Ttm1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ttm1
Ttm1 91101 nykyisessä asussaan
Ttm1 91101 nykyisessä asussaan
Perustiedot
Tyyppi dieselsähköinen ratatyökone
Liikennöitsijä Destia Rail Oy
Valmistaja Valmet
Lukumäärä 1 kpl
Valmistusvuodet 1990
Peruskorjattu 2006
Numerointi 91101
Tekniset tiedot
Huippunopeus 80 km/h
Paino 75 t
Pituus 19 000 mm
Pyörän halkaisija 1 020 mm
Moottori Caterpillar 3508 TA
Moottorin teho 727 kW (975 hv)

Ttm1 on sarjamerkintä Valmetin valmistamalle kevyelle dieselsähköiselle (ds) ratatyökoneelle. Toistaiseksi Ttm1 nro 91101 on sarjan ainoa veturi. Aiemmin tämä veturi tunnettiin merkinnällä N-veturi, sekä väliaikaisesti myös sarjamerkinnällä Dv13. Vuonna 2006 veturista muokattiin ratatyökone, ja se on ollut viime vuosina Kti-urakoinnin omistuksessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden sukupolven tulokas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veturi valmistui alun perin valmistajan N-veturiksi. Se oli tarkoitettu uuden sukupolven vaihtotyöveturiksi, ja sen tekniikka oli pitkälti tietokoneohjattua. Veturissa käytettiin samaa Selma-tietokoneohjausta kuin Dr16-veturissa. Muutenkin veturi oli monessa suhteessa Dr16:n kaltainen, ja monet niiden komponenteista olivat vaihtokelpoisia keskenään.

Veturi toimitettiin UPM-Kymmene Oyj:n Kaukaan tehtaille Lappeenrantaan keväällä 1991. Se osoittautui hyvin ohjailtavaksi, mutta hyvin häiriöherkäksi. Lisäksi se oli alitehoinen tehtaan suuriin junapainoihin. Veturin ongelmia ei saatu korjattua, joten marraskuussa 1995 se otettiin pois liikenteestä. Yksi syy käytöstä poistoon oli myös se, että veturin valmistaja oli lopettanut toimintansa, eikä sisäänajovaihetta voitu jatkaa normaalisti.

Veturikauppa UPM-Kymmenen kanssa peruttiin, ja N-veturi siirrettiin moneksi vuodeksi ulkosäilytykseen Tampereelle Nekalan ratapihalle. Se oli jatkuvasti romutusuhan alla. Muun muassa Suomen Rautatiemuseo esitti veturin siirtoa omiin kokoelmiinsa, mutta tämäkään hanke ei toteutunut.

Muutostyöt ratatyökoneeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 rautateiden rakentamiseen ja kunnossapitoon erikoistunut Maansiirto Veli Hyyryläinen osti N-veturin työveturikseen. Veturin peruskunnostustyöt aloitettiin saman vuoden keväällä Pajakulma Oy:n konepajalla Tampereella. Kunnostuksessa veturin perään lisättiin puolikkaasta Hkb-sarjan avotavaravaunusta tehty yksiakselinen perävaunu. Lisäksi suurin nopeus korotettiin 60:stä 80:een kilometriin tunnissa.

Veturista piti alun perin tulla Dv13-sarjan dieselveturi, mutta hyvin nopeasti huomattiin, että muuttamalla veturin luokitus ratatyökoneeksi siihen löytyisi huomattavasti helpommin kuljettajia. Niinpä veturista tehtiin virallisesti ratatyökone ja se sai litteran Ttm1 ja numeron 91101. Veturin alkuperäinen väri oli punavalkoinen, mutta muutostöiden yhteydessä veturi maalattiin muiden ratatyökoneiden tapaan keltaiseksi. Vuonna 2007 veturiin asennettiin sepeliaurat.

Maansiirto Veli Hyyryläinen käyttää veturia nykyään Pohjois-Suomen ratatyökohteissaan työjunien veturina. Korjaustöiden jälkeen veturin luotettavuutta on saatu parannettua. Veturin valmistajan teettämä, noin puolen metrin pituinen pienoismalli on museossa Tampereella.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veturin joka pyörällä on oma sähkömoottori ja pyöräkerrat ohjautuvat radan kaarevuussäteen perusteella. Vaihtotyötä ajatellen veturi on varustettu langattomalla kauko-ohjaimella. Sen ajopöytä sijaitsee keskellä ohjaamoa, ja sitä on mahdollista kääntää kaikkiin suuntiin. N-veturissa on sähkötoiminen jarru ja luistonestolaitteisto. Veturissa on paljon samoja osia kuin saman valmistajan M- eli Dr16-veturissa.

Valmistaja Valmet
Moottori Caterpillar 3508 TA
Moottoriteho 975 hevosvoimaa
Voimansiirto dieselsähköinen
Paino työkunnossa 75 tonnia
Valmistusvuodet 1990
Lukumäärä 1
Numerot 91101
Käyttäjät Maansiirto Veli Hyyryläinen
Omistajat Maansiirto Veli Hyyryläinen
Tietokone Selma-tietokone/ohjauslogiikka

Omistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omistaja Sijoituspaikka Omistusvuodet Huomautukset
Maansiirto Veli Hyyryläinen Ratatyökohteet 2005- MVH osti veturin 2005, jonka jälkeen se muutettiin ratatyökoneeksi
UPM-Kymmene Oyj Kaukaan tehtaat 1991-1995 Oli tehtailla koekäytössä, mutta osoittautui liian epävarmaksi ja poistettiin käytöstä 1995
Destia Rail oy Haapajärvi 2008-2014
Kti-urakointi / Sundström Ab Oy Pieksämäki 2014-

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]