AFS

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta American Field Service)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee järjestöä. Muita merkityksiä täsmennyssivulla.

AFS, alkuperäiseltä nimeltään American Field Service, on kansainvälinen voittoa tavoittelematon vapaaehtoistoimintaan perustuva vaihto-oppilasjärjestö. AFS:n ohjelmiin osallistuu vuosittain yli 12 000 nuorta, ja toiminnassa on mukana noin 50 000 vapaaehtoista.[1] Vuosien 1947 ja 2004 välisenä aikana AFS:n ohjelmiin osallistui 300 000 nuorta yli 50:stä maasta.[2]

Järjestön perustivat Ranskassa vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan vapaaehtoiset ambulanssinkuljettajat.[2] Maailmansotien päätyttyä toiminta muuttui taistelukenttien ambulanssitoiminnasta vaihto-oppilastoimintaan. Suomessa AFS on harjoittanut vaihto-oppilastoimintaa vuodesta 1948.[1] Se on vanhin Suomessa toimivista vaihto-oppilasjärjestöistä. Suomen AFS:llä on paikallisyhdistyksiä ympäri maata. Paikallisyhdistyksissä toimii yli 2 000 vapaaehtoista.

Suomesta on AFS:n kautta mahdollista lähteä vaihto-oppilaaksi noin 30 eri maahan. Vuosittain maailmalla on noin 130-170 suomalaista AFS-vaihto-oppilasta. Suomeen tulee eripituisiin vaihto-ohjelmiin vuosittain noin 150 nuorta, jotka viettävät vaihto-oppilasaikansa suomalaisissa isäntäperheissä ja opiskelevat suomen- tai ruotsinkielisessä lukiossa.

AFS järjestää vuosittain (2016-) yhteistyössä Opetushallituksen ja Yhdysvaltain suurlähetystön kanssa Future Leaders -stipendiohjelman Yhdysvaltojen AFS:n kanssa. Kuusiviikkoiseen ohjelmaan osallistuu amerikkalaisia ja suomalaisia stipendiaatteja.

  1. a b AFS International
  2. a b Encyclopedia of War and American Society 2005, 31