Onkamonoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onkamonoja
Jokea ylävirtaan Onkamontien sillalta Onkamossa
Jokea ylävirtaan Onkamontien sillalta Onkamossa
Alkulähde Alajärvi, Oulu
Laskupaikka Kiiminkijoki, Haukipudas, Oulu
Maat Suomi
Pituus 23 km
Alkulähteen korkeus 47,5 m

Onkamonoja on Kiiminkijoen vesistöalueeseen kuuluva joki Oulun kaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla, entisen Haukiputaan kunnan alueella.[1]

Joen alkupiste on Haukiputaan keskustaajamasta noin 20 kilometriä itäkoilliseen sijaitseva Alajärvi. Joki laskee noin 11 kilometrin päässä Alajärvestä Onkamossa sijaitsevan Onkamonjärven kautta ja siitä edelleen noin 12 kilometrin päässä Kiiminkijokeen Himolan kohdalla. Jokivarsi on lähes asumaton ylävirran Onkamonselkää, keskivirran Sutelan taloryhmiä ja muutamaa kesämökkiä lukuun ottamatta. Tieyhteys joelle on Jokikylän suunnasta joko Onkamon kautta ylävirralle tai alavirran suuntaan Majavakankaalle. Ylävirran puolella olevat Vitsajärvi ja Hetejärvi laskevat jokeen ojia myöten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hynninen, Pekka ja Koskinen, Mika: Kiiminkijoen vesistön jokiuomien tila, s. 34. Vesi- ja ympäristöhallituksen monistesarja nro. 24. Helsinki: Vesi- ja ympäristöhallitus, 1987.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.