Mario Kart

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Kart
Kehittäjä Nintendo
Retro Studios
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija Shigeru Miyamoto
Lajityyppi ajopeli
Ensijulkaisu Super Mario Kart (1992)
Viimeisin julkaisu Mario Kart 8 Deluxe (2017)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mario Kart on Nintendon julkaisema ajopelisarja, jossa Mario-peleistä tutut hahmot kisaavat keskenään karting-autoilla. Mario Kart eroaa muista ajopeleistä siinä, että se ei pyri simuloimaan tarkasti oikeita autoja, ajo-olosuhteita tai fysiikkaa. Pelit ovat erityisen suosittuja moninpelinä: kaksin- ja nelinpelit, sekä kahdeksan ja jopa 16 pelaajan moninpelit ovat mahdollisia.[1] Pelisarjan suosio johti muita pelitaloja imitoimaan pelejä, sijoittaen peleihinsä omia hahmojaan, joskus myös elokuvista ja televisiosarjoista lisensoituja hahmoja.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit on jaettu erilaisiin Cup-turnauksiin, joissa ajetaan peräkkäin tietty määrä ratoja. Pelaajat ajavat karting-autoillaan rataa ympäri ja yrittävät päästä ensimmäisenä maaliin. Radan varrelta pelaajat saavat kysymysmerkkilaatikoita rikkomalla erilaisia esineitä, joita voi käyttää puolustautumiseen, hyökkäykseen tai ajokkinsa vauhdin lisäämiseen: esimerkiksi punainen kilpikonnankuori on maaliin hakeutuva ohjus, joka osuessaan saa vastustajan auton pyörimään hetkeksi paikoillaan.

Mario Kartin pelimuodot ovat aika-ajo, grand prix ja moninpelit (Mario Kart DS:ssä myös yksinpelitehtävät). Grand Prix jakautuu kolmeen luokkaan: 50cc, 100cc ja 150cc, bonuskohteena Mirror Mode, jossa 150cc:n radat ovat peilattuina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Super Mario Kartissa ruutu on aina jaettuna kahtia; alaosa näyttää radan kartan ja yläosa pelitilanteen.

Sarjan ensimmäinen osa Super Mario Kart julkaistiin vuonna 1992 Super Nintendo Entertainment Systemille. Super Mario Kart aloitti ensimmäisenä kaltaisenaan pelinä ajopelien karting-alagenren. Seuraava osa, Mario Kart 64, julkaistiin vuonna 1996 Nintendo 64:lle. Se on sarjan ensimmäinen 3D-peli, ja siinä on neljän pelaajan jaetun ruudun moninpeli. Mario Kart: Super Circuit julkaistiin Game Boy Advancelle vuonna 2001, ollen ensimmäinen käsikonsolipeli sarjassa.

Nintendo GameCubelle julkaistiin oma Mario Kart -peli, Mario Kart: Double Dash!!, vuonna 2003. Se toi uutuutena sarjaan kahden kuljettajan yhdistelmän, jolloin ajajaa pystyy vaihtamaan lennossa. Lisäksi pelissä nähtiin ensi kertaa teemalliset ajokit ja niiden vaihtaminen. Nintendo DS:lle julkaistiin vuonna 2005 sarjan toinen käsikonsolipeli, Mario Kart DS. Mario Kart DS oli myös ensimmäinen Nintendon peli, joka käyttää Nintendon verkkopelipalvelua, Nintendo Wi-Fi Connectionia. Wiin Mario Kart -peli on nimeltään Mario Kart Wii, jossa moottoripyörät tekivät ensiesiintymisen Mario Kart -sarjassa. Lisäksi siinä pelissä hyödynnettiin Wiin liiketunnistusohjausta hyppytempuilla ja keulimisella sekä radalla oli kahdeksan kilpailijan sijasta kaksitoista kilpailijaa. Pelisarjan seitsemäs osa Mario Kart 7 julkaistiin Nintendo 3DS:lle vuonna 2011. Sen pelin uutena ominaisuutena olivat veden alla ajelu, liitäminen liidokilla ja ajokin osien vaihtaminen. Wii U:lle julkaistu Mario Kart 8 hyödyntää epäpainovoimaa ja 200cc-luokan ilmaista päivitystä. Lisäksi sinne pystyy ostamaan maksullisia DLC-paketit. Mario Kart 8:n uusintaversio Nintendo Switch:ille on Mario Kart 8 Deluxe, jossa DLC-paketit ovat heti valmiina, eikä niitä tarvitsee ostaa.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.