Grand Theft Auto IV

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grand Theft Auto IV
GTAIV Logo.jpg
Kehittäjä Rockstar North
Rockstar Toronto (Windows)
Julkaisija Rockstar Games
Jakelija Take-Two Interactive
Ohjaaja Aaron Garbut
Adam Fowler
Alexander Roger
Tuottaja Leslie Benzies
Imran Sarwar
William Mills
Suunnittelija Simon Lashley
Keith McLeman
Käsikirjoittaja Dan Houser
Rupert Humphries
Säveltäjä Michael Hunter
Pelisarja Grand Theft Auto
Pelimoottori RAGE
Euphoria
Bullet
Julkaistu
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18 [2]
BBFC: 18
ESRB: M
USK: 18
Alusta PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows[3]
Jakelumuoto DVD, Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Pelin mainos New Yorkissa heinäkuussa 2007.

Grand Theft Auto IV (lyhennettynä GTA 4 ja GTA IV) on Rockstar Northin kehittämä ja Rockstar Gamesin alun perin vuonna 2008 Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja Microsoft Windowsille julkaisema Grand Theft Auto -toimintaseikkailupelisarjan videopeli.[3]

Peli sijoittuu Liberty Cityn kaupunkiin, jonka suunnittelussa on otettu mallia nykypäivän New Yorkista. Pelin päähenkilönä nähdään Niko Bellic, serbialainen, joka saapuu Yhdysvaltoihin etsimään onneaan ja aloittamaan elämänsä puhtaalta pöydältä. Pelin on käsikirjoittanut Rockstarin perustaja Dan Houser yhteistyössä Rupert Humphriesin kanssa.

Grand Theft Auto IV on sarjan ensimmäinen peli, joka käyttää uutta RAGE-pelimoottoria. Pelissä on uusia ominaisuuksia, kuten matkapuhelimen käyttö, keilaaminen ja kaljan juonti. Tappelut ja muut välikohtaukset ovat toteutettu aidommin. Varsinkin autojen vauriomallinnukset on tehty erittäin yksityiskohtaisesti. Peliä oli äänestetty kaikkien aikojen parhaimmaksi Grand Theft Auto -pelisarjan peliksi.lähde?

Peliin on myös julkaistu ladattavaa lisäsisältöä, joista ensimmäinen on Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned ja toinen Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony, jotka on julkaistu myös Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City -kokoelmassa.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli seuraa 30-vuotiaan Niko Bellic -nimisen itäeurooppalaisen maahanmuuttajamiehen elämää. Niko on tullut Liberty Cityyn[5] tavoittelemaan parempaa elämää serkkunsa Roman Bellicin houkuttelemana. Hän on sähköpostitse kehunut Nikolle vaurasta elämäänsä Yhdysvalloissa. Nikon astuttua Romanin perässä tämän asuntoon, hänelle alkaa hiljalleen selvitä, että Roman on pahasti velkaantunut ja omistaa sotkuisen asuntonsa lisäksi vain pienen taksiyrityksen. Roman on ainoa henkilö, jonka Niko tuntee Liberty Cityssä pelin alussa ja hän on myös Nikon tärkeimpiä yhteyksiä pelin alkupuoliskolla.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Niko Bellic on pelin päähahmo. Hän on tullut Itä-Euroopasta Liberty Cityyn etsimään parempaa elämää. Nikon astuttua Romanin likaiseen asuntoon alkaa hänelle pian valjeta, että Roman on pahoin velkaantunut ja omistaa vain pienen taksiyrityksen. Nikon verivihollinen on Dimitri Rascalov, jonka hän tappaa joko viimeisessä tai kolmanneksi viimeisessä tehtävässä riippuen siitä, kumman juonijatkumon pelaaja valitsee. Nikon hyviä ystäviä Romanin lisäksi ovat Patrick ja Katie McReary sekä "Little" Jacob Hughes.
