Wikipedia:Ylläpitäjät

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikipedia:Administrators)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Admin mop.svg
n · k · m

Ylläpitäjät ovat Wikipedian käyttäjiä, joilla on muun muassa valtuudet poistaa ja suojata sivuja, palauttaa poistettuja sivuja, estää käyttäjiä muokkaamasta, muokata järjestelmäviestejä, siirtää tiedostoja sekä myöntää seulojan ja palauttajan oikeudet käyttäjälle.

Yhteisö myöntää ylläpitäjän erityisoikeudet ehdotuksen ja äänestyksen kautta. Oikeudet myönnetään määräämättömäksi ajaksi, mutta yhteisö voi myös äänestää oikeuksien poistosta. Oikeuksista voi myös luopua vapaaehtoisesti. Käyttämättömät ylläpito-oikeudet poistetaan määräajan kuluttua rutiininomaisesti. Ylläpitäjyyden muuttamista määräaikaiseksi on ehdotettu useita kertoja, mutta se ei äänestyksissä ole saavuttanut riittävää kannatusta. Ylläpitäjien erityisoikeudet käyttäjille asettaa teknisesti suomenkielisen Wikipedian byrokraatti.

Ylläpitäjäoikeudet ovat tekninen työkalu ja antavat oikeuden käyttää ylläpitäjille varattuja toimintoja käytäntöjen mukaisesti. Ylläpitäjän oikeudet eivät itsessään kuvasta Wikipedian yhteisössä saavutettua statusta tai auktoriteettia, mutta ne voivat väärissä käsissä olla erittäin haitallinen työkalu. Tämän vuoksi yhteisö yleensä valitsee ylläpitäjiksi käyttäjiä, joilla se katsoo olevan riittävästi kokemusta Wikipedian käytännöistä ja toiminnasta ja jotka ovat osoittaneet luotettavuutensa yhteisölle.

Pyynnöt ylläpitäjille varattujen toimintojen käyttämiseksi voi jättää ylläpitäjien ilmoitustaululle tai ylläpitäjien sähköpostilistalle, jonka osoite on Wikifi-admin.svg.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 37 ylläpitäjää.

Ylläpitäjien käytäntöjä[muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjien käytäntöjä.

Ohjeita[muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjän opas.

Suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjät[muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset ylläpitäjät[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian 37 ylläpitäjää ovat aakkosjärjestyksessä:

Aikaisemmat ylläpitäjät[muokkaa wikitekstiä]

Katso luettelo suomenkielisen Wikipedian entiset ylläpitäjät.

Suomenkielisen Wikipedian byrokraatit[muokkaa wikitekstiä]

Ks. Wikipedia:Byrokraatit

Vanhat äänestykset[muokkaa wikitekstiä]

Katso Luokka:Arkistoidut ylläpitäjyysäänestykset.

Uusien ylläpitäjien valitseminen[muokkaa wikitekstiä]

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä ääni numeroituna listana kantasi mukaisen otsikon alle tyyliin:

# Ahkeraa vandalismin torjuntaa. --~~~~

Käyttäjän nimittäminen ehdokkaaksi:

 1. Lisää tälle sivulle, uusille äänestyksille tarkoitettuun osioon, koodi {{/Käyttäjän nimi}} ja tallenna sivu.
 2. Seuraa syntynyttä punaista linkkiä, kirjoita sivun sisällöksi {{subst:ylläpitäjä|Käyttäjän nimi|Perustelut ja allekirjoitus}} ja tallenna sivu.
 3. Lisää äänestys sivulle Malline:Päätöksenteko‎.

Ylläpitäjäksi voi pyrkiä käyttäjä, joka on ollut Wikipediassa jo jonkin aikaa aktiivinen ja siten tunnettu yhteisön jäsen. Käyttäjä voi asettua ehdokkaaksi itse tai toisen Wikipedian käyttäjän ehdotuksen kautta. Ylläpitäjäehdokkaita arvioitaessa on hyvä tutustua ehdokkaan käyttäjäsivulta työkalut-valikosta löytyvään "Käyttäjän muokkaukset" -linkkiin ja tutkia millaisia muutoksia käyttäjä on tehnyt. Yleensä ehdokkailta oletetaan Wikipedian käytäntöjen tuntemista ja niiden noudattamista sekä vähintään muutaman kuukauden kestänyttä aktiivista toimintaa. Ennen toisen käyttäjän asettamista ehdolle on hyvien tapojen mukaista pyytää tältä suostumus ehdokkaaksi.

