Vintiöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vintiöt
Vintiöt – Ten Years After (2003)
Sarjan logo vuonna 1995.
Sarjan logo vuonna 1995.
Tyyli sketsi
Kestoaika 24 minuuttia / jakso
Pääosissa Kari Hietalahti
Santeri Kinnunen
Niko Saarela
Samuli Edelmann
Janus Hanski
Jussi Chydenius
Juha Veijonen
Alkuperämaa Suomi Suomi
Verkko MTV3
Esitetty 14. syyskuuta 1994 – 1995,
3. tammikuuta 2003 –
4. huhtikuuta 2003
Jaksoja 45
Tuotanto
Tuottaja(t) Markus Selin
Ohjaaja(t) Aleksi Mäkelä
Leikkaaja(t) Hannele Majaniemi
Aleksi Mäkelä
Kuvaaja(t) Henri Finer
Pini Hellstedt
Aiheesta muualla
IMDb

Vintiöt on suomalainen vuosina 1994–1995 ja 2003 MTV3-kanavalla esitetty sketsisarja. Sarjan sketsejä käsikirjoittivat aluksi kaikki sarjan näyttelijät ja myöhemmin Niko Saarela ja Kari Hietalahti. Sarjan ohjasi Aleksi Mäkelä. Vintiöiden tuottajana toimivat Harlin/Selin ja myöhemmin Solar Films.

Sarja jatkoi suomalaisen pöhköhuumorin kuten Pulttibois- ja Kummeli-sketsisarjojen jalanjäljillä.kenen mukaan? Sarja oli suosittu ja erottui monien mielestä edukseen television lukuisten sketsiohjelmien joukosta ja muiden sketsiohjelmien tapaan levitti nuorison käyttöön uusia hokemia, kuten ”Asiaa!”, ”Anna mennä, Aanna mennä!”, ”Nyt lähet kyllä lusimaan” ja ”Kuka on kingi?”. Sarjan sketsit perustuivat usein stereotypioihin ja parodioihin.

Vintiöitä tehtiin vuosina 1994–1995 yhteensä 27 jaksoa. Näistä jaksoista tehtiin kuusiosainen koostesarja Vintiöiden kosto. Vintiöille tehtiin uusia jaksoja nimellä Vintiöt – Ten Years After vuonna 2003 yhteensä 12 jakson verran.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vintiöiden sketsejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Anna mennä![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi miestä painostaa peruskansalaista tekemään asioita, kuten hyppäämään katolta tai hakkaamaan muita ihmisiä, kunnes lopulta tämä tekee sen.

Armas Tanska ja Charmé[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armas Tanska on hahmo, joka kulkee ympäri kaupunkia tuulipuvussaan pitäen kädessään Charmé-hanskaa, jota hän pitää itse elävänä. Charmen koko nimi on Charme Asserdahl ja se on (Tanskan omien sanojen mukaan) peuran ja marsun risteytys. Tanska oli lääkärin luona kunnes lääkäri käski jättää Tanskan Charme hanskan hänen luokseen ja poistuvan tämän hetken ajan vedoten tutkivansa Charmen. Lääkäri kuitenkin soitti ylilääkärille että hakee Tanskan käytävästä ja lähettävän tämän Kuopion Niuvanniemen sairaalaan. Lääkäri laittaa Charmen käteen kunnes hän itse alkaa seota ja hoitaa tätä kuin aitoa lemmikkiä.

Eesti Aerobic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virolainen jumppaohjelma jossa Kaido Kuukap ja "võimlemise kärbsed" (suom. "jumppakärpäset") -jumpparyhmä esittävät taitonsa.

Erkki ja opettaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokanopettaja Melartin kysyy luokan oppilaalta Erkiltä kysymystä, johon hän ei reagoi aluksi mitenkään, kunnes kiroaa opettajalle ja opettaja suuttuu. Opettaja menee keskustelemaan asiasta oppilaan isän kanssa, joka sanoo että Erkki ei koskaan valehtele. Opettaja menee kertomaan asian naapurille, joka sanoo, että on Erkki voinut sen tehdäkin.

Hundkarusellen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsinkielinen koira-aiheinen ohjelma, jota juontavat miehet Svante ja Sven.

Juha ”Watt” Tolvanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkifriikki ja kriitikko Tolvanen kuuntelee eri artistien hittejä ja soittaa sitten heille valittaakseen laulun sanoista saaden näin ilmaisia levyjä.

Tolvasen soitot:

Kesämies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karjalan murretta puhuva kesämies luettelee asioita, joita hän saa tai ei saa tehdä.

Kyttäruutu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisi-TV-televisio-ohjelman parodia, jota juontaa Sakari Kaulaote. Ohjelmassa käsiteltyihin tapauksiin liittyi usein todistajana, uhrina tai epäiltynä punapukuinen lenkkeilijä ja sketsin lopussa kaikkia jotain lenkkeilijän liikkeistä tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä.

Linnamäkeläiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä esitellään Pipa-Taunon, Höntsä-Makkosen, Nafta-Lefan, Stögön ja Reikä-Eeron elämää vankilassa. Lisäksi sketsiin kuuluu pastori Nikulainen ja vanginvartija Ossi. Sketsissä kaverukset juovat aina kahvia ja puhuvat tampereen murretta. Sketsin nimi on parodisoitu 1970-luvun televisiosarjasta Rintamäkeläiset.

Maailman vahvimmat miehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parodia Ilkka Nummistosta ja Markku Suonenvirrasta. Sketsissä esitetään voimailijat idiootteina. Sketsi päättyy yleensä siihen, että Markku vetää Ilkkaa turpaan.

