä tarvitsisikaan.[24]

Maalis-huhtikuussa 2007 haettiin Suomesta Oulun seudulla asuvia 20–50-vuotiaita avustajia elokuvaan esittämään ruumiita sekä eläviä kuolleita. Julkisessa haussa etsittiin lisäksi erityisesti kaljuja tai raaja-amputoituja avustajia.[25] Halukkaita avustajia ilmoittautui tuotantoyhtiölle lähes 90. Ehdokkaat kutsuttiin yksitellen kameran eteen, ja jokainen sai esiintyä vajaan viiden minuutin ajan.[26]

Käsikirjoittajan vaihdos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2007 elokuvan käsikirjoittaja vaihtui. Alun perin Veli-Pekka Hänninen oli palkattu käsikirjoittamaan elokuva Putaansuun ja Riskin ideoiman tarinan pohjalta, mutta hän joutui luopumaan tehtävästä muiden kiireidensä vuoksi. Hänen piti muun muassa tehdä käsikirjoituksia Kotikatu-televisiosarjaan, eikä hän omien sanojensa mukaan olisi pystynyt keskittymään Dark Floorsin työstämiseen. Hännisen tilalle palkattiin Pekka Lehtosaari,[27] joka on tehnyt käsikirjoituksen muun muassa elokuviin Pahat pojat (2003) ja Vares – yksityisetsivä (2004).[28] Molemmat elokuvat on tuottanut Solar Films.[3]

Budjetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cannesin elokuvajuhlille 2007 tehty markkinointijuliste.

Dark Floorsin kokonaisbudjetti oli 4,3 miljoonaa euroa Suomen elokuvasäätiölle ilmoitetun tuotantobudjetin ollessa 2,19 miljoonaa euroa. Kokonaisbudjettiin oli lisäksi laskettu mukaan kansainvälinen markkinointi. "Luulen, että pääsemme 4,3 miljoonan euron kohdalle silloin kun olemme saaneet kaikkien maiden kopiot valmiiksi. Meidän pitää jatkuvasti varautua siihen, että eri maihin on annettava eri versiot. Ja tähän menee vähintään vuosi, ja silloin uskon, että kaikki maat on markkinoitu ja dubbaukset, ynnä muut muutokset, hoidettu. Kaikkien täytyy tajuta, että silloin kun lähdetään yrittämään ulkomaille, kyse on ihan eri pelistä", tuottaja Markus Selin kertoi sanomalehti Kalevalle helmikuussa 2008.[5]

Kansainvälisen markkinoinnin lisäksi kustannuksia kasvattivat lavasteet ja erikoistehosteet, sekä jälkityöt, joita elokuvassa täytyi tehdä paljon. Kokonaisbudjetista tuli suomalaiselle elokuvalle harvinaisen korkea.[5] Elokuva sai toukokuussa 2007 Suomen elokuvasäätiöltä 300 000 euroa tuotantotukea. Myös Yle TV1, POEM, NFFC,lähde? Radio Rock, ravintolaketju Onnela ja Pokerisivut.com ovat osallistuneet elokuvan rahoitukseen.[5]

Lavasteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan lavasteet olivat suurimmat, mitä Suomessa on koskaan tehty.[29] Niiden koko oli noin 1700 neliömetriä.[30] Lavasteissa oli myös katot, ja niiden sähkötyöt oli tehty samalla tavalla kuin normaalissa omakotitalossa.lähde? Alun perin Dark Floors oli määrä kuvata Baltiassa.[31] Lopulta kuvaukset tehtiin kuitenkin Oulussa ja lavasteet rakennettiin Scanfilin vanhaan tuotantohalliin Ruskon kaupunginosassa. Työryhmä kävi tutustumassa paikallisiin sairaaloihin, jotta esimerkiksi röntgenhuone olisi autenttisen näköinen.[30]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin elokuvan oli tarkoitus valmistua kevääksi 2007, mutta aikataulu oli liian kireä ja elokuvan tekoa lykättiin, sillä syksyllä 2006 Lordi oli Bringing Back The Balls To Europe -kiertueellaan.lähde? Kuvauksien uudeksi ajankohdaksi sovittiin kevät 2007 ja ensi-illaksi 21. joulukuuta 2007, mutta elokuvan valmistuminen lykkääntyi jälleen ja elokuvan ensi-ilta siirrettiin seuraavaksi vuodeksi.[32]

Dark Floorsia ennakkomainostettiin Ranskassa Cannesin elokuvajuhlilla, kun Lordi-yhtye järjesti tiedotustilaisuuden 19. toukokuuta 2007. Seuraavana päivänä he vielä esittivät rantaravintolassa kutsuvieraille kuusi kappalettaan.[33]

Elokuvan kuvaukset aloitettiin tiistaina 29. toukokuuta 2007 Oulussa, jossa ne jatkuivat heinäkuuhun asti.[34] Elokuvan tuotantoryhmässä oli noin 80 työntekijää.[23] Kuvauksia jatkettiin vielä syyskuussa Helsingin Arabianrannassa, jossa kuvattiin greenscreen-otoksia lisättäväksi myöhemmin valmiiseen elokuvaan.[29]

