Kymmenottelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kymmenottelu on urheilukilpailu, joka koostuu kymmenestä yleisurheilulajista. Kymmenottelu käydään normaalisti kahden päivän aikana. Lajit suoritetaan seuraavassa järjestyksessä:[1]

Miehet Naiset
1. päivä:

2. päivä:

1. päivä

2. päivä:

Kenttälajeissa (pois lukien korkeus- ja seiväshyppy) urheilijat voivat käyttää maksimissaan kolme yritystä. Jokaisessa lajissa urheilijat jaetaan eriin oman henkilökohtaisen ennätyksensä mukaan. Kustakin lajista urheilija saa pisteitä tuloksensa mukaan. Suurimman pistemäärän kymmenen lajin jälkeen kerännyt voittaa kilpailun. Tasapisteissä voittaja on se, joka on useammassa lajissa voittanut toisen tasapisteissä olevan kilpailijan. Jos lajivoitotkin ovat tasan, korkein yksittäisessä lajissa saavutettu pistemäärä ratkaisee voiton. Perinteisesti kaikki kilpailijat suorittavat kunniakierroksen viimeisen suoritetun lajin jälkeen.

Kymmenottelu on ollut olympialaisten ohjelmassa vuodesta 1912. Kymmenottelun kultamitalin voittamista pidetään yleisesti eräänä arvostetuimmista urheilusaavutuksista. Kansainvälisellä tasolla toistaiseksi vain miehet kilpailevat kymmenottelussa. Naiset kilpailevat arvokilpailuissa seitsenottelussa, samantapaisessa kilpailussa, joka koostuu seitsemästä lajista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin olympialaisten kisaohjelmassa oli viisiottelu, pentathlon, joka koostui stadionin (192 m) juoksusta, pituushypystä, kiekonheitosta, keihäänheitosta ja painista. Nykyinen kymmenottelu on pohjoismainen keksintö, jota kokeiltiin ensimmäisen kerran vuonna 1911 Göteborgissa, Ruotsissa, mutta Irlannissa ja Yhdysvalloissa oli järjestetty moniotteluita jo vuosikymmeniä aiemmin. Vuonna 1884 järjestettiin Yhdysvaltain mestaruuskisojen yhteydessä moniottelu, joka käsitti 100 yardin juoksun, kuulantyönnön, korkeushypyn, 880 yardin kävelyn, moukarinheiton, seiväshypyn, 120 yardin aitajuoksun, 25 kilon painonheiton, pituushypyn ja mailin (1609 m) juoksun. Kaikki lajit käytiin läpi yhdessä päivässä. Amerikkalainen kymmenottelu oli kisaohjelmassa 1904 järjestetyissä olympiakisoissa St. Louisissa. Nykyaikainen kymmenottelu oli ensimmäisen kerran kisaohjelmassa 1912 järjestetyissä Tukholman olympialaisissa.

Maailmanennätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenottelun miesten maailmanennätys on yhdysvaltalaisen Ashton Eatonin 23. kesäkuuta 2012 ottelema 9 039 pistettä ja naisten maailmanennätys on liettualaisen Austra Skujytėn 15. huhtikuuta 2005 ottelema 8 358 pistettä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.iaaf.org/newsfiles/23484.pdf IAAF, viralliset kilpailusäännöt, sääntö 200, sivu 171.
  2. Decathlon Records IAAF. Viitattu 24.6.2012. (englanniksi)