Kappa (taruolento)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hokusain grafiikka Kappa-olennosta.
Kappa.

Kappa (jap. 河童) on japanilaisessa perinteessä kilpikonnamainen olento, joka elää järvissä. Se muistuttaa suuresti eurooppalaista taruolentoa näkkiä, joka elelee myös vedenalaisessa kaupungissa. Kappa on kuitenkin peikkomainen ja vihreä, kun taas näkki muistuttaa lähinnä ihmistä. Kapan kasvot kuvataan yleensä joko kilpikonnan kasvoiksi tai inhimillisemmiksi, ihmiskasvoja hiukan muistuttaviksi apinan kasvoiksi. Useimmiten kapoilla on nokka, mutta osalle on kuvattu ihmismäisempi suu. Olennolle on yleensä kuvattu myös sammakon raajat ja kilpikonnan kilpi.

Kappa söi ravinnokseen ihmislihaa. Siltä saattoi pelastua kumartamalla sille, jolloin kappa japanilaiseen tapaan kumarsi takaisin. Silloin sen päälaella ollut taikavoimia antanut neste valui maahan. Toinen vaihtoehto oli antaa kapalle kurkku tai meloni, jota se piti vielä suurempana herkkuna, kuin ihmislihaa. Henkiolentoina kapat on kuvattu arvaamattomiksi, mutta kapat eivät silti olleet pahoja henkiä. Usein kapat onkin kuvattu oikeudentuntoisiksi ja hirviömäisyydestään huolimatta kunniallisiksi.

Populaarikultturissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J. K. Rowling lainasi kappa-olentoa kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki.

Kappa-hirviö esiintyy myös Muumilaakson tarinoita -sarjan jaksossa Kiirehdi, Nuuskamuikkunen.

Myös eräässä Aku Ankan taskukirjan tarinassa, Taskarissa 264 Käteinen kiertoon, tarinassa Kappa, kappa, hei! esiintyy kappa-yhdyskunta, ja eräs kappa paremminkin.

Elokuvassa Teinimutanttininjakilpikonnat III 1600-luvun japanilaiset uskovat Turtlesien olevan kappoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kappa (taruolento).
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.