Lordin osuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mr. Lordi

Kaikki Lordin jäsenet esiintyivät elokuvassa hirviöiden rooleissa, eivätkä soittavana yhtyeenä.[29] Rooleissa nähdään Lordin silloisen kokoonpanon edustajat, eli Mr. Lordi, Amen, Kita, Awa ja Ox. Käsikirjoittaja Pekka Lehtosaaren mukaan Lordin jäsenille ei kirjoitettu vuorosanoja, koska heidän osuutensa keskittyi toimintaan eikä keskusteluun. Mr. Lordi päivitti Lordin jäsenten hirviöasuja tilapäisesti elokuvaan sopivimmiksi, sillä niissä ei enää tarvinnut ottaa huomioon sitä, että ne eivät saisi vaikeuttaa soittamista.

Kuvauksissa vähimmällä pääsi Leena Peisa, jonka osuudet kuvattiin studiossa vihreää taustaa vasten. Muut jäsenet sen sijaan esiintyivät kuvauspaikalla Mr. Lordin kanssa.[35]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Awa

Kuvausten jälkeen elokuvaan lisättiin erikoistehosteet, joiden toteutuksesta vastasi erikoistehostekoordinaattori Konsta Mannerheimo.[36] Elokuvaan lisättiin myös kohtaukset, jotka oli kuvattu vihreää taustaa vasten. Erikoistehosteiden vuoksi aikataulussa pysyminen oli toisinaan vaikeaa, sillä ohjaaja Riskin mukaan niiden teko vaati runsaasti aikaa eikä vastaavaa ollut Suomessa juuri tehty aikaisemmin.[37]

Musiikin Dark Floorsiin on säveltänyt muusikko Ville Riippa ja sen soittaa Czech Film Orchestra.[36] Elokuvan tunnuskappaleen ”Beast Loose in Paradise” sävelsi Mr. Lordi. Tunnuskappale soi elokuvan lopputekstien aikana, ja se on ainoa elokuvassa kuultava Lordin kappale.[29] Kappale julkaistiin myös singlenä 9. tammikuuta 2008, joka oli samalla Dark Floorsin soundtrack. Se nousi julkaisuviikollaan Suomen virallisen singlelistan 3. sijalle.[38]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensi-ilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Floorsin ensi-ilta oli perjantaina 8. helmikuuta 2008.[39] Maailmanensi-ilta järjestettiin keskiviikkona 6. helmikuuta 2008 Oulun jäähallilla. Oulun kaupunki tuki ensi-illan järjestämistä 30 000 euron summalla, joka ohjattiin hankkeeseen Pohjoisen elokuva- ja mediasäätiön Poemin kautta. Kaupunginhallitus päätti asiasta tiistaina 18. joulukuuta 2007.[40] Tuotantoyhtiö kutsui paikalle muun muassa ulkomaisten mediayhtiöiden edustajia.[41]

Kohu ensi-illan järjestämisestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo alun perin ensi-illan pitopaikaksi suunniteltiin Oulua, mutta tuotantoyhtiö Solar Films ja Oulun kaupunki eivät vielä tuolloin päässeet yhteisymmärrykseen. Tuotantoyhtiö olisi halunnut kaupungin maksavan osan ensi-illan kuluista. Kaupunki ei suostunut, ja yhtiö aloitti neuvottelut Rovaniemen kaupungin kanssa. Oulun kaupungin mukaan olisi ollut mahdotonta osallistua yksittäiseen markkinointitapahtumaan kymmenillä tuhansilla euroilla, sillä tuotantoyhtiö ilmoitti näyttävän ensi-illan maksavan noin 100 000 euroa.[42][43]

Oulun kaupungin ja Solar Filmsin erimielisyyksien vuoksi ensi-illan pitopaikasta nousi kohu. Internetissä oli 9. lokakuuta 2007 lähtien kerätty nimiä kansalaisadressiin, jossa ensi-iltaa vaadittiin järjestettäväksi Oulussa. Kaupungin päättäjät haluttiin näin saada pohtimaan, mitä etuja elokuvan markkinoinnista olisi. Adressin alullepanija oli tutkija Leena Arhippainen Oulun yliopistosta. Adressissa sanottiin, ettei Oululla ole varaa jättää käyttämättä hyväkseen sitä kunniaa ja näkyvyysmahdollisuutta, mitä Solar Films oli tarjonnut. Lordi-elokuvan markkinointiyhteistyö maksaisi adressin mukaan 50 000 euroa. Kun Arhippainen oli keskustellut oululaisten päättäjien kanssa, hän sanoi Sanomalehti Kalevan haastattelussa, että kyse ei kuitenkaan ollut rahasta.[44][43]

