Wikipedia:Ylläpitäjät

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikipedia:Administrators)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Admin mop.svg
n · k · m

Ylläpitäjät ovat Wikipedian käyttäjiä, joilla on muun muassa valtuudet poistaa ja suojata sivuja, palauttaa poistettuja sivuja, estää käyttäjiä muokkaamasta, muokata järjestelmäviestejä, siirtää tiedostoja sekä myöntää seulojan ja palauttajan oikeudet käyttäjälle.

Yhteisö myöntää ylläpitäjän erityisoikeudet ehdotuksen ja äänestyksen kautta. Oikeudet myönnetään määräämättömäksi ajaksi, mutta yhteisö voi myös äänestää oikeuksien poistosta. Oikeuksista voi myös luopua vapaaehtoisesti. Käyttämättömät ylläpito-oikeudet poistetaan määräajan kuluttua rutiininomaisesti. Ylläpitäjyyden muuttamista määräaikaiseksi on ehdotettu useita kertoja, mutta se ei äänestyksissä ole saavuttanut riittävää kannatusta. Ylläpitäjien erityisoikeudet käyttäjille asettaa teknisesti suomenkielisen Wikipedian byrokraatti.

Ylläpitäjäoikeudet ovat tekninen työkalu ja antavat oikeuden käyttää ylläpitäjille varattuja toimintoja käytäntöjen mukaisesti. Ylläpitäjän oikeudet eivät itsessään kuvasta Wikipedian yhteisössä saavutettua statusta tai auktoriteettia, mutta ne voivat väärissä käsissä olla erittäin haitallinen työkalu. Tämän vuoksi yhteisö yleensä valitsee ylläpitäjiksi käyttäjiä, joilla se katsoo olevan riittävästi kokemusta Wikipedian käytännöistä ja toiminnasta ja jotka ovat osoittaneet luotettavuutensa yhteisölle.

Pyynnöt ylläpitäjille varattujen toimintojen käyttämiseksi voi jättää ylläpitäjien ilmoitustaululle tai ylläpitäjien sähköpostilistalle, jonka osoite on Wikifi-admin.svg.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 34 ylläpitäjää.

Ylläpitäjien käytäntöjä[muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjien käytäntöjä.

Ohjeita[muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjän opas.

Suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjät[muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset ylläpitäjät[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian 34 ylläpitäjää ovat aakkosjärjestyksessä:

Aikaisemmat ylläpitäjät[muokkaa wikitekstiä]

Katso luettelo suomenkielisen Wikipedian entiset ylläpitäjät.

Suomenkielisen Wikipedian byrokraatit[muokkaa wikitekstiä]

Ks. Wikipedia:Byrokraatit

Vanhat äänestykset[muokkaa wikitekstiä]

Katso Luokka:Arkistoidut ylläpitäjyysäänestykset.

Uusien ylläpitäjien valitseminen[muokkaa wikitekstiä]

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä ääni numeroituna listana kantasi mukaisen otsikon alle tyyliin:

# Ahkeraa vandalismin torjuntaa. --~~~~

Käyttäjän nimittäminen ehdokkaaksi:

 1. Lisää tälle sivulle, uusille äänestyksille tarkoitettuun osioon, koodi {{/Käyttäjän nimi}} ja julkaise muutos.
  • Mikäli kyseessä on toinen äänestys samasta käyttäjästä, kirjoita äänestykseen viittaava koodi muodossa Käyttäjän nimi 2, jossa 2 kuvaa äänestyksen numeroa.
 2. Seuraa syntynyttä punaista linkkiä, kirjoita sivun sisällöksi {{subst:ylläpitäjä|Käyttäjän nimi|Perustelut ja allekirjoitus}} ja julkaise sivu.
 3. Lisää äänestys sivulle Malline:Päätöksenteko‎.

Ylläpitäjäksi voi pyrkiä käyttäjä, joka on ollut Wikipediassa jo jonkin aikaa aktiivinen ja siten tunnettu yhteisön jäsen. Käyttäjä voi asettua ehdokkaaksi itse tai toisen Wikipedian käyttäjän ehdotuksen kautta. Ylläpitäjäehdokkaita arvioitaessa on hyvä tutustua ehdokkaan käyttäjäsivulta työkalut-valikosta löytyvään "Käyttäjän muokkaukset" -linkkiin ja tutkia millaisia muutoksia käyttäjä on tehnyt. Yleensä ehdokkailta oletetaan Wikipedian käytäntöjen tuntemista ja niiden noudattamista sekä vähintään muutaman kuukauden kestänyttä aktiivista toimintaa. Ennen toisen käyttäjän asettamista ehdolle on hyvien tapojen mukaista pyytää tältä suostumus ehdokkaaksi.