 • Roman Bellic on Nikon serkku (heidän isänsä olivat veljeksiä), joka oli lähtenyt Itä-Euroopasta Yhdysvaltoihin Nikoa ennen. Roman saa houkuteltua Nikon Liberty Cityyn kehumalla elämäntilannettaan. Nikolle kuitenkin selviää, että Roman on pahasti velkaantunut muun muassa albanialaisille koronkiskureille. Roman menee pelin lopussa naimisiin Mallorie Bardasin kanssa, mutta saattaa pelaajan juonivalinnasta riippuen kuolla, kun Dimitri Rascalov lähettää Romanin häihin palkkamurhaajan. Hän yrittää ampua Nikon, mutta syntyneessä käsikähmässä luodit osuvatkin Romaniin.
 • Mallorie Bardas (myöh. Bellic) on Romanilla töissä ja on tämän ns. tyttöystävä. Hän oli myös seurustelusuhteessa Vladimir Glebovin kanssa. Pelin lopussa Mallorie menee Romanin kanssa naimisiin. Tietyssä vaiheessa peliä Romanin taksibisnes ja yksiö poltetaan. Mallorien ansiosta Niko ja Roman saavat uuden asuinpaikan.
 • Vladimir ”Vlad” Glebov on yksi Romania piirittävistä velkojista. Hän on myös venäläisgangsteri Mikhail Faustinin alainen. Niko tappaa Vladin pelin alkupuolella saatuaan selville, että Mallorie pettää Romania tämän kanssa.
 • Mikhail Faustin johtaa yhdessä ystävänsä Dimitri Rascalovin kanssa Brokerissa toimivaa itämafiaa ja omistaa Perestroika-kabareeklubin Hove Beachissa. Faustin on luonteeltaan äärimmäisen äkkipikainen, mikä voi johtua hänen huumeriippuvuudestaan. Kun Niko ampuu Vladin, Faustin ottaa hänet työskentelemään omaan laskuunsa. Pian Niko tappaa hänetkin Dimitrin kehotuksesta, sillä Mikhail oli mennyt jo liian pitkälle murhatessaan toisen venäläisgangsteri Kenny Petrovicin pojan Lennyn.
 • Dimitri Rascalov on pelin antagonisti. Pelin alussa hän toimii Mikhail Faustinin oikeana kätenä ja antaa myös Nikolle tehtäviä. Hän on pahasti koukussa särkylääkkeisiin. Dimitri on kaikin puolin Faustinin vastakohta, ollen lähes aina rauhallinen ja järkevä, toisin kuin ystävänsä. Toisaalta hän pettää sekä Mikhailin että myöhemmin Nikon, saadakseen itselleen lisää jalansijaa Liberty Cityn alamaailmassa. Hän ei ole ollut tekemisissä juuri kenenkään kanssa ilman että hän olisi lopulta pettänyt heitä. Niko tappaa hänet pelin lopussa.
 • ”Little” Jacob Hughes on jamaikalainen asekauppias ja Romanin kanta-asiakas. Hän pyytää joskus Nikon apua muun muassa diilauskeikoilla ja kuljetuksissa. Hänellä ja Nikolla on läpi pelin kestävä vakaa ystäväsuhde, ja Niko onkin Little Jacobille eräänlainen veljeshahmo, ”breda” (vrt. brother). Kun Little Jacob pitää pelaajan hahmosta tarpeeksi paljon (prosenttilukema yli 75), hän soittaa hahmolle ja sanoo, että pelaaja voi ostaa häneltä aseita. Little Jacobin ja hänen ystävänsä Badmanin aksentti on sen verran erikoinen, että aluksi Niko ei saa aina selvää heidän puheistaan.
 • Teafore ”Real Badman” Maxwell-Davies on Little Jacobin ystävä ja apuri. Hänkin on asealalla, ja hänet nähdään ainakin Shadow-tehtävän alussa. Hän voi myös antaa vapaaehtoisia tehtäviä. Little Jacob kertoo Nikolle, että Badman pyrkii mukaan mafiabisnekseen. Niko ei aluksi saa selvää Badmanin puheesta, koska tämä puhuu englantia vahvalla jamaikalaisella aksentilla. Jacob joutuu tulkkaamaan Nikolle Badmanin puheet.
