Mario Kart Wii

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mario Kart Wii
MKwiikansi.jpg
Kehittäjä Nintendo Entertainment Analysis and Development
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Yasuyuki Oyagi
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Hideki Konno
Säveltäjä(t) Asuka Ota
Ryo Nagamatsu
Pelisarja Mario
Julkaisuaika JP 10. huhtikuuta 2008
EU 11. huhtikuuta 2008
AU 24. huhtikuuta 2008
NA 27. huhtikuuta 2008
Lajityyppi ajopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 3+
Alusta Wii
Jakelualusta Wiin 12 optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mario Kart Wii on Nintendon kehittämä ja julkaisema Mario Kart -ajopelisarjan kuudes osa. Peli julkaistiin huhtikuussa 2008 Wii-pelikonsolille. Peli on sarjan toinen osa, joka hyödyntää Nintendo Wi-Fi Connectionia. Pelin mukana tulee Wii Wheel -ratti.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario ajamassa Standard Kart M-autolla. Kuvakaappaus on Mario Kart Wiin beta-versiosta.

Mario Kart Wiissä jokaista kulkuneuvoa ajaa yksi hahmo, toisin kuin Mario Kart: Double Dash!!:ssä, jossa on kaksi hahmoa jokaisessa autossa. Pelissä on viisi eri ohjaustapaa. Ohjaimina voi käyttää Wii Wheel -rattia, Wii Remotea poikittain, Wii Remotea ja Nunchukia yhdessä, Nintendo GameCube -ohjainta tai Classic Controlleria.

Pelaaja voi valita kuljettajansa 24 (Mii-hahmojen lisäksi) eri hahmosta, joista osa täytyy avata yksinpelitilassa. Kuljettajat on jaettu kolmeen eri painoluokkaan, jonka mukaan määräytyy, mitä autoja tai moottoripyöriä he voivat käyttää. Jokaisella painoluokalla on erityyppiset autot ja moottoripyörät, Warion, Waluigin, Donkey Kongin, ja Bowserin muskeliautoista Vauva-Marion, Vauva-Luigin, Vauva-Peachin, Koopa Troopan ja Toadin työntökärryihin. Kevyillä kulkuvälineillä on hyvä kiihtyvyys ja radan ulkopuolella-ajo-ominaisuudet, mutta huono huippunopeus; painavilla taas huono kiihtyvyys ja radan ulkopuolella-ajo mutta hyvä huippunopeus.[2] Kuten Double Dashissä ja Mario Kart DS:ssä, myös Mario Kart Wiissä jokaisella hahmolla on monia autoja. Jokaisella painoluokalla on kuusi autoa ja kuusi moottoripyörää, joista puolet on avattava yksinpelitilassa.

Tärkeässä osassa pelissä ovat jo edellisistä pelisarjan peleistä tutut esineet, joita saa kysymysmerkkilaatikoista. Peliin on lisätty myös kolme uutta esinettä, jotka ovat Megasieni (hahmo ajoneuvoineen muuttuu suureksi), POW-laatikko (tekee maanjäristyksen edellä oleville) sekä Ukkospilvi (hahmon täytyy koskettaa vastustajaa ennen kuin muuttuu pieneksi).

Turbojärjestelmä on uusittu. Tämä näkyy ilmassa tehtävistä stunteista, joista saa lisänopeutta. On myös automatic- ja manual-ajotilat. Automaticilla ei voi driftata, mutta kääntyy paremmin. Manualilla voi driftata, ja kun renkaat ovat sinisellä tai oranssilla liekillä, pelaaja saa nopeutta. Pelaaja ei voi kuitenkaan kääntyä ilman driftiä yhtä jyrkästi kuin automaticilla.

Peliä voi pelata yhdestä neljään pelaajaa samalla konsolilla, ja korkeintaan 12 Nintendo Wi-Fi Connectionin välityksellä. [3]

Grand Prix -pelitilassa pelaaja pelaa läpi neljän osakilpailun mittaisia turnauksia, joita on kahdeksan. Osanottajia on joka osakilpailussa 12, ja he kilpailevat yhteispisteistä. Alussa vaikeusasteita on kolme: 50, 100 ja 150 cc. 50cc-tilassa voi ajaa vain autolla, 100cc-tilassa vain moottoripyörillä ja 150cc-tilassa molemmilla. Kun turnaukset on ajanut läpi, on mahdollista ajaa kaikkia vaikeusasteita kaikilla ajoneuvoilla. Kun jokaisessa turnauksessa kaikilla vaikeusasteilla on voittanut kultaa, Mirror-taso aukeaa. Siinä radat on käännetty väärinpäin. Se on peilattu versio 150cc:sta.

Time trial -tilassa pelaajan tehtävänä on kiertää rata kolmeen kertaan mahdollisimman nopeasti. Kuten jo edeltävissäkin sarjan peleissä, nopein aika tallennetaan ”haamuna”, jota vastaan voi ajaa. Pelissä on jo valmiiksi haamuaika, joka on asetettu jo kehitettäessä. Mikäli voittaa sen yli kolmen sekunnin marginaalilla, aukeaa uusi, huomattavasti parempi aika.