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä oma allekirjoitus mahdollisine perusteluineen asiaankuuluvan otsikon alle. Anonyymit käyttäjät eivät voi äänestää eivätkä nimittää ehdokkaita, mutta he voivat kommentoida. Olisi suotavaa, että äänet perusteltaisiin, etenkin vastustavat ja tyhjät äänet. Tämä voi auttaa ehdokasta ja muita äänestäjiä. Jos haluat esittää lisäkysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle, voit lisätä ne "Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle" -osion loppuun. Muista myös allekirjoittaa kysymyksesi.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt. Kunkin ehdokkaan äänestys kestää kaksi viikkoa. Mikäli käyttäjä saa äänestyksessä vähintään 75 prosentin kannatuksen, käyttäjä hyväksytään ylläpitäjäksi. Äänestyksessä hävinnyt käyttäjä voi pyrkiä uudelleen ylläpitäjäksi kolmen kuukauden kuluttua.

Ylläpitäjyyden päättyminen[muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjän oikeuksien poistosta voi tehdä ehdotuksen. Ylläpitäjän oikeudet voidaan poistaa myös ylläpitäjän omasta pyynnöstä.

Ylläpito-oikeudet poistetaan mikäli ylläpitäjille rajoitettuja toimintoja ei ole lainkaan käytetty vuoteen. Perustelluista syistä tästä säännöstä voidaan kuitenkin joustaa. Perusteltuja syitä katsotaan olevan muun muassa työhön ja opiskeluun liittyvä pidempiaikainen oleskelu ulkomailla, onnettomuus tai sairaus.

Häivytysoikeuksien haltijalta ei kuitenkaan poisteta käyttämättömiä ylläpito-oikeuksia, mikäli hän on käyttänyt häivytystyökalua viimeisen vuoden aikana.

Uudet äänestykset[muokkaa wikitekstiä]

Tyhjennä välimuisti

Bau98 (keskustelu · muokkaukset)[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan joukkoliikenneharrastaja Bau98:ta uudeksi ylläpitäjäksi. Hän halua itsekin omien sanojensa mukaan tulla. --40bus (keskustelu – muokkaukset) 6. lokakuuta 2019 kello 18.08 (EEST)‎

Äänestys päättyy 20. lokakuuta 2019 kello 18.08 (EEST).

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

 1. Ehdottaisin, että 40bus miettisi, onko tästä äänestyksestä enemmän haittaa kuin hyötyä. Muuten kannatukseni tammikuulta pysyy voimassa samoin perustein. Iivarius (keskustelu) 11. lokakuuta 2019 kello 13.25 (EEST)
 2. Lisätään turhia ylläpitäjiä niin paljon että me kaikki olemme ylläpitäjiä.--Humbleby (keskustelu) 12. lokakuuta 2019 kello 10.24 (EEST)
 3. Ehdoton kannatus. Paljon hyödyllisiä artikkeleita viime aikoina. Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 13. lokakuuta 2019 kello 22.06 (EEST)

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

 1. Vastahan tästä äänestettiin. Perusteluni voi katsoa edellisestä äänestyksestä. 01miki10 (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 18.14 (EEST)
 2. Mielestäni vanhat häpeänaiheet voidaan jo antaa anteeksi, koska tuoreimmasta punaisesta tahrasta valkoiselle kankaalle on jo melkein neljä vuotta (seulojan oikeuksien poisto 14.11.2015), ja jälki on saatu mielestäni riittävän hyvin putsattua. Yleensäkssn useamman vuotta vanhojen sooloilujen ei pitäisi estää luottamustehtäviin nousua pysyvästi. Onhan minullakin kymmenen vuoden takaa aika rumia punaisia tahroja valkoisella Wiki-asullani, joita häpeän, mutta silti sain toukokuussa seulojan oikeudet, koska tahrat on saatu ilmeisesti putsattua riittävästi näkymättömiin. En kuitenkaan olisi valmis kannattamaan Bau98:a vieläkään ylläpitäjäksi, koska toiminta saattaa ajoittain olla yhä huolimatonta ja ylläpitäjän tulisi olla mahdollisimman huolellinen. Kokeillaanko seuraavan kerran aikaisintaan ensi vuoden joulukuussa, jos tämä ei mene läpi?--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 6. lokakuuta 2019 kello 19.29 (EEST)
 3. Stryn (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 20.26 (EEST)
 4. Neutraali kuva muokkaajasta... Jukka Wallin (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 20.51 (EEST)
 5. Ei merkittävää parannusta toiminnassa verrattuan aikaisempaan äänestykseen. --MiPe (wikinät) 7. lokakuuta 2019 kello 10.23 (EEST)
 6. Samoilla perusteilla kuin viime äänestyksessä. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 7. lokakuuta 2019 kello 18.55 (EEST)
 7. Höps. --4shadoww (keskustelu) 7. lokakuuta 2019 kello 22.12 (EEST)
 8. Ei tämän vuosikymmenen puolella. --Geohakkeri (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 13.17 (EEST)
 9. Ei olekaan (ks. alla) perehtynyt joukkoliikenteeseen! Harmi. -Ochs (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 21.39 (EEST)
 10. Taitaa tulla lumipalloefekti. Ehkä myöhemmin joskus. --Höyhens (keskustelu) 10. lokakuuta 2019 kello 00.02 (EEST)
 11. Tämä joukkoliikenneväline kulkee perinteisesti YP-linjalla, jonka pääteasemina ovat "Kannatan" ja "Vastustan". Kaikki matkustajat kulkevat vain yhteen suuntaan. Metrojuna asemalle "Kannatan" on tyhjä ja varmaan lakkautetaan kohta kannattamattomana. --Pxos (keskustelu) 10. lokakuuta 2019 kello 15.04 (EEST)
 12. Ylläpitäjiä on valmiiksikin liikaa. --James Chudrie (ディベート) 13. lokakuuta 2019 kello 22.07 (EEST)
 13. --Linkkerpar 14. lokakuuta 2019 kello 01.28 (EEST)
 14. Onnibus on liian ahdas. --Lax (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 11.57 (EEST)
 15. --Jusb (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 14.01 (EEST)
 16. Hitaasti kiiruhtaen. Paperi ei lopu.--Urjanhai (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 18.38 (EEST)
 17. --Sblöbö (keskustelu) 17. lokakuuta 2019 kello 01.18 (EEST)
 18. Tänne kallistun. --Paju (keskustelu) 18. lokakuuta 2019 kello 19.55 (EEST)

