Super Mario Bros.

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Super Mario Bros)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Nintendon videopeliä. Muut merkitykset löytyvät täsmennyssivulta.
Super Mario Bros.
Super Mario Bros box.jpg
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija(t) Shigeru Miyamoto
Takashi Tezuka
Säveltäjä(t) Koji Kondo
Pelisarja Super Mario
Julkaisuaika
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ACB: G
CERO: A
ESRB: E
PEGI: 3+
Alusta NES, Famicom, Game Watch, SNES, Game Boy Color, Game Boy Advance, Virtual Console, Wii, Nintendo eShop
Tallennusväline NES-pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Super Mario Bros. on Nintendon kehittämä ja alun perin 1985 Nintendo Entertainment System-pelikonsolille julkaisema Super Mario -tasohyppelypelisarjan videopeli.

Peli oli välitön myyntimenestys, sillä se sopi kaikenikäisille pelaajille sukupuolesta riippumatta. Super Mario Bros. teki Mariosta maailmankuulun. Pelin suunnitteli Marion luoja, Nintendon peliguru Shigeru Miyamoto ja pelin musiikista, jota monet pitävät ikimuistoisena, vastasi Koji Kondo.

Super Mario Bros. on Wii Sportsin jälkeen[1] maailman toiseksi myydyin videopeli: sitä on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta ja se on edelleen erittäin suosittu retropelaajien keskuudessa.[2]

Peli on jaettu kahdeksaan maailmaan, joista jokainen koostuu neljästä aikarajoituksella varustetusta kentästä. Joka neljännessä kentässä pelaaja kohtaa välipomon eli Koopakuninkaan ennen pelin viimeistä kenttää. Palkinnoksi pelin läpäisemisestä pelin voi pelata uudestaan läpi vaikeampana ja aloittaa haluamastaan maailmasta.

Marion katsotaan varsinaisesti luoneen tasohyppely-lajityypin. Nintendo Entertainment Systemille julkaistiin vielä kolme virallista Mario-seikkailua (mukaan lukien japanilainen Lost Levels). Peli julkaistiin uudelleen Super Mario All-Stars -paketissa Super Nintendo Entertainment Systemille sekä yhdessä Lost Levelsin kanssa Super Mario Bros. Deluxe -paketissa Game Boy Colorille, joka toimi lähtökohtana Super Mario Advance -uudelleenjulkaisusarjalle.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin yksinkertainen juoni sijoittuu Sienivaltakuntaan, jonka ilkeät koopa-kilpikonnat kuninkaansa (Bowser) johdolla ovat valloittaneet. Sienialamaiset on vangittu, ja valtakunnan kruununperillinen, prinsessa Peach (Kantarelli alkuperäisessä Bergsalan käännöksessä, myöhemmin myös Kultakutri) on siepattu ja viety Koopan linnaan, joka on pelin viimeinen kenttä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ottaa itselleen putkimies Marion roolin. Mahdollinen toinen pelaaja ohjaa Luigia, Marion veljeä. Pelin päätavoitteena on matkata läpi Sienivaltakunnan, tuhota Koopa-armeija sekä pelastaa prinsessa.

Marion perushyökkäys on hyppy. Hyppäämällä vihollisen päälle Mario litistää sen. Koopa-kilpikonnat vaativat vielä toisen osuman, sillä ensimmäisen hypyn jälkeen ne piiloutuvat kilpensä alle, jolloin pelaaja voi potkaista kilven ulos tasolta. Kilpien potkaisemisella voi myös eliminoida suuria vihollislaumoja, jolloin samalla kilvellä tuhotuista vihollisista saadut pisteet moninkertaistuvat. Samoin käy, jos Mario voittaa hyppäämällä useita vihollisia kerralla koskettamatta välillä maata. Tällöin pelaaja saa pisteitä enemmän kuin yksittäisten vihollisten tuhoamisesta. Tarpeeksi hyvän combon saatuaan palkitaan pelaaja yhdellä tai useammalla lisäelämällä (riippuen combon suuruudesta), jolloin Mario saa vielä jatkaa kuoltuaan samassa tasossa. Kun elämät loppuvat, tulee ruutuun teksti ”Game Over” ja pelaaja joutuu aloitusruutuun. Joitain vihollisia, kuten lukkeja (alkup. nimi Spiny) ja piraijakasveja, Mario ei pysty vahingoittamaan hypyillä, joten niihin Marion täytyy käyttää esimerkiksi tulipalloja tai kilpiä.

Miinusmaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi pelin kuuluisimmista valmistusvirheistä on ”Miinusmaailma”, jonne pääsee tason 1-2 lopussa. Miinusmaailmaan pääsee tason 1-2 päässä olevalta putkelta (putkesta pääsee sen tason lipputangolle). Marion tulee mennä seisomaan putken päälle ja rikkoa kaksi tiiltä jättäen kuitenkin oikeimmanpuoleinen tiili rikkomatta. Sen jälkeen Marion pitää mennä putken vasempaan päähän ja kyykistyä katsoen vasemmalle. Marion tulee hypätä kyykyssä katsoen vasemmalle, ja kun Mario on ilmassa, hänen tulee kääntyä oikealle ja hypätä päin tiiliseinää. Kun Mario laskeutuu, hän menee seinän läpi ja ilmestyy harppaushuoneeseen, mutta nämä putket eivät toimi samoin kuin yläkautta tullessa. Jos Mario menee sisään ensimmäisestä tai kolmannesta putkesta, hän pääsee Miinusmaailmaan (keskimmäinen putki vie Marion tasolle 5-1). Miinusmaailma on tason 2-2 näköinen, mutta se ei lopu koskaan. Mario ei siis pääse Miinusmaailmasta pois ennen kuin lisäelämät loppuvat.

Miinusmaailma-kikka toimii ainoastaan pelin NES-ja GBA-versioissa. Muista pelin versioista on miinusmaailmaan pääseminen poistettu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]