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä oma allekirjoitus mahdollisine perusteluineen asiaankuuluvan otsikon alle. Anonyymit käyttäjät eivät voi äänestää eivätkä nimittää ehdokkaita, mutta he voivat kommentoida. Olisi suotavaa, että äänet perusteltaisiin, etenkin vastustavat ja tyhjät äänet. Tämä voi auttaa ehdokasta ja muita äänestäjiä. Jos haluat esittää lisäkysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle, voit lisätä ne "Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle" -osion loppuun. Muista myös allekirjoittaa kysymyksesi.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt. Kunkin ehdokkaan äänestys kestää kaksi viikkoa. Mikäli käyttäjä saa äänestyksessä vähintään 75 prosentin kannatuksen, käyttäjä hyväksytään ylläpitäjäksi. Äänestyksessä hävinnyt käyttäjä voi pyrkiä uudelleen ylläpitäjäksi kolmen kuukauden kuluttua.

Ylläpitäjyyden päättyminen[muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjän oikeuksien poistosta voi tehdä ehdotuksen. Ylläpitäjän oikeudet voidaan poistaa myös ylläpitäjän omasta pyynnöstä.

Ylläpito-oikeudet poistetaan mikäli ylläpitäjille rajoitettuja toimintoja ei ole lainkaan käytetty vuoteen. Perustelluista syistä tästä säännöstä voidaan kuitenkin joustaa. Perusteltuja syitä katsotaan olevan muun muassa työhön ja opiskeluun liittyvä pidempiaikainen oleskelu ulkomailla, onnettomuus tai sairaus.

Häivytysoikeuksien haltijalta ei kuitenkaan poisteta käyttämättömiä ylläpito-oikeuksia, mikäli hän on käyttänyt häivytystyökalua viimeisen vuoden aikana.

Uudet äänestykset[muokkaa wikitekstiä]

Tyhjennä välimuisti

Htm (keskustelu · muokkaukset)[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan käyttäjää Htm ylläpitäjäksi. Htm on vuonna 2007 aloittanut muokkaaja jolla on 41000 muokkausta ja 1900 luotua sivua[1] ja on ollut vuodesta 2015 välityslautakunnassa. Htm on yksi aktiivisimmista seulojista ja hänelle olisi hyötyä siitä, että pystyisi lisäämään käyttäjiä automaattisesti seulotuksi ja, että hän vandalismintorjunnassa pystyisi suojaamaan sivuja, estämään sotkijoita ja poistamaan roskasivuja.

Käyttäjä on suostunut ylläpitäjäehdokkaaksi. --Zache (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 16.04 (EEST)

Äänestys päättyy 27. huhtikuuta 2019 kello 16.02 (EEST).

