Käsky (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käsky
Ohjaaja Aku Louhimies
Käsikirjoittaja Jari Rantala
Perustuu Leena Landerin romaaniin Käsky (2003)
Tuottaja Aleksi Bardy
Säveltäjä Pessi Levanto
Kuvaaja Rauno Ronkainen
Leikkaaja Benjamin Mercer
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö
Levittäjä SF Film
Ensi-ilta
Kesto 116 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 644 914 €
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Käsky on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut suomalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Aku Louhimies. Se perustuu Leena Landerin samannimiseen romaaniin vuodelta 2003. Elokuvan pääosissa ovat Samuli Vauramo ja Pihla Viitala, ja sen sivuosia esittävät Eero Aho, Janne Virtanen, Sulevi Peltola, Miina Maasola, Mikko Kouki, Riina Maidre ja Eemeli Louhimies. Käsky sijoittuu vuoteen 1918 Suomen sisällissodan aikaan, ja se kertoo idealistisesta jääkäristä (Vauramo), joka saa käskyn viedä punakaartilaisen naissotilaan (Viitala) tuomari Hallenbergin (Aho) johtamaan kenttätuomioistuimeen. Elokuva on kuvattu pääosin Turun Kakskerrassa sijaitsevassa Brinkhallin kartanossa.

Käsky sai ensi-iltansa 29. elokuuta 2008. Rauno Ronkainen sai parhaan kuvauksen Jussi-palkinnon vuonna 2009. Kirjailija Lander ei ollut tyytyväinen elokuvaan. Ohjaaja Louhimiehen ohjausmetodeista syntyneen kohun yhteydessä maaliskuussa 2018 tämä kertoi pitäneensä kuvausten tunnelmaa ankeana ja sanoi, ettei elokuva vastannut hänen alkuperäisen kirjansa rohkaisevaa sävyä.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo Suomen sisällissodan loppuvaiheisiin ajoittuvan ja Varsinais-Suomeen sijoittuvan rakkaustarinan ja kolmiodraaman. Jääkärialiupseeri Aaro Harjula (Samuli Vauramo) saapuu Saksasta Suomeen taistelemaan valkoisten puolella, mutta järkyttyy huomatessaan, miten valkoiset kohtelevat punaisia sotavankeja. Hän päättää pelastaa teloitukselta välttyneen naiskaartilaisen (Pihla Viitala) saattamalla tämän sotatuomarin (Eero Aho) eteen oikeudenkäyntiä varten.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Samuli Vauramo  Aaro Harjula  
 Pihla Viitala  Miina Malin  
 Eero Aho  Emil Hallenberg  
 Janne Virtanen  jääkäriluutnantti  
 Sulevi Peltola  Konsta  
 Miina Maasola  Martta  
 Mikko Kouki  vääpeli  
 Riina Maidre  Beata Hallenberg  
 Eemeli Louhimies  Eino  
 Oskar Pöysti  Paasonen  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Käsky Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
  • Käsky Elonet.