Mäntyluodon telakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mäntyluodon telakka on Porissa Mäntyluodon kaupunginosassa sijaitseva telakka. Sen omistaa nykyään Pori Offshore Constructions eli käytännössä telakan toimiva johto, jolle ranskalainen Technip S.A. myi sen heinäkuussa 2018.[1]

Mäntyluodon telakka on historiansa aikana keskittynyt lähinnä öljynporauslauttojen, vähitellen yhä enemmän spar-tyyppisten lauttojen runko-osien ja muiden offshore-rakenteiden valmistamiseen.

Historiansa aikanamilloin? telakalta on valmistunut 22 öljynporauslauttaa, 10 spar-lautan runkoa sekä kaksi monitoimialusta. Lisäksi se on tehnyt erilaisia öljyntuotantolauttojen osia ja muita suuria teräsrakenteita.

Nykyinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntyluodon telakka on yksi maailman merkittävimpiä spar-lauttojen runkojen valmistajia.

2000-luvulla se on toimittanut useita runkoja lähinnä Meksikonlahdelle. Telakan asiakkaita ovat maailman suurimpiin lukeutuvat öljy-yhtiöt, kuten British Petroleum, Kerr-McGee, ExxonMobil, Chevron ja Shell.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telakka sai alkunsa vuonna 1972, kun Rauma-Repola aloitti Mäntyluodossa öljynporauslauttojen valmistamisen. Lauttoja toimitettiin lähinnä Neuvostoliittoon sekä myöhemmin myös Pohjanmeren öljykentille. Telakalla valmistui muun muassa vuonna 2011 Ohotanmerellä uponnut Kolskaja-niminen lautta.

Vuonna 1974 Rauma-Repola yhdisti Mäntyluodon telakkaan omistukseensa hankkiman Reposaaren konepajan telakan, joka toimi myös Porissa.

Rauma-Repolan ja Yhtyneiden Paperitehtaiden fuusion jälkeen vuonna 1991 siirtyi Mäntyluodon telakka Rauma-Repolan muun metalli- ja konepajatoiminnan tavoin uuden Rauma Oy:n haltuun. Se luopui myöhemmin telakasta ja omistajaksi tuli norjalainen Aker Maritime.

Vuoteen 1999 saakka Mäntyluodon telakka toimi nimellä Aker Mäntyluoto Oy, jonka jälkeen se siirtyi ranskalaisen Coflexipin omistukseen. Coflexip yhdistyi pian toisen ranskalaisyrityksen Technipin kanssa ja telakka alkoi toimimaan nimellä Mäntyluoto Works. [2]

Vuonna 2004 Mäntyluoto Works sulautui emoyhtiöönsä Technip Rauma Offshoreen ja samalla molempien nimi muutettiin nykyiseen muotoon Technip Offshore Finland Oy. [3]

Panoraamakuva Mäntyluodon satamasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]