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

 1. --Linkkerpar 13. huhtikuuta 2019 kello 16.11 (EEST)
 2. Eiköhän tämä ole ihan hyvissä kantimissa. Luutaa, moppia ja imuria kouraan vain.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 13. huhtikuuta 2019 kello 16.26 (EEST)
 3. --Prospero One (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 17.18 (EEST)
 4. Nimi kuulostaa ylläpitäjältä, joten ehdoton kannatus.--40bus (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.57 (EEST)
 5. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 22.24 (EEST)
 6. Kukaan ei olle virheetön, vaikka mokia nyt tikulla kaivetaankin 12 vuoden muokkaushistorista. --Höyhens (keskustelu) 14. huhtikuuta 2019 kello 08.48 (EEST)
 7. Valinta saattaisi hillitä sitä jatkuvaa keinotekoista vastakkainasettelua, jota jotkut rakentavat ylläpitäjien ja muiden käyttäjien välille. --Lax (keskustelu) 14. huhtikuuta 2019 kello 10.42 (EEST)
 8. Viimeistään Otrfanin perusteeton lihanukkesyyttely vakuutti minut siitä, että uusi ylläpitäjä tarvitaan harmittamaan hunajaperseitä. Iivarius (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 01.32 (EEST)
 9. 01miki10 (keskustelu) 16. huhtikuuta 2019 kello 16.28 (EEST)
 10. --Ville Siliämaa (keskustelu) 17. huhtikuuta 2019 kello 01.29 (EEST)
 11. Asiallinen ja ahkera käyttäjä Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 17. huhtikuuta 2019 kello 17.30 (EEST)
 12. En voi ymmärtää miten kukaan täyspäinen haluaa tällaiseen jo nyt alkaneeseen ryöpytykseen loppuiäkseen, mutta jos haluaa niin pakko kai tukea. – Kotivalo (keskustelu) 19. huhtikuuta 2019 kello 17.25 (EEST)

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

 1. --MiPe (wikinät) 13. huhtikuuta 2019 kello 16.21 (EEST)
 2. Käyttäjä jostain syystä nimittelee minua "Osmoksi" syytellessään tekijänoikeusrikkomuksesta (eli lain rikkomisesta): [2], [3]. Jääviys huolettaa, ks. Strynin kysymys alla, lisäksi Htm tässä kysyy (erästä) asiaa välityslautakunnalta ja on ilmeisesti mukana ratkaisemassa omaa esteellisyyttään ja muotoilemassa vastausta omaan kysymykseensä myös pöydän toisella puolella lautakunnan jäsenenä. jni (k) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.12 (EEST)
 3. Nukke haluaa olla oikea poika. --Otrfan (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.27 (EEST)
 4. Hyväksyy seulojana lähteettömiä lisäyksiä artikkeleihin ja käyttää palauttajan työkalua väärin, kun pitäisi käyttää kumoamista ja perustella kumousta. Tämän käyttäjän kanssa ei kannata joutua 3RR-tilanteeseen. --Hartz (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 12.22 (EEST)
 5. Ei vakuuta Jukka Wallin (keskustelu) 16. huhtikuuta 2019 kello 14.29 (EEST)
 6. Viimeistään vilkaisu käyttäjän keskustelusivulle ja hänen siellä esiintyneeseen keskustelukäyttäytymiseensä sai laittamaan äänen tälle puolelle. --Sblöbö (keskustelu) 16. huhtikuuta 2019 kello 21.06 (EEST)
 7. -- James Chudrie (pölinät) 17. huhtikuuta 2019 kello 13.47 (EEST)

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

. Ja sinähän et tehnyt välityspyyntöä yksin, vaan keskustelit sen sisällöstä toisen osapuolen kanssa etukäteen, pyytäen häneltä jopa luvan välityspyynnön tekemiseen. Ilmeisesti ilman lupaa välityspyyntöä ei olisi edes tehty. (lainauts Otrfanin kommentista)

@Otrfan: mikä tässä meni sinusta väärin? Välityskäytännön mukaanhan Kuka tahansa Wikipedian käyttäjä voi esittää välityslautakunnalle ratkaisupyynnön. Välityslautakunnan tulee esittää asiasta ratkaisu, mikäli yli puolet läsnä olevista sen jäsenistä haluaa ottaa asian käsittelyyn. Mikäli pyyntöä ei oteta käsittelyyn, tulee päätös perustella. Päätöstä asian käsittelyyn otosta koskevat lautakunnan esteellisyyssäännöt. Käyttäjät, joiden muokkausoikeudet on poistettu, voivat pyytää ratkaisua lähettämällä sähköpostin jollekin lautakunnan jäsenelle. --Zache (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 21.37 (EEST)