Ensi-illan pitämisestä kiinnostuneet kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottaja Markus Selinin mukaan yhteensä kuusi kaupunkia oli kiinnostunut isännöimään Dark Floorsin maailman ensi-iltaa.[45] Hänen oli tarkoitus matkustaa lokakuussa 2007 Rovaniemelle neuvottelemaan kaupungin kanssa, mutta matka peruuntui viime hetkellä, koska uusia hakijoita oli tullut ja Selin halusi vielä harkita asiaa. Selin väitti lehdistölle, ettei elokuvan ensi-illan isännöinnissä ole kyse rahasta, vaan siihen haetaan kaupunkia, jossa on jo elokuvateollisuutta.[45]

Selin kertoi, että neuvottelut käytäisiin loppuun marraskuun aikana ja myös lopullinen valinta tehtäisiin silloin. Hän ei paljastanut loppusuoralle päässeiden kaupunkien nimiä, mutta yhtenä vahvana ehdokkaana oli Rovaniemi. Selinin mukaan joukosta tippui kolme kaupunkia ensi-iltajärjestelyihin liittyvien käytännön esteiden takia. Hän korosti, että ensi-iltakaupungin valinnassa ratkaisisi halu huolehtia suomalaisen elokuvateollisuuden hyvinvoinnista ja kehittämisestä. Tammikuussa 2008 Solar Films ilmoitti, että on päätynyt sopimukseen Oulun kanssa.[46][41]

Ensi-ilta Oulussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Floors -kauhuelokuvan maailmanensi-ilta pidettiin lopulta Oulun jäähallissa, ja se oli kaikkien aikojen suurin Suomessa järjestetty elokuvanäytös. Ensi-illan järjestivät elokuvan osarahoittaja Poem ja tuotantoyhtiö Solar Films. Yhteistyökumppaneina toimivat Oulun Kärpät, Scandic-hotelli ja Finnkino. Alun perin jäähallissa oli 4 500 katsomopaikkaa, mutta jättikokoisen valkokankaan (15,5 x 6,3 metriä) sekä lavan ja esitystekniikan tarvitseman tilan takia katsojia voitiin ottaa vain 3 700.[29][40][41] Päivää ennen ensi-iltaa sali oli loppuunmyyty.[3]

Tilaisuudessa oli 70 median edustajaa eri puolilta maailmaa. Näytännön jälkeen Lordi esiintyi ja soitti kappaleensa ”Would You Love a Monsterman?”, ”Who’s Your Daddy?”, ”Beast Loose in Paradise”, ”Devil Is a Loser”, ”Bringing Back the Balls to Rock” ja ”Hard Rock Hallelujah”.[29][40][41]

Päänäyttelijöistä paikalle saapuivat englantilainen Noah Huntley, joka esittää autistisen tytön isää, ja irlantilainen Dominique McElligott, joka esittää sairaanhoitajaa. Muut keskeisten roolien näyttelijät eivät olleet ensi-illassa. Huntley ja McElligott osallistuivat ennen näytöstä ja iltajuhlaa lehdistötilaisuuteen, jossa haastateltavina olivat myös kaikki Lordin jäsenet, ohjaaja Pete Riski ja tuottaja Markus Selin.[47] Tiedotusvälineet seurasivat tapahtumaa mielenkiinnolla, ja se sai huomiota niin sanomalehdissä, televisiossa kuin radiossakin ulkomaita myöten.[29]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Floorsin turkkilainen elokuvajuliste. Turkissa elokuvaa levitettiin nimellä Ölüm Kapani.

Dark Floors sai Suomessa kriitikoilta negatiivisen vastaanoton ja katsojamäärät olivat vähäisiä. Elokuvan tuottaja Markus Selinin mukaan tuotantoyhtiö on ollut tietoinen siitä, etteivät kauhuelokuvat ole Suomessa suosittuja, ja markkinoinnin painopiste onkin ollut koko ajan ulkomailla.[48]

Lähes heti elokuvan ensi-illan jälkeen Dark Floorsia alettiin markkinoida Berliinin elokuvajuhlilla, missä elokuva sai huomattavasti paremman vastaanoton kuin kotimaassaan. MTV3:n haastattelussa Selin kertoi olleensa erittäin iloinen siitä, miten Dark Floorsia saatiin myytyä Berliinissä. Hänen mukaansa elokuva saatiin myytyä noin 25 maahan. Elokuvasta ei kuitenkaan tullut ulkomaillakaan menestystä ja elokuva tuotti miljoonatappiot.[48]

