Super Mario World

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Nintendon videopeliä. Muut samannimiset asiat luetellaan erillisellä täsmennyssivullaan.
Super Mario World
Kehittäjä Nintendo EAD
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop ja Virtual Console
Ohjaaja Takashi Tezuka
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Taiteilija Shigefumi Hino
Säveltäjä Koji Kondo
Ohjelmoija Toshihiko Nakago
Pelisarja Super Mario
Julkaistu SNES
 • JP 21. marraskuuta 1990
 • NA 23. elokuuta 1991
 • EU 11. huhtikuuta 1992
 • AUS 1. heinäkuuta 1992
Game Boy Advance
 • JP 14. joulukuuta 2001
 • NA 11. helmikuuta 2002
 • EU 12. huhtikuuta 2002
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E Virheellinen ESRB-arvo
Alusta SNES, Game Boy Advance
Jakelumuoto pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Super Mario World (myös nimellä Super Mario Bros. 4) on Nintendon kehittämä ja julkaisema tasohyppelypeli. Peli on julkaistu vuonna 1990 Super Nintendo Entertainment Systemille.

Peli on osa Mario-pelisarjaa ja sen jatko-osa on Super Mario World 2: Yoshi's Island. Pelin suunnittelusta vastasivat Nintendo Entertainment Analysis and Developmentin pääsuunnittelijat Shigeru Miyamoto ja Takashi Tezuka. Musiikin sävelsi Kōji Kondō. Grafiikasta vastasi Shigefumi Hino. Mario-pelisarjan luoja Shigeru Miyamoto on nimennyt Super Mario World -pelin henkilökohtaiseksi suosikikseen.[1]

Super Mario World oli ensimmäinen Super Nintendo Entertainment Systemille julkaistu videopeli. Peli julkaistiin vuonna 2001 Game Boy Advancelle nimellä Super Mario World: Super Mario Advance 2. Peli on julkaistu myös Wiin, Wii U:n, ja New Nintendo 3DS:n Virtual Consoleissa ja se oli myös yksi vuonna 2017 julkaistun Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System -pelikonsolin peleistä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelastettuaan Sienivaltakunnan ja Prinsessa Peachin Mario ja Luigi päättävät pitää hieman lomaa Dinosaurusmaa-nimisessä paikassa. Kuinka ollakaan, veljesten lekotellessa auringossa prinsessa Toadstool katoaa jälleen. Tuntikausia kestäneen etsinnän jälkeen Mario ja Luigi törmäävät metsässä valtavaan munaan.[2]

Muna kuoriutuu ja sieltä putkahtaa ulos dinosaurus nimeltään Yoshi. Hän kertoo veljeksille, että Bowser kätyreineen on sulkenut kaikki hänen dinosaurusystävänsä samanlaisiin muniin. Mario, Luigi ja Yoshi lähtevät yhdessä matkalle Dinosaurusmaan halki pelastamaan prinsessa Peachia ja Yoshin ystäviä apunaan viitta, jolla Yoshin mukaan on maagisia ominaisuuksia.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Yoshin selässä

Peli on perinteinen sivuttain (joskus ylös- tai alaspäin) vierivä kaksiulotteinen tasohyppely, aivan kuten edeltäjänsäkin. Mario-peleille tyypilliseen tapaan Super Mario World on täynnä esineitä, joita keräämällä Marion ja Yoshin ominaisuuksia voi parantaa. Kolikon, supersienen, 1UP-sienen, tähden ja tulikukan lisäksi esitellään joitakin uusia esineitä.

Super Mario World tutustuttaa pelaajan ensimmäistä kertaa Marion dinosaurusystävään, Yoshiin. Tämä Marion ratsuna toimiva dinosaurus esiintyy pelissä neljässä eri värissä: vihreänä, keltaisena, punaisena ja sinisenä. Erivärisillä Yosheilla on toisistaan eroavat kyvyt. Yoshi voi syödä suurimman osan pelissä esiintyvistä vihollisista, riippuen sen koosta. Kun Yoshi syö kilpikonnan kuoren, se saa uusia ominaisuuksia kuoren väristä riippuen. Lisäksi se voi pitää suussaan trampoliinijousta ja POW-kytkintä. Yoshin suuhun mahtuu vain yksi esine kerrallaan. Eriväristen Yoshien ominaisuudet myötäilevät kuorien värejä. Vihreällä Yoshilla ei ole ylimääräisiä ominaisuuksia, vaan kyvyt riippuvat ainoastaan kuorista. Vihreän kuoren syötyään se pystyy sylkäisemään sen suustaan ulos, punaisen kuoren syötyään sylkäisemään tulipalloja. Punainen Yoshi saa minkä tahansa kuoren syötyään kyvyn sylkäistä tulipalloja, kun taas keltainen Yoshi voi putoamalla iskeä maata. Sininen Yoshi saa minkä tahansa kuoren syötyään kyvyn lentää jne. Yoshi voi pitää kilpeä suussaan vain rajallisen ajan, kunnes nielee sen.