Jolloin välityspyynnön jättäjä kaiken järjen mukaan ilmoittaa, että hän välittää estetyn käyttäjän tekemän välityspyynnön. Nyt välityspyynnön jättäjä oli Htm omissa nimissään, joka oli etukäteen sumplinut välityspyynnön muotoilua ja ilmeisesti ratkaisuakin toisen osapuolen kanssa. Mistään ei käynyt ilmi, että kyseessä olisi muka estetyn käyttäjän tekemä välityspyyntö, ainoastaan että estetyltä käyttäjältä on pyydetty lupa. Minulta ei lupaa ilmeisesti tarvittu. edit: sopikaapas Htm:n kanssa keskenänne oliko kyseessä Abc10:n pyytämä välityspyyntö, kuten esität, vaiko Htm:n ihan oma-aloitteisesti tekemä, kuten hän väittää. Jatketaan keskustelua sitten. --Otrfan (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 21.56 (EEST)
Selvyyden vuoksi, niin en mä kommentoi Htm:n puolesta mitään. Kunhan totesin sen ilmiselvän seikan, että se on ihan ok että ollaan yhteydessä välityslautakunnan jäseniin ja he tarvittaessa auttavat välityspyynnön muotoilemisessa. --Zache (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 22.28 (EEST)
Mutta kun Htm kertoo tehneensä välityspyynnön omasta aloitteestaan sellaisessa muodossa kuin halusi. Välityspyyntö päättyy kuitenkin sanoihin "Välityspyynnön tekemiselle on Abc10:n lupa.". Eikös tuossa ole havaittavissa joku ristiriita? --Otrfan (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 22.34 (EEST)
Itse asiassa mielestäni välityslautakunnan pitäisi viimeinkin keskustella omista menettelytavoistaan paremmin. Vaikka jokin konsensus toteaisi, että Htm toiminta ei ole ollut suorastaan virheellistä, se kuitenkin herättää ärtymystä. Minäkin hermostuin, kun välityslautakunnan yhteyssivulta ilmeni, että joku Salainen Epäystävä oli lähettänyt minua koskevan yksityiskohtaisen vika- ja ongelmalistan Htm:lle suoraan ja sitten Htm sen julkaisi osana syytekirjelmää. Vaikka jälkeenpäin voisikin asiaa tarkastella kiihkottomasti ja etäännyttäen, niin silti muistan kokemani tyrmistyksen, kun näytti siltä, että lautakunnassa on olemassa Erityisjäsen, joka ottaa vastaan kaiken mitä hänelle tarjotaan sähkö- tai vaikka höyrypostista. Se on edelleen mielestäni hieman ongelmallista. Ei tule vakaata tunnelmaa. Tällaisenkin pop up -kysymyksen löysin itseltäni, jonka tosin vedin pois. --Pxos (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 22.52 (EEST)
Ärtymystä alkaa herättämaan myös varmaan se, että ylläpitäjä-äänestyssivulla ruoditaan välityslautakunnan menettelytapoja. Tällä sivulla on jossain linkki VLK:n keskustelusivulle, käytä ihmeessä sitä. Jos VLK-käytännöissä on parennettavaa, oikea sivu lienee käytäntökahvihuoneen puolella. Minun sähköpostiini tulee kaikki, mitä sinne on lähetetty ja menettelen sen kanssa kuten parhaaksi harkitsen. Koita välttää hermostumista, siitä ei ole mitään hyötyä.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 23.04 (EEST)
Oletkos sinä lukenut sitä keskustelusivua, johon panit linkin? Siellä on minun esittämänäni useita kysymyksiä eikä lautakunta ole vastannut useimpaan ollenkaan. Ei kannata ohjata sivulle, jonne lautakunta haluaa kerätä kysymyksiä yhteisöä askarruttavista asiosta, jos siellä ei kukaan vastaa. Nyt pyydetään minua olemaan hermostumatta, kun kirjoitan kommentteja tänne. Kiitos neuvosta, lupaan myös antaa ääneni välttäen hermostumista. --Pxos (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 23.09 (EEST)
Lautakunnassa on yhdeksän muuta jäsentä, joista kolmella on pidempi virkaikä kuin minulla. En koe olevani ihan ypö-yksin vastuussa VLK:n toiminnasta ja vastaamisista. Moitiskele lempeästi muitakin.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 23.20 (EEST) Ja linkki jäsenluetteloon.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 23.23 (EEST)
Voi sentään niitä joitakuita muita, jotka eivät mitään tee ja jättävät Htm:n aivan omin päin toimimaan. --Pxos (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 23.28 (EEST)

