Mario Kart: Double Dash!!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Kart: Double Dash!!
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Pelisarja Mario Kart
Julkaistu Japani 7. marraskuuta 2003
Eurooppa 14. marraskuuta 2003
Yhdysvallat 17. marraskuuta 2003
Lajityyppi ajopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
USK 0
Alusta Nintendo GameCube
Jakelumuoto GameCuben optinen 8 cm levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mario Kart: Double Dash!! on Nintendon kehittämä ja alun perin 2003 Nintendo GameCube -pelikonsolille julkaisema Mario Kart -ajopelisarjan videopeli.

Peli sisältää sekä yksin- että moninpelin. LAN-pelimoodin ansiosta 16 pelaajaa voi pelata samanaikaisesti. Yhdellä konsolilla kuitenkin suurin pelaajien samanaikainen määrä on korkeintaan neljä pelaajaa.

Pelisarjan aiemmista osista poiketen Mario Kart: Double Dash!!:n ajokeissa on kaksi pelihahmoa samanaikaisesti. Toinen heistä ajaa autoa ja toinen käyttää kilpailun aikana käyttöön saatavia aseita ja muita esineitä. Yksinpelissä pelaaja hoitaa molemmat toimenpiteet. Jos pelaa vähintään kahden pelaajan voimin, voivat molemmat pelaajat hallita samaa ajokkia, jolloin toinen ajaa ja toinen käyttää esineitä. Hahmojen paikkoja voi vaihtaa kilpailun aikana.

Kuvassa ajetaan rataa Luigi Circuit. Kaksi pelaajaa voi ajaa samalla autolla yhden sijasta.

Kuten sarjan edellisissäkin osissa, pelaaja saa valita ajoneuvoaan ohjaavan pelihahmon useiden Nintendo-hahmojen joukosta. Hahmot on luokiteltu erilaisiin painoluokkiin, joita ovat kevyt, keskipainoinen sekä painava. Pelaajan valinta vaikuttaa siihen, millaisella ajoneuvolla hän voi kilpailla ja millaisia erikoisesineitä hän voi saada.

Lisäksi monet Nintendo-hahmot viettävät toissijaista roolia pelissä. Lakitu toimii pelissä monessa roolissa; kilparadalla vartijana, lähtömerkin antajana, ilmoittamassa pelaajalle väiaikatietoja, varoittamassa väärästä suunnasta sekä palauttamassa pelaajat radalle heidän joutuessaan vaaralliselle alueelle. Muihin ennestään tuttuihin hahmoihin lukeutuvat mm. Shy Guyt, Piranha Plantit, Goombat sekä Wigglerit. Toadsworth kuljettaa cupin voittajia voittokulkueen aikana ja Super Mario Sunshinesta tutut Piantat ja Nokit hurraavat pelaajille joillakin radoilla ja muodostavat voittoseremonian yleisön. Klassisia Mario-sarjan hahmoja, kuten Donkey Kong Juniorin, voi nähdä yleisön joukossa Waluigi Stadiumilla.

Pelissä on muutamia ajoneuvoja, jotka on kategorioitu painon mukaan. Kevyillä ajoneuvoilla on hyvä kiihtyvyys ja ohjattavuus ja niillä on helppoa kulkea vaikeassa maastossa, mutta niillä on alhainen huippunopeus, suuremmat ajoneuvot voivat töytäistä ne ulos radalta ja vain kevyet hahmot voivat ajaa niillä. Painavilla ajoneuvoilla on sitä vastoin korkea huippunopeus ja ne voivat töniä pienempiä ajoneuvoja, mutta niillä on huono kiihtyvyys, ohjattavuus ja niillä voi ajaa vain jos kyydissä on vähintään yksi painava hahmo. Keskipainoisten ajoneuvojen tehokkuus on hyvin tasapainotettu, mutta painavat hahmot eivät voi ajaa niillä. Pelissä on kaiken kaikkiaan 21 ajoneuvoa, mutta pelin alussa niistä vain kahdeksalla voi ajaa. Loput 13 täytyy ansaita voittamalla kilpailuja. Lisäksi, yhdellä ajoneuvoista voi ajaa mitkä tahansa kaksi hahmoa, painosta riippumatta.

Uudet piirteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Kart: Double Dash!! eroaa aiemmista Mario Kart-peleistä usealla tavalla.

Merkittävin ero on, että nyt kullakin ajoneuvolla ajaa kaksi hahmoa kerralla - yksi ohjaa, toisen ollessa ajoneuvon perällä käyttämässä esineitä. Yksinpelissä pelaajaa ohjaa molempia hahmoja, mutta kaksinpelissä on mahdollisuus siihen, että pelaajat kontrolloivat molempia ajoneuvossa olevia hahmoja, toisen ohjatessa ja toisen käyttäessä esineitä. Pelaajat voivat myös halutessaan vaihtaa paikkojaan.

Toinen muutos on, että aiempien Mario Kart pelien "9-6-3-1-0-0-0-0-pisteytysjärjestelmän" (joka tarkoittaa, että 1. sijalle yltänyt pelaaja saa 9 pistettä, 2.:lle yltänyt saa 6 pistettä jne...) sijasta Double Dash!!:ssa on siirrytty uuteen "10-8-6-4-3-2-1-0-järjestelmään". Tämä järjestelmä on pidetty myös Mario Kart DS:ssä.

Kolmanneksi, Double Dash!!:n Grand Prix-moodissa pelaaja siirtyy seuraavalle radalle huolimatta pelaajaan sijasta maaliintulohetkellä. Aiemmissa sarjan peleissä pelaajan täytyi saavuttaa vähintään neljäs sija päästäkseen seuraavalle radalle.

Uutena ominaisuutena on myös se, että pelaajilla ei ole enää mahdollisuutta pitää esineitä ajoneuvonsa takana ikään kuin suojamuurina, vaan ne täytyy itse pudottaa vaaran lähestyessä.

Pelattavat hahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Kart: Double Dash!!:ssa on 20 pelattavaa hahmoa. Kahdeksan niistä oli Mario Kart 64:ssä, yksi on palannut Super Mario Kartista ja yksitoista ovat uusia Mario Kart -pelisarjassa.

 1. Donkey Kong
 2. Bowser
 3. Koopa Troopa (palannut)
 4. Luigi
 5. Mario
 6. Prinsessa Peach
 7. Toad*
 8. Wario
 9. Yoshi
 10. Baby Luigi (uusi)
 11. Baby Mario (uusi)
 12. Birdo (uusi)
 13. Bowser Jr. (uusi)
 14. Diddy Kong (uusi)
 15. King Boo* (uusi)
 16. Paratroopa (uusi)
 17. Petey Piranha* (uusi)
 18. Prinsessa Daisy (uusi)
 19. Toadette* (uusi)
 20. Waluigi (uusi)

* = Alussa lukittu hahmo, jonka pelaaja saa käyttöönsä voittamalla tietyt kilpailut.

Ominaisuuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

 • 50/60 Hz tuki
 • Dolby Pro Logic II
 • LAN -pelituki1
 • Tallennus: 3 paikkaa muistikortilta
 • Ikäsuositus: 3+

1 Vaatii laajakaista-adapterin