Mario Kart

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Kart
Kehittäjä Nintendo
Retro Studios
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija Shigeru Miyamoto
Lajityyppi ajopeli
Ensijulkaisu Super Mario Kart (1992)
Viimeisin julkaisu Mario Kart 8 Deluxe (2017)
Aiheesta muualla
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mario Kart on Nintendon julkaisema ajopelisarja, jossa Mario-peleistä tutut hahmot kisaavat keskenään karting-autoilla. Mario Kart eroaa muista ajopeleistä siinä, että se ei pyri simuloimaan tarkasti oikeita autoja, ajo-olosuhteita tai fysiikkaa. Pelit ovat erityisen suosittuja moninpelinä: kaksin- ja nelinpelit, sekä kahdeksan ja jopa 16 pelaajan moninpelit ovat mahdollisia.[1] Pelisarjan suosio johti muita pelitaloja imitoimaan pelejä, sijoittaen peleihinsä omia hahmojaan, joskus myös elokuvista ja televisiosarjoista lisensoituja hahmoja.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit on jaettu erilaisiin Cup-turnauksiin, joissa ajetaan peräkkäin tietty määrä ratoja. Pelaajat ajavat karting-autoillaan rataa ympäri ja yrittävät päästä ensimmäisenä maaliin. Radan varrelta pelaajat saavat kysymysmerkkilaatikoita rikkomalla erilaisia esineitä, joita voi käyttää puolustautumiseen, hyökkäykseen tai ajokkinsa vauhdin lisäämiseen: esimerkiksi punainen kilpikonnankuori on edellä ajavaan hahmoon hakeutuva ohjus, joka osuessaan saa vastustajan auton pyörimään hetkeksi paikoillaan.

Mario Kartin pelimuodot ovat aika-ajo, grand prix ja moninpelit (Mario Kart DS:ssä myös yksinpelitehtävät). Grand Prix jakautuu kolmeen luokkaan: 50cc, 100cc ja 150cc, bonuskohteena Mirror Mode, jossa 150cc:n radat ovat peilattuina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Super Mario Kartissa ruutu on aina jaettuna kahtia; alaosa näyttää radan kartan ja yläosa pelitilanteen.

Sarjan ensimmäinen osa Super Mario Kart julkaistiin vuonna 1992 Super Nintendo Entertainment Systemille. Super Mario Kart aloitti ensimmäisenä kaltaisenaan pelinä ajopelien karting-alagenren. Pelattavat hahmot pelissä ovat Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Bowser, Donkey Kong Jr., Koopa Troopa sekä Toad.

Seuraava osa, Mario Kart 64, julkaistiin vuonna 1996 Nintendo 64:lle. Se on sarjan ensimmäinen 3D-peli, ja siinä on neljän pelaajan jaetun ruudun moninpeli. Pelattavat hahmot pelissä ovat Mario, Luigi, Princess Peach, Toad, Yoshi, Bowser, Wario sekä Donkey Kong.

Mario Kart: Super Circuit julkaistiin Game Boy Advancelle vuonna 2001, ollen ensimmäinen käsikonsolipeli sarjassa. Pelin pelattavat hahmot ovat Bowser, Wario, Donkey Kong, Mario, Luigi, Princess Peach, Toad sekä Yoshi.

Nintendo GameCubelle julkaistiin oma Mario Kart -peli, Mario Kart: Double Dash!!, vuonna 2003. Se toi uutuutena sarjaan kahden kuljettajan yhdistelmän, jolloin ajajaa pystyy vaihtamaan lennossa. Lisäksi pelissä nähtiin ensi kertaa teemalliset ajokit sekä niiden vaihtamisominaisuus. Pelin pelattavat hahmot ovat Mario, Luigi, Peach, Daisy, Yoshi, Birdo, Baby Mario, Baby Luigi, Toad, Toadette, Koopatroopa, Paratroopa, Donkey Kong, Diddy Kong, Bowser, Bowser Jr., Wario, Waluigi, Petey Piranha sekä King Boo.

Nintendo DS:lle julkaistiin vuonna 2005 sarjan toinen käsikonsolipeli, Mario Kart DS. Mario Kart DS on ensimmäinen Nintendo-peli, joka käyttää Nintendon verkkopelipalvelua, Nintendo Wi-Fi Connectionia. Pelattavat hahmot pelissä ovat Mario, Luigi, Peach, Yoshi, Toad, Donkey Kong, Wario, Bowser, Daisy, Waluigi, Dry Bones sekä R.O.B..

Seuraava Mario Kart -peli oli Wii-pelikonsolille julkaistu Mario Kart Wii, jossa moottoripyörät tekivät ensiesiintymisen Mario Kart -sarjassa. Pelissä hyödynnetään Wiin liikkeentunnistusohjausta hyppytempuilla ja keulimisella. Lisäksi radalla on kahdeksan kilpailijan sijasta kaksitoista kilpailijaa. Pelattavat hahmot pelissä ovat Baby Mario, Baby Luigi, Baby Peach, Baby Daisy, Toad, Toadette, Koopa Troopa, Dry Bones, Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Yoshi, Birdo, Diddy Kong, Bowser Jr., Wario, Waluigi, Donkey Kong, Bowser, King Boo, Rosalina, Funky Kong sekä Dry Bowser. Lisäksi pelissä voi pelata kahdella eri Mii-hahmolla.

Pelisarjan seitsemäs osa Mario Kart 7 julkaistiin Nintendo 3DS:lle vuonna 2011. Pelin uutena ominaisuutena ovat veden alla ajelu, liitäminen liidokilla ja ajokin osien vaihtaminen. Lisäksi peli on sarjan ensimmäinen osa, jossa peliä voi pelata onlinessa muiden pelaajien kanssa. Pelin pelattavat hahmot ovat Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Bowser, Donkey Kong, Toad, Koopa Troopa, Princess Daisy, Wario, Rosalina, Metal Mario, Shy Guy, Honey Queen, Wiggler sekä Lakitu. Myös tässä pelissä voi lisäksi pelata Mii-hahmolla.

Wii U:lle julkaistu Mario Kart 8 hyödyntää epäpainovoimaa ja 200cc-luokan ilmaista päivitystä. Lisäksi siihen pystyy ostamaan maksullisia DLC-paketteja. Pelin pelattavat hahmot ovat Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Rosalina, Metal Mario, Yoshi, Toad, Koopa Troopa, Shu Guy, Lakitu, Toadette, Baby Mario, Baby Luigi, Baby Peach, Baby Daisy, Baby Rosalina, Pink Gold Peach, Bowser, Donkey Kong, Wario, Waluigi, Iggy, Roy, Lemmy, Larry, Wandy, Ludwig, Morton, Tanooki Mario, Cat Peach, Link, Villager, Isabelle sekä Dry Bowser. Myös tässä pelissä on mahdollista pelata Mii-hahmolla.

Mario Kart 8:n uusintaversio Nintendo Switch:lle on Mario Kart 8 Deluxe, jossa DLC-paketit ovat heti valmiina, eikä niitä tarvitse ostaa. Kyseinen peli on tällä hetkellä Mario Kart -sarjan uusin peli. Pelattavat hahmot pelissä ovat samat kuin Mario Kart 8:ssa, muutamalla lisäyksellä: Bowser Jr., Dry Bones, Gold Mario, Inkling Boy, Inkling Girl sekä King Boo.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Super Mario Kart: Most Influential Video Game in History kotaku.com. Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.