Toiminta tapahtuu kahdessa erilaisessa näkymässä. Karttaruudussa, josta avautuu näkymä Dinosaurusmaahan ylhäältä päin katsottuna, Marioa tai Luigia liikutetaan kentästä toiseen niiden välille avautuvia polkuja pitkin. Kentät, joihin voi mennä, nähdään pääasiassa keltaisina tai punaisina täplinä, jotka vilkkuvat oransseina. Keltainen täplä merkitsee, että kentässä on vain yksi ainoa uloskäynti (maali). Punainen täplä voi sitä vastoin sisältää korkeintaan kolme erilaista uloskäyntiä. Kenttäruutu on se ruutu, jossa varsinainen toiminta tapahtuu. Marioa tai Luigia ohjataan sivuttain, ylös- tai alaspäin vierivissä maisemissa. Pääasiallisena tarkoituksena on päästä pisteestä A pisteeseen B. Tätä tehtävää vaikeuttamaan kenttiin on ripoteltu kirjava joukko erilaisia kuolettavia vihollisia ja esteitä. Lisäksi pelissä on aika, jonka loppuminen tappaa pelaajan. Pelin ominaisuuksiin kuuluu, että useimmissa kentissä voi olla jopa kolme erilaista uloskäyntiä. Kaikki nämä avaavat uusia reittejä karttaruutuun.

Pelissä on yhteensä 72 kenttää, joista löytyy 96 uloskäyntiä (monissa kentissä on useampi kuin yksi). ”Tavallisten” tasojen lisäksi pelissä on muun muassa kummitustaloja, välilinnakkeita, kahdeksan päälinnaketta ja neljä palatsia. Peli on jaettu seitsemään maailmaan, joihin kentät on ripoteltu. Maailmat ovat nimeltään Yoshin saari (Yoshi's Island), Munkkiniityt (Donut Plains), Vaniljakukkula (Vanilla Dome), Piparivuori (Cookie Mountain), Harhakuvien metsä (Forest of Illusion), Suklaasaari (Chocolate Island) ja Bowserin laakso (Valley of Bowser). Vaniljakukkulan ja Piparivuoren välissä on kaksi siltaa, jotka ovat Voisilta (Butter Bridge) ja Juustosilta (Cheese Bridge), jolta pääsee liaania pitkin Limujärveen (Soda Lake). Näiden lisäksi pelissä on myös kaksi salaista maailmaa, Tähtitie (Star Road) ja Erikoisvyöhyke (Special Zone), joihin pääsee vain tiettyjen kenttien toissijaisista maaleista. Päästessään Erikoisvyöhykkeen loppuun saakka pelaajaa pääsee tähtiteleportille, joka saattaa pelaajan takaisin Yoshin Saarelle. Samalla kesä muuttuu syksyksi ja joidenkin vihollisten ulkonäkö muuttuu. Välilinnakkeiden lopussa kohdataan Reznor-nimiset neljä dinosaurusta. Kunkin päälinnakkeen lopussa odottaa yksi Bowserin teini-ikäisistä jälkeläisistä, jotka tulivat tutuiksi jo Super Mario Bros. 3 -pelistä. Näiden nimet ovat Iggy Koopa, Morton Koopa Jr., Lemmy Koopa, Ludwig von Koopa, Roy Koopa, Wendy O. Koopa ja Larry Koopa. Kahdeksannen päälinnakkeen jälkeen tavataan itse Bowser, pelin kahdeksas ja viimeinen loppuvastustaja. Erotuksina muihin vastustajiin Bowseria pitää lyödä kuudesti, kun taas Bowserin jälkeläisiä kolmesti ja Reznor-dinosaurukset pitää pudottaa alustoiltansa.

Loppuvastustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kahdeksan loppuvastustajaa, jotka esiintyvät päälinnakkeissa:

 1. Iggy Koopa
 2. Morton Koopa Jr.
 3. Lemmy Koopa
 4. Ludwig von Koopa
 5. Roy Koopa
 6. Wendy O. Koopa
 7. Larry Koopa
 8. Bowser eli Koopakuningas

Kehitys ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Super Nintendon 16-bittisyyden ja stereoäänten ansiosta peli on tekniseltä toteukseltaan kehittyneempi kuin aiemmat Mario-pelit. Super Mario World ei ollut peli-idealtaan yhtä suuri harppaus edellisestä Mariosta kuin aikaisempi Super Mario Bros 3, mutta se esitteli kuitenkin monia myöhemmin videopeleihin laajalti omaksuttuja ideoita, esimerkiksi vapauden pelata aikaisempia kenttiä uudelleen salareittien löytymisen toivossa. Super Mario Bros 3:ssa ensi kerran esiintynyt karttanäkymä muuttui siten, että koko pelialue kaikkine maailmoineen muodosti nyt yhden ison kartan, jolla pelaaja etenee. Super Mario World on ensimmäinen peli, joka palkitsi pelaajan kaikkien pelin salaisuuksien löytämisestä. Konseptista on sittemmin tullut hyvin suosittu. Monet pelaajat pitävät Super Mario Worldin yksinkertaisesta ja luovasta pelattavuudesta niin paljon, että sanovat pelin olevan yksi kaikkien aikojen parhaista.[3][4]

Super Mario World käyttää useita piirrostekniikoita saadakseen pelin näyttämään kolmiulotteiselta.

Super Nintendo Entertainment Systemin ominaisuuksien ansiosta peli on myös grafiikkansa puolesta edelläkävijä. Pelin objektit ja hahmot eivät ole enää pelkkiä litteitä spritejä kuten Nintendo Entertainment Systemissä, vaan niille on annettu kolmiulotteisuuden tuntua. Peli on ensimmäisiä, jotka käyttivät erilaisia varjostus- ja valaistustekniikoita. Esimerkiksi kuvassa Goomban iho heijastaa ja Mario on vaaleampi edestä kuin takaa. Tästä voi päätellä, että renderöinnin valonlähde on peliruudun oikeassa ylänurkassa.

Kopio Super Mario Worldista tuli aluksi jokaisen myydyn Super Nintendon mukana niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Ennen kuin tästä luovuttiin, ehdittiin peliä oheismyydä niin paljon, että se on yksi maailman parhaiten myyneistä videopeleistä.

Myöhemmin Super Mario World sisällytettiin Super Mario All-Stars -kokoelmaan, joka aiemmin koostui Nintendo Entertainment Systemin neljän Super Mario Bros. -pelin parannelluista versiosta. Peli on myös uudelleenjulkaistu osana Super Mario Advance -uudelleenjulkaisusarjaa.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtaosa pelin musiikista perustuu yhteen ainoaan melodiaan, jonka soittimia, tahtilajeja ja tempoa on muunneltu kenttien yleistunnelman mukaan. Kohdat, joissa kyseinen melodia ei esiinny, ovat pelin avausruutu, karttaruudut sekä päällikkötaistelut. Musiikista on ”normaali versio” valtaosassa maanpäällisistä kentistä. Toinen, nopeampi pianoversio esiintyy monesti kentissä, joissa liikutaan yläilmoissa. Luolastokentissä melodiasta soi verrattaen hiljainen ja rauhallinen versio. Myös kummitustaloissa varioidaan samaa teemaa. Linnassa sävelmä on samankaltainen kuin kummitustalossa. Uintikentissä melodia kääntyy valssiksi.

Jos Mario ratsastaa Yoshilla, taustalle tulee rummutusta. Ajan alkaessa loppua musiikki nopeutuu.

Tasoeditori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä voi luoda omia versioitaan Lunar Magic -nimisellä ohjelmalla. Se on Windowsille ladattava ilmainen editoriselvennä, jolla pystyy muokkaamaan pelimaailmaa lähes loputtomiin. Lunar Magic vaatii varmuuskopion pelin NTSC-versiosta (ns. ROM-tiedosto).[5] Muunnellun pelin pelaamiseen tarvitaan myös esimerkiksi emulaattoriselvennä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mike Snider: Q&A: 'Mario' creator Shigeru Miyamoto 8.11.2010. Usa Today. Viitattu 11.11.2010. (englanniksi)
 2. a b The official home of Super Mario™ – History (selattava alasivulle) mario.nintendo.com. Viitattu 25.12.2023. (englanniksi)
 3. 100 greatest games Empire. Arkistoitu 27.4.2015.
 4. Wiikon wanha Super Mario World Dome. Arkistoitu 7.11.2016.
 5. Lunar Magic – FuSoYa's Niche (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]