 • Brucie Kibbutz on steroideja käyttävä autoja tuunaava henkilö. Hän on Romanin asiakas ja tarvitsee joskus Nikon apua eksoottisten autojen varastamisessa, autokilpailujen voittamisessa ja joidenkin henkilöiden saattamisessa pois päiviltä. Kun Brucie pitää pelaajan hahmosta tarpeeksi (prosenttilukema yli 75), pelaaja voi soittaa hänelle ja pyytää kyytiä helikopterilla paikasta A paikkaan B. Nikon ja Brucien ystävyyssuhteen vahvistuessa Brucie kertoo lopulta Nikolle, että tätä kiusattiin nuorena lihavuuden ja epäsuosion takia.
 • Manny Escuela on entinen jengisoturi ja tekee nykyään televisio-ohjelmia turvallisemman Liberty Cityn puolesta, joskin hänen taka-ajatuksenaan on nousta kuuluisaksi televisiopersoonaksi. Manny kuolee, kun hän kameramiehensä kanssa ryntää Elizabeta Torresin asuntoon ja syyttää häntä katujen pilaamisesta. Elizabeta hermostuu ja ampuu kumpaakin päähän.
 • Playboy X on Liberty Cityn huumerikollinen. Niko tapasi Playboy X:n ensikerran Elizabetan juhlissa, jossa tämä esitteli hänet. Niko ja Playboy X menevät tekemään huumekauppoja erääseen rakennukseen, missä Johnny Klebitz odottaa heitä. Ostaja paljastui kuitenkin poliisiksi ja he joutuivat pakenemaan. Playboy pyytää Nikoa viemään hänet asuntoonsa. Niko aloittaa tehtävän jälkeen työskentelyn Playboyn kanssa. Jos pelaaja päättää tappaa Playboy X:n Dwaynen toimesta, hän saa Playboyn asuntonsa itselleen ja Dwaynesta ja Nikosta tulevat ystäviä.
 • Dwayne Forge On Libertyn Cityn rikollinen, joka istui vankilassa vuosia. Dwayne tavataan ensimmäisen kerran Playboyn asunnolla, jossa Niko on myös paikalla. Playboy esittelee Dwaynen Nikolle. Niko työskentelee Dwaynelle jonkun aikaa. Jos Dwayne pitää pelaajasta tarpeeksi (Prosenttilukema yli 75), hän voi soittaa Dwaynelle ja pyytää häneltä lisää apujoukkoja. Jos pelaaja tappaa Playboyn toimesta Dwaynen, hän ei saa muuta kuin pienehkö summan rahaa. Tehtävän jälkeen Playboy pistää välit poikki Nikoon.
 • Elizabeta Torres on vaarallinen puertoricolainen huumediileri. Hän on usein huumeiden vaikutuksen alaisena ja äkkipikaisesti toimiva. Siitä huolimatta hänellä on paljon ystäviä, kuten Mallorie, joka esitteli Elizabetan Nikolle. Kun Niko aloittaa työskentelyn Elizabetan leivissä, Little Jacob soittaa tälle ja varoittaa Elizabetan luonteesta. Hän muotoilee asian niin, "että jopa Badman pysyy loitolla siitä naisesta."
 • Patrick ”Packie” McReary on irlantilaissukuinen huimapää, huligaani ja pikkurikollinen. Hän kuuluu McRearyn perheeseen, joka haaveilee entispäivien loistostaan. Nykyään perhe toimii niin venäläisten kuin italialaisten juoksupoikana. Niko liittyy Packien joukkoon, kun tämä varastaa mafian rahat ja ryöstää pankin. Hän on myös Elizabetan ystävä. Jos Packie pitää sinusta tarpeeksi (prosenttilukema yli 75), voit soittaa hänelle, mikäli haluat kaukolaukaistavan pommin.
 • Francis McReary on Packien isoveli ja Liberty Cityn poliisipäällikkö. Hän on kuitenkin yhtä kiero kuin veljensä. Hän uskottelee itselleen olevansa pyhimys ja toimivansa tilanteen pakottamana, jolla hän hyväksyttää kaikki Nikolta tilaamansa tapot. Hän pakottaa tämän auttamaan itseään erilaisissa, uraansa uhkaavissa asioissa. Francisin voi tappaa eräässä tehtävässä, veljensä Derrickin sijaan. Francis yleensä hermoilee Nikolle antamiensa tehtävien aiheuttamasta kohusta. Ensimmäisen kerran Francis esiintyy Mannyn eräässä tehtävässä. Hän puhuu juuri Mannylle kameran edessä, kun Niko tulee tapaamaan tätä.