Elokuvalehti Screendaily uutisoi, että Dark Floorsia myytiin hyvin ulkomaille European Film Market -tapahtumassa Berliinissä. Uutisen mukaan elokuvan levitysoikeudet on myyty Benelux-maihin (Alankomaat, Belgia, Luxemburg), IVY-maihin (Armenia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kirgisia, Moldova, Tadžikistan, Ukraina, Uzbekistan, Valko-Venäjä ja Venäjä), Lähi-itään (Arabiemiirikunnat, Bahrain, Egypti, Iran, Irak, Israel, Jemen, Jordania, Kuwait, Libanon, Oman, Qatar, Saudi-Arabia ja Syyria) sekä Brasiliaan, Argentiinaan, Turkkiin ja Puolaan.[49] Elokuva tuli DVD-levitykseen Yhdysvalloissa lokakuussa 2008.[48] Toukokuussa elokuvaa markkinoitiin Cannesin elokuvajuhlilla ja heinäkuussa Puchon International Fantastic Film Festival -tapahtumassa Etelä-Koreassa sekä Fantasia Film Festival -tapahtumassa Kanadassa. Elokuva on ollut mukana myös useilla muilla elokuvafestivaaleilla eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä elokuvan levitysoikeudet on myyty noin 50 eri maahan. Elokuva on kuitenkin saanut vaisun vastaanoton kansainvälisillä elokuvamarkkinoilla ja jäänyt tuotoissa tappiolle.[50]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset kriitikot ovat suhtautuneet elokuvaan erittäin negatiivisesti, vaikka teknistä toteutusta onkin yleensä pidetty hyvänä. Useimmissa arvosteluissa elokuva on saanut kaksi tähteä.[8] Dark Floorsin hyvinä puolina on pidetty sen sopimista kansainväliseen levitykseen, huolellisesti tehtyjä lavasteita ja näyttäviä erikoistehosteita. Osa kriitikoista on sitä mieltä, että elokuvan juoni on hajanainen eikä se tarjoa kokeneemmille kauhuelokuvien katsojille mitään uutta. Kritiikin mukaan elokuva on saanut liikaa vaikutteita muista kauhuelokuvista, mikä tekee siitä hajanaisen ja vanhaa toistavan. Aamulehden arvostelun mukaan elokuva on ikävystyttävä ja epäpelottava yhdistelmä hirviöyhtyeen mainosvideota, suljetun tilan gotiikkaa ja lapsen fantasiaa. Ilta-Sanomat totesi elokuvan todistavan, että "Suomessa osataan tehdä huonoja kauhuelokuvia yhtä hyvin kuin Hollywoodissa."[51]

Kriitikko Antti Tohka kirjoittaa, että "valitettavasti ulkokultaisuus onkin ainoa hyvä asia masentavan heppoisessa elokuvassa". Tatu Junni kehuu elokuvan ulkoasua, mutta toteaa, että "käsikirjoitus, erikoistehosteet ja näyttelijät varmistavat kuitenkin sen, että elokuva on paha pettymys jopa armottomimmalle Lordi-fanille".[52][9]

Kriitikoiden mielestä Lordin jäsenten osuus elokuvassa on liian pieni, vaikka Dark Floorsin kiinnostavuus on nimenomaan Lordin varassa. Lordi-hirviöt näkyvät elokuvassa vain muutaman minuutin ajan, eikä katsojalle selvitetä hirviöiden taustaa tai motiiveja vaania ihmisiä. Hirviöiden ulkoasu ei ole tarpeeksi pelottava, koska euroviisuvoiton jälkeisen mediajulkisuuden seurauksena Lordin hahmoihin on totuttu. Hirviöiden roolisuorituksetkaan, lukuun ottamatta Mr. Lordin ja Awan erikoistehosteita sisältäviä osuuksia, eivät kriitikoiden mukaan herätä juuri yhtään kauhua. Näyttelijät eivät onnistu rooleissaan hyvin, ja käsikirjoitus on jättänyt hahmot yhden luonteenpiirteen varaan.[52][9]

Solar Filmsin tiedotuspäällikkö Rampe Toivonen ihmetteli kritiikin voimakkuutta Ilta-Sanomien haastattelussa. Hän harmitteli muun muassa sitä, kuinka vähän elokuvan visuaaliseen ilmeeseen, tehosteisiin ja lavasteisiin, on kiinnitetty huomiota.[51] Iltalehden haastattelussa Tomi Putaansuu kertoi olleensa turhautunut asiantuntemattomaan kritiikkiin. Hän korosti tienneensä koko ajan, ettei elokuvasta tule massayleisön elokuvaa. Putaansuun mukaan kauhuelokuvien ystävät niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa sekä muillakin ulkomaisilla verkkosivustoilla ovat kehuneet Dark Floorsia. Asiantuntijat ovat ymmärtäneet, että kyseessä on oman lajinsa tyylipuhdas edustaja.[53]

Tunnettu kauhutoimittaja Todd Brown näki Dark Floors -elokuvan Berliinin elokuvajuhlilla ja kehui sitä vuolaasti. Elokuva-arvostelussaan Brown mainitsi Dark Floorsin vahvuuksiksi tiiviin juonenkuljetuksen, poikkeuksellisen hienosti kasvatetun jännityksen ja taitavan teknisen toteutuksen, kuten lavastuksen, maskeerauksen ja erikoistehosteet. Arvostelussaan Brown kehui myös näyttelijöitä. Roolihahmot ovat vahvoja ja uskottavia, ja ne ovat enemmän kuin stereotyyppejä. Brownin mielestä elokuvan hirviöt ovat vaikuttavia ja näyttävät upeilta isolla valkokankaalla. Hirviöiden toistuvat vierailut elokuvassa ovat lyhyitä, ja ne kasvattavat ihmisten välistä draamaa, mikä tekee elokuvasta vahvan kokemuksen.[54]

