Nousukausi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nousukausi
Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa
Käsikirjoittaja Mika Ripatti
Tuottaja Lasse Saarinen
Säveltäjä Kerkko Koskinen
Kuvaaja Peter Flinckenberg
Leikkaaja Kimmo Kohtamäki
Pääosat Petteri Summanen
Tiina Lymi
Kari-Pekka Toivonen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Kinotar
Levittäjä FS Film
Ensi-ilta 28. helmikuuta 2003
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 041 000 €
Katsojat 163 160
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Nousukausi on Johanna Vuoksenmaan 28. helmikuuta 2003 ensi-iltansa saanut esikoisohjaus. Elokuva voitti 2003 parhaan elokuvan, parhaan musiikin (Kerkko Koskinen) ja parhaan käsikirjoituksen (Mika Ripatti) Jussi-palkinnon. Jussi-ehdokkuuksia Nousukausi keräsi kymmenen kappaletta.[1][2]

Elokuvassa Janne Saari (Petteri Summanen) ja Katri Saari (Tiina Lymi) päättävät lähteä ennen Jannen uuden työn alkua ennen kokemattomalle extreme-lomalle työttömäksi Koillis-Helsingin Jakomäkeen. Elämä ei aika ajoin ole helppoa pelkän työttömyyspäivärahan turvin maleksiessa. Elokuvan käännekohdassa matkanjärjestäjä Ilpo Heino (Antti Virmavirta) osoittautuu kaiken päälle huijariksi, joka on sopimushetkellä vienyt Jannen ja Katrin henkilöpaperit ja koko omaisuuden. Miehen jäljille pääseminen on vaikeaa, ja koska rahat ovat aivan lopussa, ei Jannella ja Katrilla ole varaa kunnon asianajajaan, vaan pelkästään änkyttävään Oikkoseen. Jannen tuleva työnantaja, säälimätön ja kaksinaamainen Erik Sten ei hänkään ota herkkäuskoista Jannea firmaansa, kun kuulee huijauksesta. Jakomäessä näennäisesti vähäpätöiset ja hiukan laitapuoliset naapurit ovat päinvastoin mukavia ja mutkattomia ihmisiä, jotka – varsinkin Katriin ihastunut Kari – antavat Katrille ruokaa. Vyyhti purkautuu pikku hiljaa Jannen löydettyä pitsalähettikeikallaan oman autonsa, jonka rattiin astelee, kukas muukaan kuin Ilpo Heino.

 Petteri Summanen    Janne Saari  
 Tiina Lymi    Katri Saari  
 Kari-Pekka Toivonen    Kari  
 Juha Veijonen    Heikki  
 Katja Kukkola    Kiti  
 Vilma Juusonen    Taru  
 Antti Virmavirta    Ilpo Heino  
 Ville Virtanen    Erik Sten  

Elokuvaa oli alun perin tarkoitus kuvata jo kesällä 2001, mutta koska Olli Soiniolla oli muita elokuvia rahoitettavana ja käsikirjoitus kaipasi vielä hiomista, tuotanto siirtyi kesäksi 2002.lähde? Sillä aikaa käsikirjoittaja Mika Ripatti ehti hioa käsikirjoitusta ja lähiö ehti vaihtua Myllypurosta Jakomäeksi.

  1. Palosaari, Keijo: Nousukausi voitti eniten Jussi-palkintoja Arctic Films. Viitattu 19.4.2009.
  2. Nousukausi ja Raid saivat kolme Jussia mtvuutiset.fi. 2.2.2004. Viitattu 28.5.2022.