 • Gerald ”Gerry” McReary on Packien veli ja McRearyn rikollisperheen johtaja. Hän käyttää Nikoa huonontaakseen mafian ja albanialaisten gangstereiden välejä. Gerry joutuu vankilaan, mutta sieltä käsin hän kuitenkin jatkaa ohjeiden jakamista Nikolle ja Packielle.
 • Derrick McReary on Packien vanhempi veli ja Nikon hyvä ystävä. Derrick oli mukana Packien suunnittelemassa pankkiryöstössä. Tehtävän jälkeen Packie soittaa Nikolle ja pyytäisi työskentelemään Derrickille.
 • United Libery Tree ULT on Liberty Cityssä ilmestyvä sanomalehti, jonka suojissa toimii hallituksen poliisijärjestö. Se ei ole FIB, vaan ULT. Sitä johtaa nimetön mies, joka antaa Nikolle tehtäviä, uhkaillen hänen kansionsa julkaisemisella.
 • Johnny Klebitz on Liberty Cityn The Lost -moottoripyöräjengin jäsen. Hän auttoi Nikoa ja Playboy X:ää heroiinikaupoissa, mutta ostaja paljastui poliisiksi. Myöhemmin Johnny toimi Ray Boccinon palkkalaisena timanttikaupoissa Isaac Rothin kanssa. Kun Luis Lopez väijytti museossa järjestetyn kaupan, Johnny varasti rahat, jonka takia Niko lahtasi hänen miehensä. Hän on protagonisti lisäosassa The Lost and Damned.
 • Luis Fernando Lopez on Liberty Cityn yökerhokuninkaan ”Gay” Tony Princen apuri ja henkivartija ja on sotkeutunut pelissä isossa osassa olevaan timanttijupakkaan. Hän on protagonisti lisäosassa The Ballad of Gay Tony.
 • Jimmy Pegorino On Liberty Cityssä toimiva mafiapomo. Niko tapaa Jimmyn ensimmäisen kerran Phil Bellin pyynnöstä, jolloin hän työskentelee Pegorinon hommissa. Pegorino yrittää epätoivoisesti päästä The Commissioniin, mutta hänen organisaatiota halveksii kaikki Liberty Cityn mafiaperheet, mikä on todistettu Pegorinon ensimmäisessä tehtävässä, jossa Pegorino yrittää lahjoa The Pavanos nimistä mafiaperhettä, saadakseen itselleen paikan The Commissionista. Yritys epäonnistuu, ja The Pavanoksen jäsenet yrittävät tappaa Jimmyn, ja varastaa hänen lahjukset. Pegorino on myös yksi pelin vihollisista (riippuen pelin etenemisestä). Pegorino vaatii Nikoa tekemään heroiinikaupan arkkivihollisensa Dimitri Rascalovin kanssa. Jos Niko päättää tehdä heroiinikaupan, Dimitri pettää Nikon uudestaan tappamalla ostajat ja ottaa heroiinin itselleen. Niko ja Phil Bell joutuvat tappamaan kaikki venäläiset ja varastamaan rahat. Tämän jälkeen Niko katkaisee välit Pegorinon kanssa. Rascalov lähettää palkkamurhaajan Romanin ja Mallorien häihin, tarkoituksena tappaa Niko. Niko kuitenkin selviää tästä, valitettavasti Roman sai luodin rintaansa ja kuoli. Kostonhimoinen Niko päättää tappaa Dimitrin, ja paikantaa hänet ystävänsä Little Jacobin avulla. Niko löytää Pegorinon ja Rascalovin vanhalta kasinolta. Dimitri tappaa Pegorinon ampumalla häntä otsaan, pitääkseen kaikki rahat itsellään. Niko jahtaa Rascalovia kaupungin läpi ja tappaa hänet. Jos Niko päättää kostaa Dimitrille. Pegorino Family hajoaa. Vihainen Nikon petoksesta, Jimmy yrittää henkilökohtaisesti tappaa Nikon hänen serkkunsa Romanin häissä, mutta tappaakin vahingossa Kate McRearyn. Niko vannoo kostavansa Pegorinolle, ja paikantaa tämän vanhalta kasinolta Little Jacobin ja Romanin avulla. Tulitaistelun jälkeen tulee kohtaus, jossa Pegorino on jo tekemässä hidasta kuolemaa, vuotaen "kuiviin". Niko sanoo että hän tietää ihmisiä Commissionista, ja he luulivat, että Pegorino oli yksi vitsi. Niko lähtee tämän jälkeen pois, jättäen Pegorinon kuolemaan. Pegorino yrittää vielä viimeisillä voimillaan ampua Nikon, mutta tämä kääntyy ja ampuu Pegorinoa otsaan, samalla tavalla kuin Dimitri.
