New Super Mario Bros.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
New Super Mario Bros.
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Tuottaja Hiroyuki Kimura
Suunnittelija Takashi Tezuka
Shigeyuki Asuke
Masahiro Imaizumi
Taku Matoba
Säveltäjä Asuka Ōta ja Hajime Wakai
Pelisarja Super Mario ja New Super Mario Bros.
Julkaistu
  • NA 15. toukokuuta 2006
  • JP 25. toukokuuta 2006
  • AUS 8. kesäkuuta 2006
  • EU 30. kesäkuuta 2006
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E Virheellinen ESRB-arvo
CERO: A
OFLC: PG
PEGI: 3Virheellinen PEGI-arvo
Alusta Nintendo DS
Jakelumuoto DS muistikortti
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

New Super Mario Bros. on Nintendon kehittämä ja julkaisema tasohyppelypeli. Peli ilmestyi vuonna 2006 Nintendo DS -konsolille. Se on ensimmäinen 2D-Mario-peli vuonna 1992 julkaistun Super Mario Land 2: 6 Golden Coins:in jälkeen. New Super Mario Bros. esiteltiin ensi kerran vuoden 2004 E3-messuilla. Pelin jatko-osa New Super Mario Bros. 2 julkaistiin Nintendo 3DS:lle vuonna 2012.

New Super Mario Bros. muistuttaa pelimekaniikaltaan vanhoja Mario-pelejä. Päähahmo Marion ohjaamiseen käytetään ristiohjainta ja juoksuun ja hyppimiseen kahta valinnaista painiketta. Kosketusnäyttöä käytetään varastossa olevien tavaroiden esille ottamiseen ja pelin sisäisten minipelien pelaamiseen. Mario keräilee kolikoita, hyppii vihollisten päälle ja etsii erilaisia bonusesineitä kasvattaakseen voimakkuuttaan ja kestävyyttään. Super Mario Worldissä ja Super Mario Bros. 3:ssa suuressa osassa ollut lentäminen on saanut väistyä pomppimisen tieltä. Maailmankartta muistuttaa edellä mainittujen pelien karttoja. New Super Mario Bros.:n hahmot, viholliset ja objektit ovat 3D-mallia, jotka liikkuvat kaksiulotteisessa maailmassa saaden aikaan syvyysvaikutelman. Peliä voi pelata myös Marion veljellä Luigilla painamalla liipaisinnäppäimiä latauskohdassa, jos on jo läpäissyt pelin.

Muiden kaksiulotteisten Mario-pelien tapaan pelaajan on tarkoitus päästä kentän toisesta päästä toiseen, jolloin Mario pääsee uuteen kenttään. Matkan varrella on tavallisten tasojen lisäksi linna- ja tornimaita. Näiden lopulla Marion pitää kukistaa loppuvastus. Torneissa loppuvastus on aina Bowser Jr., mutta linnoissa vastus vaihtelee maailmojen mukaan.

Peli sisältää yli 80 pelattavaa tasoa, jotka on jaettu kahdeksaan eri maailmaan: Sienivaltakunta, aavikko, trooppinen saari, viidakko, lumimaailma, vuoret, taivas ja Bowserin valtakunta. Jokaista tasoa ja maailmaa ei ole pakko päästä läpi edetäkseen viimeiseen maailmaan. Pelaaja voi käyttää avukseen Warp-putkia ja Warp-kanuunoita, jotka vievät Marion eteenpäin. Nämä kanuunat ja putket saa käyttöönsä löytämällä salaisia oikoreittejä tasoista tai käyttämällä tähtikolikoita. Tähtikolikoita on ripoteltu aina kolme kappaletta jokaiseen tasoon. Pelin täydelliseen voittamiseen tulee kerätä kaikki tähtikolikot, avata kaikki sienitalot, avata kaikki Warp-kanuunat ja Warp-putket sekä löytää kaikki salaiset tiet.

New Super Mario Brosissa voi säästää yhden esineen ja käyttää sitä hyödykseen missä pelin vaiheessa tahansa. Bonusesineitä löytyy kentistä ja sienitaloista. Uusia bonusesineitä ovat muun muassa Blue Shell, jota koskemalla Mario saa selkäänsä sinisen kilven ja pystyy liikkumaan kuin Koopa Troopa -vihollisen liikkeelle potkaistu kilpi, Mega-Mushroom, jota koskettamalla Mariosta kasvaa hetkeksi jättimäisen suuri ja Mini-mushroom, joka tekee Mariosta erityisen pienen. Pelissä esiintyy myös Wario ja Yoshi mutta he eivät ole pelattavia hahmoja.

Pelin musiikki muistuttaa vanhojen Mario-pelien musiikkia. Pelissä on remixattu vanhoja Mario-pelien musiikkeja erilaisilla rytmeillä.

New Super Mario Bros sai aikaan innostuneen vastaanoton. IGN-pelisivusto antoi pelille arvosanaksi 9.5/10.[1] Ilmestymispäivänään Japanissa peliä myytiin huimat 420 000 kappaletta.[2] Neljän ensimmäisen myyntipäivän aikana peliä myytiin lähes miljoona kappaletta, mikä teki siitä yhden kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä Nintendo DS -peleistä. Peli myi Yhdysvalloissa yli puoli miljoonaa kappaletta kuukauden aikana. Pelin myyntivauhti oli 20 kappaletta minuutissa.[3]

Suomessa Pelit (pisteet 90/100) luonnehti uutta Mariota helpoksi ja laajaksi.[4] Pelaaja totesi Marion palanneen menestyksekkäästi klassiseen pelityyliinsä ja antoi sille arvosanan 9/10.[5]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]