Rauma-Repola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
M/T Aleysk (IMO 8129618) valmistui Rauma-Repolan Savonlinnan telakalta vuonna 1984.
M/S Kapitan Voolens (IMO 8016677) rakennettiin Rauma-Repolan Uudenkaupungin telakalla vuonna 1981.

Rauma-Repola Oy oli suomalainen metsä-, metalli- ja telakkateollisuutta harjoittanut pörssiyhtiö, joka sulautettiin vuonna 1990 Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n kanssa Repola Oy:ksi. Rauma Oyj peri metalli-ja koneteollisuustoiminnan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauma-Repola perustettiin vuonna 1952 sulauttamalla keskenään Rauma-Raahe Osakeyhtiö, Repola-Viipuri Oy ja Lahti Oy. Kaikki kolme yhtiötä kuuluivat kansallispankkilaiseen teollisuusryhmään. Sulautumisessa syntyneen yhtiön pääpaino oli metsäteollisuudessa; lähinnä sahateollisuudessa ja sellun valmistuksessa. Yhtiö valmisti myös puuhioketta Martinniemen puuhiomossa. Eräs yhtiön sahoista oli Martinniemen saha. Näiden toimialojen lisäksi yhtiöllä oli konepaja Raumalla sekä telakat Raumalla, Loviisan Valkossa ja Savonlinnan Pääskynniemessä.

Vuonna 1970 Rauma-Repola hankki Tampereella toimivan konepajayhtiön Lokomo Oy:n osakekannan. Lokomon tuotevalikoimaan kuuluivat tuohon aikaan mm. kaivinkoneet, murskaimet, tiehöylät, nosturit ja metsäkoneet. Vetureiden valmistuksen Lokomo oli jo lopettanut.

1972 Rauma-Repola aloitti öljynporauslauttojen valmistuksen Mäntyluodon telakalla.

1983 Rauma-Repolan metsäkoneryhmä osti ruotsalaisen Kockumsin metsäkonetoiminnot.

1983 Perustettiin tytäryhtiö Rauma-Repola Oceanics, joka tunnettiin valmistamistaan Mir sukellusveneistä.

1987 Rauma-Repola osti metsä- ja metalliteollisuutta harjoittaneen W. Rosenlew Oy:n ja sulautti sen itseensä samana vuonna.

1988 Rauma-Repola lopetti Joensuussa Penttilän sahan toiminnan.

1989 Rauma-Repola osti 100 % Timberjackin, Koehringin ja Peerlessin metsäkoneiden valmistuksen.

1980-luvulla Rauma-Repola hankki myös venttiileitä valmistavan suomalaisen Neles Oy:n ja yhdysvaltalaisen Jamesbury Inc:in, jotka myöhemmin yhdistettiin Neles-Jamesburyksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Könönen, Terho A. (1981) Martinniemen saha 75 vuotta. Pohjois-Karjalan kirjapaino. Joensuu.