Gladiaattorit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo TV-ohjelmasta. Sanan muista merkityksistä on luettelo täsmennyssivulla.

Gladiaattorit on kansainvälinen formaattisarja, jossa taistellaan gladiaattorimestaruudesta. Alkuperäistä ohjelmaa American Gladiators tehtiin Yhdysvalloissa vuosina 1989–1996 sekä uudestaan vuonna 2008. MTV3-kanavalla vuosina 1993–1994 näytetty Suomen versio oli Renny Harlinin ohjaama. Version tuottajana toimi Markus Selin ja tuotantoyhtiönä Harlin & Selin Productions. Sarjaa näytettiin uusintana vuonna 2002.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmassa kilpailijat kamppailivat toisiaan ja ”gladiaattoreita” vastaan useissa eri lajeissa. Kussakin jaksossa mukana oli kaksi keskenään kamppailevaa mies- ja naiskilpailijaa. Gladiaattorit olivat ammattimaisia voimailijoita, kuten kehonrakentajia. Heidän tehtävänään oli vaikeuttaa kilpailijoiden suorituksia, ja he käyttivät esiintyessään iskeviä peitenimiä. Kilpailijat, jotka varsinaisesti kisasivat mestaruuden voitosta, esiintyivät omilla nimillään. Kilpailupaikka oli koko ajan huvipuisto Planet FunFun. Kutsuvieraina nähtiin mm. Jón Páll Sigmarsson, moninkertainen Maailman vahvin mies. Gladiaattorit TV-sarjan lavastus ja rekvisiitta herätti arvostusta USA:ssa ja sitä pidettiin jopa parempana, kuin alkuperäinen. Lavastussuunnittelija oli Jokke Toivonen.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajit olivat koko kilpailun ajan samat:

  • Läpimurto: amerikkalainen jalkapallo piti viedä maaliin gladiaattorin ohi ja toisena osuutena paini, jossa oli viisitoista sekuntia aikaa saada gladiaattori ulos merkitystä ympyrästä.
  • Kaksintaistelu: kilpailija ja gladiaattori seisoivat metrin läpimittaisilla kaksi ja puoli metriä korkeilla alustoilla ja yrittivät saada parimetristen päistään pehmustettujen sauvojen avulla toisensa alas alustalta puolessa minuutissa.
  • Viidakon Valtias, jossa kahden kaksi metriä korkean jalustan välissä oli sata ketjuissa roikkuvaa rengasta joissa roikkuen piti päästä minuutissa toiselle jalustalle ja gladiaattori yritti pudottaa kilpailijan.
  • Ihmiskuula, jossa kilpailijat ja kaksi gladiaattoria asettuivat suurten teräsristikkokuulien sisään ja yrittivät joko ajaa kuulan pistekorokkeiden päälle tai estää sen.
  • Kaupunkisota, jossa oli viidellä asemalla viisi erilaista palloasetta ja gladiaattori tulitti tennispallotykillä.
  • Taistelupallo, jossa kolme gladiaattoria yritti estää kahta kilpailijaa saamasta palloja viiteen koriin, joista keskimmäisestä sai kolme ja muista kaksi pistettä.
  • Finaalina stunt-rata, joka käsitti verkkoa pitkin kiipeämisen noin neljän metrin korkeuteen,kolme metriä leveän aukon ylittämisen puomia pitkin, noin viiden metrin aukon ylittämisen joko maata pitkin tai eräänlaisen käsipyörän avulla, pallon viemisen koriin, toisen kiipeämisen verkkoa pitkin, laskettelun alas vaijerin avulla, juoksun pitkin renkaita sekä lopulta ylitys- ja alitusesteradan. Lopuksi läpäistiin maaliaukkoa peittänyt paperi, jonka takana saattoi olla vielä kilvellä varustettu gladiaattori hidastamassa.

Stunt-radalle lähdettiin tasoituksella: siihen astisten pisteiden erosta tuli lähtöero, joka oli puoli sekuntia pisteestä.

Kilpailijoilla oli eriväriset asut: toisella kokomusta ja toisella valkoinen/purppuranvärinen (naiset) tai mustavalkoinen (miehet).

Varotoimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa lajeissa käytettiin vahvoja suojaimia: vähimmillään ne olivat polvi-, ranne- ja kyynärpäätuet, päänsuojus sekä hammas- ja alasuojat. Kaupunkisodassa käytettiin lisäksi rintapanssaria ja suojalaseja, kaksintaistelussa ja ihmiskuulassa päänsuoja korvattiin amerikkalaisen jalkapallon kasvosuojallisella kypärällä, lisäksi kädet suojattiin jääkiekkokäsineillä. Jotkut kilpailijat ja gladiaattorit pitivät useimpien lajien aikana rannetuellisia suojahansikkaita pelkkien rannetukien asemesta.

Pari voimistelijataustaista kilpailijaa piti ranne- ja kyynärpäätukia vasta stunt-radalla. Jotkut heistä käyttivät kaupunkisodassa etenemiseensä hyvin näyttäviä lento- tai tavallisia kuperkeikkoja.

Kolhuja matkalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailu oli niin rajua, että molempien tuotantokausien aikana useampikin kilpailija jos gladiaattorikin joutui keskeyttämään loukkaantumisen takia; kilpailijan tilalle tuli varakilpailija joka peri kaikki pisteet suoraan. Tyypillisimpiä vammoja olivat painissa tai taistelupallossa tulleet polvi- ja nilkkavammat.

Tilanne oli monesti jännittävä: joskus toinen kilpailijoista meni jo alusta alkaen omia menojaan - mutta sattui niinkin että pitkään varmahkossa johdossa ollut kilpailija tipahtikin stunt-radalla käsipyörästä tai loukkasi jalkansa hypyssä, jolloin takaa-ajoasemassa ollut menikin karkuun ja voittoon.

Tunnettuja gladiaattoreita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]