Koettakaas nyt olla ihmisiksi. Niin minäkin. --Höyhens (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 03.36 (EEST)

Nyt ilmeisesti ylläpitäjäkandidaattimme jo rikkonut välityslautakunnan käytäntöjä tämän äänestyksen käynnissä ollessa, katsokaa Wikipedia:Ylläpitäjien ilmoitustaulu#Tiedoston siirtopyyntö. jni (k) 15. huhtikuuta 2019 kello 11.33 (EEST)

No selvä vahinkohan tuo on, eli on nähnyt käyttöliittymässä napin ja sen vuoksi tulkinnut, että sitä on oikeus käyttää. Vaatii enemmän perehtyneisyyttä erottaa tekninen käyttöoikeus ja oikeus käyttää sitä teknistä käyttöoikeutta. --Jmk (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 11.54 (EEST)
Välityslautakunnan jäseneltä on syytä olettaa juurikin tätä perehtyneisyyttä. --MiPe (wikinät) 15. huhtikuuta 2019 kello 11.56 (EEST)
Asiaan olennaisesti liittyvänä lisätietona mainittakoon, että käyttöoikeuslokin mukaan lisäsin Htm:n 2. lokakuuta 2015 käyttöoikeusryhmään, joka on varattu välityslautakunnan jäsenille. Htm sai teknisen mahdollisuuden palauttaa sivuja juuri tuon käyttöoikeusmuutoksen myötä. Htm:n keskustelusivuarkistosta ei löydy viestiä, jossa olisin ilmoittanut hänelle asiasta. Näin ollen allekirjoittaneessakin on syytä, jos asia ei ole ollut Htm:n tiedossa. VLK:n jäseneksi viime syksynä valitulle Veli Himmeällä ilmoitin vastaavasta käyttöoikeusmuutoksesta tällaisella viestillä. –Ejs-80 15. huhtikuuta 2019 kello 12.25 (EEST)
Kerrotaan vaikka täällä asian laidalta, että linkin tekstinä muistaakseni on "Näytä tai palauta n poistettua muokkausta". Siitä painamalla pääsee Palauta sivu -lomakkeeseen, jossa sitten erikseen valitaan palautettavat versiot (tai oletuksena kaikki) ja voidaan kirjoittaa palautuksen syy lokiin. Translate-wikissä oli vuosia sitten kääntäjä-nimisellä käyttäjäryhmällä – vahingossa tai tarkoituksella – tuo linkki muodossa "Näytä n poistettua versiota". Siitä pääsi vain katselemaan poistolokia ja sivun poistettuja versioita, mutta palauttamaan versioita ei pystynyt. Sai katsoa mutta ei saanut koskea. Nykyään tuota käyttöoikeutta ei enää siellä ole. Ejs-80:n kanssa olemme vuosien varrella muutaman kerran miettineet sitä, että VLK:n jäsenille pitäisi pikemminkin antaa poistettujen sivujen katseluoikeus ilman palautusoikeutta. Sellainen on teknisesti mahdollista tehdä, kunhan yhteisö tekee päätöksen ja joku minua mukavampi ihminen jaksaa perustella muutostarpeen Phabricatorissa suomenkielisen Wikipedian osalta. --Pxos (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 12.04 (EEST)
Yllä mainitun asian tekniseen puoleen liittyvää lisätietoa löytyy keskustelusivuni arkistosta: Välkyt ja RevDel. –Ejs-80 15. huhtikuuta 2019 kello 12.08 (EEST)

Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle[muokkaa wikitekstiä]

