Paha maa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Kauko Röyhkän samannimisestä vuoden 1988 minialbumista on oma artikkelinsa.
Paha maa
Virallinen elokuvajuliste
Virallinen elokuvajuliste
Ohjaaja Aku Louhimies
Käsikirjoittaja Paavo Westerberg
Jari Rantala
Aku Louhimies
Tuottaja Markus Selin
Kuvaaja Rauno Ronkainen
Leikkaaja Samu Heikkilä
Pääosat Jasper Pääkkönen
Mikko Leppilampi
Pamela Tola
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Solar Films
Ensi-ilta 14. tammikuuta 2005
Kesto 130 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 400 000 euroa
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Paha maa on vuonna 2005 ensi-iltaan tullut suomalainen elokuva. Elokuvan on ohjannut Aku Louhimies ja tuottanut Markus Selin. Pääosissa esiintyvät muun muassa Jasper Pääkkönen, Mikko Leppilampi ja Pamela Tola.

Elokuvan tapahtumat saavat alkunsa väärennetystä 500 euron setelistä. Väärä raha aiheuttaa tapahtumaketjun, jossa päähenkilöt purkavat ahdistustaan panemalla pahan kiertämään, ja tapahtumien leikkauspisteessä kaikkien elämä muuttuu perusteellisesti.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Niko Smolanderin isä saa potkut opettajantyöstään ja alkaa juoda. Smolander palaa kotiin ja häätää Nikon asunnostaan, koska tämä vain makaa eikä ole hankkinut töitä. Niko väärentää kaverinsa Tuomaksen toisen kaverin juhlissa 500 euron setelin ja ostaa sillä antikvariaatista CD-soittimen. Nähdessään väärennetyn 500 euron setelin kaupan omistaja raivostuu ja lyö naista, jolle Niko oli maksanut väärällä rahalla.

Isto Virtanen myy laajakuvatelevisionsa samaan kauppaan, josta Niko osti mankkansa. Kaupan omistaja tarjoaa 510 euroa ja laittaa väärennetyn setelin mukaan. Isto pistäytyy strippiklubilla pyytämässä strippari Siljaa ulos, mutta tämä kieltäytyy. Isto laittaa pahan olon kiertämään ja maksaa ravintolassa väärennetyllä 500 euron setelillä ja joutuu yöksi putkaan. Kun Isto pääsee putkasta, hänen autonsa on päätynyt ilkivallan kohteeksi.

Isto murtautuu Matikaisen autoliikkeeseen, jonka hälytyslaitteet ovat epäkunnossa, joten hän pääsee matkoihinsa varastetulla autolla. Matikainen laittaa pahan olon kiertämään ja ottaa kiertävältä imurikauppiaalta Teuvo Hurskaiselta tämän auton pois, koska osamaksut ovat myöhässä. Teuvo kertoo asiasta AA-kerhossa. Illalla hän päätyy sattumalta samaan motelliin Iston kanssa. Rehvakaasti käyttäytyvä Isto alkaa baarissa pilkata Teuvoa koska tämä ei juo alkoholia. Teuvo antaa lopulta paineilleen periksi, ja rupeaa useiden vuosien jälkeen juomaan. Yhdessä he tuovat erään naisen Iston huoneeseen. Isto ja nainen päätyvät sänkyyn ja Teuvo tulee torjutuksi. Teuvo menettää itsehillintänsä ja lyö molemmat kuoliaaksi pölynimurillaan. Teuvo katuu aamulla tekoaan ja yrittää tehdä itsemurhan tukehtumalla pakokaasuihin, mutta joutuu luovuttamaan. Myöhemmin poliisi Hannele saapuu motellille ja löytää ruumiit Iston huoneesta.

Samana iltana, jona Tuomaksen kaverin juhlat ovat, Tuomas ja Niko murtautuvat Certum-yritykseen. Niko huomaa poliisien tulleen, mutta koska radioyhteys ei pelaa, ei hän saa yhteyttä Tuomakseen. Hän pakenee nopeasti pois paikalta. Tuomas jää paikalle ja saa poliisit peräänsä. Hän pakenee ratapihalle, missä poliisi Hannele jahtaa Tuomasta, mutta kaatuu raiteelle ja juna ajaa hänen päälleen. Tuomas tuomitaan oikeusmurhan vuoksi kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Tuomas palaa kotiinsa Elinan luokse vapauduttuaan ja näkee poikansa vain kerran. Seuraavana päivänä Tuomas käy Hannelen aviomiehen, Antin luona. Tuomas yrittää vakuuttaa, ettei tehnyt henkirikosta. Tuomas ja Antti menevät järven rantaan missä Antti ampuu Tuomaksen.

Elokuva päättyy avauskohtaukseensa, eli Tuomaksen hautajaisiin, missä Niko puhuu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jasper Pääkkönen  … Niko Smolander  
 Mikko Leppilampi  … Tuomas Saraste  
 Pamela Tola  … Elina Oravisto  
 Petteri Summanen  … Antti Arhamo  
 Matleena Kuusniemi  … Hannele Arhamo  
 Mikko Kouki  … Isto Virtanen  
 Sulevi Peltola  … Teuvo Hurskainen  
 Pertti Sveholm  … Pertti Smolander  
 Samuli Edelmann  … Matikainen  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva voitti kahdeksan Jussi-patsasta: paras elokuva, paras ohjaus, miessivuosa, naissivuosa, käsikirjoitus, äänisuunnittelu, leikkaus ja pukusuunnittelu.

Riita ohjaajan ja tuottajan välillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Aku Louhimies ja tuottaja Markus Selin (Solar Films) ajautuivat riitaan, koska Selin leikkasi Louhimiehen versiosta kaupallisemman version. Viisitoista näyttelijää tuki Louhimiestä, koska he pitivät ohjaajan taiteellista näkemystä tärkeämpänä kuin tuottajan kaupallisia näkökohtia. Lopullinen elokuva vastaa Louhimiehen näkemystä.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Markus Selin vs Aku Louhimies. Konsoli- & FilmFin. 2–8.12.2004. Arkistoitu . Viitattu 19.1.2021.
  2. Aku Louhimies vei Paha maa -elokuvakiistan oikeuteen Ilta-Sanomat. 3.12.2004.