 • Ray Boccino On Pegorinon mafiassa toimiva kapteeni. Niko tapasi Rayn ensimmäisen kerran eräässä tehtävän lopussa, jossa Packien kanssa toimittivat rekan erääseen autotalliin. NIko työskentelee Raylle esimerkiksi timanttivaihtokaupassa ja murhissa.
 • Florian "Bernie Crane" Cravic on Serbialainen entinen sotilas, jossa Niko myös oli. Niko tuli etsimään tätä Liberty Cityyn, sillä hän epäili häntä petturiksi. Niko ja Roman löytävät Bernien asuinpaikan erään miehen ohjeilla. Bernie kertoo olevansa Venäjän mafian kanssa pahassa tekemisessä, joten hän pyytää Nikon apua suojellakseen häntä. Lopussa Bernie antaa Nikolle auton kiitokseksi.
 • Gracie Ancelotti on Ancelottin perheen kummisedän tytär ja hän joutuukin sen takia Nikon ja Packien kidnappaamaksi. Hän kuitenkin vapautuu Packien ja Ancelottien välisessä vaihtokaupassa, jota kuitenkin seuraa Bulgarinin väijytys.
 • Ray Bulgarin on venäläinen rikollinen, joka on tullut Liberty Cityyn Dimitrin liikekumppaniksi. Hänet nähdään Russian Revolution -tehtävän alussa. Hän salakuljetti ihmisiä Serbiasta Italiaan ja Niko oli hänellä töissä. Bulgarin epäili Nikoa petturiksi ja etsii häntä. Hän muun muassa väijyttää Nikon kahdesti. Bulgarin on antagonisti lisäosassa The Ballad of Gay Tony.
 • Jon Gravelli on 85-vuotias mafiapomo, joka on maannut sairaalassa jo usean vuoden ajan osittain sairautensa vuoksi sekä välttääkseen oikeudenkäyntejä. Hänellä on paljon vaikutusvaltaisia ystäviä, ja hän on yksi kunnioitetuimmista gangstereista Liberty Cityssä. Hän johti Gambettin perhettä, joka oli yksi Libertyn viidestä perheestä. Hän myös nauttii valtion agenttien luottamusta, jotka pystyivät pitämään häntä tukemalla yllä tietynlaista status quo -tilannetta. Gravelli kuolee pelin viimeisen tehtävän jälkeen sairaalassa luonnollisesti. Hänen kuolemansa aiheuttaa kaupungin valtatilanteeseen paljon mullistuksia.
 • Mickey on Vlad Glebovin Comrades (suom. Toverit) -baarin baarimikko.
 • Steve on Brucien ystävä, autoharrastaja ja niiden varaosien myyjä. Niko voi varastaa Stevielle pelissä autoja, ja auton kunnon mukaan saa sitten tehtävästä palkkion. Jos auto on kolhuton ja hyvässä kunnossa, Stevie maksaa siitä enemmän. Ensimmäisen kerran Steviestä kuullaan pelin alussa ennen ensimmäistä kilpa-ajoa. Kyseisessä tilanteessa Brucien auto on rikki, ja hän soittaa Stevielle, voidakseen lainata tämän autoa. Brucie ja Niko eivät kuitenkaan palauta autoa vaan pitävät sen. Tämän vuoksi Stevie pyytää Nikoa tuomaan hänelle uuden samanmerkkisen auton.
