Matka-Kaleva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matka-Kaleva
Tunnuslause Kalevasta kaikkialle
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 29. huhtikuuta 1935
Toimitusjohtaja Erkki Virmala 1935–1947
Helmer Keira 1947–1952
Väinö J. Tervaskari 1952–1959
Ali Arho 1959–1977
Arno Mattsson 1977–1990
Marcus Weintraub 1990–2001
Kotipaikka Helsinki
Toimiala Liike- ja erikoismatkatoimisto
Omistaja 1935 yksityishenkilöt,
Vuodesta 1953 pääomistaja oli John Nurminen Oy
Matka-Kalevan Pikkolo

Matka-Kaleva Oy oli suomalainen vuodesta 1935 vuoteen 2001 toiminut matkatoimisto. Vuonna 2001 Kohdematkat osti sen ja näistä kahdesta yrityksestä syntyi Kohdematkat-Kaleva, sittemmin Kaleva Travels, sittemmin CWT Finland.

Matkatoimisto Kalevan perustaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Matkatoimisto Kalevan osakekirja

Joukko Eteläsuomalaisen osakunnan ylioppilaita halusi saada Suomeen suomenkielisen matkatoimiston[1]. Perustava yhtiökokous pidettiin 29. huhtikuuta 1935 ja nimeksi valittiin Kaleva, koska kansalliseepos Kalevalalla oli 100-vuotisjuhlavuosi[2]. Yhtiön osakkeita merkitsi 18 yksityishenkilöä sekä virolainen säätiö "Turismi Keskkorraldus Eestis". Ensimmäiseksi toimitusjohtaksi valittiin Erkki Virmaila.

Matkatoimistotoiminta alkoi 2. joulukuuta 1935 Helsingin yliopiston ylioppilas­kunnan omistamassa katutasomyymälässä Heikinkatu 2. Myyntitoimintaa harjoitettiin niiden liikenneyrityksien kanssa, joilta saatiin myynti- ja lipunkirjoitusoikeudet. Liput tilitettiin ja maksettiin kuukausittain. Toiminnan vakiinnuttua muiden palveluntuottajien myydyistä palveluista Matka-Kaleva kirjoitti todisteeksi oman voucherin. Valtionrautateiden myyntioikeudet saatiin osakepääoman korotuksen jälkeen. Seuraavat lipunmyyntioikeudet saatiin Euroopan ja Baltian maiden rautatieyhtiöiltä, Suomen sisävesilaivoilta, Finlands Ångfartygs Aktiebolagilta (FÅA), Aerolta, Matkahuollolta, Posti- ja lennätinhallitukselta postiautoliput ja Suomen Pankilta saatiin myös oikeus harjoittaa valuuttakauppaa. Matkatoimistolle oli elintärkeää aktiivisesti hankkia lippujen ja hotellikuponkien myyntioikeuksia. Inturist oli itse ehdottanut Matka-Kalevaa heidän edustajakseen. Varsinaista sopimusta ei tehty, mutta yhteistyö alkoi[1].

Mannerheimintien toimisto

Alkuvuosina toiminta oli tappiollista ja osakepääomaa jouduttiin korottamaan kuusi kertaa vuosina 1935–1947. Vuoden 1939 lopussa henkilökunnan muodosti toimitusjohtaja ja kolme virkailijaa, koska toimiston reserviläiset oli kutsuttu ylimääräisiin harjoituksiin. Matka-Kaleva oli ollut mukana jo 1939 vuoden 1940 olympiakisojen matkailutoimikunnassa sekä oli myös vuoden 1952 olympiakisojen suunnittelu- ja valmistelutehtävissä. Kesäolympialaisiin suunniteltujen matkapakettien myynti oli suuri pettymys.

Asiakaslehti Matkakärpänen

Aero Oy:n aloittaessa 1953 lentoliikenteen Ouluun Matka-Kaleva toimi Oulussa Aeron edustajana, lentopaikkatilaamona ja lentomatkustajain huoltajana[3]. Huolintaliike John Nurminen Oy omisti jo tuolloin puolet Matka-Kaleva osakkeista ja lunasti myöhemmin koko osakekannan.

Asiakaslehti Matkakärpänen ilmestyi ensimmäisen kerran 1954. Siinä oli artikkeleita matkailusta, seuramatkoista ja viranomaismääräyksistä. Luottokorttien käytön alkaessa lisääntyä Suomessa Matka-Kalevasta tuli Diners Clubin edustaja. Kansallis-Osake-Pankin kanssa sovitulla lipputoimitussopimuksella 1965 saatiin myyntiä kasvatettua. Asiakas varasi matkan lähimmästä Matka-Kalevan toimistosta ja nouti liput pankkikonttorista maksaen samalla laskun[4]. Matkatoimisto Kaleva Oy:n nimeksi muutettiin 1996 Matka-Kaleva ja myös Matka-Kalevan kotisivut avattiin. Det Norske Veritaksen SFS-EN ISO 9002 laatusertifiointi myönnettiin 1999 Matka-Kalevalle.

