Tve1

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tve1
Tve1-pienveturi Haapamäen museovarikolla
Tve1-pienveturi Haapamäen museovarikolla
Perustiedot
Tyyppi pienveturi
Liikennöitsijä Valtionrautatiet
Valmistaja Saalasti
Lukumäärä 30
Valmistusvuodet 19581963
Numerointi 406-436
Tekniset tiedot
Huippunopeus 30 km/h
Paino 18,4 t
Pituus 7030 mm
Pyörästön pituus 3000 mm
Suurin akselipaino 9,6 t
Pyörän halkaisija 960 mm
Moottori Deutz F8L-614 / F8L-714
Moottorin teho 115 hv

Tve1 on Valtionrautateiden antama tyyppimerkintä pienveturille, joita insinööritoimisto Saalasti toimitti Valtionrautateille vuosina 1958-1963. Vetureita valmistettiin Turengin sokeritehtaalla kaikkiaan 30 kappaletta. Ne olivat valmistajan mallia OTSO1.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusien pienvetureiden hankinta tuli ajankohtaiseksi 1950-luvulla, koska tavaraliikenteen kustannuksia on pyritty pienentämään. Tämän vuoksi järjestelyjunia vähennettiin, jolloin tarvittiin vaihtovetureita sellaisille liikennepaikoille, joilla esiintyy säännöllistä vaihtotyötarvetta. Suuri osa vetureista oli sijoitettuna tällaisille liikennepaikoille. Toiminta-alue oli lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomi.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veturi on tyypillisen pienveturin näköinen. Ohjaamo on takana ja sen edessä on konesuoja. Nämä lepäävät teräslevyistä ja tukipalkeista hitsaamalla tehdyn jäykän rungon päällä. Moottorina on ilmajäähdytteinen Deutz-dieselmoottori. Voimansiirto on hydraulinen. Voima välittyy suunnanvaihtolaitteesta akseleille ketjujen välityksellä. Tve1-veturit on varustettu Otso-vaihtotyökytkimin. Aiemmissa pienvetureissa käytössä ollut vipujarru oli saanut väistyä veturiin vaikuttavan paineilmajarrun ja vaunuihin vaikuttavan venttiilin tieltä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään vetureiden käyttö on todella vähäistä, muutamia kappaleita on käytössä mm. Ilmalassa ja Turussa sekä joidenkin tehtaiden käytössä. Suuri osa vetureista poistettiin käytöstä 1980- ja 1990-luvuilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eonsuu, Honkanen & Pölhö: Suomen veturit osa 2; Moottorikalusto. , 1995.