Dark Floors palkittiin parhaista erikoistehosteista Málagan FANCINE-fantasiaelokuvafestivaalilla Espanjassa marraskuussa 2008.[10]

Menestyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Floorsin ensi-iltaviikonlopun menestys Suomessa ei vastannut odotuksia. Elokuvalla oli Finnkinon teattereissa perjantaina 8. helmikuuta noin 1 500 ja lauantaina 9. helmikuuta vajaat 1 800 katsojaa. Ensi-iltaviikonloppuna elokuvan näki vain 6 824 katsojaa, ja se oli viikonlopun kolmanneksi katsotuin elokuva.[51] Ensi-iltanaan perjantaina Dark Floors oli kyllä Finnkinon katsotuin elokuva, mutta lauantaina vasta viides.[55] Finnkinon ohjelmistopäällikkö Timo Räisänen kuvaili kauhua hyvin herkäksi tyylilajiksi: ”Dark Floors on hyvin erikoinen tapaus. Se on kotimainen elokuvatapaus, josta voi tulla mitä tahansa. Ilmiö on niin yksin, ettei vertailupohjaa ole.”[55]

Solar Filmsin tiedotuspäällikkö Rampe Toivonen myönsi Ilta-Sanomien haastattelussa tuotantoyhtiön odottaneen suurempia katsojalukuja, lähemmäs 20 000 katsojaa.[51] Vaatimattoman menestyksen vuoksi Finnkino otti elokuvan pois ohjelmistosta helmikuun lopussa, poikkeuksena Helsingin ja Oulun elokuvateatterit. Oulussa elokuvaa esitettiin 6. maaliskuuta 2008 saakka, jonka jälkeen elokuvaa esitettiin ainoastaan Helsingin Tennispalatsissa 15. maaliskuuta 2008 saakka. Pitkäperjantaina 21. maaliskuuta ja lauantaina 22. maaliskuuta elokuvalle järjestettiin vielä näytökset Helsingin Tennispalatsissa.[56] Elokuva sai Suomessa vain 19 900 katsojaa.[6] Turkissa elokuva keräsi 24 506 katsojaa.[57]

Myös Virossa Dark Floors menestyi huonosti ja oli ohjelmistossa vain kahden viikon ajan.[11] Islannissa elokuva oli ensi-iltaviikolla 11 katsotuimman elokuvan joukossa, mutta tippui katsotuimpien elokuvien listalta jo seuraavalla viikolla.

Vaikka Dark Floors menestyi elokuvateattereissa heikosti, se on vuosiin yksi myydyimmistä kauhuelokuvista Suomessa. Elokuvan DVD-myynti saavutti kultarajan kesällä, ja kultalevyt jaettiin keskiviikkona 29. lokakuuta 2008 LänsiAuto Areenalla ennen Champions Hockey League -ottelun alkua. Elokuvan levitysoikeudet on myyty kaikkiaan 50 eri maahan.[58][59][60]

Huhtikuussa 2009 tuottaja Markus Selin paljasti Helsingin Sanomille, että Dark Floors tuotti tuotantoyhtiölle tappiota 1,7 miljoonaa euroa.[17]

Mahdollinen jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tomi Putaansuun mukaan Dark Floorsille voidaan tehdä jatko-osa, mikäli elokuva menestyy hyvin. “Optio Dark Floors -jatko-osalle on olemassa, vaikka elokuvan loppu ei suoranaisesti ole sitä varten suunniteltu. Aivonystyröitä vaivaamalla jatko-osa saadaan toki tehtyä, jos niin päätetään“, Putaansuu totesi Sanomalehti Kalevan haastattelussa ennen Dark Floorsin maailman ensi-iltaa.[61]

Putaansuu kertoi, että hänellä ja Riskillä on paljon ideoita uusista kauhuelokuvista, mutta Lordi on kuitenkin yhtye, jonka ensisijainen tehtävä on musiikki. Jatko-osaa ei ole voitu tehdä aiemmin yhtyeen kiireiden vuoksi.[61] Ennen maailman ensi-iltaa pidetyssä pressitilaisuudessa Markus Selin ilmoitti, että Solar Films olisi kiinnostunut tuottamaan useampiakin Lordi-kauhuelokuvia, mikäli Dark Floors menestyisi hyvin. Toistaiseksi mitään päätöksiä jatko-osasta ei ole tehty.[62]

DVD-julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Dark Floors julkaistiin DVD:nä 13. kesäkuuta 2008. Dvd-julkaisun lisämateriaalina on digitaalisten tehosteiden esittelyä, näyttelijähaastatteluja, kurkistuksia kulissien taakse sekä maailmanensi-illan tapahtumat Oulussa. Julkaisija on Nordisk Film.[3] Julkaisuviikollaan Dark Floorsia myytiin kauppoihin yli 25 000 kappaletta, mikä ylitti kultalevyrajan.[58]