 • Mohammed on Etelä-Aasiasta kotoisin oleva Romanin palkkaama suulas taksikuski, joka ajaa Nikon paikasta toiseen. Hän on erittäin epäkohtelias (ainakin Nikolle), mutta rakastaa vaimoaan paljastaen siten herkän puolensa.
 • Wade ”The Fixer” Johnson on yksi Nikon monista työnantajista. Hänen tehtävänsä eivät ole pakollisia, mutta niistä saa ylimääräistä rahaa. Wade antaa pelaajan hahmolle yhdeksän työtarjousta. Hän antaa aina tehtävänsä puhelinkopista, joten häntä ei nähdä pelissä. Jokaista tehtävää varten on lähettyville viety tarvittavat aseet ja luotiliivi.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu Liberty Cityyn, jonka mallina on käytetty New Yorkia. Kaupungin alueiden nimet on muutettu, samoin esimerkiksi patsaiden, rakennusten ja muiden merkittävien paikkojen. Pelialue on hieman pienempi kuin Grand Theft Auto: San Andreaksen vastaava, mutta alueella ei ole yhtään tyhjää tilaa, kuten peltoa, metsää tai muuta vastaavaa ja jokaisella kadulla on nimensä. Pelissä on vaihteleva sää. Yksi pelin päivä kestää 48 minuuttia oikeaa aikaa.

Tekoälyllä toimivat hahmot ovat aidompia ja tekevät normaaleja asioita, kuten lukevat sanomalehtiä, roskaavat, syövät, tupakoivat, käyvät rakennuksissa ja käyttävät raha-automaatteja.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Theft Auto -pelisarjassa on käytetty monipuolista ja tunnettua musiikkia. Kuten aiemmissakin sarjan peleissä, radiokanavan voi valita silloin, kun pelaaja on ajoneuvossa. Kanavan voi vaihtaa melkein kaikissa pelin ajoneuvoissa (paitsi hälytysajoneuvoissa). Grand Theft Auto IV:ssä on 19 radiokanavaa, joista kolme ovat keskustelukanavia. Radion pystyy myös sulkemaan pois päältä. Pelaaja voi lisätä peliin omaa musiikkia (vain PC-versiossa).

Verkkopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Theft Auto IV on GTA-pelisarjan ensimmäinen peli, joka sisältää virallisen moninpelin kaikille julkaisualustoille. Moninpelitiloja on kaikkiaan 15 ja peleihin voi osallistua korkeintaan 16 pelaajaa. Pelihahmo on kustomoitavissa. Moninpelimuodot sisältävät ajokisojen ja tappomatsien lisäksi vapaan tilan, jossa koko kaupunki on pelaajien tutkittavissa.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Hollick  … Niko Bellic  
 Jason Zumwalt  … Roman Bellic  
 Timothy Adams  … Brucie Kibbutz  
 Moti Margolin  … Dimitri Rascalov  
 Doris Belack  … Maureen McReary  
 Thomas Lyons  … Francis McReary  
 P.J. Sosko  … Gerry McReary  
 Ryan Johnston  … Patrick 'Packie' McReary  
 Mary Catherine Donnelly  … Kate McReary  
 Coolie Ranx  … 'Little' Jacob Hughes  
 Tom Tammi  … Bobby Jefferson  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grand Theft Auto IV
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings PS3: 97.04% [6]
X360: 96.67%[7]
PC: 88.48%[8]
GameStats PS3: 9.8/10[9]
X360: 9.6/10[10]
PC: 8.5/10 [11]
Metacritic PS3: 98/100[12]
X360: 98/100[13]
PC: 90/100[14]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A+ (PS3/X360)[15]
B (PC)[16]
Computer and Video Games 9.4/10[17]
Edge 10/10[18]
Eurogamer 10/10 (PS3/X360)[19]
9/10 (PC)[20]
Famitsu 39/40
Game Informer 10/10[21]
GamePro 4.5/5[22]
Game Revolution A-[23]
GamesMaster 93%[22]
GameSpot 10/10 (PS3/X360)[24]
9/10 (PC)[25]
GamesRadar 9/10[26]
GameTrailers 9.8/10[27]
GameZone 9/10[28]