 • Millä tavalla haluaisit eniten auttaa Wikipediaa ylläpidossa?
Normivastaus tähän lienee vandalismin torjunta.
 • Oletko erityisen tyytyväinen johonkin lisäykseesi Wikipediaan, ja miksi?
Olen lievästi tyytyväinen siihen, että olen täydentänyt niin hyvin kuin osasin artikkelisarjan Suomen museosilloista ja -teistä, myös kuvituksen osalta. Turhan omahyväinen ei tietenkään passaa olla. Lisäys: Pitää osoittaa kunniaa muillekin wikipedisteille, selasin pikaisesti läpi Väyläviraston Aikamatkalla Suomessa: liikenneväylien tarina -sivuston osan Museosillat. Osuuden kuvituksen on kerrottu olevan peräisin ELY-keskukselta ja Wikipediasta. En voi olla sataprosenttisen varma, koska osa valokuvista tuolla aikamatkalla on aika pieniresoluutioisia, mutta sanoisin, että 23 valokuvasta 16 on peräisin Wikipediasta (Commonsista). On aina mukava, että harrastus poikii myös yleistä hyötyä.
 • Oletko ollut osallisena konflikteissa fi-wikissä, tai oletko stressaantunut Wikipediaa käyttäessäsi? Miten ratkaisit tilanteen?
Olen päässyt osalliseksi yhteen kommenttipyyntöön Wikipedia:Kommenttipyyntö/Käyttäjä Otrfan ja Käyttäjä Htm, joka "Asia ei herättänyt juuri lainkaan yleistä keskustelua, eikä tämän kommenttipyynnön tuloksena saavutettu minkäänlaista yhteisöllistä ratkaisua".--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.39 (EEST) Lisäsi minulla on tililläni kaksi estoa, joista toinen oli ylläpitäjän huti. Wikipedia ei aiheuta minulle stressiä, ei oikeastaan mikään, vain pientä mukavaa kihelmöintiä.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 21.03 (EEST)
Jaa-a, tuosta tapauksesta on jo puoli vuotta aikaa. – Perusteluni sille, miksi en kokenut olevani esteellinen on näköjään niin ilmeinen, että se helposti saattaa jäädä huomaamatta: olen kiistan ulkopuolinen. Välityspyyntö koski ylläpitäjän antamaa estoa käyttäjälle ja annetun eston pituutta. (Piti vähän kaivella VLK:n arkistoa) VLK:n käsittelyssä käytiin aluksi läpi minun (ja kahden muun) VLK:n jäsenen mahdollista esteellisyyttä ja todettiin ihan erikseen, että välityspyynnön tekeminen sinänsä ei tee esteelliseksi. VLK kaivoi lisäksi arkistoistaan kolme aikaisempaa käsittelyä, joissa jokaisessa VLK:n jäsen oli tehnyt välityspyynnön ja osallistunut asian käsittelyyn. Välityslautakunta käy keskustelunsa VLK:n omassa wikissä, joka ei ole julkinen, joten on sinänsä ymmärrettävää, että perustelut askarruttavat, vaikka se, etten ole kiistan osapuoli käy kyllä ilmi julkisista tiedoista, samoin käy ilmi VLK:n esteellisyyksistä tekemien äänestysten lopputulos. Lopuksi ja varmistukseksi VLK näet vielä äänesti kaikkien kolmen esteelliseksi epäillyn esteellisyydestä. VLK:ssa on kymmenen jäsentä, joista yksi ei osallistunut äänestyksiin ollenkaan eikä kukaan esteelliseksi epäilty voinut tietenkään osallistua "omaan" äänestykseensä. Lopputulos äänestyksissä oli (kaikissa) 8-0, ei esteellinen. Mielestäni jääviysasia on enemmän kuin perusteellisesti käsitelty. --Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.02 (EEST) Lisään tähän vielä, että välityslautakunnalla on keskustelusivu Keskustelu Wikipediasta:Välityslautakunta, johon välityslautakunta toivoo saavansa yhteisöltä sitä askarruttavat kysymykset.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.09 (EEST)
Ei tuosta nyt 1,5 vuotta ole, onkohan edes puolta siitä. Ja sinähän et tehnyt välityspyyntöä yksin, vaan keskustelit sen sisällöstä toisen osapuolen kanssa etukäteen, pyytäen häneltä jopa luvan välityspyynnön tekemiseen. Ilmeisesti ilman lupaa välityspyyntöä ei olisi edes tehty. --Otrfan (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.26 (EEST)
