Koopa Troopa

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Paratroopa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konnasoturi
Koopa Troopa
Koopa troopa nykyisessä muodossaan. Kuva pelistä Mario Party 9.
Koopa troopa nykyisessä muodossaan.
Kuva pelistä Mario Party 9.
Pelisarja Mario
Ensimmäinen peli Mario Bros.1983
Luoja Shigeru Miyamoto
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Koopa Troopa (jap. ノコノコ, Nokonoko, vanha suomennos Konnasoturi) on Nintendon Mario-pelisarjassa esiintyvä, fiktiivisen koopa-kilpikonnalajin yleisin edustaja. Useimmat lajin edustajista työskentelevät koopien kuninkaalle, Bowserille. Ne ovat Goombien, Shy Guyden ja piranjakasvien kanssa yleisimpiä pelisarjassa esiintyviä vihollisia.

Koopa Troopia sanotaan usein yksinkertaisesti "Koopiksi" tai joskus myös "Troopiksi". Niiden tuhoaminen vaatii kaikissa sivuttain vierivissä Mario-peleissä tulipallojen käyttöä. Super Mario Worldissä ne voi tuhota myös kierrehypyllä.

Koopa Troopa piiloutuu kuoreensa, mikäli sen päälle hypätään (se tosin tulee ulos kuorestaan hetken kuluttua), ja toinen kosketus saa sen sinkoutumaan eteenpäin ja jyräämään kaiken, mitä sen alle jää (myös Marion, mikäli kuori kimpoaa tätä päin). Mikäli Mario hyppää Koopa Troopan päälle Super Mario 64:ssä, se tulee ulos kuorestaan ainoastaan housuihin ja kenkiin pukeutuneena ja juoksentelee kauhuissaan ympäri kenttää. Tämän jälkeen Mario voi skeitata kuorella, kunnes törmää johonkin, jolloin kuori häviää. Super Mario Bros. 2:ssa, Super Mario Bros. 3:ssa, Super Mario Worldissä, Super Mario Land 2: 6 Golden Coinsissa ja New Super Mario Bros. -pelissä on myös mahdollista kantaa kuorta ja potkaista se vihollista tai lohkaretta päin. Näissä peleissä voi myös tuhota itse kuoren sisällä olevan koopa troopan pudottamalla kuoren vieressä olevaa lohkaretta tai putkea päin.

Koopa Troopien historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsarjan pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihreä Koopa Troopa pelissä Super Mario Bros.

Koopa Troopan ensimmäiset variaatiot olivat Shell Creepereit arcade-pelissä Mario Bros.. Super Mario Bros. -pelissä vasta viralliset Koopa Troopat tekivät ensiesiintymisenä (vanha suomenkielinen käännös on konnasoturi). Samassa pelissä ensiesiintyivät myös lentävät Koopa Troopat, Paratroopat. Pelin loppuvastus tunnettiin Koopakuninkaana, joka nimettiin myöhemmin Bowseriksi.

Super Mario Bros -pelissä Koopa Troopia esiintyy sekä vihreä- että punakuorisina; vihreäkuoriset marssivat aina suoraan eteenpäin (vaikka edessä olisikin rotko), kun taas punakuoriset kääntyvät takaisin pudotuksen kohdatessaan. Lisäksi punaiset paratroopat lentävät ylös ja alas paikoillaan, kun taas vihreät lentävät edestakaisin tai hyppivät.

Super Mario Bros. 3 esitteli Koopa Troopien jättiläisversiot pelin neljännessä maailmassa, ja pelaaja voi kantaa jopa niiden jättiläismäisiä kuoria ympäriinsä.

Super Mario Worldissa esiteltiin punaisten ja vihreiden Koopa Troopien lisäksi myös keltaiset ja siniset yksilöt. Keltaiset ja siniset koopa troopat kävelevät hieman punaisia ja vihreitä nopeammin. Tässä pelissä Yoshi saa erikoisvoimia, kun hänen suussaan on tietyn värinen koopa troopan kuori. Vihreäkuoriset hän voi ainoastaan sylkeä pois, mutta punakuorisia syömällä hän voi syöstä tulta, keltakuorisia syömällä aiheuttaa maanjäristyksiä iskeytyessään maahan, ja sinikuoriset antavat hänelle kyvyn lentää.

Pelaajan tallatessa Koopa Troopan Super Mario Worldissä , se sinkoutuu ulos kuorestaan t-paitaan pukeutuneena sen sijaan, että menisi kuoreensa piiloon. Kun se palaa tajuihinsa, se alkaa madella kohti kuortaan. Lisäpisteiden saamiseksi sen voi tallata ennen kuin se ehtii turvaan kuorensa sisään. Aiemmista peleistä poiketen Super Mario Worldin koopa troopat kävelevät neljän jalan sijaan kahdella jalalla. Koopa Troopat ovat kävelleet siitä lähtien kahdella jalalla kaikissa uudemmissakin peleissä.

