Avustaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avustaja eli statisti on muun muassa elokuvissa, televisiosarjoissa, mainoksissa tai musiikkivideoilla taustalla esiintyvä henkilö. Avustajilla ei ole vuorosanoja eikä välttämättä teatterialan koulutusta, mutta heidän on ohjaajan ohjeistuksen mukaan esimerkiksi”keskustelemalla”selvennä, nauramalla, tanssimalla tai kasvojen ilmeillä sitä, millaisesta tilanteesta elokuvan tai televisiosarjan kohtauksessa on kysymys. Heidän tarkoituksensa on tehdä tapahtumapaikoista todentuntuisia ja tukea näyttelijöiden suoritusta.

Journalismissa avustaja on henkilö, joka tekee tietylle tiedotusvälineelle säännöllisesti juttuja, mutta ei ole siihen vakituisessa työsuhteessa vaan työskentelee freelancerina.[1]

  • Segrave, Kerry: Extras of Early Hollywood: A History of the Crowd, 1913-1945. McFarland, 2013. ISBN 978-0-7864-7330-4. (englanniksi)
  • Vainio, Jonna: Avustajien roolitus kotimaisissa fiktiotuotannoissa : miten postimiehestä tuli 1600-luvun ruotsalainen sotilas?. AMK-opinnäytetyö, Turun ammattikorkeakoulu, Viestinnän koulutusohjelma. J. Vainio, 2014. Teoksen verkkoversio.
  1. Anhava, Maunu: Suomi–toimitus–suomi-sanakirja selventää toimituksen kieltä STT Viestintäpalvelut. 23.8.2019. Viitattu 9.5.2024.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.