Yoshi Touch & Go

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yoshi Touch & Go
Yoshi Touch & Go.jpg
Kehittäjä Nintendo EAD Group No. 4
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Hiroyuki Kimura
Tuottaja Takashi Tezuka
Säveltäjä(t) Asuka Ota
Toru Minegishi
Julkaisuaika JP 27. tammikuuta 2005
NA 14. maaliskuuta 2005
EU 6. toukokuuta 2005
Lajityyppi Tasohyppely, pulmapeli
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ACB: G
CERO: A
ESRB: E
PEGI: 3+
Alusta Nintendo DS
Jakelualusta Pelikasetti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Yoshi Touch & Go on Nintendon kehittämä tasohyppelypeli joka julkaistiin Japanissa 27. tammikuuta, Amerikassa 14. maaliskuuta ja Euroopassa 6. toukokuuta 2005 Nintendo DS-konsolille. Sen päähahmot ovat Yoshi sekä vauva-Mario, kuten Yoshi's Islandissakin. Peli on toteutettu 2D-grafiikalla.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoshi Touch & Go -pelissä pelaajan täytyy läpäistä 5 erilaista moodia joista ensimmäisenä on avoinna "Score Attack" ja "Marathon"-moodit joissa molemmissa täytyy peliin ohjelmoidut ennätykset saada rikottua, kun pelaaja on rikkonut molemmissa moodeissa ennätykset, hän avaa "Time Attack" ja "Challenge mode"-moodit, kun pelaaja on saanut näissäkin rikottua ennätyksen hän avaa "Balloon Trip"-moodin.

Pelaajan täytyy jokaisessa moodissa ohjata ensin vauva-Mariolla ja sen jälkeen Yoshilla. Ensin kun ohjataan vauva-Mariolla, pelaajan täytyy auttaa häntä laskeutumaan turvallisesti taivaalta maan kamaralle pudottuaan haikaran kantopussista josta myös putosi "Challenge mode"-moodissa Magikoopan apureilta pelastettava vauva-Luigi, pelaajan ohjatessa vauva-Mariota hän voi välttää kaikenlaisiin vihollisiin osumisia vetämällä vauva-Marion alle tai eteen pilvivanoja joiden avulla pelaaja voi kerätä myös kolikoita, vauva-Mariolla on putoamisen alkaessa kolme ilmapalloa jotka pitävät hänen putoamisvauhdin hiljaisena, mutta jos vauva-Mario osuu viholliseen, yksi hänen palloistaan poksahtaa pelaaja voi myös tappaa vihollisia piirtämällä kuplan niiden ympärille jonka jälkeen viholliset muuttuvat kuplan sisällä kolikoiksi jotka täytyy sen jälkeen siirtää vauva-Mariota päin jotta ne hyväksytään kerätyiksi kolikoiksi, pelaaja ei voi kuitenkaan tappaa kyseisellä tekniikalla piikikkäitä vihollisia, parissa moodissa pelaajalla tulee vastaan vauva-Marion osuuksilla supertähtiä jotka tekevät vauva-Mariosta Supervauvan joka voi tuhota myös piikikkäitä vihollisia.

