Super Mario Bros. 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Super Mario Bros. 2
Super Mario Bros 2 boxfront.jpg
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Kensuke Tanabe
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Säveltäjä Kōji Kondō
Pelisarja Super Mario
Julkaistu 1988
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
USK 0
Alusta Nintendo Entertainment System / Famicom, Super Nintendo Entertainment System, Game Boy Advance, Wii (Virtual Console)
Jakelumuoto pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Super Mario Bros. 2 on Nintendon kehittämä ja alun perin 1988 Nintendo Entertainment System -pelikonsolille julkaisema Mario-tasohyppelypelisarjan videopeli.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen Super Mario Bros. -pelin jatko-osa julkaistiin Japanissa jo 1986, mutta sitä ei julkaistu NES:ille Pohjois-Amerikassa eikä Euroopassa. Koska kolmas Super Mario Bros. -peli oli jo tulossa, Nintendo näki järkevimpänä täyttää ensimmäisen ja kolmannen pelin välisen aukon. Amerikan Nintendon ehdotuksesta Japanissa julkaistu Doki Doki Panic -peli muutettiin Super Mario Bros. 2:ksi, sillä se oli jo ennestään Japanissa suuri hitti. Itse asiassa Doki Doki Panic oli alun perin suunniteltu jo Mario-peliksi ennen kuin Nintendo solmi sopimuksen Fuji Televisionin kanssa Yume Kōjō -tapahtuman maskottien käyttämisestä kehitteillä olevaan pelimoottoria varten, jolloin Doki Doki Panic sai alkunsa.[1] Länsimaissa Doki Doki Panic kuitenkin sitten palautettiin alkuperäisen suunnitelman mukaan Mario-peliksi. Myöhemmin tämä Mario-peli julkaistiin myös Japanissa nimellä Super Mario USA.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin juoni sijoittuu Subconin unimaahan. Pelissä voi pelata Mariolla, Luigilla, Peachilla tai Toadilla, joilla pyritään selviytymään kentistä eteenpäin kohti Wart-sammakon linnaa, jossa Wart pitää Subconin kansaa vangittuna.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tyyli poikkeaa muista Mario-tasohyppelyistä. Pelissä vihollisia ei voi päihittää hyppäämällä niiden päälle, vaan pelaajan on heiteltävä niitä esineillä kuten maasta vedetyillä nauriilla. Myös pelin viholliset eroavat aiempien Mario-pelien vihollisista, ja kyseessä on ensimmäinen Mario-peli, jossa hahmoilla oli "elämämittari".

Ennen jokaista kenttää pelaaja voi valita haluamansa neljästä pelihahmosta. Jokaisella hahmolla on omat erikoisominaisuutensa pelaamisen kannalta: Mario on perushahmo, Luigi yltää hypyillään korkeimpiin kohtiin, Toad poimii nopeimmin juureksia ja Peach pystyy mekkonsa avulla leijumaan jonkun matkaa ilmassa.

Uudelleenjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Japanin SMB2 julkaistiin länsimaissa lopulta Super Nintendo Entertainment Systemille vuonna 1993 osana Super Mario All-Stars -kokoelmaa, jossa peli sai nimen Super Mario Bros.: Lost Levels. Myös länsimainen SMB2 julkaistiin myöhemmin Japanissa nimellä Super Mario Bros. USA. SMB2 on julkaistu myös osana Game Boy Advancen Super Mario Advance -uudelleenjulkaisusarjaa.

Myöhemmissä Mario-peleissä on tavattu Super Mario Bros. 2:n Shyguy-hahmojen eri versioita sekä Pokey-kaktusvihollinen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonepelien vuosikirja Pelit antoi SMB2:lle 94 pistettä sadasta. Arvostelija kehui kenttäsuunnittelua, grafiikkaa ja musiikkia mutta moitti vaikeutta.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]