Valtionrautatiet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtionrautateiden liikemerkki 1985–1995 ja VR-yhtymän liikemerkki 1995–2009. Logo oli aluksi sininen ja myöhemmin punainen.

Valtionrautatiet (lyh. VR, ruots. Statsjärnvägarna, vuoteen 1922 asti Suomen Valtion Rautatiet eli SVR) oli Suomen valtiollinen rautatielaitos, joka ylläpiti valtakunnallista rataverkkoa ja harjoitti sillä verkolla rautatieliikennettä sekä sitä tukevaa autoliikennettä. Rautatiehallituksen pääjohtaja oli samalla myös Valtionrautateiden päällikkö.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etenkin alkuaikoinaan Valtionrautatiet pyrki kehittämään suomalaisten rautatieasemien ulkomuotoa. Valtionrautatiet perusti Valtionrautateiden keskuspuutarhan Hyvinkäälle vuonna 1873.

Yhtiöitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtionrautatiet toimi liikenneministeriön alaisuudessa valtion keskusvirastomuotoisena laitoksena vuoteen 1989 asti, jolloin siitä muodostettiin niin sanottu uusimuotoinen liikelaitos, jonka taloudenpito oli irrotettu valtion talousarviosta.

1. heinäkuuta 1995 Valtionrautatiet yhtiöitettiin ja jaettiin kahtia. Siinä yhteydessä muodostettiin valtion rataverkkoa ylläpitävä Ratahallintokeskus (nyk. osa Väylävirastoa) ja liikenteen rataverkolla hoitava osakeyhtiömuotoinen VR-Yhtymä.

Mainoslauseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön mainoslauseita eli sloganeita ovat olleet: Kiskoilla on aina kesäkeli[2] ja Junassa on hauska matkustaa. Jälkimmäinen oli Autoliiton Moottori-lehden mukaan käytössä vuonna 1985. Samalla uusi logo korvasi aiemman, niin kutsutun siipipyörä-tunnuksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pääjohtajakunta, s. 258–260. SKS, Helsinki 2005.
  2. Veturimies 1/2010 (Arkistoitu – Internet Archive) s. 19
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.