Super Mario Galaxy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Super Mario Galaxy
Kehittäjä Nintendo EAD Tokio
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Yoshiaki Koizumi
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Takao Shimizu
Suunnittelija Yoshiaki Koizumi
Shigeru Miyamoto
Käsikirjoittaja Takayuki Ikkaku
Taiteilija Kenta Motokura
Säveltäjä Mahito Yokota
Kōji Kondō
Pelisarja Super Mario
Julkaistu JP 1. marraskuuta 2007
NA 12. marraskuuta 2007
EU 16. marraskuuta 2007
AU 16. marraskuuta 2007
Lajityyppi tasohyppely, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E
PEGI: 3+
Alusta Wii
Jakelumuoto Wiin optinen 12 cm levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Super Mario Galaxy on Nintendo EAD Tokion kehittämä ja Nintendon julkaisema Mario-tasohyppelypelisarjan videopeli. Se julkaistiin marraskuussa 2007 Wiille. Peli on kolmas Mario-sarjaan kuuluva 3D-peli Super Mario 64:n ja Super Mario Sunshinen jälkeen. Peli julkistettiin ensi kerran E3-messuilla 2006.

Pelin inspiraationa toimi Nintendo Space World Event -tapahtumassa esitetty tekniikkademo, jossa nähtiin useita Mario-hahmoja liikkumassa loivasti kaarevalla alustalla. Galaxyn suunnittelija Yoshiaki Koizumi ajatteli, että pyöreät kentät voisivat olla kiinnostavia Marion kaltaiselle hahmolle, mutta hahmon luoja Shigeru Miyamoto ei vakuuttunut aluksi idean toimivuudesta. Miyamoto hyväksyi Koizumin idean vasta kun hän oli esitellyt Miyamotolle useita testikenttiä.[1]

Vuonna 2010 pelin jatko-osa Super Mario Galaxy 2 julkaistiin Wiille.

Pelattavuudeltaan Super Mario Galaxy poikkeaa huomattavasti aiemmista 3D-peleistä, sillä peli sijoittuu avaruuteen.[2] Kentissä edetään liikkumalla useita pieniä ja/tai suuria planeettoja pitkin. Uutena asiana on painovoima, jonka avulla pelaaja voi kiertää putoamatta planeetan ympäri.

Pelissä pelaajan tehtävä on kerätä Voimatähtiä (engl. Power Stars), joiden avulla Mario voi vapauttaa Prinsessa Peachin hänet ryöstäneen Bowserin kynsistä. Kentästä toiseen siirrytään Komeetta-Observatorio-nimisellä aluksella. Kentät on jaettu kuuteen eri huoneeseen: Terassi, Vesiputous, Tupakeittiö, Makuuhuone, Konehuone ja Puutarha. Näiden lisäksi kenttiä voi saada myös Nälkäisiltä Lumilta (Hungry Luma) sekä erillisiä tehtäviä suorittamalla ja salamaailmoista.

Jokaisen alueen lopulla pelaajan pitää kohdata joko Bowser Jr. (parittomat maailmat) tai Bowser (parilliset maailmat). Voitettuaan hän saa Jättitähden (Grand Star) ja pääsee uuteen alueeseen. Ideana on kerätä kokonaisuudessaan 120 Voimatähteä, ne kerättyään pelaaja saa mahdollisuuden kerätä samat tähdet Luigilla[3]. Luigi osaa hypätä korkeammalle ja lyödä kovemmin, mutta varjopuolena hän liukastelee pysähtyessään. Tämän jälkeen pelaajalle tulee vielä yksi galaksi läpäistäväksi sekä Mariolla että Luigilla.[4]

Mariolla on useita eri liikkeitä: hän voi juosta, hiipiä, hyppiä, kantaa esineitä ja uida. Uutena liikkeenä on pyörähdysisku[5], jolla hän voi tuhota vihollisia ja esteitä. Toisena uutuutena pelaaja voi Wii Remotella osoitella ruutua ja keräillä Tähtipalasia[6], joita voi esimerkiksi heittää vihollisia päin. Mario voi myös muun muassa ratsastaa rauskun selässä[7] veden päällä ja olla kuplan sisällä, jota pelaaja ohjaa Wii Remotella osoittamalla.