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Tässä kohtaa olisi informatiivista kertoa, että Bau98:n ylläpitäjyydestä on äänestetty edellisen kerran tammikuussa: Wikipedia:Ylläpitäjät/Bau98. --Jmk (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 18.17 (EEST)

Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle[muokkaa wikitekstiä]

 • Millä tavalla haluaisit eniten auttaa Wikipediaa ylläpidossa?
  Vandalismin torjumisella. --Bau98 (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 20.40 (EEST)
 • Oletko erityisen tyytyväinen johonkin lisäykseesi Wikipediaan, ja miksi?
 • Oletko ollut osallisena konflikteissa fi-wikissä, tai oletko stressaantunut Wikipediaa käyttäessäsi? Miten ratkaisit tilanteen?
 • Oletko oikeasti perehtynyt joukkoliikenteeseen?  –Kommentin jätti 40bus (keskustelu – muokkaukset) 6. lokakuuta 2019 kello 18.11 (EEST)
  Olen tällä haavaa perehtynyt televisioon ja yrityksiin. Joukkoliikenne on jäänyt vähemmälle huomiolle. --Bau98 (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 20.40 (EEST) Olen kuitenkin edelleenkin kiinnostunut joukkoliikenteestä, joten minut voidaan katsoa joukkoliikenteeseen perehtyneeksi käyttäjäksi. edit --Bau98 (keskustelu) 17. lokakuuta 2019 kello 14.17 (EEST)
 • Onko tämä ensimmäinen ylläpitäjätunnuksesi?--MAQuire (keskustelu) 6. lokakuuta 2019 kello 18.26 (EEST)
  Kyllä olisi. --Bau98 (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 20.40 (EEST)
 • Jos saat ylläpitäjän oikeudet, saat käyttöön muun muassa estotyökalun. Osaatkoa sanoa, olisitko estoa asettaessasi ankaramman vai löyhemmän pään edustaja?--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 6. lokakuuta 2019 kello 19.30 (EEST)
  Riippuu tilanteesta. Esim. vandalismin torjumisessa antaisin estoja käyttäjille, jotka oikeasti tekevät muokkauksia vandalismitarkoituksessa. --Bau98 (keskustelu) 8. lokakuuta 2019 kello 20.40 (EEST)
 • Miksi joukkoliikenne on ratkaisevan tärkeää? Ehdottaja (40bus) haluaa, että ylläpitäjien joukkoon saataisiin joukkoliikenteeseen perehtynyt ylläpitäjä, ja sinä hyväksyit ehdotuksen ja suostuit ehdokkaaksi äänestykseen noilla perusteilla. Miksi olisi tärkeää saada ylläpitäjäksi joukkoliikenteeseen perehtynyt käyttäjä tai vaihtoehtoisesti sinut, mikäli et olekaan perehtynyt joukkoliikenteeseen? --Pxos (keskustelu) 7. lokakuuta 2019 kello 10.44 (EEST)

Jnovikov (keskustelu · muokkaukset)[muokkaa wikitekstiä]

Liityin Wikipediaan elokuussa '18, ja seulojaksi toukokuussa '19. Minusta tulisi varmasti Wikipedian ahkerimpia ylläpitäjiä, ja voisin mm poistaa hölynpölysivut heti kun näen ne. Olen muokannut yli 4 000 kertaa ja tehnyt melkein tuhat uutta artikkelia. --Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 13. lokakuuta 2019 kello 22.15 (EEST)

Äänestys päättyy 27. lokakuuta 2019 kello 21.15 (EET).

