Nousukausi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nousukausi
Nousukausi.jpg
Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa
Käsikirjoittaja Mika Ripatti
Tuottaja Lasse Saarinen
Säveltäjä Kerkko Koskinen
Kuvaaja Peter Flinckenberg
Leikkaaja Kimmo Kohtamäki
Pääosat Petteri Summanen
Tiina Lymi
Kari-Pekka Toivonen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Kinotar
Levittäjä FS Film
Ensi-ilta 28. helmikuuta 2003
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 041 000 €
Katsojat 163 160
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Nousukausi on Johanna Vuoksenmaan 28. helmikuuta 2003 ensi-iltansa saanut esikoisohjaus. Elokuva voitti vuoden 2003 Jussi-patsaan parhaasta elokuvasta, musiikista (Kerkko Koskinen) ja käsikirjoituksesta (Mika Ripatti). Jussi-ehdokkuuksia Nousukausi keräsi kymmenen kappaletta.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Janne Saari (Petteri Summanen) ja Katri Saari (Tiina Lymi) päättävät lähteä ennen Jannen uuden työn alkua ennen kokemattomalle extreme-lomalle työttömäksi Jakomäkeen. Elämä ei aika ajoin ole helppoa pelkän työttömyyspäivärahan turvin maleksiessa. Elokuvan käännekohdassa matkanjärjestäjä Ilpo Heino (Antti Virmavirta) osoittautuu kaiken päälle huijariksi, joka on sopimushetkellä vienyt Jannen ja Katrin henkilöpaperit ja koko omaisuuden. Miehen jäljille pääseminen on vaikeaa, ja koska rahat ovat aivan lopussa, ei Jannella ja Katrilla ole varaa kunnon asianajajaan, vaan pelkästään änkyttävään Oikkoseen. Jannen tuleva työnantaja, säälimätön ja kaksinaamainen Erik Sten ei hänkään ota herkkäuskoista Jannea firmaansa, kun kuulee huijauksesta. Jakomäessä näennäisesti vähäpätöiset ja hiukan laitapuoliset naapurit ovat päinvastoin mukavia ja mutkattomia ihmisiä, jotka – varsinkin Katriin ihastunut Kari – antavat Katrille ruokaa. Vyyhti purkautuu pikku hiljaa Jannen löydettyä pitsalähettikeikallaan oman autonsa, jonka rattiin astelee, kukas muukaan kuin Ilpo Heino.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Petteri Summanen   …  Janne Saari  
 Tiina Lymi   …  Katri Saari  
 Kari-Pekka Toivonen   …  Kari  
 Juha Veijonen   …  Heikki  
 Katja Kukkola   …  Kiti  
 Vilma Juusonen   …  Taru  
 Antti Virmavirta   …  Ilpo Heino  
 Ville Virtanen   …  Erik Sten  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa oli alun perin tarkoitus kuvata jo kesällä 2001, mutta koska Olli Soiniolla oli muita elokuvia rahoitettavana ja käsikirjoitus kaipasi vielä hiomista, tuotanto siirtyikin kesäksi 2002. Sillä aikaa käsikirjoittaja Mika Ripatti ehti hioa käsikirjoitusta ja lähiö ehti vaihtua Myllypurosta Jakomäeksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palosaari, Keijo: Nousukausi voitti eniten Jussi-palkintoja Arctic Films. Viitattu 19.4.2009.