Mariolla on pelissä elämämittari, jossa on kolme pykälää. Hän menettää siitä aina yhden palan vahingoittuessaan, kuten törmäämällä viholliseen tai putoamalla laavaan. Mittaria voi täyttää väliaikaisesti kuuteen ottamalla Elämäsienen, joka löytyy usein haastavista kentistä ja joita voi myös ostaa ennen pomovastustaistelua.

Pelissä on useita uusia lisävoimia: Mehiläissieni, jonka otettuaan Mario voi lentää hetken aikaa ja kiipeillä hunajaseinillä[8]; Boosieni, jolla hän voi leijua ja mennä kaltereiden läpi[9]; Vieterisieni, jolla hän voi pomppia korkealle; Jääkukka, jolla voi luistella veden päällä[2]; Sateenkaaritähti, jolla hän muuttuu voittamattomaksi (käytännössä sama kuin keltainen tähti muissa sarjan peleissä) sekä Punainen Tähti, jolla voi lentää. Pelistä löytyy myös yksi vanha lisävoima, Tulikukka[2].

Super Mario Galaxy sisältää myös moninpelin, jossa toisella pelaajalla on käytössään yksi Wii Remote. Sillä hän voi myös keräillä tähtipaloja, pysäyttää vihollisia ja tehdä korkealle ulottuvan erikoishypyn.[10]

Pelin alussa prinsessa Prinsessa Peach kutsuu Marion sadan vuoden välein pidettäviin Star-festivaaliin. Mario saa kutsun ja lähtee matkaan. Kun Mario saapuu paikalle ovat juhlat jo alkaneet, Bowser hyökkää yllättäen Sienivaltakuntaan ilmalaivoilla, kaappaa Prinsessa Peachin ja kuljettaa hänet maailman keskipisteessä sijaitsevaan galaksiinsa. Mario löytää itsensä Tähtitaivaan portilta ja Luman avulla Mario saa aikaan pienen tähtipyörähdyksen. Marion on kerättävä tähtiä päästäkseen kaikkiin galakseihin ja matkustaakseen Bowserin omistamaan galaksiin. Siellä Marion on kohdattava Bowser pelastaakseen Peachin.

Super Mario Galaxy sai erittäin myönteisen vastaanoton. Muun muassa IGN antoi pelille arvosanaksi 9.7/10[2], GameSpot 9.5/10[5] ja Edge 10/10[11]

Myös Suomessa peliä kehuttiin. Tero Lehtiniemi antoi Pelaajan sivulla pelille arvosanaksi 10/10[12] ja Suomen Gamereactor myös 10/10, sanoen sen olevan ”maailman paras tasoloikka”.[8].

Super Mario Galaxy on myynyt yhteensä 11,72 miljoonaa kappaletta, tehden siitä kahdeksanneksi myydyimmän Wii-pelin.[13]

 1. Stuart, Keith: Super Mario Bros: 25 Mario facts for the 25th anniversary The Guardian. 13.9.2010. Viitattu 6.9.2017. (englanniksi)
 2. a b c d Super Mario Galaxy Review IGN. Viitattu 27.4.2014. (englanniksi)
 3. Super Mario Galaxy GameFAQs. Viitattu 27.4.2014. (englanniksi)
 4. Super Mario Galaxy Cheats & Codes IGN. Arkistoitu 23.5.2014. Viitattu 28.4.2014. (englanniksi)
 5. a b Super Mario Galaxy Review GameSpot. Viitattu 27.4.2014. (englanniksi)
 6. Super Mario Galaxy Nintendo. Arkistoitu 27.4.2014. Viitattu 27.4.2014. (suomeksi)
 7. Super Mario Galaxy V2.fi. Viitattu 27.4.2014. (suomeksi)
 8. a b Super Mario Galaxy Arvio Gamereactor. Viitattu 27.4.2014. (suomeksi)
 9. Super Mario Galaxy Allgame. Arkistoitu 14.11.2014. Viitattu 27.4.2014. (englanniksi)
 10. Super Mario Galaxy laskeutuu Wiille marraskuussa Dome.fi. Viitattu 27.4.2014. (suomeksi)
 11. Super Mario Galaxy review Edge. Viitattu 27.4.2014. (englanniksi)
 12. Arvostelu: Super Mario Galaxy Pelaajalehti. Arkistoitu 27.4.2014. Viitattu 27.4.2014. (suomeksi)
 13. Top Selling Software Sales Units Nintendo. Viitattu 27.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]