Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Linnanmaan kaupunginosassa, yliopistoalueen ja Kuivasjärven välisellä alueella, noin seitsemän kilometriä pohjoiseen kaupungin keskustasta. Yliopiston puutarhan painopisteena on pohjoisuus, joka näkyy myös puutarhan kasvikannassa. Yliopisto toimittaa Pohjois-Suomen alueelta kerättyjä siemeniä ja kasvipistokkaita kansainväliseen siemenvaihtoon.

Yliopistollinen puutarha aloitti toimintansa Hupisaarilla keskustan läheisyydessä 1960-luvulla, mutta siirtyi 1980-luvulla nykyiseen paikkaansa Linnanmaalle.

Kasvihuoneet Julia (vas.), Saniaishuone ja Romeo

Kasvihuoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutarha-alueen maamerkkeinä toimivat kolme pyramidinmuotoista kasvihuonetta, Romeo ja Julia sekä niiden välissä oleva pienempi Saniaishuone.

Julia-pyramidiin on kerätty kokoelma Välimerenilmaston ja lauhkean vyöhykkeen kasveja (muun muassa sitruspuita, setrejä). Korkeutta tällä pyramidilla on 14 metriä.[1]

Romeo-pyramidiin on kerätty tropiikin ja subtropiikin kasveja (muun muassa banaani, kaakao, kahvi, teepensas, erilaisia orkideoja, gardenia ja kamelia), vesialtaassa on muun muassa riisikasveja ja papyruskaislaa. Romeo on 16 metriä korkea.[1]

Ulkopuutarha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkopuutarha-alue käsittää noin 4 000 istutuskasvin alueen sekä luonnontilaisen alueen tekolampineen. Alueella on muun muassa hyöty-, lääke- ja koristekasveja, kotimaisia kasveja, sekä tunturi- ja vuoristoalueiden kasveja. Arboretumiin on koottu puuvartisia kasveja jaoteltuna kasvimaantieteellisin perustein.

Lisäksi alueella on tutkimuskenttiä ja -taimisto, jotka eivät ole yleisölle avoimia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Esittely 14.12.2010. Oulu: Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Viitattu 2.2.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 65°3′47″N, 25°27′55″E