IGN 10/10 (PS3/X360)[29]
9.2/10 (PC)[30]
Official Xbox Magazine (UK) 10/10[31]
PC Gamer UK 92%[22]
PC Gamer US 92%[22]
PC Zone 91%[22]
Play Magazine 8/10[32]

Grand Theft Auto IV sai hyvän vastaanoton maailmanlaajuisesti videopelikriitikoilta. Metacritic rankkasi peli parhaaksi PlayStation 3 ja Xbox 360 -peliksi kautta aikojen. Peli oli myös sivuston toiseksi paras peli, taakse jääden vain The Legend of Zelda: Ocarina of Time.[33] Grand Theft Auto IV oli neljänneksi parhaat pisteet saanut peli GameRankingsissa.[34] Ennen pelin virallista julkaisua videopeliarvostelijoille ei lähetetty peliä etukäteen, vaan heidän annettiin pelata peliä Rockstarin tiloissa tai hotellihuoneissa.[35][36]

IGN:n Hilary Goldstein antoi pelille pisteet 10/10. Hänen mukaansa peli ansaitsi täydet 10 pistettä kaikissa kategorioissa: esittely, ääni, grafiikka, pelattavuus ja kestävä vetovoima. Peli oli ensimmäinen, joka sai kaikista kategorioista täydet pisteet. Goldstein kutsui peliä "suureksi loikaksi Grand Theft Auto III:sta", ja sanoi sen olevan uusi vertailukohta uusiin avoimen maailman peleihin. Goldsteinin ainoa kritiikki peliä kohtaan oli satunnainen virhe pelin peitejärjestelmässä, mutta totesi silti pelin ansaitsevan täydet pisteet.[29]

GTA IV:ta myytiin ensimmäisen 24 tunnin aikana 3,6 miljoonaa kopiota.[37] Ensimmäisen viikon aikana peliä myytiin noin 500 miljoonan dollarin edestä eli noin 6 miljoonaa kappaletta.[38][39] Heinäkuussa 2013 peliä oli myyty 25 miljoonaa kopiota.[40]

Windows-versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft Windows -versio oli alun perin ilmoitettu julkaistavaksi Pohjois-Amerikassa 18. marraskuuta 2008 ja Euroopassa 21. marraskuuta 2008, mutta julkaisu siirtyi 3. joulukuuta 2008.

PC-version laitteistovaatimukset
Minimi Suositeltu
Käyttöjärjestelmä Windows Vista Service Pack 1 Windows XP Service Pack 3
Suoritin Intel Core 2 Duo 1.8 GHz, AMD Athlon X2 64 2.4 GHz Intel Core 2 Quad 2.4 GHz, AMD Phenom X3 2.1 GHz
Muistin varaus (RAM) 1.0 GB (Windows XP) 1.5 GB (Windows Vista) 2.0 GB (Windows XP) 2.5 GB (Windows Vista)
Näytönohjain 256 MB Nvidia 7900 / 256 MB ATI X1900 512 MB Nvidia 8600 / 512 MB ATI 3870
Vapaa kiintolevytila 16 GB 18 GB

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rockstar Games Announces Release Date for Grand Theft Auto IV 24.1.2008. Take-Two Interactive. Viitattu 6.8.2008. (englanniksi)
 2. http://www.pegi.info/fi/index/global_id/505/?searchString=grand+theft+auto+iv&agecategories=&genre=&organisations=&platforms=&countries=&submit=Hae#searchresults
 3. a b Bramwell, Tom: GTA IV confirmed and dated for PC Eurogamer.net. 6.8.2008. Viitattu 6.8.2008. (englanniksi)
 4. Sean Ridgeley: Grand Theft Auto IV 1.0.0.5 PC patch, Lost and the Damned achievements released 10.11.2009. neoseeker.com: neoseeker. Viitattu 20.11.2009. Englanti
 5. Golstein, Hilary: Grand Theft Auto IV Review IGN. 25.4.2008. Viitattu 27.7.2011. (englanniksi)
 6. Grand Theft Auto IV Gamerankings. Viitattu 27. syyskuuta 2010.
 7. Grand Theft Auto IV Gamerankings. Viitattu 12. kesäkuuta 2009.
 8. Grand Theft Auto IV for PC 2. joulukuuta 2008. GameRankings. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 9. Grand Theft Auto IV for PlayStation 3 GameStats. Viitattu 3. lokakuuta 2011.