Varaus- ja informaatioteknologian kehitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkatoimiston varaustoiminta kehittyi hitaasti, alkuvuosina se tapahtui säästäväisesti kirjeitse. Puhelimien lisäksi tulivat telexit 1950-luvulla, telefaksit 1987 ja Videotex-informaatiojärjestelmiä kokeiltiin 1988 ja sähköposti otettiin käyttöön 1996. Varaustoiminta päätteillä alkoi vasta vuonna 1973. Hilkka Kilpeläinen kertoo 1950-luvun alun työskentelystä Matkatoimisto Kalevassa[5]:

»Matkojen myynti oli pitkälti ”räätälintyötä”, sillä yleensä asiakkaat matkustivat laiva- ja junareittejä käyttäen, joten paikkavarauksien suorittaminen tapahtui postitse ja siihen meni aikaa. Jos asiakas muutti varaustaan koko varaustoiminta aloitettiin alusta. Telex oli tuntematon ja sähkeet olivat kalliita, joten niitä käytettiin vain tosikiireellisissä tapauksissa. Seuramatkatoiminta oli tuolloin kovin vähäistä. Kaikki passiasioihin ja viisumien hankintaan liittyvät kuuluivat myös työhön. Koululaisille myytiin erityisiä kesänviettoon tarvittavia alennuslippuja.»

Matka-Kalevassa Finnairin kehittämä Finnres-varausjärjestelmä otettiin käyttöön 1973. Hyvin nopeasti saatiin myös hotellit ja neljän suomalaisen seuramatkanjärjestäjän tuotannot, laivayhtiöiden ja VR-matkaliput varattavaksi samoilla Finnres-MARS tietokonepäätteillä[1]. Finnresin lipunkirjoituskoneilla 1983 voitiin jo kirjoittaa Finnairin ulko- ja kotimaan liput sekä Aeroflotin, Malevin, LOT:n ja ČSA:n kansainvälisiä lippuja. Suurena yksityisenä matkatoimistona 1980 Matka-Kaleva hankki itselleen kilpailuetua ottamalla käyttöönsä kaksi British Airwaysin ja kaksi SAS:n ja useita United Airlinesin Apollo-varauspääteitä kaksi American Airlinesin Sabre-varauspäätettä sekä yhden Holiday Inn -hotelliketjun Holidex II-hotellipäätteen. Matka-Kalevan Apollot vaihdettiin 1989 eurooppalaisten lentoyhtiöiden[6]Galilon-paikanvarausjärjestelmään. Finnairin liityttyä 1987 maailmanlajuisen Amadeus-paikanvarausjärjestelmän[7] käyttäjäksi tuli Amadeuksesta Matka-Kalevan päävarausjärjestelmä ja Galileosta luovuttiin vähitellen. Varauspäätteistä siirryttiin matkatoimistojärjestelmiin ensin TravelEaseen ja sitten täysjärjestelmä AmadeusProSaleen.

Siemensin pääteposti asennettiin 1988 Aikatalossa olevan Siemensin pääkonttorin ja Matka-Kalevan päätoimiston välille. Se oli 5–6 vuotta aikaansa edellä oleva sähköpostijärjestelmä. Siemensin matkanvaraaja otti omalta päätteeltään yhteyden Siemensin keskustietokoneen kautta Matka-Kalevassa olleeseen Siemensin päätteeseen. Matkanvaraaja tai matkustaja tulosti vahvistetun tilauksen ja pyysi matkaansa esimiehen matkahyväksynnän. Siemensin toimintalogiikka ennakoi tulevia matkalaskuohjelmia.

Kansainvälistyminen ja jäsenyydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matka-Kaleva tarvitsi kansainvälisten matkatoimistojen yhteistyötä liikematkustukseen, seuramatka- sekä incoming toimintaan ja etsi aktiivisesti kumppaneita eri puolelta maailmaa.

  • 1955 neuvostoliittolaisen Inturist-matkatoimiston ensimmäinen suomalainen edustaja[1].
  • 1960 Fédération Internationale des Agences de Voyages (FIAV)[8].
  • 1961 Ruotsalaisen Europa Resor AB:n seuramatkojen yksinmyyntioikeus Suomessa.
  • 1966 United Federation of Travel Agents' Associations (UFTAA)[9] Suomen Matkatoimistoyhdistyksen kautta.
  • 1973 American Society of Travel Agents (ASTA)[10].
  • 1985 Woodside[11].
  • 1990 Ranskalaisen Wagons-Lits-matkatoimiston kirjeenvaihtajana, vuodesta 1992 edustajana. Carlson Travel Networkin ja Wagonlit Travelin yhdistyttyä 1994 yhtiön nimeksi tuli Carlson Wagonlit Travel ja Matka-Kalevasta tuli CWT Associate.
Matka-Palace