Marko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marko on hahmo, joka joutuu töissään johtavan tai vastuullisen asemansa vuoksi vastaamaan lukemattomiin kysymyksiin ja ongelmiin, mitä työtoverit hänelle esittävät. Tämän lisäksi Markolle tulee lisää kiireitä hänen jatkuvasti soivien puhelimiensa kautta. Markoa häiritään tavallisten, mahdottomien ja triviaalien tehtävien lisäksi myös jutustelun kaltaisilla kommenteilla ja havainnoilla ympäristöstä. Liioitellun suurista kiireistään huolimatta Marko suoriutuu tehtävistään mainiosti.

Mestarit – real life[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parodia Mestareista, jossa vitsaillaan Hectorin, Kirkan, Pave Maijasen ja Pepe Willbergin toilailusta. Sketsissä Pepe jää omassa laulussaan Aamussa ”siihen mä jään” -kohtaan toistaen tätä koko ajan. Pepe on myös joukon lapsellisin ja saa aina tahtonsa läpi.

Viimeisimmässä jaksossa Pave toi Mestareiden kämppään Juicen, Dave Lindholmin ja Pate Mustajärven.

Moilanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moilanen on helsinkiläisessä kerrostalossa asuva hankala naapuri. Hän tulee aina kertomaan talon asukkaalle tai talonmiehelle, mitä on tehnyt tämän pään menoksi.

Nap nap[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuminen sammakkohanska opettaa satunnaisille ihmisille moraalia yhden tavun avulla.

Natinkia, natinkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natinkia, natinkia on parodia televisio-ohjelmasta Antiikkia, antiikkia, jossa tuodaan ohjelman juontaja Denzel Washingtonin arvioitavaksi antiikkista tavaraa. Sketsi päättyy yleensä siten, että Denzel tuhoaa esineen ja ajaa tavaran tuoneen henkilön tiehensä.

Portsareiden ylivaltaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juopot sisään, selvät ulos, ja jos naama ei miellytä, ulos!

Rampe ja Sirkka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aviopari. Rampe on viimeiseen asti sitä mieltä, että ainoa oikea auto on Opel Kadett 1970-luvulta. Aina kun Rampe lähtee ajamaan, Sirkka tokaisee että ei tule kyytiin. Rampe vastaa tähän kovasti huutaen ”mäne pussilla!” ja lähtee matkaan. Yleensä sketsin lopussa Rampe ajaa auton katolleen. Yhdessä sketsissä Sirkka ajoi auton katolleen.

Rane ja Keravan kollit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keravan kolleilla on omia näkemyksiä erilaisista asioista, esimerkiksi mikä on paras bändi tai kuka on seksikkäin julkkisnainen. Rane on aina eri mieltä ja kertoo asioista totuuden.[1] Lisäksi Rane muutenkin alistaa kollit tarvittaessa väkivalloin ja laittaa heidät palvomaan häntä ja lausumaan ”Rane on kingi!”.

REVA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

REalistinen VAihtoehto miehille – vaihtoehtoinen puolue.

Tallinnan tuliaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksiosainen sketsi, missä pariskunta on tullut juuri Viron matkalta, ja luulivat ostaneensa aitoa tavaraa, mm. tupakkaa.

Tervasaaren kesäteatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden ihmisen esittämä teatterinäytös, jonka juoni on aina samankaltainen joka sketsissä: miehet keskustelevat, keskustelu päätyy siihen, että toinen miehistä ampuu vastanäyttelijänsä Jatimaticilla ja joutuu pidätetyksi.

Teuvo – julistaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teuvon ilosanomaa julistava, takin huppuun piiloutunut fanaatikko painostaa satunnaista vastaantulijaa tulemaan kanssaan Teuvo-iltamiin laulamaan ja soittamaan kitaraa.

Tirbuk Today[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähi-idän dokumenttiohjelmia parodioiva sketsi, jossa reportteri Tagas Turgu selvittää mysteereitä.

Varjomiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varjomiehet tekevät jotain, joka näyttää pimeällä ulkoapäin kauhealta, mutta paljastuu sisältäpäin nähtäessä harmittomaksi.

Veijo Hietala Show[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Veijo Hietala Show’ssa keskustelutilanne menee jumiin, paikalle kutsutaan Veijo Hietala, joka saa vieraat suuttumaan.

Vesipuisto Surina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parodia vesipuisto Serenan televisiomainoksesta. Sketsiä ei ole esitetty televisiossa, vaan se löytyy Vintiöt Naked -DVD:n poistetuista kohtauksista. Sketsissä isä tuo poikansa Surinaan, ja paikka osoittautuu hirveäksi. Sketsi on kuvattu Keravan maauimalassa.

VR:n laulajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VR:n laulajat Tenori Huttunen ja Basso Pasanen esittävät parhaat hittinsä.

Haluatko massimieheksi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haluatko miljonääriksi? -parodia, joka esiintyi kahdessa viimeisessä Ten Years After -jaksossa. Kilpailija ei läpäise edes ensimmäistä kysymystä, koska juontaja sekoittaa hänen päänsä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 julkaistiin albumi Asiaa., jossa esiintyi sarjassa tutuksi tulleita hahmoja musiikin muodossa. Samana vuonna ilmestyi myös Tervasaaren kesäteatteri: Jatimatik rules O.K. kuunnelmakokoelma.

Vuonna 2004 julkaistiin kahden DVD:n kokoelma Vintiöt Naked, joka sisältää kaikki 12 Vintiöt – Ten Years After -jaksoa osittain leikattuina, 6-osaisen Vintiöiden kosto -sarjan, joka sisältää sketsejä ensimmäiseltä tuotantokaudelta sekä muuta bonusmateriaalia, muun muassa leikattuja kohtauksia ja musiikkivideoita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikkinen, Susan: Sketsofrenia – Sata suomalaista sketsihahmoa, s. 146–147. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN 978-952-222-610-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]