Super Mario Galaxy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy logo.png
Kehittäjä Nintendo EAD Tokio
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Yoshiaki Koizumi
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Takao Shimizu
Suunnittelija(t) Koichi Hayashida
Käsikirjoittaja(t) Takayuki Ikkaku
Taiteilija(t) Kenta Motokura
Säveltäjä(t) Mahito Yokota
Koji Kondo
Pelisarja Mario
Julkaisupäivä JP 1. marraskuuta 2007
NA 12. marraskuuta 2007
EU 16. marraskuuta 2007
AU 16. marraskuuta 2007
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E
PEGI: 3+
Alusta Wii
Jakelualusta Wiin optinen 12 cm levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Super Mario Galaxy on Nintendo EAD Tokion kehittämä ja Nintendon julkaisema Mario-tasohyppelypelisarjan videopeli. Peli julkaistiin marraskuussa 2007 Wiille.

Peli esiteltiin ensimmäistä kertaa Nintendon E3-lehdistötilaisuudessa vuonna 2006. Mario seikkailee avaruudessa, mikä on toinen suurin muutos edellisistä Marioista uudenlaisen ohjaustavan lisäksi. Pelin ohjaustapaa on kehuttu sopivan tuoreeksi ja uudenlaiseksi. Analogitatilla liikutaan ja Wii Remotella ohjataan ruudulla olevaa pientä tähteä sekä esimerkiksi nopeasti Wii Remotea sivulta sivulle heiluttamalla Mario tekee pyörähdyshyökkäyksen. Tähdellä voi esimerkiksi liikuttaa esineitä tai estää vihollisten liikkumista.

Avaruusteeman myötä peli on edeltäjiään huomattavasti tyyliltään pimeämpi, mutta tästä huolimatta Nintendo on säilyttänyt pirteän ”mariomaisen” yleisilmeen. Pelissä on myös eräänlainen moninpeli, jossa toinen pelaaja voi auttaa Marion ohjaajaa keräämällä Star Bitsejä ja pysäyttämällä vihollisia.[1]

Pelin musiikit ovat tällä kertaa orkesteroituja, toisin kuin muissa Mario-peleissä, joiden musiikit ovat enimmäkseen MIDIn kaltaisissa muodoissa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiettyjen esineiden avulla Mario voi muuttaa muotoaan ja saada erikoistaitoja. Löytäessään musta-keltaraidallisen sienen, Mario voi muuttua mehiläiseksi sekä lentää hetken aikaa ja kiipeillä hunajaseinässä. Mario palaa ennalleen koskettaessaan vettä tai vihollista. Jos Mario löytää valkoisen Boo-sienen, hän muuttuu Boo-kummitukseksi, jolloin Mario voi leijailla sekä muuttua näkymättömäksi ja päästä kaltereiden tai ritilöiden läpi. Mario palaa ennalleen kosketuksesta valoon, veteen tai viholliseen. Mario voi mehiläisen ja Boon lisäksi muuttua muun muassa Spring-Marioksi, Rainbow-Marioksi, Ice-Marioksi ja Fire-Marioksi, jolloin hän voi pompata korkeammalle, tuhota kaikki viholliset ja muuttua hetkellisesti haavoittumattomaksi, luoda jäisen polun veteen/laavaan sekä heitellä jää- ja tulipalloja vihollisia päin.

Peliä pelattuaan voi pelaaja kerätä lisää tähtiä erityisistä komeetoista jotka ilmestyvät eri tasoille satunnaisesti. Komeettoja on erilaisia: esimerkiksi Sininen komeetta luo Mariolle vastukseksi sinisen Marion (Cosmic Mario), jota ennen on ehdittävä tason lopussa odottavalle tähdelle.

Super Mario Galaxyssa on myös kaksinpeli, jossa toinen pelaaja auttaa varsinaista pelaajaa. Toinen pelaaja voi pysäyttää vihollisia, kerätä tähtipaloja, laittaa Marion hyppäämään ja tehdä erityisen hypyn varsinaisen pelaajan kanssa.

Pelaajan kerättyä kaikki 120 tähteä Mariolla hän saa käyttöönsä tämän veljen Luigin, jolla on mahdollisuus kerätä samat 120 tähteä kuin Mariollakin. Pelaamisen Luigilla tekee erikoiseksi se, että hän hyppää huomattavasti Mariota korkeammalle ja että hänen iskuissaan on enemmän voimaa. Kun pelaaja saa 120 tähteä kasaan Luigilla ja voittaa Bowserin viimeisessä taistossa, hän saa vielä ylimääräisen galaksin pelattavaksi sekä Mariolla että Luigilla. Yhteensä pelaaja voi kerätä pelissä 242 tähteä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa prinsessa Prinsessa Peach kutsuu Marion sadan vuoden välein pidettäviin Star-festivaaliin. Mario saa kutsun ja lähtee matkaan. Kun Mario saapuu paikalle ovat juhlat jo alkaneet, mutta sitten Bowser hyökkää Sienivaltakuntaan ilmalaivoilla, kaappaa Prinsessa Peachin ja kuljettaa hänet maailman keskipisteessä sijaitsevaan galaksiinsa. Mario löytää itsensä Tähtitaivaan portilta ja Luman avulla Mario saa aikaan pienen tähtipyörähdyksen. Marion on kerättävä tähtiä päästäkseen kaikkiin galakseihin ja matkustaakseen Bowserin omistamaan galaksiin. Siellä Marion on kohdattava Bowser pelastaakseen Peachin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Super Mario Galaxy sai erittäin myönteisen vastaanoton.

Pelaajalehti antoi pelille täydet kymmenen pistettä.[2] Myös Tilt.tv antoi pelille täydet kymmenen pistettä.[3] V2.fi antoi arvosanaksi 98 pistettä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. N-Sider n-sider.com (englanniksi) Luettu 10. toukokuuta 2006
  2. [1]
  3. [2]
  4. [3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]