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (IATA) myönsi Matka-Kalevalle 1948 kansainvälisten lentolippujen myyntioikeudet, jotka olivat tärkeät sotien jälkeen kansainvälistyvälle virka-, liike- ja yksityismatkustukselle. Liikematkat antoivat ympärivuotista matkalippujen ja -palvelujen myyntiä. Hallituksen puheenjohtaja Matti Nurminen korosti liikematkojen myynnin tärkeyttä. Palacen taloon Helsingissä perustettiin 1954 Matka-Palace[12] ja muutaman vuosi myöhemmin toinen liikematkoihin erikoistunut toimisto Sörnäisten rantatielle. Asiakashallintaa kehitettiin ja yritysasiakkaille 1990-luvulla tehtiin kokonaisvaltainen liikematkustusohjelma Travel Management Service. Seurantaohjelmaan kuuluivat asiakkaiden neuvominen ja avustaminen matkustuspalvelujen hankintaneuvotteluissa ja matkabudjettien laadinnassa.

Matkapalvelupisteet eli satelliitit asiakasyritysten tiloissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matka-Kaleva perusti ensimmäinen asiakasyrityksen sisäisen matkapalvelupisteen 1967 Fazerilaan Vaaralaan. Matkapalvelupisteessä oli 1–5 Matka-Kalevan virkailijaa ko. yrityksen matkustusvolyymistä riippuen varaus- ja lipunkirjoituspäätteineen hoitamassa asiakasyrityksen liikematkoja. Varaus- ja viestintäteknologian muutos 1990-luvun lopulla muutti palvelukonseptia, jolloin tällaisten matkapalvelupisteiden tarve pieneni. Suomessa eniten näitä satelliittitoimistoja oli Matka-Kalevalla, yhteensä 29[13].

Yksityis- ja seuramatkat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Matka-Kalevan ensimmäinen maailmanympäri lentolippuvihko

Ensimmäinen kirjoitettu lippu 1935 oli testilippu välille Helsinki-Pasila. Muutaman epäonnistuneen harjoituksen jälkeen lipunkirjoittaminen lopulta onnistui. Ensimmäinen myyty matkalippu oli toisen luokan junalippu makuupaikoin Savonlinnaan. Vuoteen 1963 asti Matka-Kaleva myi lento-, laiva- ja junalippuja pääasiassa yksityisille matkustajille. Matka-Kalevan ensimmäinen maailmanympäri-lentolippu myytiin 1962, ja se maksoi 659 355 markkaa (Vuoden 2017 rahanarvolla mitattuna 14 500 €). Lentoreitti oli Helsinki-Buffalo-Chicago-San Fransisco-Los Angeles-Honolulu-Sydney-Melbourne-Bangkok-Kairo-Lontoo-Helsinki. Lippujen kirjoittamiseen meni aikaa kahdeksan tuntia.

Seuramatkojen myynti tuli 1960-luvulta tärkeäksi osaksi liiketoimintaa. Aurinkomatkojen osakkeista 1963 Matka-Kaleva merkitsi 30 % ja oli yksi kolmesta tärkeimmästä perustajista. Matka-Kalevalla oli myös jälleenmyyntisopimukset vuodesta 1970 Vingresorin ja Keihäsmatkojen sekä vuodesta 1975 Tjäreborgin kanssa. Matka-Kalevalla oli myös Vingresorin nuorisomatkojen Club 33 yksinoikeus Suomessa.

Ryhmämatkat ja oma tuotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat (EOL) lähti 1936 konsertoimaan Tallinnaan, Tarttoon, Kaunakseen ja Riikaan. Tämä ensimmäinen ryhmämatka myytiin juuri avatulle Tallinna-Berliini-pikajunavuorolle. Neuvostoliittoon Matka-Kaleva järjesti helmikuussa 1936 ensimmäiset matkat yhdessä Suomen Matkatoimiston ja Työväen Matkailuyhdistyksen kanssa. Erillinen seuramatkaosasto perustettiin 1938, ja se hoiti ryhmä-, koululais- ja opintoretkeilyliikennettä. Ensimmäinen charter-lento Yhdysvaltoihin myytiin Suomen Keilailuliitolle 1959.

Matka-Kalevalla oli omaa pakettimatkatuotantoa (Bussi- ja laivamatkoja) Pohjoismaihin, Keski- ja Etelä-Eurooppaan 1950–1960. Inturist-oikeuksien myötä 1955 tulivat Leningradin, Moskovan, Krimin ja Kaukasuksen matkat myyntiin. Etelä-Euroopan sarjalentoseuramatkojen alkuvaiheessa 1960–1961 Matka-Kaleva teki tuotannollista yhteistyötä Suomen Matkatoimiston ja Arean kanssa perustaen ”3M -matkat” (3 matkatoimiston mukavat matkat). Nimi muuttui ”Tähtimatkoiksi”. Matka-Kaleva poistui Tähtimatkoista ja teki sopimuksen suuren ruotsalaisen Europa Resorin seuramatkojen myynnistä. Ruotsista alkaville matkoille täytyi alkumatka tehdä laivalla tai lentäen seuramatkalennon lähtökaupunkiin.

