Franzénin puisto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Frans Mikael Franzénin patsas

Franzénin puisto on Oulun keskeisimpiä puistoja. Se on nimetty oululaisen runoilijan ja kirjailijan Frans Mikael Franzénin mukaan. Puisto sijaitsee Torikadun, Kajaaninkadun, Kirkkokadun sekä Linnankadun reunustamalla alueella, Oulun kaupungin syntysijoilla. Franzénin puiston paikalla oli alun perin Kirkkotorina tunnettu aukio, joka muutettiin puistoksi 1800-luvun loppupuolella.[1] Franzénin puiston ja Oulun vanhan monumentaalikeskuksen museovirasto on luokitellut valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[2] Kirkkotorin mukaan on saanut nimensä puistoa lännessä rajaava Torikatu.

Puistoa ympäröi useita merkittäviä rakennuksia, kuten Oulun tuomiokirkko, Oulun lääninhallitus, Oulun Lyseo, Franzénin talo ja Suomen Pankin Oulun konttori. Puistossa on Oulun vanhin patsas, Frans Mikael Franzénin patsas, joka paljastettiin vuonna 1881.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet Osa 1. Pohjois-Pohjanmaan Seutukaavaliiton Julkaisu A:115, s. 31. Oulu: Pohjois-Pohjanmaan Seutukaavaliitto, 1993. ISBN 951-9328-53-X.
  2. http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=2077 Museovirasto - Oulun vanha monumentaalikeskus ja Franzénin puisto
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 65°00′55″N, 025°28′26″E