Fida International

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fida)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fidan logo.

Fida International ry eli Fida[1] on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetystyön, kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun järjestö. Fida on suurimpia suomalaisia kummilapsi- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä, ja Suomen suurin lähetysjärjestö.[2] Sana fida on latinaa ja merkitsee uskollista ja luotettavaa.[1]

Fida perustaa toimintansa kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen ja kristillisiin arvoihin, kuten lähimmäisenrakkauteen. Järjestö on Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäsen.[3]

Fidan noin 270 lähetystyöntekijää työskentelee 60 maassa.[4] Noin 70 henkilöä toimii kehitysyhteistyötehtävissä. Lisäksi sadat nuoret ja aikuiset suuntaavat Fidan kautta vuosittain lyhytaikaisiin lähetystehtäviin ja harjoitteluihin ulkomaille.

Fidan toiminnanjohtajana aloitti vuonna 2009 Harri Hakola tehtävää yli 20 vuoden ajan hoitaneen ja eläkkeelle siirtyneen Arto Hämäläisen jälkeen.[5]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Fida Internationalina tunnettu järjestö perustettiin vuonna 1927 nimellä Suomen Vapaa Ulkolähetys.[1] Suomen helluntaiherätyksen lähetyspioneereina toimivat Nikolai Pöysti Kiinassa ja Toimi Yrjölä perheineen Kiinassa, Ceylonilla (Sri Lanka) ja Aasian merillä Ebeneser-lähetyslaivalla.

Jo kauan ennen valtiollisen kehitysyhteistyön alkua lähetystyöntekijät olivat perustaneet sairaaloita, kouluja ja orpokoteja työalueilleen. Jotta sosiaalisen työn haasteisiin pystyttiin yhä paremmin vastaamaan, vuonna 1974 Suomen Vapaan Ulkolähetyksen yhteydessä toimintansa aloitti Lähetyksen Kehitysapu (LKA). Työtä tukemaan avattiin myös ensimmäinen LKA:n kirpputori (nyk. Fida lähetystori) Helsinkiin vuonna 1979. Fidan humanitaariselle avulle puolestaan alkusysäyksen antoi Etiopian nälänhätä vuonna 1984.

Lähetystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fidan ja Suomen helluntaiseurakuntien lähetystyön tarkoituksena on kertoa kristillistä sanomaa. Lähetystyöntekijät toimivat yhteistyössä paikallisten seurakuntien ja kirkkokuntien kanssa. Nykyään heidän keskeinen tehtävänsä on paikallisen yhteistyökumppanin tukeminen esimerkiksi Raamattu- tai lähetyskoulutuksen kautta.[6]

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitysyhteistyössä Fida noudattaa vuosille 2011–2014 laatimaansa kehitysyhteistyöohjelmaa, joka sisältää 68 hanketta 30 maassa.[7] Suomen ulkoasiainministeriöllä ja Fidalla on kumppanuussopimus, ja järjestö on saanut kehitysyhteistyötukea vuodesta 1974 alkaen. Valtio tukee Fidan hankkeita vuosittain n. 7,9 miljoonalla eurolla.[4] Lisäksi Fidalla on sopimus Euroopan komission humanitaarisen avun osasto ECHO:n kanssa ja katastrofirahasto nopeaan auttamiseen.

Fidan kehitysyhteistyön tavoitteena on vähentää köyhyyttä ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista. Järjestö tekee työtä kumppanuudessa yhteistyömaiden kulttuurin ja olosuhteet tuntevien helluntaikirkkokuntien tai kansalaisjärjestöjen kanssa. Fidan periaatteena on voimauttaa kumppanit toimimaan itse oman yhteisönsä parhaaksi. Kohdemaissa asuu ja työskentelee pysyvästi Fidan henkilöstöä, joka huolehtii avun perillemenosta.

Kehitysyhteistyötä tehdään uskontoon, etniseen taustaan tai sukupuoleen katsomatta, ja Fida on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, esimerkiksi humanitaarisen avunannon standardeihin. Fida myös raportoi kehitysyhteistyövarojen käytöstä ulkoministeriölle. Fida teettää vuosittain 5–10 arvioivaa tutkimusta kehitysyhteistyöhankkeistaan, joissa pääsääntöisesti ulkopuolinen henkilö selvittää, miten hankkeet ovat onnistuneet ja onko niistä ollut hyötyä.[8]

Kirpputorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fida lähetystori

Fida omistaa Suomen suurimman kirpputoriketjun, Fida lähetystorit. Vuonna 2010 Fida lähetystoreja oli Suomessa tukkumyyntipisteen lisäksi 28.[9] Ensimmäinen lähetystori avattiin Helsingissä jo vuonna 1979. Lähetystorit ottavat vastaan hyväkuntoisia tavaroita ja vaatteita, joista saaduilla tuotoilla kerrytetään Fidan omarahoitusosuutta, jota vastaan saadaan Suomen ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyötukea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ulla Silvfast: ”Esipuhe”, Kehitys avusta kumppanuuteen, s. 7. Fida International – kehitysapua 30 vuotta. Aikamedia Oy, 2004. ISBN 951-606-725-5.
  2. http://www.sekl.fi/sekl/ajankohtaista/kotimaa/kansanlahetyksella-kolmanneksi-eniten-lahetystyontekijoita
  3. http://www.vala.fi/jasenyys
  4. a b Fida Internationalin toimitus: ”Fida lyhyesti”, Fida Internationalin vuosikertomus 2010, s. 2. Moninkertaista hyvää. Fida International ry, 2011.
  5. Fidan tiedote 26.5.2009
  6. http://www.fida.info/tyomme/lahetystyo/
  7. Fida Internationalin toimitus: ”Fida lyhyesti”, Fida Internationalin vuosikertomus 2010, s. 19. Moninkertaista hyvää. Fida International ry, 2011.
  8. Fida Internationalin toimitus: ”Fida lyhyesti”, Fida Internationalin vuosikertomus 2010, s. 20. Moninkertaista hyvää. Fida International ry, 2011.
  9. Fida Internationalin toimitus: ”Fida lyhyesti”, Fida Internationalin vuosikertomus 2010, s. 2. Moninkertaista hyvää. Fida International ry, 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]