Niinpäs on, kiitos oikaisusta. Imeisesti tiedät tekemiseni paremmin kuin minä.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.39 (EEST)
Tai osaan vähennyslaskun tekemisen kahden päivämäärän välillä. --Otrfan (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 21.57 (EEST)
Kohta ilmeisesti viittasi tähän: "Ilmeisesti ilman lupaa välityspyyntöä ei olisi edes tehty". Olen jo kertonut sinulle, että tein välityspyynnön omasta tahdostani ja aloitteestani ja siinä muodossa kuin itse parhaaksi näin. Sen hyväksyminen näyttää olevan sinulla vielä prosessoimatta.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 22.04 (EEST)
Mihinkäs sitä lupaa sitten tarvittiin, kun sen jopa välityspyynnössä mainitsit? Ja Zache tuolla ylempänä yrittää puolustella toimintaasi välityskäytännön kohdalla "Käyttäjät, joiden muokkausoikeudet on poistettu, voivat pyytää ratkaisua lähettämällä sähköpostin jollekin lautakunnan jäsenelle". Teillä menee nyt puheet ristiin. --Otrfan (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 22.16 (EEST)
 • Kiinnitin huomioni tähän keskusteluun. Olit erehtynyt seulonnassa hyväksymään vandalismimuokkauksen, mikä on sinänsä aivan ymmärrettävää, kun paljon seuloo. Tuossa keskustelussa et kuitenkaan myönnä virhettäsi, vaikka kolme eri käyttäjää sen sinulle osoittaa, vaan selittelet niitä näitä. Toimisitko ylläpitäjänä samoin? -Ochs (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 18.20 (EEST)
En. Ylläpitäjätkin tapaavat erehtyä, joskin ilmeisen harvakseltaan, joten virheensä on parasta tunnustaa reilusti.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2019 kello 20.11 (EEST)
 • Täällä on mahdollista säätää estoasetuksia niin, että perus muokkausoikeuden poiston ohella voidaan poistaa muitakin oikeuksia. (tunnusten luontioikeus, automaattinen IP-esto, sähköpostin lähetysoikeus, oman keskustelusivun muokkausoikeus) Oletusvaihtoehtona on tunnusten luontioukeuden poisto ja automaattinen IP-esto. Niitä saa muuteltua mielin määrin. Onko mielestäsi vakioasetus riittävä perusestolle, vai koetko, että vakioasetuksia voisi mahdollisesti muuttaakin?--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 14. huhtikuuta 2019 kello 15.33 (EEST)
On riittävä. Jos ei se riitä, niin sitten lisää. Yleensä estetyllä käyttäjällä (rekisteröityneellä) pitäsi olla oikeus valittaa estostaan ainakin kerran, jatko riippuu sitten hänestä. --Htm (keskustelu) 14. huhtikuuta 2019 kello 22.43 (EEST)
 • Mielipidekysymys: Wikipediassa on mahdollista asettaa avaruusestoja. Näissäkin on tämä muuttamismahdollisuus. Jos joudut asettamaan avaruuseston, onko pitkissä avaruusestoissa (4kk tai enemmän) syytä panna mahdollisimman lievät asetukset?--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 14. huhtikuuta 2019 kello 15.33 (EEST)
Minun on tässä vaiheessa täysin mahdotonta antaa vastausta puoleen tai toiseen. Noin yleisesti ottaen kaikissa toimissa pienemmän haitan tie häiritsee asiallisia muokkauksia tekeviä ip-muokkajia vähiten.--Htm (keskustelu) 14. huhtikuuta 2019 kello 15.45 (EEST)
 • Välityslautakunnan jäsenyys ja undelete-käyttöoikeus. Enpä jaksa kysymystä kirjoittaa paremmin, mutta vastaus olisi mukava lukea. --Pxos (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 11.01 (EEST)
Välityslautakunta tapaa tuoda päätöksensä julki jollain sivullaan.--Htm (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 19.25 (EEST)