Super Mario Worldissä on toinenkin hieno ero vihreiden, punaisten, sinisten ja keltaisten Koopa Troopien välillä. Kun Mario hyppää Koopa Troopan päälle, se tulee ulos kuorestaan. Punaiset Koopa Troopat kiipeävät takaisin kuoreensa tultuaan tajuihinsa, mutta vihreät eivät. Jos sininen Koopa Troopa potkaistaan ulos kuorestaan, ja se löytää uudestaan kuorensa luo, potkaisee se kuoren Marioa kohti. Mikäli Koopa Troopa kiipeää takaisin keltaiseen kuoreen, se alkaa välkkyä, tulee useimpia hyökkäyksiä kohtaan voittamattomaksi ja vierii maassa kohti Marioa torpedon lailla. Jos Yoshi sitten syö yhden näistä todella harvinaisista välkkyvistä kuorista, saa hän kaikkien kuorten erikoisominaisuudet kerralla: lentotaidon sekä kyvyn syöstä tulta ja aiheuttaa maanjäristyksiä iskeytyessään maahan. Naamari-Koopat syrjäyttävät tavalliset Koopa Troopat kun Special World on läpäisty, ja jotkut kuorten värit vaihtuvat tehden harvinaisista Koopa Troopista yleisempiä.

New Super Mario Bros. -pelissä Koopa Troopat käyttäytyvät melkein samalla lailla kuin Super Mario Bros. 3:ssa, sillä ne piiloutuvat kuorensa sisään, mikäli ne tallataan. Vaikka kuorten päävärit ovatkin vihreä ja punainen, on toisinaan mahdollista löytää myös tyhjiä sinisiä kuoria, joita voi käyttää aseina. Vaikka ne ovatkin tyhjiä yksinpelissä, moninpelissä on myös todellisia sinikuorisia Koopa Troopia.

Super Mario 64:ssä ja Super Mario 64 DS:ssä on sekä tavallisia vihollisina esiintyviä Koopa Troopia että tietty nimeltä mainittu Koopa Troopa. Hyppäämällä tavallisen Koopa Troopan päälle pelaaja saa sen lähtemään kuorestaan, minkä jälkeen kuorella voi skeitata. Skeittaamalla pelaaja voi tuhota vihollisia ja siirtyä paikasta toiseen helposti, mutta törmätessään johonkin kiinteään objektiin kuori häviää. Mikäli kuorensa menettänyttä kilpikonnaa isketään, se tuhoutuu ja jättää jälkeensä sinisen kolikon. Kummassakin pelissä Koopa Troopat ovat huomattavasti harvinaisempia kuin aiemmissa peleissä. Niitä esiintyy kummassakin pelissä vain parilla alueella. Koopa Troopat ovat tällä kertaa melko haitattomia vihollisia, sillä ne vain juoksentelevat Marion ympärillä yrittäen saada kuortaan takaisin sen sijaan, että yrittäisivät hyökätä tämän kimppuun.

Super Mario 64:ssä on myös Koopa Troopa nimeltään Koopa the Quick, jolla on hallussaan kaksi tähteä. Hän luovuttaa ne pelaajalle vain, mikäli tämä voittaa hänet kahdessa eri juoksukilpailussa. Toinen kilpailuista käydään Bob-Omb Battlefieldillä ja toinen Tiny Huge Islandillä. Super Mario 64 DS:ssä pelaajan täytyy pelata Mariolla voidakseen kilpailla Koopa the Quickia vastaan, vaikka pelissä on kolme muutakin pelattavaa hahmoa.

Spin-off-pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Super Mario RPG:ssä vihreät ja punaiset Koopa Troopat esiintyvät nimillä Terrapin ja Terra Cotta. Jagger, itsepuolustustaitojen opiskelija, jota vastaan pelaaja voi otella Monstro Townissa, on myös Koopa Troopa.