Vs. Race -tila on kuin Grand prix, mutta sen sääntöjä voi muuttaa vapaasti: kilpailujen määrää voi muuttaa, kuten myös esineiden voimakkuutta sekä vaikeusastetta.

Wii Wheel -ratti on pakattu jokaisen pelin mukaan.

Moninpelissä voi pelata sekä Vs. race että battle-tiloja, jotka ovat melkolailla samanlaisia yksinpelivastineen kanssa. Niitä pelataan jaetulla ruudulla. Kaksi pelaajaa voi pelata samalla pelilaitteella myös internetissä jaetulla ruudulla.

Peli hyödyntää Nintendo Wi-Fi Connectionia (Lakkautettu 20.5.2014). Pelissä on nettikilpailutila, jossa pelaajat voivat kilpailla toisiaan vastaan samanaikaisesti: pelaajat voivat kilpailla korkeintaan 12 pelaajan kilpailuissa internetin välityksellä. Nettiin voi mennä pelaamaan joko eurooppalaisten kanssa tai maailmanlaajuisesti. On olemassa myös kaveriluettelo, jonne voi kaverikoodien avulla lisätä kavereita ja pelata niiden kanssa. Internetistä (Mario Kart Wii Channelista) voi ladata myös toisten pelaajien kierroksia. Niitä vastaan voi pelata time trial-tilassa; vastustaja näkyy silloin haamuna.

Mario Kart Wiitä pelataan myös kilpailullisesti. Kilpailullinen pelaaminen tarkoittaa usein netissä pidettäviin turnauksiin osallistumista, pelaamista hyvien pelaajien kanssa samassa huoneessa tai klaanipelaamista. Time Trial-pelimuodossa pelaajat yrittävät lyödä rataennätyksiä, parhaat pääsevät top 10-listalle.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Kart Wiissä on 24 pelattavaa hahmoa, enemmän kuin missään edeltäjistään. 12 hahmoista ovat käytettävissä alusta alkaen, muut 12 ja kaksi Mii-hahmoa tulevat saataville pelin läpäisyn yhteydessä. Hahmogalleria sisältää 19 takaisin tulevaa hahmoa edeltäjistään ja kuusi tulokasta. Tämän sukupolven tulokkaat ovat Baby Peach, Funky Kong, Miit, Rosalina, Dry Bowser, ja Baby Daisy ensimmäisessä esiintymisessään Mario Kart -sarjassa. Kussakin painoluokassa on kahdeksan hahmoa. Miin paino riippuu Miin pituudesta ja painosta, ja Miin lempiväri vaikuttaa miin asustuksen värimaailmaan ja ääneen.

Pelattavia hahmoja ovat alussa:

 • Mario
 • Luigi
 • Peach
 • Yoshi
 • Toad
 • Koopa Troopa
 • Donkey Kong
 • Bowser
 • Wario
 • Waluigi
 • Baby Peach
 • Baby Mario

Saatavat hahmot ovat:

 • Kaksi erilaista Mii-hahmoa
 • Diddy Kong
 • King Boo
 • Bowser.Jr
 • Rosalina
 • Baby Luigi
 • Baby Daisy
 • Birdo
 • Daisy
 • Dry Bowser
 • Funky Kong
 • Toadette
 • Dry Bones

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Kart Wiillä oli kaupallisesti menestyksekäs julkaisu: julkaisupäivänään se myi 300 000 kappaletta ainoastaan Japanissa, verraten esimerkiksi Mario Kart DS:ään, joka myi 160 000 kappaletta ensimmäisenä päivänään. Mario Kart: Double Dash!! oli myynyt 180 000 kappaletta ensimmäisenä myyntipäivänään.[4] 13. heinäkuuta mennessä peli oli myynyt 1 560 000 kappaletta Japanissa. Yhdistyneessä kuningaskunnassa Mario Kart Wii oli myydyin videopeli viikolla 15. Yhdysvalloissa peli myi 1,12 miljoonaa kappaletta huhtikuussa 2008. Tämä nostaa Mario Kart Wiin toiseksi parhaiten myyneeksi peliksi huhtikuussa Yhdysvalloissa päästäen edelleen vain Grand Theft Auto IV:n. 30. kesäkuuta 2008 mennessä Mario Kart Wiitä oli myyty maailmanlaajuisesti 6,42 miljoonaa kappaletta.

Mario Kart Wiistä on myös tullut kaikkien aikojen eniten ja nopeiten myynyt konsolikilpa-ajopeli, myyden maailmanlaajuisesti 15,4 miljoonaa kappaletta alle vuodessa [2], ohittaen elinikänään maailmanlaajuisesti 14,89 miljoonaa kappaletta myyneen Gran Turismo 3: A-Specin [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. E3 2007: Not Your Father's Mario Kart ign.com. 11.7.2007. Viitattu 20.4.2013.
 2. Crazyreynin Mario Kart Wii -peliopas. 23. huhtikuuta 2008 (englanniksi)
 3. http://www.nintendo.fi/?game=1828
 4. [1]