Tonmi Lillman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tonmi Lillman
Tonmi Lillmanin promokuva.
Tonmi Lillmanin promokuva.
Henkilötiedot
Syntynyt3. kesäkuuta 1973
Kouvola
Kuollut13. helmikuuta 2012 (38 vuotta)
Ammatti muusikko, tuottaja, graafikko
Muusikko
Tyylilajit hard rockView and modify data on Wikidata
Soittimet rumpusettiView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Sony BMG Music EntertainmentView and modify data on Wikidata

Tonmi Lillman (synt. Tommi Kristian Lillman, 3. kesäkuuta 1973 Kouvola[1]13. helmikuuta 2012[2]) oli suomalainen muusikko ja tuottaja. Pääsoitintensa rumpujen ja basson ohella Lillman soitti myös koskettimia ja kitaraa. Hän soitti yhtyeissä Ajattara, Kylähullut, Lordi, Sinergy, To/Die/For, HateFrame, Vanguard, Cold Cold Ground ja 3rror. Graafikkona hän teki levynkansia ja videoita. Ajattarassa Lillman käytti taiteilijanimeä Malakias IV ja Lordissa Otus.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tonmi ”Otus” Lillman Lordin keikalla.

Lillmanin isä on muusikko ja innostus musiikkiin syttyi jo lapsena. Keikkailun Lillman aloitti 14-vuotiaana. Alkuperäisen etunimensä Tommi hän vaihtoi Tonmiksi.[3]

Lillman toimi myös Kouvolan musiikkiopistossa rumpujensoiton ja digitaaliäänityksen opettajana. Uransa aikana Lillman soitti useita vuosia keikkamuusikkona eri iskelmä- ja tanssiyhtyeissä. Vielä kesällä 2010 hän keikkaili ympäri Suomea dr.doctor -bilebändissä. Yhdessä Rainer ”Raikku” Tuomikannon kanssa Lillman toimi rumpalina Dimebag Beyond Forever 2009 -kiertueella.

Hard rock ja heavy metal -yhtye Lordin rumpalina Lillman käytti taiteilijanimeä Otus.[4] Lillman liittyi Lordiin syksyllä 2010, juuri ennen yhtyeen Euroopan kiertueen alkua. Lillman vastasi Lordin vuonna 2012 julkaiseman Scarchives Vol. 1 -kokoelma-albumin DVD-osion editoinnista. Tonmi Lillman kuoli kotonaan sairauskohtaukseen 13. helmikuuta 2012.[5][6] Hän ei ehtinyt soittaa lainkaan yhtyeen studioalbumeilla ennen kuolemaansa. Lordin alkuvuodesta 2013 julkaiseman To Beast or Not to Beast -albumin päätösraita sisältää Lillmanin soittaman ja äänittämän rumpusoolon yhtyeen Pariisin keikalta vuodelta 2010.

Studiotyöskentely

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lillman toimi studiomuusikkona useiden artistien ja yhtyeiden, esim. Reflexion ja Twilight Ophera, levyillä sekä Guitar Heroes -albumilla. Sittemmin Lillman keskittyi musiikin tuottamiseen ja studiotyöskentelyyn tuottajana, äänittäjänä ja miksaajana. Hän työskenteli muun muassa yhtyeiden Beherit, Bloodride, Chainhill, D-Creation, Exsecratus, Fierce, Fear Of Domination, Heorot, In Silentio Noctis, Laava, Lie in Ruins, Madison Roam, MyGrain, Raivopäät, Roo, Rujo, Rytmihäiriö, Saattue, Serene Decay, Served Dead, tЯauma, Vapaat Kädet ja V For Violence kanssa.

Tonmi Lillman käytti Pearlin rumpuja ja Sabianin symbaaleja sekä Pro-Markin rumpukapuloita ja solmi endorsement-sopimuksen kyseisten yhtiöiden kanssa.[7] Lillman oli tunnettu näyttävistä ja erikoisista rumpusetin asetteluistaan ja oli vannoutunut kahden bassorummun käyttäjä. Hän oli soittotyyliltään rockrumpali, ja tyylin mukaisesti nopeuden edelle menivät groove ja tanakka komppaaminen yhdistettynä innovatiivisiin filleihin. Lillmanin esikuvia olivat Teijo ”Twist Twist” Erkinharju, Mikkey Dee, Deen Castronovo ja suurimpana vaikuttajana Dave Weckl.

Grafiikka ja musiikkivideot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikin ohella Tonmi Lillman teki grafiikkaa erityisalanaan 3D-mallinnus. Hän myös editoi ja leikkasi musiikkivideoita, kuten Ajattaran ”...Putoan” ja ”Ikuisen Aamun Sara”, Mind Of Dollin ”Marks On My Face”, Kylähullujen ”Kieli hanurissa” ja Vanguardin ”Whisper”.

Lillman suunnitteli levynkansia muun muassa To/Die/Forille, Sinergylle, Kylähulluille, Hateframelle, D-Creationille, Dance Nationille sekä useille muille artisteille ja yhtyeille. Hän editoi eri yrityksille videopresentaatioita ja mainoksia, teki video- ja postproduktiota muun muassa Crumblandin promo-DVD:lle, teki Lordin Euroopan-kiertueen taustascreenanimaatiot ja suunnitteli tuotepakkausten ulkoasuja. Lillman myös suunnitteli ja toteutti kotisivuja, bannereita ja muuta nettigrafiikkaa sekä animointia useille pelisivustoille.

  1. Tonmi Lillman metal-archives.com. Viitattu 24.10.2019. (englanniksi) 
  2. Rumpali Tonmi Lillman on kuollut Radiorock.fi. 15.2.2012. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2012.
  3. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/tonmi_lillman_taitoi_rockrummutuksen_78128.html#media=78126
  4. Kuollut muusikko oli Lordin rumpali - Yhtye suree Ilta-Sanomat. 15.2.2012. Arkistoitu 15.2.2012. Viitattu 15.2.2012.
  5. http://www.mtv3.fi/viihde/uutiset/musiikki.shtml/1496289/lordi-rumpalin-ystava-kertoo-oletetun-kuolinsyyn
  6. Lillmanin ystävä Tarja Oso kertoi Iltalehdessä, ettei hänen kuolemaansa liity rikosta, itsemurhaa tai mitään epämääräisiä olosuhteita. Lordin rumpali Tonmi Lillman on kuollut Nyt.fi. 15.2.2012. Viitattu 20.2.2012.
  7. http://www.smi-music.com/artists.php/language/en?osCsid= (Arkistoitu – Internet Archive)\\\

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]