New Super Mario Bros. Wii

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
New Super Mario Bros. Wii
Pelin levykotelon kansikuva
Pelin levykotelon kansikuva
Kehittäjä Nintendo EAD
Julkaisija Nintendo
Tuottaja Takashi Tezuka
Säveltäjä Shiho Fujii (en)
Pelisarja Mario
Julkaistu Japanin lippu 3. joulukuuta 2009
Yhdysvaltain lippu 15. marraskuuta 2009
Euroopan unionin lippu 20. marraskuuta 2009
Australian lippu 11. marraskuuta 2009
Lajityyppi Tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: +3
Alusta Wii
Jakelumuoto 12 cm optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

New Super Mario Bros. Wii on Nintendon vuonna 2009 julkaisema tasohyppelypeli. Peli julkaistiin alun perin Australiassa 11. marraskuuta 2009, sitten Euroopassa 20. marraskuuta 2009, Pohjois-Amerikassa 15. marraskuuta 2009 ja Japanissa 3. joulukuuta. Peli on jatkoa vuonna 2006 julkaistulle New Super Mario Bros.:ille.

New Super Mario Bros. Wii on myynyt yhteensä 27,88 miljoonaa kappaletta, tehden siitä viidenneksi myydyimmän Wii-pelin.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On Prinsessa Peachin syntymäpäivä. Hänen juhliessaan ystäviensä Marion, Luigin, sinisen ja keltaisen Toadin kanssa, paikalle tuodaan syntymäpäiväkakku, josta hyppäävät Koopalingit ja Bowser Jr., jotka kidnappaavat Peachin. Mario, Luigi ja Toadit lähtevät pelastusretkelle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Super Mario Bros. Wiin pelaaminen on samantyyppistä kuin edeltäjässään New Super Mario Bros.:issa, pelaajan kuuluu mennä kentissä pisteestä A pisteeseen B ennen ajan loppumista, ideana on päästä lipputankoon asti. Jokaisessa kentässä on myös lippu, jota koskettamalla pääsee jatkamaan lipun kohdasta, jos kuolee. Kentissä on myös erilaisia lisävoimia ja esineitä, joita voi hyödyntää. Esteitä ovat erilaiset viholliset ja rotkot. Pelaaja osaa tyypillisesti kävellä, juosta, hyppiä ja tehdä muita perinteisiä liikkeitä. Super Mario Worldistä tuttu pyörähdyshyppy on tehnyt paluunsa. Pelaaja pystyy hyödyntämään Wii Remoten liikkeentunnistusta, muun muassa liikuttamalla erilaisia objekteja (kuten keinulautoja).[2]

Jokaisessa kentässä on kolme Tähtikolikkoa. Niitä keräilemällä voi ostaa Toad-taloja sekä erilaisa neuvoa antavia videoita Prinsessa Peachin linnasta.

Peli sisältää täysin uudenlaisen moninpelitilan, jossa maksimissaan neljä pelaajaa voi liikkua kentissä.[3][2] Pelaajat voivat kantaa ja heitellä toisiaan. Jos joku pelaaja ottaa laatikon, josta tulee lisävoimia, sieltä tulee niitä niin monta kuin pelaajia on. tietyn pelaajan kuollessa hän palaa kenttään kuplan sisällä, jolloin muut pelaajat voivat puhkaista sen.[4] Pelaajat voivat myös pelata moninpelitilaa nimeltään Coin Battle, jossa kilpaillaan kolikoiden keräämisestä.[5]

Pelaaja menee kenttiin ylhäältäpäin kuvatussa karttavalikossa, jossa mennään teitä pitkin. Kenttien lisäksi kartalla on Toad-taloja, joissa pelattavista minipeleistä voi voittaa erilaisia palkintoja ja Warp-kanuunoita, joiden avulla voi päästä uusiin maailmoihin. Kartoissa on myös salareittejä, joiden avulla voi ohittaa erilaisia kenttiä. Sekä Warp-kanuunoiden että salareittien löytäminen vaatii salaisen uloskäynnin löytämistä tietyistä kentistä. Kartalla on Super Mario Bros. 3:n tapaan vihollisia. Niihin törmätessään pelaajan pitää kerätä ajassa kentältä löytyvät kahdeksan Toad-merkkiä, varoten samalla vihollisia.

Pelissä on useita lisävoimia, klassiset Fire Mario ja Invincible Mario sekä edeltäjästään tuttu Mini-Mario tekevät paluun. Uusia lisävoimia ovat Propeller Mario, jolla voi lentää korkealle ja Penguin Mario, joka osaa heitellä jääpalloja, uida hyvin ja liukua jään päällä. Myös Super Mario Galaxyssä esiintynyt Ice Mario esiintyy tällä kertaa jääpalloja heittelevänä versiona.

New Super Mario Bros. Wiissä pääsee Super Mario Worldin tapaan ratsastamaan Yoshilla.[5] Niitä on eri kentissä. Yoshit osaavat syödä vihollisia ja ne osaavat myös tehdä potkuhypyn, jolla pääsevät korkealle.

Jos pelaajalle tulee ongelmia, hän voi saada avukseen Super Guide-nimisen oppaan, jossa Luigi läpäisee kentän pelaajanpuolesta.[5] Pelaaja voi sitten läpäistä kentän itse uudelleen tai ohittaa sen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Top Selling Software Sales Units Nintendo. Viitattu 1.5.2014. (englanniksi)
  2. a b New Super Mario Bros. Wii Nintendo. Viitattu 1.5.2014. (suomeksi)
  3. E3dome: New Super Mario Bros. Wii ajoissa pukinkonttiin Dome.fi. Viitattu 1.5.2014. (suomeksi)
  4. New Super Mario Bros. Wii Gamereactor. Viitattu 1.5.2014. (suomeksi)
  5. a b c Arvostelu: New Super Mario Bros. Wii Pelaajalehti. Viitattu 1.5.2014. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]