 10. Grand Theft Auto IV for Xbox 360 GameStats. Viitattu 3. lokakuuta 2011.
 11. Grand Theft Auto IV for PC GameStats. Viitattu 3. lokakuuta 2011.
 12. Grand Theft Auto 4 (PS3) Review Metacritic. Viitattu 13. lokakuuta 2008.
 13. Highest and lowest scoring games at Metacritic Metacritic. Viitattu 13. lokakuuta 2008.
 14. Grand Theft Auto IV (pc: 2008): Reviews 2. joulukuuta 2008. Metacritic.com. Viitattu 18. tammikuuta 2009.
 15. Grand Theft Auto IV review 27. huhtikuuta 2008. 1UP.com. Viitattu 27. huhtikuuta 2008.
 16. GTA IV Review for 360, PS3 from 1UP.com. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 17. PC Review: Grand Theft Auto IV Review 4. joulukuuta 2008. ComputerAndVideoGames.com. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 18. Edge staff (June 2008). "Grand Theft Auto IV review". Edge (189). 
 19. Grand Theft Auto IV Review // Xbox 360 /// Eurogamer 27. huhtikuuta 2008. Eurogamer. Viitattu 29. huhtikuuta 2008.
 20. Grand Theft Auto IV PC Review — Page 1 1. joulukuuta 2008. Eurogamer.net. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 21. PERFECTION Game Informer. Arkistoitu 29. huhtikuuta 2008. Viitattu 29. huhtikuuta 2008.
 22. a b c d e Grand Theft Auto IV Reviews and Articles for PC GameRankings. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 23. Grand Theft Auto IV Review for the PS3 14. marraskuuta 2010. Gamerevolution.com. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 24. Grand Theft Auto IV for Xbox 360 Review 29. huhtikuuta 2008. GameSpot. Viitattu 29. huhtikuuta 2008.
 25. Grand Theft Auto IV Review for PC 2. joulukuuta 2008. GameSpot. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 26. Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto IV Review, PC Reviews GamesRadar. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 27. Grand Theft Auto IV Review GameTrailers. Viitattu 2 November 2010.
 28. Grand Theft Auto IV — PS3 - Review | GameZone.com Pc.gamezone.com. Arkistoitu 8 March 2009. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 29. a b Goldstein, Hilary: Grand Theft Auto IV Review 25. huhtikuuta 2008. IGN. Viitattu 26. huhtikuuta 2008.
 30. Grand Theft Auto IV Review — PC Review at IGN 2. joulukuuta 2008. Pc.ign.com. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 31. Hicks, Jon: Xbox Review: Grand Theft Auto IV 28. huhtikuuta 2008. Xbox 360: The Official Magazine. Viitattu 24. toukokuuta 2008.
 32. Grand Theft Auto IV Critic Reviews for PC at 2. joulukuuta 2008. Metacritic.com. Viitattu 23. joulukuuta 2010.
 33. Metacritic Game Releases by Score Metacritic. Viitattu 15. marraskuuta 2012.
 34. Browse and Search Games (Gamerankings Game Releases by Score) Gamerankings. Viitattu 27. syyskuuta 2013.
 35. "Grand Theft Auto receives acclaim", BBC News Online, 28. huhutikuuta 2008. Luettu 28. huhutikuuta 2008. 
 36. Highest and Lowest Scoring Games at Metacritic Metacritic.com. Viitattu 21. elokuuta 2010.
 37. Shaun Nichols: GTA IV smashes sales records 9. toukokuuta 2008. v3.co.uk. Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)
 38. Matt Richtel: A $500 Million Week for Grand Theft Auto 7. toukokuuta 2008. New York Times. Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)
 39. Take-Two's Grand Theft Auto 4 sales top $500 million 7. toukokuuta 2008. Reuters. Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)
 40. Mike Futter: Grand Theft Auto IV Has Sold 25 Million Units To-Date 30. heinäkuuta 2013. Gameinformer. Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]