Vauva-Marion pudottua taivaalta melkein maan kamaralle, hän jää jokaisessa moodissa ilmapalloistaan kiinni palmuihin, kunnes Yoshi tulee paikalle ja samaan aikaan vauva-Marion pallot poksahtavat ja Yoshi ottaa hänet vastaan tehden turvallisen alastulon, tämän jälkeen näytetään aina moodille perinteinen juttu ylänäytössä jota Yoshin täytyy välttää saamasta heitä kiinni tai jota hänen täytyy auttaa jollain tavalla, kuten Score Attack-moodissa siinä näkyy vauva-Mariota etsivä haikara jolle vauva-Mario täytyy palauttaa. Yoshilla ohjatessa pelaajan täytyy välttää vihollisiin osumista ja yksikin vihollisen osuma Yoshiin tietää pelin päättymistä. Yoshi voi ylittää rotkoja ja muita vaaroja piirtämällä pilvivanoja hänen eteen tai alle, tällä kertaa pelaaja ei voi tappaa vihollisia piirtämällä heidät pallon sisään vaan hänen täytyy tappaa heitä Yoshi-munilla joita on eri määrä erivärisillä Yosheilla ja sen väri määräytyy aina sen mukaan kuinka monta kolikkoa pelaaja on kerännyt vauva-Marion osuudella, Yoshi voi heittää munan koskettamalla jotain kohtaa kosketusnäytössä ja siihen suuntaan Yoshi heittää aina munan missä suunnassa Yoshista se kosketuskohta on. Pelaajalla tulee Yoshin osuuksilla vastaan joka moodissa erilaisia hedelmiä joista saa kerättyä munia, jokainen hedelmä on eriarvoinen, sillä mm. omenasta pelaaja saa yhden munan ja vesimelonista 10 munaa. Yoshin osuuksilla pelaaja kohtaa muutamia muitakin avusteita, kuten parissa moodissa hän kohtaa mm.Super Mario Bros 2-peleissä kohdattavia POW-laatikoita joihin munan osuessa kaikki osumishetkellä näytöllä näkyvät viholliset tuhoutuvat. Pelin erikoisiin ominaisuuksiin kuuluu myös se että kun pelaaja on Marathon-moodissa saanut osuttua munilla sataan viholliseen niin sitten hänellä tulee vastaan Supertähti johon koskettaessa Yoshin tilalle tulee vauva-Mario Supervauva-muodossa jolla pelaaja voi hetken aikaa juosta ja heittää munia vihollisiin.

Peli sisältää myös moninpelitilan jossa pelaajan täytyy pudota vauva-Mariolla taivaasta maahan ennen vastustajapelaajaa. Moninpelissä alempi näyttö näyttää pelaajan oman hahmon etenemisen kun taas ylempi näyttää vastuksen, pelaaja voi hidastaa vastustajan etenemistä viskomalla piikikkäitä vihollisia vastustajan näyttöä kohti.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimittaja Hiroyuki Kimuran ja suunnitelija Keizo Ohtan kertomien tietojen mukaan peli suunniteltiin ensin kehitettäväksi Nintendo GameCubelle jolle se oltaisiin kehitetty nimellä "Balloon Trip".[1] Pelin demo näytettiin ensimmäisen kerran E3 2004-messuilla jossa se sai paljon positiivisia kehumisia. Tämän jälkeen Nintendon toimittajat vahvistivat projektin. Shigeru Miyamoto harkitsi ensin sitä että peli voitaisiin kehittää isommalle alustalle kuin Nintendo DS-konsolille.[1] Yoshi Touch & Go-pelin tuotti Takashi Tezuka ja johtaja Hiroyuki Kimura. Pelin musiikit kehitti Kazumi Totaka, Asuka Ota ja Toru Minegishi. Vauva-Marion ja vauva-Luigin ääninäyttelijänä toimi Charles Martinet, kun taas Yoshien äänet hoiti Totaka,[2] sisältäen hänen tekemän 19-nuotin kappaleen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli vastaanotettiin melko positiivisin arvosanoin joskaan ei niin positiivisilla kuin edeltäjäpelit koko Yoshi-pelisarjassa kuten Super Mario World 2: Yoshi's Island. Peli sai IGN:ltä arvosanaksi 7.7/10[3] GameSpot taas antoi sille arvosanaksi 7.5/10.[4] Craig Harris IGN:ltä sanoi että "se muistuttaa erittäin paljon alkuperäisintä Yoshi-peliä toisin kuin muut aiemmat Yoshi-sarjan pelit".[5] Hän kommentoi varsinkin moninpelitilaa ja antoi pelille arvosanaksi 8.8/10. Peli voitti IGN:n Editor's Choice palkinnon 11. maaliskuuta 2005.[6] Jotkut arvostelijat kuitenkin kritisoi peliä sen löyhästä tarinasta ja helposta pelattavuudesta.[7][8] Peli sai kritisointia myös sen hinnasta joka oli joidenkin arvostelijoiden mielestä liian kallis.[9] Yoshi Touch & Go-peliä myytiin noin vuoden aikana Japanissa yhteensä 197 337 kappaletta.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]