Kansikuva Takakansi Kuvaformaatti Ääniraita Tekstitys Lisämateriaali
16:9 Anamorfinen
Widescreen 2.35:1
englanti -
Dolby Digital 5.1
suomi
ruotsi
norja
  • Näyttelijöiden haastatteluja (Interviews)
  • Maailmanensi-ilta 6.2.2008 Oulussa (Dark Floors Premiere in Oulu February 6 2008)
  • Tuokioita kuvauksista (Behind the Scenes)
  • Digitaaliset ja visuaaliset efektit (Digital & Visual Elements by Generator Post)
  • Traileri (Trailer)
  • Teaseri (Teaser)

Lisämateriaalin kesto: 1 h 25 min
Kieli: englanti (lisämateriaalissa ei tekstityksiä)
Kuva: 16:9

Yhdysvaltalainen julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa Ghost House Pictures julkaisi Dark Floorsin DVD:nä 14. lokakuuta 2008 Ghost House Underground -nimikkeen alla. Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa sekä erikseen että samassa paketissa muiden Ghost House Ungerground-nimikkeen julkaisujen kanssa. Yhdysvaltalaisessa dvd-julkaisussa on lisämateriaalina myös Pete Riskin ja Mr. Lordin kommenttiraita ja kaksi Lordin musiikkivideota.[16]

Kansikuva Takakansi Kuvaformaatti Ääniraita Tekstitys Lisämateriaali
16:9 Anamorfinen
Widescreen 2.35:1
englanti -
Dolby Digital 5.1
englanti
espanja
  • Pete Riskin ja Mr. Lordin kommenttiraita (Audio commentary by director Pete Riski and Lordi)
  • Lordin "Hard Rock Hallelujah" -musiikkivideo
  • Lordin "Would You Love a Monsterman? (2006)" -musiikkivideo
  • Trailer Gallery
  • Maailmanensi-ilta 6.2.2008 Oulussa (Dark Floors World Premiere with Interviews and Live Performance by Lordi )
  • Behind the scenes

Argentiinalainen julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dark Floors julkaistiin Argentiinassa DVD-muodossa 10. joulukuuta 2008 nimellä Piso Siniestro.[63]

Kansikuva Kuvaformaatti Ääniraita Tekstitys Lisämateriaali
16:9 Anamorfinen
Widescreen 2.35:1
englanti -
Dolby Digital 5.1
englanti
espanja
  • Pete Riskin kommenttiraita (Comentario con el Director Pete Riski)
  • Trailer Galería
  • Detrás de Escenas (Behind the scenes)

Virolainen julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virossa elokuvaa markkinoidaan nimellä Pimedad korrused. DVD-levy sisältää ainoastaan elokuvan eikä lisämateriaaleja.

Kansikuva Kuvaformaatti Ääniraita Tekstitys
16:9 Anamorfinen
Widescreen 2.35:1
englanti -
Dolby Digital 5.1
viro

Brittiläinen julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansikuva Kuvaformaatti Ääniraita
16:9 Anamorfinen
Widescreen 2.35:1
englanti -
Dolby Digital 5.1

Festivaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • XVIII edition of Málaga Fantastic Film Festival FANCINE, Espanja, 6. marraskuuta – 14. marraskuuta 2008: Best Special Effects Award (Parhaat elokuvatehosteet)[50]