Aero SAS -valmismatkaesite

Matkustajat halusivat helpompia matkatapoja ja myyntiin tulivat yksilölliset valmismatkat[14]. Matka-Kaleva Aero Oy/SAS valmismatka/allt-i-ett resor ilmestyi vuonna 1960. SAS perusti oman valmismatkaohjhelman, Globetrotterin[15] ja Matka-Kaleva sai Suomen pääedustuksen, josta myöhemmin luovuttiin.

Matka-Kaleva oli uranuurtajana 1970-luvulla yhteistyössä Finnairin kanssa julkaisten esitteen Talvimatkat Lappiin Suomutunturille. Oma tuotanto reittilennoilla laajeni: Windsormatkat Englantiin, Eiffelmatkat Pariisiin ja Snow How-esite Alpeille. Kaikki nämä erillistuotteet lisättynä lukuisilla Euroopan kohteilla ja ne sisältyivät myöhemmin City-esitteeseen, jota julkaistiin vuoteen 2000 saakka. Matka-Kaleva oli myös uranuurtaja Quick-erikoislentohintatuotteelle, joka alun perin tehtiin yhdessä SASn kanssa mutta laajeni käsittämään lukuisat muutkin lentoyhtiöt. Tuotteen elinkaari loppui 1999 kun lentoyhtiöiden hinnoittelupolitiikka muuttui. Messumatkat olivat tärkeä osuus asiakasyritysten liikematkustusta oman alanasa erikoistapahtumiin. Eräs isoista järjestelyistä tehtiin 1979 Muovimessuille Dusseldorfiin kuljetettiin 780 muovialan liikemiestä lukuisilla tilauslennoilla ja majoitusvaihtoehtoina suuressa osin olivat Düsseldorfissa Reinin varrella seisovat laivat.

Ryhmämyynti kasvoi ja 1971 ryhmämatkat ja incoming toiminta erotettiin omiksi osastoikseen. Tuotanto-osasto perustettiin 1973 ja myöhemmin se laajeni tuotanto- ja erikoismatkaosastoksi. Tuotteiden myynnin kasvaessa osasto jaettiin erikoisyksiköihin; tuotantojaos, ryhmäjaos ja Quick Reference -jaos. Yksiköt tuottivat kaikki Matka-Kalevassa myytävät erikoistuotteet esitteineen ja vastasivat ryhmämatkustuksesta. Quick-jaokseen liitettiin myös koko yhtiötä palveleleva hotellipiste.

Liike-, ryhmä-, seura- ja yksityismatkat Neuvostoliittoon

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hotelli Intourist, Moskova

Solmittuaan edustusopimuksen 1955 Inturistin kanssa Matka-Kaleva järjesti syys-lokakuussa viisi seuramatkaa Neuvostoliittoon ja Neuvostoliitosta Suomeen saapui kuusi ryhmää, joiden järjestelyt Matka-Kaleva hoiti[16]. Matka-Kalevaan perustettiin myös erillinen Neuvostoliiton matkojen osasto. Osasto jakautui liikematka- ja ryhmämatkajaoksiin. Osastoilla varattiin ja kirjoitettiin tarvittavat lento- ja junaliput, Inturistilta tilattiin yksityis- ja ryhmämajoitukset sekä muut tarvittavat maapalvelut, joista kirjoitettiin voucher. Osasto hankki myös viisumin matkustajan passiin.

Neuvostoliiton seuramatkojen tuotanto- ja varauskeskus oli NL-Booking[17]. Matka-Kaleva myi ja markkinoi NL-Bookingin tuottamia seuramatkoja Leningradin, Tallinnan ja Petroskoin lisäksi rantalomakohteisiin Mustallemerelle sekä Keski-Aasian ja Kaukasuksen kierroksia omassa NL-matkat esitteessään. Myöhemmin tuotantoa laajennettiin Itä-Euroopan matkoihin ja yhteisyksikön nimeksi tuli Etumatkat.

Matka-Kalevan Neuvostoliiton osastolla liikematkojen myynti alkoi nopeasti kasvaa 1970-luvun lopulla bilateraalikaupan kasvun myötä. Moskovan hotellipulan takia Matka-Kaleva joutui muutaman vuoden ajan tekemään sopimuksen riskillisistä huonekiintiöistä Moskovassa (mm. yksi koko kerros Hotelli Inturistista ja huoneita Hotelli Mezhdunarodnajasta). Moskovaan saatiin myös suomalainen edustaja ja avattiin edustusto. Suomalainen turismi hiipui Neuvostoliiton romahdettua ja liikematkustus väheni Clearing-kaupan yhtäkkisestä loppumisesta. Matka-Kaleva pystyi korvaamaan kauppaa hoitamalla matkajärjestelyjä kolmansista maista tuleville ryhmille esim. USA:n turisteille ja incentive-ryhmille Suomen kautta Neuvostoliittoon.