Ok, odotetaan kerrankin lautakunnan päätöstä, kun omin päin aikaan saatu vastaus on niin onneton. Ajattelin, että ottaisit kantaa omaan toimintaasi ja pohtisit myös laajemmin tuota käyttöoikeutta suhteessa lautakunnan jäsenen tehtäviin, mutta tulikin vain jonkinlainen aforismi. --Pxos (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 19.41 (EEST)
Ai siis haluat minun kantani nyt heti tässä eikä VLK:n? Minut on kutsuttu keskusteluuan asiasta VLK:ssa, mutta voinhan kertoa sinulle näkemykseni tässä. Tiedoston siirtopyyntö roikkui taululla ja siirsit sen paremmalle nimelle, et ihan sille nimelle jota pyydetiin, mutta ihan hyvälle nimelle kuitenkin. Kävin artikkelissa (Kalevankankaan hautausmaa) katsastamassa, korjasin tiedostonimen ja teosvalokuva tuki näkyviin. Sivulla oli muitakin typoja ja muuta fiksattavaa, jotka hoitelin klo 22 maissa. Puoli kahden maissa yöllä Höyhens kirjoitti ypi:lle, että katsoi parhaaksi poistaa tiedoston vanhalla nimellä (se oli oikeastaan kaiketi ohjaussivu). Menin sitten katsomaan taas Kalevankankaalle ja mitä ihmettä siellä oli mellastettu. Valokuva oli hävinnyt ja sen tilalla luki vain punaisella Tiedosto:Imatran palon hautamuitomerkki2.JPG. Palautin oman edellisen muokkaukseni. Koitin etsiä sitä valokuvatiedostoa, mutta ei löytynyt. Sen jälkeen en muista mitä katselin, mutta löysin poistolokin ja siellähän se oli, se ensimmäinen tohelo oli poistanut sen. Kuvittelin käyttäväni palautustyökalua, kun palautin poistetun tiedoston. Kirjoitin viestin Höyhensille, menin Kalevankankaalle ja tein joukon korjailuja, kielenhuoltoa ja muuta sivua parantavaa. Tämä ei ollut kannaotto, olipahan selostus miten toimin ja millä perusteella. Minun ei olisi pitänyt palauttaa sitä tiedostoa, vaikka voin. Lautakunnan jäsenen tehtäviin ja palautusnappulaan en ota muuta kantaa, kuin että mitähän tarkoitusta varten se on annettu? Poistettujen muokkausten vilkuileminen? No ainakin voi seurata yhteisön toimintaa siinä mielessä, että mitä hävyttömyyksiä piilotetaan, kaikkiahan ei piiloteta. Ja yp:n ilmoitustaululla on otettu esille toistaiseksi mistään löytymätön käytännön osa, joten samalla foorumilla on ihan kohtuullista jo oikeusturvani takia kysellä lisää.--Htm (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 20.26 (EEST)
Kiitos että kerroit mitä teit. Minulle oli jäänyt epäselväksi, että tiesitkö mitä toimintoa käytit, ja tuon perusteella siis et tiennyt etkä välttämättä edes tiennyt, että sinulla on jokin erityinen käyttöoikeus. Tiedostojen palautusikkuna on mielestäni aika sekava, ja siellä on iso sininen "Palauta"-nappi, jota siis todennäköisesti painoit. -kyykaarme (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 21.49 (EEST)
Tiesin kyllä, että minulla on piilotettujen muokkausten katselun käyttöoikeus, tosin en muista että VLK-käsittelyssä sitä olisi tarvittu. Olen kerran käyttänyt sitä yhteydessä, jossa eräs ylläpitäjä halusi testata VLK:n jäsenellä, toimiiko se. Testi on täällä. Tiedostojen palauttamistoimintoa en ole ennen käyttänyt enkä edes ajatellut, että mulla se on. En voi varmaksi sanoa, mitä ajattelin painaessani, mutta napissa on joku teksti.--Htm (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 22.17 (EEST)
Chrome.--Htm (keskustelu) 17. huhtikuuta 2019 kello 18.09 (EEST)

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]

Tilasto- ja historiatietoja ylläpitäjistä[muokkaa wikitekstiä]