Vepsänjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vepsänjärvi
Vepsänjärveä kylän koulun rannalta nähtynä
Vepsänjärveä kylän koulun rannalta nähtynä
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Oulu
Koordinaatit 64°57′33″N, 26°17′38″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Myllyojan kautta Vepsänjokeen
Järvinumero 60.026.1.007View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 78,1 m
Rantaviiva 7,4 km
Pinta-ala 1,113 km²
Suurin syvyys 3 m
Kartta
Vepsänjärvi

Vepsänjärvi sijaitsee Ylikiimingissä Oulussa Vepsän kaupunginosassa, noin 12 kilometriä Ylikiimingin taajamasta kaakkoon. Järven pinnan korkeus merenpinnasta on 78,1 metriä, ja se laskee Kiiminkijokeen Vepsänjoen kautta. Järvi on osa Kiiminkijoen vesistöaluetta.

Järven pituus on noin 2,3 kilometriä ja suurin leveys noin 900 metriä, keskisyvyyden ollessa noin kaksi metriä. Järvessä on yksi saari, Raatosaari. Järvi sekä sitä ympäröivät lammet muodostavat Vepsän kalaveden osakaskunnan vesialueen.

Järven ongelmana on nykyisin hapen väheneminen, josta johtuu muun muassa kalakantojen pienentyminen. Järven tilaa seurataan joka kolmas vuosi otettavilla näytteillä. Talvisin happitilanne on erittäin huono.[1]

Raatosaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raatosaari on järven ainoa, pieni ja asumaton saari Likalahden suulla, noin neljänsadan metrin päässä Vepsän koululta. Saarella on kiinteä laavu nuotiopaikkoineen ja venevalkamineen. Venevalkamassa, aivan vesirajassa, sijaitsee suuri kivenlohkare, joka on toiminut Oulun ja Suur-Iin pitäjien rajamerkkinä. Saarella kasvaa pääasiassa havupuita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Männistö-Vetoniemi, s. 2.