Kamratsfestenin jälkeen lähetetty erikoislehti

Kaksi suurta ruotsalaista matkatoimistoa Nyman & Schultz ja Nordstjernans Resespecialisterna AB yhdistyivät Travel Management Groupiksi. Yhdistymistä juhlittiin 1987 perjantai-sunnuntai Kamratsfesten- viikonloppumatkalla Leningradiin. Juhlavieraita oli lähes 1000 henkilöä eli koko henkilökunta puolisoineen. Matkajärjestelyt tilattiin Matka-Kalevalta, ja niihin kuului mm.: viisi Aeroflotin tilauslentoa Tukholma–Leningrad–Tukholma, koko hotelli Pribaltiskaja ryhmän käyttöön, erikoisbalettinäytäntö Kirovin ooppera- ja balettiteatterissa, kahdeksan ruokalajin juhlaillallinen, jonka aikana esiintyi Puna-armeijan kuoro ja tanssiryhmä ynnä muita erikoisjärjestelyitä. Järjestelyt onnistuivat hyvin viimeistä piirtoa myöten. Henkilökunnan tullessa töihin matkan jälkeisenä maanantaina jokaisella oli pöydällään A3-kokoinen ja 20-sivuinen erikoislehti Kamratsfesten-viikonlopusta.

Incoming toiminta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Conferences & Exhibitions Internatuonal award

Incoming on Suomeen tuleville matkustajille ja ryhmille Suomen turistipalveluiden myymistä. Incoming kehittyi yksittäisten ulkomaisten matkustajien hoitamisesta laajaksi yksittäis-, ryhmä- tai kongressimatkustukseksi. Kotimaan kongressien operointiin hankittiin Congra-kongressipalveluohjelma. Incoming-osasto toimi läheisesti ulkomaisten matkatoimistojen kanssa. Matka-Kaleva incoming- ja ryhmäosaston kumppaneita eri vuosina olivat mm: Euromic[18], Pacific Asia Travel Association (PATA), Common Market Travel Association (CMT), Internet INC Amerikkaisen Mauritz matkatoimiston luoma incoming-agenttien yhteenliittymä ja COTAL[19]. Friendly Finland Tours eli Suomi-pooli [20]perustettiin 1973. Friendly Finland Tours olivat yksittäisturistille tarkoitettuja taattujen lähtöjen matkoja Suomessa lentäen, junalla ja bussilla sekä keskitetty hotellihuoneiden varaus kaikille Suomeen tuleville matkustajille. Poolin jäsenet markkinoivat tuotetta omissa esitteissään. Incoming-toiminnan kannattavuus laski 1980-luvun lopussa ja Skandinavian Express Ab osti 1991 tämän liiketoiminnan.

Incoming-osaston huippusuoritus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 1983 Matka-Kalevan incoming-osasto teki uskomattoman palvelusuorituksen. Ford Motor Company oli tilannut kaksi incentive-ryhmämatkaa á 320 henkilöä Finnairin Pohjois-Amerikan piiriltä Leningradiin. Korealaisen matkustajakoneen tultua alasammutuksi torstaina 1. syyskuuta Fordin johto halusi vaihtaa matkakohteen. Matka-Kaleva sai lauantaina 3. syyskuuta puhelimitse tilauksen ja puhelun aikana piti antaa Suomessa tapahtuvien maajärjestelyiden hinta molemmille ryhmille. Ensimmäinen ryhmä oli tulossa keskiviikkona 7. syyskuuta. Eeva-Liisa Hannukainen ja Antero Santala pystyivät kahdessa vuorokaudessa rakentamaan täydellisen ohjelman opastuksineen. Vieraat vietiin erikoisjunalla Turkuun, jossa oli gaalaillallinen Turun linnassa. Ohjelmaan kuuluivat myös tilauslennot Rovaniemelle ja ohjelma Helsingissä. Koko paketti majoituksineen, ruokailuineen ja kiertoajeluinen oli ensimmäisen ryhmän saapumispäivänä kunnossa, ja järjestelyt toimivat hienosti[21].

Tytäryhtiöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan Retket Oy

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkatoimisto Kaleva Oy rekisteröi 1962 nimiinsä pöytälaatikkofirmaksi Euroopan Retket Oy - Europa Resor Ab, jotta kilpailijat eivät voisi sitä nimeä käyttää[22]. Aktiiviseen käyttöön Euroopan Retket Oy otettiin 1991 kun se oli muutamia oli vuosia Viron lentoyhtiön Estonian Airin pääedustaja Suomessa sekä Puolan lentoyhtiön LOTin lipputoimistona Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Reisibüroo K

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkatoimisto Kaleva osti osuuden vuonna 1992 Baltlink Reisibürosta[23] Tallinnasta. Kaleva nimeä ei silloin saatu rekisteröidyksi Virossa ja matkatoimiston nimeksi tuli Reisibüro K. Myyntitoimisto perustettiin Hotelli Viruun. Matka-Kaleva omisti 1993 jo 56 % Reisibüroo K:n osakkeista ja koko osakekanta ostettiin 1996.

Merkittäviä yhteistyö- ja asiakastilaisuuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Koulutusristeily esite v. 2000
Toimitusjohtaja Arno Mattsson ja Oskarinen
  • 1979 Hollannin kuninkaallinen lentoyhtiö KLM ja Hollannin turistitoimiston Dutch Silver Shoe[28].
  • 1986 Finnairin myöntämä matkailun Oskarinen[29] .
  • 1986 Conferences & Exhibitions (CEI) lehden Awards of Excellence[30].
  • 1988 American Society of Travel Agents (ASTA) jäsenyys 25 year club’issa [31].

Matka-Kalevan jäsenyydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matka-Kalevan ostamat yritykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1960 Kouvolan Matkapalvelu Oy (Kouvolaan avattiin toimisto)
  • 1964 Tampereen Matkatoimisto - Turistimatkat Oy, Tampere (Osa Tampereen toimistoa)
  • 1965 Matkatoimisto STA Oy (Kaupassa saatiin toimistot Joensuuhun, Jyväskylään ja Kotkaan)
  • 1970 Lahden Matkakeskus. (Lahden toinmisto)
  • 1982 Turunmaan matkailupalvelu/Åbolands Turisttjänst (Avattiin Paraisten toimisto) .
  • 1986 LL Tourist Service Oy Loviisan toimisto.
  • 1993 Porvoon Matkapalvelu Ky sekä Suomen Matkatoimiston Porvoon toimiston liiketoiminta.
  • 1993 Reisibüro K Tallinna.
  • 1998 Travek Oy Matkatoimisto (Kaupassa saatiin toimisto Hankoon).

Liikevaihto, henkilökunta ja myyntitoimistot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matka-Kalevan pääkonttorit Helsingissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Mannerheimintie 5 (1935–1962
  • Snellmanninkatu 13 (1962–1969)
  • Rauhankatu 13 (1969–1977
  • Opastinsilta 8 (1977–1983)
  • Lönnrotinkatu 5 (1983–1993)
  • Pasilankatu 2 (1993–2001)

Matka-Kalevalla oli eri aikoina kymmenen yritystä tai henkilöitä, jotka toimivat asioimistoina. Kouvolan Matkapalvelu ja Tampereella Matkatoimisto Sampo sekä Turistimatkat ostettiin ja muutettiin Matka-Kaleva-myyntitoimistoiksi. Lahden perustettuun toimistoon sulautettiin Turistimatkat Lahti. Vaatimattoman ostovolyymin takia lopetettiin asioimistot: Lauri Koski Vammala, Kunnallislehtien Kirjapaino Oy Pieksämäki, Siiri Hurri Kotka, Hotelli Koillispohja Kuusamo, Bo Swanljung Oy Raahe ja Andelslaget Kimito Busstation Kemiö.


Vuosi Kokonaismyynti
1940 2,4 milj mk
1948 84,0 milj mk
1951 219,1 milj mk
1952 198,3 milj mk
1953 208,3 milj mk
1954 243,3 milj mk
1956 443,0 milj mk
1960 717,0 milj mk
1963 9,2 milj mk[32]
1966 16,7 milj mk
1970 32,2 milj mk
1972 44,4 milj mk
1984 371,8 milj mk
1985 403,9 milj mk
1989 617,9 milj mk
1990 670,0 milj mk
1992 540,0 milj mk
1993 570,0 milj mk
1994 630,0 milj mk
1996 833,0 milj mk
1997 890,0 milj mk
2001 1 200,0 milj mk eli noin 300 milj. euroa

Vuosi Henkilökuntamäärä
1935 6
1938 15
1939 4
1944 14
1952 26
1955 33
1958 45
1962 60
1964 81
1965 84
1958 45
1968 98
1969 105
1972 132
1973 158
1979 213
1985 270
1989 310
1996 274
2001 320