Paper Mariossa jotkut Koopa Troopista ovat ystäviä eivätkä vihollisia. Ystävällisillä Koopa Troopilla, jotka asuvat Koopa Villagessa, on vihreät kuoret. Koopa Villagessa asuu myös eräs sinikilpinen, seikkailunhaluinen Koopa Troopa. Hän on nimeltään Kooper ja hän liittyy Marion seuraan auttaakseen tätä voittamaan Bowserin. Kylässä asuu myös Kooperin ihannoima arkeologi, Koopa Troopa nimeltään Kolorado, joka on saanut innoituksensa Colorado Jonesilta (jonka nimi on puolestaan sanaleikki Indiana Jonesista). Hän on hieman poissaoleva persoona, jota Mario kumppaneineen saa usein auttaa tämän etsiessä aarteita. Vihollisina toimivat Koopa Troopat käyttävät aurinkolaseja ja ovat usein punakuorisia. Koopa Troopia, joita löytyy Toad Town Sewersistä, kutsutaan Dark Koopiksi. Niilläkin on päässään aurinkolasit, mutta ne ovat purppurakuorisia. Kun pelaaja huomaa Dark Koopien hymyilevän, se tarkoittaa, että ne ovat valmiita kierrehyökkäykseensä, joka saa Marion pyörryksiin ja liikuntakyvyttömäksi muutaman kierroksen ajaksi. Koopa Troopia, joita löytyy Bowserin linnasta, kutsutaan Koopatroleiksi. Niillä ei ole aurinkolaseja, mutta sen sijaan niillä on yllään panssariasut ja niiden kuorissa ja pään päällä on piikkejä. Sen takia pelaajan on vaikea saada niitä kaadettua. Koopa Troopien puolustus on alhaisempi ja ne ovat liikuntakyvyttömiä muutaman kierroksen ajan, mikäli pelaaja saa ne kaatumaan.

Paper Mario: The Thousand-Year Doorissa nuori ja epävarma, vihreäkuorinen Koopa Troopa nimeltään Koops auttaa Marioa tämän yrittäessä voittaa mahtava lohikäärme Hooktail. Koopsin tyttöystävä , joka on nimeltään Koopie Koo, on usein ylisuojelevainen Koopsia kohtaan. Pelin kolmannessa luvussa keltakuorinen Koopa (joita kutsutaan K.P. koopiksi) nimeltään King K. ystävystyy Marion kanssa ja antaa tälle neuvoja Glitz Pitissä. Tässä pelissä, jossa on myös samoja Koopa Troopia kuin Paper Mariossakin, esitellään K.P. Koopien lisäksi myös Shady Koopat. Shady Koopilla on siniset kuoret ja niiden hyökkäysteho kasvaa, mikäli Mario saa ne kaatumaan. K.P. koopista ja Shady Koopista on myös lentävät versiot, K.P. Paratroopat ja Shady Paratroopat. Pit of 100 Trialsissa dark koopat palaavat Marion vihollisina, mutta ne ovat menettäneet kykynsä saada Mario pyörryksiin. Niistäkin on lentävät versiot, Dark Paratroopat, joita löytyy samalta alueelta. Koopatrolit palaavat Rougueport Sewersissä ja niistä on myös uusia, vahvempia versioita, Dark Koopatroleja. Dark Koopatrolit näyttävät koopatroleilta, mutta niiden panssariasut ovat purppuran värisiä ja niiden silmät ovat punaiset. Niitä esiintyy Glitzvillessä ja Pit of 100 Trialsissa.

Koopa Troopa on myös pelattavana hahmona kilpa-ajopelissä Super Mario Kart. Sen karting-autossa on keskitasoa oleva kiihdytys ja erinomainen pito, mutta alhainen huippunopeus. Tietokonevastuksena sillä on kyky heitellä rajaton määrä kuoria toisten pelaajien ajoneuvoja päin. Koopa Troopa ei esiinny lainkaan Mario Kart 64:ssä, Mario Kart: Super Circuitissa tai Mario Kart DS:ssä (Dry Bones on kuitenkin pelattavana hahmona Mario Kart DS:ssä). Mario Kart: Double Dash!!:ssa vihreäkilpinen Koopa Troopa ja sen partneri, punakilpinen Paratroopa, ovat molemmat kevyen luokan kilpailijoita. Ne ovat pelin ainoita hahmoja, jotka voivat säännöllisesti saada kolmen vihreän tai punaisen kuoren settejä. Vihreä Koopa Troopa on ollut pelattavana hahmona myös Mario Golf: Toadstool Tourissa, Mario Power Tenniksessä, Mario Superstar Baseballissa, Mario Smash Footballissa ja Virtual Boyn Mario's Tenniksessä.

