CISV

Wikipedia
(Ohjattu sivulta C.I.S.V)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
CISV:n logo

CISV (alun perin Children’s International Summer Villages) on sitoutumaton, vapaaehtoisvoimin toimiva kansainvälisyyskasvatusjärjestö. CISV:n tarkoituksena on tarjota erityisesti lapsille ja nuorille monikulttuurisia kokemuksia. Maailmanlaajuiseen ystävyyteen kasvaminen jo lapsena on CISV:n perusta. CISV tarjoaa kansainvälisiä ohjelmia lapsille ja nuorille 11 vuoden iästä ylöspäin.

Eri ohjelmatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Village eli kesäkylä on 4 -viikkoinen kesäleiri 11-vuotiaille. Kesäkylään osallistuu 12 delegaatiota (2 tyttöä, 2 poikaa ja yli 21-vuotias leaderi) eri puolilta maailmaa, 4-6 paikallista staffia sekä 6 junioriohjaajaa (Junior Counsellor, JC). Leirejä järjestetään ympäri maailmaa. Leirin aikana leiriläiset opettelevat leikkien avulla vuorovaikutustaitoja ja perehtyvät CISV:n arvoihin leikkien ja erilaisten aktiviteettien avulla.

Step up (entinen Summer Camp) eli kansainvälinen kesäleiri on kolmeviikkoinen leiri 13-, 14- tai 15-vuotiaille. Leirille osallistuu 10 delegaatiota sekä paikallinen staffi. Tavoitteena on kasvattaa tietämystään muista kulttuureista, rohkaista vastuunottamiseen ja saada uusia ystäviä. Nuoret suunnittelevat ison osan ohjelmasta itse, ja ohjelman tavoitteena on edistää nuorten yhteistyötaitoja, aloitteellisuutta ja vastuuntuntoa.

International Youth Meeting eli kansainvälinen nuorisotapaaminen (IYM) on leiri, joka sijoittuu usein joulu- tai pääsiäislomalle. Leirejä on eri ikäryhmille: 12-13, 14-15, 16-18 ja 19+. Leiri kestää 8, 10 tai 15 päivää ja ohjelma on usein tiiviisti teemaan sidottu.

Interchange eli perhevaihto on ohjelma, jossa ryhmät kahdesta maasta vierailevat vuorotellen toistensa luona 2 tai 4 viikkoa. Nuoret asuvat vaihdon ajan perheissä ja liiderit ja mahdolliset juniorliiderit järjestävät ohjelmaa ja minileirin molemmissa maissa.

Seminar Camp on kolmeviikkoinen leiri 17-18 -vuotiaille. Leirille osallistuu n. 25 nuorta n. 20 eri maasta ja nuoret suunnittelevat koko leirin ohjelman itse. Tavoitteena on syventää tietoutta eri kulttuureista ja oppia tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

International People's Project on yli 19-vuotiaille suunnattu, muutaman viikon mittainen kansainvälinen projekti, joka toteutetaan yhdessä toisen, CISV:n arvomaailmaa lähellä olevan järjestön kanssa. Projektit auttavat konkreettisesti kohdemaan paikallisyhteisöjä paikallisten ongelmien ratkaisemisessa. Suomen ensimmäinen IPP -projekti järjestettiin vuonna 2010 Jyväskylässä.

Mosaic on ainoa ohjelma joka ei ole kansainvälinen. Mosaic on projekteja, joita järjestetään paikalliset olot huomioon ottaen. Mosaic tarjoaa rauhankasvatusta paikallistasolla mahdollisimman monelle osallistujalle niin järjestön sisä- kuin ulkopuolellakin. Projekti kestää korkeintaan vuoden, ja sen kohderyhmä ja teema on vapaasti valittavissa. Projektin aikana teemaan tutustutaan kolmen eri vaiheen (discover, understand, create) kautta. Suomessa Mosaic-projekteja on järjestetty vuodesta 2007.

Junior Branch[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki CISV:n 15-25 -vuotiaat kuuluvat Junior Branchiin (JB). JB toimintaa (kuten leirejä ja erilaisia tapahtumia ja tempauksia) järjestetään sekä paikallisella että kansainvälisellä tasolla, ja vastuu toiminnasta on aina nuorilla itsellään. JB:n tavoitteena on kehittää johtajuutta, organisointikykyä ja vastuullisuutta, mutta myös pitää hauskaa muiden CISV:läisten kanssa.

Suomessa JB-toimintaa ohjaa kaksi NJR:ää (National Junior Representative). NJR:n kausi on kaksivuotinen, ja valinta tapahtuu kerran vuodessa, joten joka vuodelle on sekä junior- että senior- NJR.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.