Vuosi Myyntitoimisto
1935 Helsinki, Heikinkatu 9 (vuudesta 1942 Mannerheimintie 5).
1945 Oulu, Kirkkokatu 16 (Rautatalo).
1946 Seinäjoki ja Helsingin toinen toimisto, Bulevardi 2-4 (Raken tavaratalo).
1954 Helsinki, Eteläranta 10 (Matka-Palace).
1960 Kouvola, Valtakatu 18.
1963 Helsinki, Sörnäisten Rantatie 5 ja Lohja, Laurinkatu 57.
1964 Helsinki, Kluuvikatu 4 ja Turku, Eerikinkatu 16.
1965 Tampere, Hämeenkatu 1.
1967 Joensuu, Koskikatu 11 ja Jyväskylä, Kauppakatu 22 ja Kotka, Kirkkokatu 16.
1970 Helsinki, Lauttasaarentie 28-30 ja Lahti, Hämeenkatu 16.
1974 Turku, Humalistonkatu 7.
1977 Helsinki, Hitsaajankatu 9.
1978 Helsinki, City-käytävä.
1980 Kilo, Kutojantie 4.
1982 Parainen, Kauppiaskatu 5.
1982 Edustusto Moskovassa, Sovincentr Hotel Mezhdunarodnya.
1986 Loviisa, Brandensteininkatu 19.
1988 Helsinki, Porkkalankatu 7.
1992 Rauma, Kauppakatu 14.
1994 Porvoo, Rauhankatu 27.
1989 Vaasa, Kauppapuistikko 12.
1998 Hanko.