Tärkeitä ajankohtia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 19. toukokuuta ja 20. toukokuuta 2007 – lehdistötilaisuus Cannesin elokuvafestivaaleilla.
  • 29. toukokuuta – heinäkuu 2007 – elokuvan kuvaus Oulun Ruskossa Scanfilin vanhoihin tiloihin rakennetussa studiossa.
  • 22. syyskuuta – 23. syyskuuta 2007 – Mr. Lordin ja Awan green screeniä vasten tehdyt kohtaukset kuvattiin Helsingissä.
  • 2.–5. marraskuuta 2007 – lehdistötilaisuus American Film Marketissa
  • 14. joulukuuta 2007 – efektikuvaukset Lontoossa.[67]
  • 9. tammikuuta 2008 – elokuvan tunnuskappale “Beast Loose In Paradise” julkaistiin singlenä.
  • 6. helmikuuta 2008 – Maailman ensi-ilta Oulussa Energia-areenalla.[12]
  • 8. helmikuuta 2008 – ensi-ilta Suomessa.[12]
  • 9. helmikuuta 2008 – elokuvan esitys Berliinin elokuvafestivaaleilla.[12]
  • 29. helmikuuta 2008 – ensi-ilta Islannissa.[12]
  • 7. maaliskuuta 2008 – ensi-ilta Virossa nimellä Pimedad korrused.[12]
  • 13. kesäkuuta 2008 – elokuvan julkaisu Suomessa DVD-muodossa.
  • 7. elokuuta 2008 – ensi-ilta Venäjällä.[12]
  • 8. elokuuta 2008 – ensi-ilta Turkissa nimellä Ölüm Kapani.[12]
  • 14. elokuuta 2008 – elokuva julkaistiin Islannissa DVD:llä.[68]
  • 14. lokakuuta 2008 – elokuva julkaistiin suoraan DVD:llä Yhdysvalloissa.[15][16]
  • 10. joulukuuta 2008 – elokuva julkaistiin suoraan DVD:llä Argentiinassa nimellä Piso Siniestro.[63]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dark Floors DVDPlaza. Viitattu 2.6.2013. [vanhentunut linkki]
  2. Lordi-elokuva saa ensi-iltansa Oulussa 8.1.2008. YLE. Viitattu 17.1.2008.
  3. a b c d e f Dark Floors Solar Films. Viitattu 20.3.2008. [vanhentunut linkki]
  4. Dark Floors Solar Films. Arkistoitu 19.3.2007. Viitattu 11.2.2008. (englanniksi)
  5. a b c d Carita Forsman: Lordi-leffalla kaksi eri budjettia 27.2.2008. Kaleva. Arkistoitu 1.11.2016. Viitattu 2.6.2013.
  6. a b Kotimaisten elokuvien katsojaluvut 2008 12.5.2008. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 4.4.2008. Viitattu 3.6.2008.
  7. Lordi-elokuva teki tappiota 1,7 miljoonaa euroa Helsingin Sanomat. 28.4.2009. Arkistoitu 1.5.2009. Viitattu 3.5.2009.
  8. a b Dark Floorsin elokuva-arvosteluja (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. a b c Dark Floorsin arvostelu 5.2.2008. Elitisti. Viitattu 5.2.2008.
  10. a b Dark Floors palkittiin 19.11.2008. Solar Films. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 22.11.2008.
  11. a b Dark Floors Forum Cinemas. Forum Cinemas. Viitattu 26.2.2008.
  12. a b c d e f g h Release dates IMDb. IMBb. Viitattu 19.8.2008.
  13. Jaossa sata lippua Lordi-leffaan! MTV3 Viihdeuutiset. 29.1.2008. MTV3. Viitattu 30.1.2008.
  14. Lordi-elokuvassa mahdollisuus markkinointipaketiksi 9.10.2007. Kaleva. Arkistoitu 24.11.2007. Viitattu 11.2.2008.
  15. a b Sam Raimi's Ghost House eyes home entertainment 10.4.2008. Hollywood Reporter. Viitattu 11.4.2008.
  16. a b c Specs on 8 Ghost House Underground DVDs! 18.7.2008. Fangoria. Viitattu 20.7.2008. [vanhentunut linkki]
  17. a b Lordi-elokuva teki tappiota 1,7 miljoonaa euroa 28.4.2009. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 1.5.2009. Viitattu 9.7.2009.
  18. Lordi kauhuelokuvan tähdeksi! Stara. 21.2.2007. Viitattu 2.6.2013.
  19. Tatu Junni: Haastattelu: Lordi-elokuvan tuottaja Markus Selin Kaista. 2.5.2007. Viitattu 2.6.2013.
  20. Lordi IMDb. Viitattu 2.6.2013. (englanniksi)
  21. Lordi: The Kin Elonet. Viitattu 2.6.2013.
  22. Kauhun alkusoitto 3.2.2008. Keskisuomalainen. Viitattu 5.2.2008. [vanhentunut linkki]
  23. a b Lordin kauhuelokuvan kuvaukset loppusuoralla 19.6.2007. YLE. Viitattu 2.6.2013.
  24. Carita Forsman: Asuntovaunun uumenissa lepää Lordi-leffan vartija 25.6.2007. Kaleva. Viitattu 2.6.2013. [vanhentunut linkki]
  25. Lordin kauhuleffa etsii laihoja ja amputoituja avustajia 2.4.2007. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 23.9.2007. Viitattu 22.9.2007.
  26. Hannele Kontiainen, Sonja Haataja: Lähes 90 pyrki ruumiin rooliin Lordin elokuvassa 13.4.2007. Ilta-Sanomat. Viitattu 2.6.2013.
  27. Lordi-leffan käsikirjoittaja vaihtui 22.5.2007. MTV3. Arkistoitu 14.2.2008. Viitattu 2.6.2013.
  28. Pekka Lehtosaari Elonet. Viitattu 2.6.2013.
