Solidaarisuus (liike)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee puolalaista poliittista liikettä. Sanan muista merkityksistä katso Solidaarisuus (täsmennyssivu).
Solidaarisuusliikkeen tunnus.

Solidaarisuus (puol. Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność", sitoutumaton itsehallinnollinen ammattiliitto "Solidaarisuus") on puolalainen ammattiliittofederaatio, joka perustettiin syyskuussa 1980 Gdańskin Leninin telakalla. Sitä johti alun perin Lech Wałęsa. 1980-luvulla se onnistui keräämään laajan antikommunistisen kansanliikkeen, jonka kannattajakunta ulottui kirkon jäsenistä antikommunistiseen vasemmistoon. Unionia tuki joukko toisinajattelijaintellektuelleja (KOR) ja se perustui väkivallattomuudelle.

Solidaarisuusliikkeen selviytyminen oli ennennäkemätöntä ei ainoastaan Neuvostoliiton tukeman kommunistipuolueen johtamassa, yksipuoluevaltaisessa Puolassa vaan koko itäblokissa.

Aikaisemmin kommunistipuolue oli ottanut kovan linjan vastustajiaan vastaan. Esimerkiksi vuonna 1970 hajotettiin mielenosoitus konekivääritulella, jossa sai surmansa kymmenittäin ihmisiä ja yli tuhat haavoittui. Muissa itäblokin maissa esimerkiksi 1968 Prahan kevät murskattiin neuvostoarmeijan toimesta Tšekkoslovakiassa.

Solidaarisuusliikkeen menestykseen vaikuttivat olennaisesti 1980-luvulla syventynyt sisäinen kriisi Euroopan sosialistisissa maissa moraalin murentuessa ja taloudellisten olosuhteiden huonontuessa.

Solidaarisuusliikkeen aatteet levisivät kulovalkean tavoin läpi Puolan ja yhä useampia ammattiyhdistyksiä perustettiin ja ne liittyivät liittoumaan. Ohjelma, joka oli alun perin kehitetty vastaamaan ammattiyhdistyksen asioihin on laajalti nähty ensimmäisenä askeleena kommunistisen puolueen yksinvaltaisen aseman murentamiseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ostrowiec Solidarnosc 20100815.jpg

"Maataloussolidaarisuus", maanviljelijöiden liitto perustettiin 1981. Vuoden loppuun mennessä Solidaarisuusliikkeellä oli yhdeksän miljoonaa jäsentä. Lakkojen ja muiden teollisuuteen liittyvien toimenpiteiden kautta liitto yritti torjua hallituksen toimenpiteet. 13. joulukuuta 1981 hallituksen johtaja Wojciech Jaruzelski aloitti toimet Solidaarisuusliikettä vastaan julistamalla kansallisen sotatilan, kieltäen liiton ja tilapäisesti pidätyttäen suurimman osan sen johtajista. Tämän jälkeen Puola kielsi Solidaarisuusliikkeen 8. lokakuuta 1982. Sotatila muodollisesti poistettiin heinäkuussa 1983, vaikka monet siihen liittyneet kontrollimekanismit säilytettiin - mukaan lukien kansalaisoikeuksien rajoitukset ja poliittisen elämän tiukempi kontrolli. Myös esimerkiksi ruoka jätettiin säännöstelyyn aina 1980-luvun lopulle/puoleenväliin.

1980-luvun puolessavälissä Solidaarisuusliike toimi ainoastaan maanalaisena organisaationa ja sitä tukivat katolinen kirkko ja CIA. Vuosikymmenen lopulla Solidaarisuusliike oli tarpeeksi vahva pakottamaan Jaruzelskin hallituksen avaamaan dialogin liikkeen kanssa.

Tuhannet puolalaiset lakkoilivat elokuussa 1988 17 päivää liikkeen puolesta. Lakko lopetettiin 1. syyskuuta 1988, kun hallitus lupasi Lech Walesalle harkitsevansa liikkeen laillisuutta uudelleen.[1]

Huhtikuussa 1989 liike laillistettiin ja sen annettiin osallistua kesäkuussa pidettyihin parlamenttivaaleihin. Näissä rajoitetuissa vaaleissa unionin ehdokkaat voittivat selvästi ja omalta osaltaan laukaisivat rauhanomaisten, antikommunististen vastavallankumouksien aallon Keski- ja Itä-Euroopassa 4. kesäkuuta alkaen. Solidaarisuusliikkeen Tadeusz Mazowieckista tuli Puolan pääministeri 24. elokuuta 1989, kun kommunistipuolueen ehdokas ei kyennyt muodostamaan hallitusta. [2] Elokuun loppuun mennessä Solidaarisuusliikkeen johtama koalitiohallitus muodostettiin ja saman vuoden joulukuussa Wałęsa valittiin presidentiksi. Elokuussa 1989 valtaan noussut hallitus oli Itä-Euroopan ensimmäinen ei-kommunistinen hallitus. [2]

Nykyään Solidaarisuusliikkeestä on tullut perinteisempi ammattiliitto. Se yritti perustaa 1996 poliittista siipeä, mutta se ei onnistunut saamaan mainittavaa asemaa Puolan poliittisessa kentässä. Solidaarisuusliikkeellä on tällä hetkellä noin 1,5 miljoonaa jäsentä.

Vaikutus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa seurattiin 1980-luvun alussa Puolan vapautumispyrkimyksiä ainakin joissain piireissä innokkaasti. Suomessa syntyi erityinen Suomen Puola-solidaarisuus -yhdistys, joka organisoi muun muassa mielenosoituksia Puolan sotatilaa vastaan. Yhdistyksen toimintaan suhtauduttiin ystävyyssuhteista huolestuneiden viranomaisten taholta karsaasti. Yhdistyksen rekisteröidyttyä toukokuussa 1981, ulkoministeriö sai toimintaan osallistuneen kansalaisaktivisti Raimo Laakian mukaan tuntemattomalta taholta niin sanotun mustan listan yhdistyksen postituslistoille kuuluneista henkilöistä. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turtia, Kaarina: Mitä Missä Milloin 1990, s. 15. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1989. ISBN 951-1-10908-1.
  2. a b 1989 – Euroopan murrosten vuosi Europarl.europa.eu. 6.11.2009. Euroopan parlamentti. Viitattu 5.7.2010.
  3. Suomi ja solidaarisuus. Ajankohtaisohjelma A-piste, 2005. http://yle.fi/aohjelmat/apiste/arkisto/id15562.html.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]