Kannatan[muokkaa wikitekstiä]

 1. Alkanee olla riittävällä kokemustasolla --Höyhens (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 14.45 (EEST)

Vastustan[muokkaa wikitekstiä]

 1. Heitin kolikkoa: tuli klaava. --Lax (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 11.59 (EEST)
 2. Tulevaisuudessa mahdollisesti kyllä, mutta vielä ei kokemus ja käytäntöjen tuntemus riittävällä tasolla. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 14. lokakuuta 2019 kello 13.00 (EEST)
 3. Uusimmasta vastauksesta selviää, että ehdokas ei tunne keskustelusivukäytäntöä oikeastaan ollenkaan. --Pxos (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 13.06 (EEST)
 4. Ei vielä tässä vaiheessa. 01miki10 (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 14.49 (EEST)
 5. Hyviä näyttöjä sisällöntuotannosta on, mutta ylläpitäjän työkalupakin käyttö vaatii pitkän ja monipuolisen kokemuksen monista asioista. --Urjanhai (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 18.33 (EEST)
 6. Potentiaalinen ehdokas, mutta ei vielä. Myöhemmin sitten vähän enemmällä kokemuksella. Kokeillaanko toukokuussa, jos tämä kaatuu? Käytännöt useimmalla osa-alueella kunnossa ja vähemmän hallussa olevat, kuten keskustelusivukäytännön tuntemus paranevat 7 kuukauden aikana.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 14. lokakuuta 2019 kello 18.38 (EEST)
 7. Ehkä joskus toiste. --4shadoww (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 18.49 (EEST)
 8. Kuten Lentokonefani. --Sblöbö (keskustelu) 17. lokakuuta 2019 kello 01.15 (EEST)
 9. Luokkaa toinen mokoma enemmän kokemusta, ja selkeästi parempaa käytäntöjen tuntemusta tarvittaisiin. Sitten voisin harkita uudelleen. --Paju (keskustelu) 18. lokakuuta 2019 kello 19.52 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]

 1. Kaipa tähän saa tehdä tälläisen tyhjän parkkiruudun, johon parkkeeraan itseni odottamaan josko yp-kokelas vastaisi kysymyksiin. jni (k) 17. lokakuuta 2019 kello 09.42 (EEST)

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Linkki edelliseen äänestykseen. -Ochs (keskustelu) 13. lokakuuta 2019 kello 23.44 (EEST)

Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle[muokkaa wikitekstiä]

 • Millä tavalla haluaisit eniten auttaa Wikipediaa ylläpidossa?
  Poistaisin hölynpölysivuja. Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 17. lokakuuta 2019 kello 12.15 (EEST)
 • Oletko erityisen tyytyväinen johonkin lisäykseesi Wikipediaan, ja miksi?
  Kaikki kala-artikkelini EDIT lukuunottamatta ihan vanhimpia. Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 17. lokakuuta 2019 kello 12.15 (EEST)
 • Oletko ollut osallisena konflikteissa fi-wikissä, tai oletko stressaantunut Wikipediaa käyttäessäsi? Miten ratkaisit tilanteen?
  Enpä kai. Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 17. lokakuuta 2019 kello 12.15 (EEST)
 • Onko tämä ensimmäinen ylläpitäjätunnuksesi?--MAQuire (keskustelu) 13. lokakuuta 2019 kello 22.19 (EEST)
On tämä. Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 13. lokakuuta 2019 kello 22.27 (EEST)
 • Miten suhtaudut moderointiin? Wikipediassa on tapana silloin tällöin moderoida keskusteluja, millä tarkoitetaan lähinnä sitä, että kommenttia muuttaa joku muu kuin sen kirjoittaja. Lisäksi keskusteluja toisinaan siirretään muualle. Tästä on olemassa kirjoitettuja sääntöjä ja sen lisäksi tapauskohtaisia vääntöjä. Mitä mieltä itse olet tästä, silloin tällöin erilaisia ongelmia aiheuttavasta wikimeiningistä? Onko asia sinulle tuttu sivusta seuraajana? --Pxos (keskustelu) 14. lokakuuta 2019 kello 12.18 (EEST)
  Ehkä jos tekee vahingossa jonkun selvän virheen niin muut voi korjata. Jnovikov (ᛕᛈᛇᛕ∪ᛇᏖᛈᏞ∪) 14. lokakuuta 2019 kello 12.44 (EEST)

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]

Tilasto- ja historiatietoja ylläpitäjistä[muokkaa wikitekstiä]