Mario Kart

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Kart
Kehittäjä Nintendo
Retro Studios
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija Shigeru Miyamoto
Lajityyppi ajopeli
Ensijulkaisu Super Mario Kart (1992)
Viimeisin julkaisu Mario Kart Live: Home Circuit (2020)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mario Kart on Nintendon julkaisema ajopelisarja, jossa Mario-peleistä tutut hahmot kisaavat keskenään karting-autoilla. Mario Kart eroaa muista ajopeleistä siinä, että se ei pyri simuloimaan tarkasti oikeita autoja, ajo-olosuhteita tai fysiikkaa. Pelit ovat erityisen suosittuja moninpelinä: kaksin- ja nelinpelit, sekä kahdeksan ja jopa 16 pelaajan moninpelit ovat mahdollisia.[1] Pelisarjan suosio johti muita pelitaloja imitoimaan pelejä, sijoittaen peleihinsä omia hahmojaan, joskus myös elokuvista ja televisiosarjoista lisensoituja hahmoja.

Pelit on jaettu erilaisiin Cup-turnauksiin, joissa ajetaan peräkkäin tietty määrä ratoja. Pelaajat ajavat karting-autoillaan rataa ympäri ja yrittävät päästä ensimmäisenä maaliin. Radan varrelta pelaajat saavat kysymysmerkkilaatikoita rikkomalla erilaisia esineitä, joita voi käyttää puolustautumiseen, hyökkäykseen tai ajokkinsa vauhdin lisäämiseen: esimerkiksi punainen kilpikonnankuori on edellä ajavaan hahmoon hakeutuva ohjus, joka osuessaan saa vastustajan auton pyörimään hetkeksi paikoillaan.

Mario Kartin pelimuodot ovat aika-ajo, grand prix ja moninpelit (Mario Kart DS:ssä myös yksinpelitehtävät). Grand Prix jakautuu kolmeen luokkaan: 50cc, 100cc ja 150cc, bonuskohteena Mirror Mode, jossa 150cc:n radat ovat peilattuina.

Super Mario Kartissa ruutu on aina jaettuna kahtia; alaosa näyttää radan kartan ja yläosa pelitilanteen. Kaksinpelissä taas alaruutu jää kakkospelaajalle.

Sarjan ensimmäinen osa Super Mario Kart julkaistiin vuonna 1992 Super Nintendo Entertainment Systemille. Super Mario Kart aloitti ensimmäisenä kaltaisenaan pelinä ajopelien karting-alagenren.

Seuraava osa, Mario Kart 64, julkaistiin vuonna 1996 Nintendo 64:lle. Se on sarjan ensimmäinen 3D-peli, ja siinä on neljän pelaajan jaetun ruudun moninpeli.

Mario Kart: Super Circuit julkaistiin Game Boy Advancelle vuonna 2001, ollen ensimmäinen käsikonsolipeli sarjassa.

Nintendo GameCubelle julkaistiin oma Mario Kart -peli, Mario Kart: Double Dash!!, vuonna 2003. Se toi uutuutena sarjaan kahden kuljettajan yhdistelmän, jolloin ajajaa pystyy vaihtamaan lennossa. Lisäksi pelissä nähtiin ensi kertaa teemalliset ajokit sekä niiden vaihtamisominaisuus.

Nintendo DS:lle julkaistiin vuonna 2005 sarjan toinen käsikonsolipeli, Mario Kart DS. Mario Kart DS on ensimmäinen Nintendo-peli, joka käyttää Nintendon verkkopelipalvelua, Nintendo Wi-Fi Connectionia.

Seuraava Mario Kart -peli oli Wii-pelikonsolille vuonna 2008 julkaistu Mario Kart Wii, jossa moottoripyörät tekivät ensiesiintymisen Mario Kart -sarjassa. Pelissä hyödynnetään Wiin liikkeentunnistusohjausta hyppytempuilla ja keulimisella. Lisäksi radalla on kahdeksan kilpailijan sijasta kaksitoista kilpailijaa.

Pelisarjan seitsemäs osa Mario Kart 7 julkaistiin Nintendo 3DS:lle vuonna 2011. Pelin uutena ominaisuutena ovat veden alla ajelu, liitäminen liidokilla ja ajokin osien vaihtaminen.

Wii U:lle vuonna 2014 julkaistu Mario Kart 8 hyödyntää epäpainovoimaa ja 200cc-luokan ilmaista päivitystä. Lisäksi siihen pystyy ostamaan maksullisia DLC-paketteja.

Mario Kart 8:n uusintaversio Nintendo Switchille on Mario Kart 8 Deluxe, jossa DLC-paketit ovat heti valmiina, eikä niitä tarvitse ostaa. Peli on julkaistu vuonna 2017.

Vuonna 2019 Nintendo julkaisi Androidille ja iOS:lle pelin Mario Kart Tour.[2] Se on Mario Kart -pelisarjan ensimmäinen älypuhelimelle ilmestynyt peli, ja se sisältää monia uusia ominaisuuksia, joita ei aiemmissa versioissa ole tavattu. Pelissä voi esimerkiksi oikeaa rahaa käyttäen ostaa rubiineja, jotka sitten toimivat pelin omana valuuttana.

Mario Kart Live: Home Circuit julkaistiin Nintendo Switchille syksyllä 2020.[3] Kyseinen peli poikkeaa täysin muista sarjan peleistä; Mario Kart Live: Home Circuit käyttää hyväkseen fyysisiä radio-ohjattavia autoja, joille rakennetaan oikeassa elämässä ratoja.[3]

Pelien pelattavat hahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hahmot Peli
S 64 SC DD DS A A2 W 7 AD 8 8D AV T L
Mario
Luigi
Bowser
Yoshi
Toad
Prinsessa Peach
Donkey Kong JR.
Koopa Troopa
Wario
Donkey Kong
Baby Luigi
Baby Mario
Birdo
Bowser Jr.
Diddy Kong
King Boo
Paratroopa
Petey Piranha
Prinsessa Daisy
Toadette
Waluigi
Dry Bones
R.O.B.
Shy Guy
Pacman
Ms. Pacman
Blinkki
Mametchi
Baby Peach
Mii
Diddy Kong
Rosalina
Baby Daisy
Dry Bowser
Funky Kong
Metal Mario
Honey Queen
Wiggler
Lakitu
Don-Chan
Baby Rosalina
Ping Gold Peach
Iggy
Roy
Lemmy
Larry
Wendy
Ludwig
Morton
Tanooki Mario
Cat Peach
Link
Villager
Isabelle
Gold Mario
Inkling Girl
Inkling Boy
Ei mukana
Mukana

S = Super Mario Kart

64 = Mario Kart 64

SC = Mario Kart: Super Circuit

DD = Mario Kart: Double Dash!!

DS = Mario Kart DS

A = Mario Kart Arcade GP

A2 = Mario Kart Arcade GP 2

W = Mario Kart Wii

AD = Mario Kart Arcade GP DX

8D = Mario Kart 8 Deluxe

AV = Mario Kart Arcade GP VR

T = Mario Kart Tour

L = Mario Kart Live: Home Circuit

  1. Super Mario Kart: Most Influential Video Game in History kotaku.com. Viitattu 1.7.2017. (englanniksi)
  2. Mario Kart Tour tulossa iOS:lle ja Androidille 25. syyskuuta! nintendo.fi. Viitattu 26.6.2020. (suomeksi)
  3. a b Mario Kart Live: Home Circuit™ for Nintendo Switch - Nintendo Game Details www.nintendo.com. Viitattu 23.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]