Koopa Troopat ovat esiintyneet myös Mario Party-sarjassa ei-pelattavina hahmoina. Kuten Toad, Koopa Troopatkin ovat yleensä ystävällisiä pelaajia kohtaan, varustaen heitä palkinnoin tai järjestämällä mini-pelejä. Koopa Troopat työskentelevät Bowserista ja Koopa Kideistä huolimatta itsenäisesti, vaikka vaikuttavatkin olevan peloissaan heistä. Mario Party 2:ssa, Mario Party 3:ssa ja Mario Party 5:ssä Koopa Troopat työskentelevät Koopa Bankissa. Mario Party 4:ssä vihreä koopa troopa isännöi Koopa's Seaside Soiree-laudalla. Vaikka ne ovat tyypillisesti sarjassa ei-pelattavia hahmoja, Mario Party 4:n Beach Volley Folly-minipelissä esiintyy eräs pelattava, vihreä Koopa Troopa.

Koopa Troopilla on myös useita sukulaisia eri Mario-peleissä. Mario & Luigi: Superstar Sagassa esiintyvät osaksi kasveja ja osaksi kilpikonnia olevat Troopeat ja Paratroopeat, ja niiden vahvemmat versiot, Elite Troopeat ja Scaratroopeat. Super Mario Sunshinessa esiintyvät puolestaan sähköiset Electro-Koopat. Myös Wario Land: Super Mario Land 3:n Rice Beachin pomovastuksen sanotaan kuuluvan Koopa Troopiin.

Muut esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koopa Troopat olivat Bowserin yleisimmin-nähtyjä apureita The Super Mario Bros. Super Showssa. Ne oli kuitenkin piirretty eri lailla kuin peleissä, ja ne olivat usein pukeutuneet saman teeman mukaan kuin kuningas Bowserkin kussakin jaksossa. Silloin tällöin Koopa Troopa näytettiin työskentelemässä myös Super Mario Bros 2:sta tuttujen Mouserin ja Tryclydenkin seurassa. The Adventures of Super Mario Bros. 3:ssa sekä Super Mario World:ssa Koopa Troopia ei nähty yhtä usein, mutta ne oli piirretty vastaamaan paremmin videopeleistä tuttuja Koopa Troopia. Super Mario Bros. -sarjakuvissa (joita ilmestyi Suomessa Nintendo-lehdessä vuosina 1990–1994) Koopa Troopat oli myös piirretty videopeleistä tuttuun muotoonsa.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Koopa tulee sanasta kappa, joka on viekas eläin japanilaisessa kansanperinteessä. Joskus Koopa Troopia sanotaan myös Koopa Troopereiksi, ja niiden vanha suomenkielinen käännös on konnasoturit. Konnasoturi-nimeä käytetään kuitenkin nykyään varsin harvoin, ja yleisesti on ruvettu puhumaan vain Koopa Troopista.

Erilaiset Koopat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koopista on tehty monia erilaisia versioita kuten jalkapalloa potkivat ja bumerangia heittävät Koopat. Jalkapallon potkija potkii jalkapallon väristä kuorta. Bumerangia heittävän ase vahingoittaa vielä Koopan tuhouduttuakin. On myös tulipalloja sylkeviä Koopia ja jättimäinen Koopa joka on saanut megatähden.

Koopa Paratroopa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koopa Paratroopa.

Koopa Paratroopa (joskus myös Parakoopa) on Koopa Troopa, jolla on siivet. Paratroopasta tulee tavallinen Koopa Troopa, jos Mario hyppää sen päälle. Silloin se menettää siipensä eikä voi enää lentää. Tämä esiintyi ensimmäisen kerran pelissä Super Mario Bros, ja on ollut pelattavana muun muassa pelissä Mario Kart: Double Dash!! Tämä on esiintynyt myös useissa muissa Mario-tasohyppelyissä, joissa se joko lentää tai pomppii. Tämän hahmon pari pelissä Mario Kart: Double Dash!! oli tavallinen Koopa Troopa ja näitä kutsutaan yleisesti nimellä Paratroopa. Paratroopat ovat yhdessä Paragoombien kanssa erittäin yleisiä lentäviä vihollisia.

Dry Bones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dry Bonesin ensiesiintyminen tuli pelissä Super Mario Bros. 3. Ulkonäöltään Dry Bones muistuttaa Koopa Troopaa, mutta Dry Bones nimensä mukaisesti on luurankomainen Koopa. Niitä kutsutaan myös luuranko-Koopiksi. Muita Dry Boneseja on Super Dry Bones, Dark Dull Bones, Dead Bones ja Vomer. Dry Bones on pelattavana hahmona muun muassa peleissä Mario Kart DS ja Mario Kart Wii. Näitä esiintyy myös Super Mario Worldissa, New Super Mario Bros-, Super Mario Galaxy- ja Paper Mario -peleissä. Kun Dry Bonesin päälle hyppää, se useimmiten pudottaa vain pääkallonsa tai hajoaa kokonaan kappaleiksi. Jonkin ajan kuluttua se kuitenkin kokoaa itsensä takaisin kokonaiseksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]