  • Matti Lainema: Muodonmuutoksia. Art Print Oy Helsinki: John Nurmisen Säätiö, 20008. ISBN 978-952-9745-26-5.
  • Hannu Hämäläinen: Matkatoimistoalan värikkäät vuosikymmenet. Art Print Oy Helsinki: Suomen matkatoimistoalan liitto, 2010. ISBN 978-951-98140-8-7.
  • Haastattelut vuonna 2017: Merike Hallik, CWT Estonia.
  • Matka-Kalevan arkisto: Henkilöstölehti Matkuri, Matkakärpänen ja toimintakertomukset
  1. a b c d Matti Lainema: Muodonmuutoksia. Art Print Oy Helsinki: John Nurmisen Säätiö, 2008. ISBN 978-952-9745-26-5.
  2. Matkatoimisto Kaleva Oy:n perustajajäsen Vilho Väisäsen kirjoitus henkilöstölehti Matkurissa 2/78 s.1
  3. Matkatoimisto Kaleva Oy Toimintakertomus vuodelta 1953
  4. Yhteityösopimuksen mukaiset KOP:n toimipaikat olivat: Inkeroinen, Järvenpää, Kerava, Kuusankoski, Myllykoski, Naantali, Nokia, Nummela, Parainen, Raisio, Salo, Toijala, Uusikaupunki, Valkeakoski, Vammala, Vihti, Virrat ja Voikkaa
  5. Matkuri 2/82 sivu 1, Matkatoimisto Kalevan henkilökuntalehti
  6. Galileo paikanvarausjärjestelmä perustui Apolloon ja sen perustivat British Airways, KLM, Alitalia, Swissair, Austrian Airlines, Olympic, Sabena, Air Portugal ja Aer Lingus
  7. Amadeuksen perustajat olivat Air France, Iberia, Lufthansa ja SAS
  8. FIAV oli kansainvälinen matkatoimistoliitto
  9. UFTAA on matkatoimiostojen kansainvälinen yhteenliittymä
  10. ASTA on Amerikkalaisten matkatoimistojen yhdistys
  11. Maailmanlajuinen liikematkatoimistojen verkosto, jolla oli ympärivuorokautinen lentoyhtiö-, autonvuokraus- ja hotellivarausjärjestelmä. Woodsiden valitsi jäsenekseen johtavan matkatoimiston kustakin maasta
  12. Matka-Palacen toimiston piirsi arkkitehti Olli Borg
  13. MatkaKalevan ensimmäinen matkapalvelupiste avattiin vuonna 1967 Fazerilassa Vaaralaan. Muut aakkosjärjestyksessä: A. Ahlström Osakeyhtiö Helsinki ja Savonlinna, DAVA Oy (alkuaan Datasaab-Valmet) Helsinki, Ekono Oy, Orion-yhtymä Farmos Turku, Finnpap Helsinki, Finn-Stroi Oy Helsinki ja myöhemmin Espoo, Hewlett Packard Espoo, IBM Helsinki, Kaukomarkkinat Oy Espoo, Kansallis-Osake-Pankki Oy, Helsinki, Nokia Telecommunications Tampere ja Oulu, Nokian Renkaat Oy Nokia, Osuuskunta Metex Helsinki, Partek Osakeyhtiö Helsinki, Pääesikunta Helsinki, Rauma-Repola Oy, Helsinki Siemens Osakeyhtiö Helsinki ja myöhemmin Espoo, Veitsiluoto Oy Kemi, Suomen 3M Oy Espoo, Suomen Posti Oy Helsinki, Starkjohann Oy Lahti, Tampella Oy Tampere, UPM-Kymmene Oy Helsinki, Valmet Automation Oy Tampere, Wärtsilä Helsinki, Yhtyneet Kuvalehdet Helsinki
  14. Valmismatkat, IT-matkat (Inclusive tours) tai ruots. Allt i ett resor olivat reittikoneella suoritettuja yksilöllisiä matkoja. Matkan ostaja valitsi matkatoimiston valmismatkaesitteestä lentoyhtiön reittilentotarjonnasta itselleen sopivan lähtö- ja paluupäivän, matkareitin ja hotellin. Matkan keston piti olla vähintään kuusi ja maksimissaan 30 vuorokautta ja hinnan tuli sisältää lentokuljetuksen, hotellimajoituksen ja jonkin kolmannen palvelumuodon
  15. Globetrotter historia Globetrotter.se.
  16. Saksalaisomisteinen huolintaliike Notraco Oy, oli rauhanehtojen perusteella joutunut neuvostoliittolaisomistukseen hoitaen huolinnan lisäksi myös Inturistin edustuksen. John Nurminen Oy osti Notracon, joka kaupan yhteydessä tarjosi MatkaKalevalle tilaisuuden yhteistyöhön Inturistin kanssa. Lähde:Matkatoimisto Kaleva Oy Toimintakertomus vuodelta 1955
  17. NL-Booking oli 1960 MatkaKalevan Arean, Suomen Matkatoimiston ja Matkatoimisto Lomamatkan kanssa yhteisesti perustettu Neuvostoliiton seuramatkojen tuotanto-ja varauskeskus
  18. Euromic oli markkinointiyhteisö, jonka jäseninä oli 16 eri incoming toimintan erikoistunutta matkatoimistoa Euroopassa
  19. COTAL on latinalaisamerikkalainen matkatoimisto yhteenliittymä
  20. Suomi-poolin perustajat olivat MatkaKaleva, Area ja Suomen matkatoimisto
  21. Matkatoimisto Kalevan henkilöstölehti Matkuri 3/83 siv 18
  22. Euroopan Retket Oy - Europa Resor Ab, Y-tunnus 0195653-0, kaupparekisterinumero 165.451 perustettu 21.9.1962 ja sulautettu Kaleva Traveliin 01.04.2009
  23. Baltlink Reisibüron muut omistajat olivat Baltlink, Hotel Viru ja Inturist
  24. Matka-Kalevan maljan saivat Suomen Ampujain Liitto, Suomen Hiihtoliitto, Suomen Jääkiekkoliitto, Suomen Kaunoluisteluliitto, Suomen Koripalloliitto, Suomen Kuntourheiluliitto, Suomen käsipalloliitto, Suomen Lentopalloliitto, Suomen Miekkailuliitto, Suomen Naisten Liikuntakasvatusliitto, Suomen Nyrkkeilyliitto, Suomen Painiliitto, Suomen Painonnostoliitto, Suomen Pesäpalloliitto, Suomen Reserviupseeriliitto, Suomen Suunnistusliitto, Suomen Uimaliitto, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Suomen Urheiluliitto, Suomen Voimisteluliitto, SVUL Nuoret
  25. MatkaKalevan vientimatkustusstipendin saivat: 1979 Lapponia Jewelry Oy, Nautor, Tamrock Oy Tampella Ab – metalliteollisuus , 1980 Hämeen Kenkätehdas Oy, Lillbackan Konepaja, Metsäliiton Teollisuus, 1982 A Ahlström Oy Iittalan lasitehdas, Helvar Oy, Kemira Oy Vuorikemia, 1983 Kone-Jyrä Oy, J. W. Suominen, Tamglass Oy, 1984 Planmeca Oy, Oy Santasalo-Sohlberg Ab, Tunturipyörä Oy
  26. Hufvudstadsbaldet 2.joulukuuta 1985
  27. Ludde Ingvallin kipparoima maxi-vene kilpaili Whitbread Round the World Racessa 2.9.1989 – 15.5.1990
  28. Hollannin kuninkaallinen lentoyhtiö KLM ja Hollannin turistitoimisto valitsivat MatkaKalevan vuoden suomalaiseksi matkatoimistoksi ja Dutch Silver Shoe tunnustuksen saajaksi
  29. Finnairin jakama vuosittainen tunnustus matkatoimistolle saavutuksista, jotka liittyvät meneillään olevaan tulosvuoteen. Tunnustuksessa huomioidaan toimiston saavutukset, moninaisuus ja ajankohtaiset tapahtumat
  30. Palkinto jaetaan kongressi- ja incentive ammattilaisille. Kaleva Travel oli sarjassa ”Best Incentive Destination Management Company”
  31. ASTA perusteili tunnustusta:In grateful recognition of a quarter century of loyal support and dedicated service to the society, and for many contributions to the enhancement and improvement of the travel agency industry
  32. Tammikuussa 1963 tehtiin rahan arvon muutos; Yhtä markkaa vastasi 100 entistä markkaa