Kalle Jokinen (sosiaalidemokraattinen poliitikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalle Nikolai Jokinen (26. joulukuuta 1900 Loimaa17. joulukuuta 1965 Salo) oli suomalainen kansanedustaja, toimitusjohtaja ja kunnallisneuvos. Hän osallistui eduskunnassa Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän työskentelyyn.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalle Jokinen syntyi vuosisadan vaihteessa tavalliseen työläisperheeseen. Hänen vanhempansa olivat työmies Juha Jokinen ja tämän puoliso Emma Katariina Lindström.

Hänen poliittinen uransa perustui niin kutsuttuun pitkään linjaan, sillä hän kävi kansakoulun ja oli sen jälkeen maa-, metsä-, uitto- ja lastaustöissä, sekä merimiehenä eri puolilla Lounais-Suomea. Hänet tuomittiin vuonna 1918 poliittisista syistä vankeuteen. Hän myös työskenteli turkulaisen Sosialisti-lehden palveluksessa vuosina 1932–1936. Kansanhuollon johtajana Perniössä hän toimi viiden vuoden ajan. Lisäksi hän oli toimitusjohtajana Perniön polttoturve Oy:ssä sekä liikennöitsijänä.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän toimi eduskunnassa Turun läänin eteläisen vaalipiirin kansanedustajana yli 20 vuoden ajan eli 1. syyskuuta 1936 – 21. heinäkuuta 1958. Koko tämän ajan hän oli eduskunnassa sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän jäsen.

Eduskunnassa hän kuului laki- ja talousvaliokuntaan, perustuslakivaliokuntaan, puolustusasiainvaliokuntaan, suureen valiokuntaan ja verotuslakivaliokuntaan.

Kalle Jokinen oli presidentin valitsijamies vuosien 1937, 1940, 1943, 1950, 1956 vaaleissa. Lisäksi hän toimi paikallisesti Perniön kunnanvaltuuston ja kunnallislautakunnan jäsenenä. Hän oli myös monissa muissa luottamustehtävissä niin kunnallisissa kuin ammattijärjestöllisissäkin elimissä.

Tasavallan presidentti myönsi Kalle Nikolai Jokiselle kunnallisneuvoksen nimen ja arvon vuonna 1959.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]