Ultrajuoksu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ultrajuoksijoita kilpailemassa Sahara Race 2011 -tapahtumassa.

Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia maratonia (42,195 kilometriä) pidempiä juoksumatkoja. Ultrajuoksuja on hyvin monenlaisia. Lyhyin virallinen ultrajuoksumatka on 30 mailia (48,280 km). Yleisimmät matkat ovat 50 mailia (80 km), 100 km ja 100 mailia (160 km). Usein juostaan myös aikaperusteisia kilpailuja. Aikaperusteisten kilpailujen suosituin kesto on 24 tuntia, mutta myös muun mittaisia kilpailuja järjestetään, esimerkiksi 6, 12 ja 48 tunnin sekä 6 vuorokauden juoksuja. Pisimmillään ultrajuoksukilpailut voivat olla tuhansien kilometrien pituisia ja kestää useita kuukausia.

Juoksuja järjestetään lähes kaikissa eri maastotyypeissä. Aikaperusteiset juoksut käydään yleensä lyhyillä maantiekierroksilla, toisinaan urheilukentällä.

Kenties kuuluisin ultrajuoksu on 246 kilometriä pitkä Spartathlon, juoksu Ateenasta Spartaan. Muita ultrajuoksukilpailuja ovat esimerkiksi Ranskan ja Saksan halkijuoksut. Vuonna 2003 juostiin 5 036 kilometrin TransEurope-FootRace Lissabonista Moskovaan. Juoksu kesti 64 päivää.

Vaativimpiin tapahtumiin otetaan mukaan vain kokeneita juoksijoita, ja lyhyemmillekin matkoille kilpailijat osallistuvat yleensä omalla vastuullaan. Kilpailuissa ei pääsääntöisesti jaeta palkintorahoja. Erityisen suosittua ultrajuoksu on Yhdysvalloissa, jossa erilaisia tapahtumia on laidasta laitaan.

Ultrajuoksussa järjestetään kansainvälisiä arvokilpailuja Euroopan ja maailman tasolla. Viralliset matkat mestaruuskilpailuissa ovat 100 km ja 24 tuntia.

Ultrajuoksu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ultrajuoksun harrastajia on noin sata. Merkittävimmät kotimaiset ultrajuoksutapahtumat ovat vuodesta 1972 lähtien joka vuosi järjestetty Suomi-juoksu 100 km, Helsingissä juostava Masokistin Unelma 100 km, Endurance 24h Espoossa ja Kolilla juostava 86 km Vaarojen ultra.

Ultrajuoksijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • X (Veikkauksen asiakaslehti) nro 6 (2007), s. 12–17.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]