  29. a b c d e f g Dark Floors MonsterDiscoHell. Arkistoitu 29.9.2013. Viitattu 2.6.2013.
  30. a b Carita Forsman: Rekvisitööri Jyrki Mäen päivät kuluvat Lordi-elokuvan lasvateissa 3.7.2007. Kaleva. Viitattu 2.6.2013.
  31. Pieni suuri kauhuelokuva 1.2.2008. Iltalehti. Viitattu 2.2.2008.
  32. Lordi-elokuvan ensi-ilta siirtyi vuodelle 2008 6.6.2007. Kaista. Viitattu 2.6.2013.
  33. Veli-Pekka Lehtonen: Lordi hikoili ja mainosti hirviöelokuvaa Cannesissa 19.5.2007. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 16.9.2007. Viitattu 2.6.2013.
  34. Lordi-elokuvan kuvaukset alkoivat Oulussa 29.5.2007. Iltalehti. Viitattu 2.6.2013.
  35. Juha Itkonen: Työn raskaan raataja 10.5.2007. Apu. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 2.6.2013.
  36. a b Dark Floors Elonet. Viitattu 3.6.2013.
  37. Lordi-kauhu valtasi valkokankaan! 30.1.2008. MTV3. Arkistoitu 28.10.2008. Viitattu 2.6.2013.
  38. Beast Loose in Paradise MonsterDiscoHell. Arkistoitu 27.9.2013. Viitattu 3.6.2013.
  39. Jaakko Parkkinen: Tummissa kerroksissa ei kaiu Lordi 19.6.2007. Kaleva. Viitattu 2.6.2013.
  40. a b c Lordin elokuvan toinen ensi-ilta Oulussa 21.12.2007. Kaleva. Viitattu 21.12.2007. [vanhentunut linkki]
  41. a b c d Suomen suurin ensi-ilta jäähalliin 7.1.2008. Taloussanomat. Viitattu 7.1.2008.
  42. Lordi-elokuvan markkinoinnista riitaa 9.10.2007. YLE. Viitattu 10.10.2007.
  43. a b Kansalaisadressissa vaaditaan Lordi-elokuvan ensi-iltaa Ouluun 10.10.2007. Solar Films. Arkistoitu 17.10.2007. Viitattu 10.10.2007.
  44. Lordi-elokuvan ensi-iltaa vaaditaan Ouluun 10.10.2007. MSN Viihde. Viitattu 10.10.2007. [vanhentunut linkki]
  45. a b Uusia kaupunkeja mukaan taisteluun Lordi-elokuvan ensi-illasta 3.11.2007. YLE. Viitattu 13.11.2007.
  46. Kolme kaupunkia Lordi-ensi-iltakisan loppusuoralle 14.11.2007. Kaleva. Arkistoitu 14.11.2007. Viitattu 14.11.2007.
  47. Vain yksi päätähdistä varmistanut tulonsa Lordi-leffan ensi-iltaan 31.1.2008. Kaleva. Viitattu 5.2.2008. [vanhentunut linkki]
  48. a b c Dark Floors floppasi – Selin ei hermoile 18.2.2008. MTV3 Viihdeuutiset. Viitattu 18.2.2008.
  49. Dark Floors-elokuva myyty jo useisiin maihin ulkomailla 18.2.2008. Filminääri. Arkistoitu 13.3.2008. Viitattu 18.2.2008.
  50. a b c d e f g h i j k l m n o p Dark Floors - The Lordi Motion Picture Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 2.6.2013.
  51. a b c d Lordi-leffan tuotantoyhtiöstä myönnetään: Turpaan on tullut 12.2.2008. Ilta-Sanomat. Viitattu 12.2.2008.
  52. a b Dark Floorsin arvostelu 5.2.2008. Kaista. Arkistoitu 6.2.2008. Viitattu 5.2.2008.
  53. Helvetti soikoon! 13.2.2008. Iltalehti. Viitattu 13.2.2008.
  54. Verkkosivusto Twitchfilm: Dark Floors antaa yleisölle yllin kyllin sitä mitä se haluaa 11.2.2008. Solar Films. Arkistoitu 9.1.2009. Viitattu 15.6.2008.
  55. a b Lordi-leffasta ei tullut hittiä 11.2.2008. Ilta-Sanomat. Viitattu 11.2.2008.
  56. Dark Floors Finnkino. Arkistoitu 28.1.2008. Viitattu 28.2.2008.
  57. Lordi-elokuva Dark Floors televisiossa – ja Turkissa suomenkuvalehti.fi. [vanhentunut linkki]
  58. a b Hirviöille kultaa - Dark Floors ylitti DVD:llään kultalevyn rajan MTV3 Viihdeuutiset. 11.6.2008. MTV3. Viitattu 11.6.2008.
  59. Box Office Mojo International boxofficemojo.com. Viitattu 15.3.2008.
  60. Lordin kultalevyjuhlat jääkiekko-ottelussa Ilta-Sanomat. Viitattu 29.10.2008.
  61. a b Mr. Lordi haluaa lisää kauhua 6.2.2008. Sanomalehti Kaleva. Arkistoitu 17.2.2008. Viitattu 6.2.2008.
  62. Lordi-elokuva piti jännityksessä 6.2.2008. Sanomalehti Kaleva. Arkistoitu 22.2.2008. Viitattu 7.2.2008.
  63. a b Piso Siniestro DVDventas.com. Viitattu 11.10.2008.
  64. Nordisk Film International Sales Nordisk Film. Arkistoitu 15.12.2007. Viitattu 8.6.2008.
  65. Fantastic Fest 2008: Dark Floors Fantastic Fest. Arkistoitu 2.12.2008. Viitattu 19.7.2008.
  66. What happens at Lund International Fantastic Film Festival 2008? Lund International Fantastic Film Festival. Arkistoitu 6.9.2009. Viitattu 25.8.2008.
  67. Lordin Rovaniemen-konsertti siirtyy elokuvan vuoksi Ilta-Sanomat. 29.11.2007. SanomaWSOY. Viitattu 1.12.2007.
  68. Dark Floors Myndir Mánaðarins. Viitattu 14.8.2008. (islanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]