Muunsukupuolisuus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Transgender)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, ja kuuluu näin sukupuolivähemmistöihin. Henkilöt, joilla on ei-binäärinen sukupuoli, eivät ole identiteetiltään (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia.[1][2] Muunsukupuolisten ulkoinen ilmaisu voi vaihdella maskuliinisesta feminiiniseen ja androgyyniin niin kuin muillakin sukupuolilla. Muunsukupuolisia ei pidä sekoittaa intersukupuolisiin.

Osa muunsukupuolisista henkilöistä haluaa sukupuolenkorjaushoitoja, jotta heidän kehonsa vastaisi paremmin heidän sukupuoli-identiteettiään. Juridisesti kolmas sukupuolivaihtoehto miehen ja naisen lisäksi on tällä hetkellä voimassa Australiassa[3], Saksassa[4], Intiassa[5], Nepalissa, Pakistanissa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa.

Genderqueer-lippu

Ei-binäärisiä sukupuolinimikkeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei-binäärisiä sukupuolia on lukuisia, mutta suomen kielelle niitä ei ole käännetty. Transsukupuolisen ja cissukupuolisen tavoin sukupuolinimikkeet muodostuvat monesti latinan- tai kreikankielisestä prefiksistä ja englanninkielisestä sanasta gender (sukupuoli). Esimerkkejä identiteettinimityksistä[6] ovat:

 • agender (sukupuoleton tai neutraali sukupuoli),
 • bigender (sukupuoli, jossa yhdistyy kaksi sukupuolta),
 • demigender (osittainen kuuluminen johonkin sukupuoleen, esim. demiboy ja demigirl)
 • genderfluid (liukuva tai muuttuva sukupuoli),
 • genderqueer (ei-normatiivinen sukupuoli),
 • intergender (sukupuoli miehen ja naisen välimaastossa),
 • neutrois (neutraali sukupuoli-identiteetti)
 • non-binary eli ei-binäärinen (sateenvarjotermi sukupuolille, jotka eivät ole vain mies tai nainen)
 • polygender (monta sukupuoli-identiteettiä omaava henkilö)

Tunnettuja henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja ei-binäärisiä sukupuolen edustajia ovat muun muassa Olly Alexander, Justin Vivian Bond, Kate Bornstein, Miley Cyrus (genderfluid), Angel Haze (agender), Eddie Izzard, Janae Kroc (genderfluid), Jiz Lee (agender), Jack Monroe (non-binary transgender), Richard O'Brien, Genesis P-Orridge, Chris Pureka (genderqueer), Ruby Rose (genderfluid), Shamir (genderqueer), Tilda Swinton, Rae Spoon, Amandla Stenberg (non-binary), Hida Viloria (genderfluid) ja Gerard Way.

Eri kulttuureissa esiintyviä sukupuolen moninaisuuden ilmentymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hijrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hijrat ovat mieheksi syntymässään määriteltyjä naisena identifioivia ihmisiä, jotka asuvat Etelä-Aasiassa, suurimmaksi osaksi Intiassa ja Nepalissa. Monet Hijrat asuvat Hijra-yhteisöissä, joita johtaa yhteisön guru. Vaikka monet Hijrat ovat muslimeja, monet harjoittavat samaan aikaan useaa uskontoa. Koska he eivät identifioidu naisiksi tai miehiksi he suorittavat molemmille sukupuolille tarkoitetut rituaalit. Hijrat kuuluvat omaan kastiinsa. He yleensä kannattavat äitijumala Bahuchara Mataa, Shivaa tai molempia. Tunnettuja Hijroja ovat Shabnam Mausi ja Laxmi Narayan Tripathi.

Nandi, naisaviomiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Keniassa asuvan nandi-heimon keskuudessa naisilla on vaihtoehtona tulla naisaviomieheksi toisin sanoen mieheksi yhteiskunnan silmissä. Naisaviomiesten odotetaan tulevan miehiksi ottaen kaikki miesten vastuutehtävät kuten vaimon hankkimisen ja omaisuuden jakamisen tulevalle sukupolvelle avioliiton kautta. Naisaviomiehen kanssa naimisissa olevat naiset voivat harrastaa seksiä naimattomien ja sitoutumiseen haluamattomien miesten kanssa tullakseen raskaaksi, jolloin naisaviomies toimii isän roolissa ja kasvattaa lapsen kuin omanaan.

Two-spirit, kaksihenkiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Two-spirit on yleistermi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen sukupuolille ja sukupuoliroolille, joita kutsuttiin myös nimellä berdaches. Yleisesti termi tarkoittaa henkilöä, jonka keho vaihtelevasti ilmaisee maskuliinista tai feminiinistä henkeä. Kaksihenkisiä on dokumentoitu olevan yli 130 heimossa jokaisessa Pohjois-Amerikan osassa.[7] Tunnettuja two-spirit-sukupuolisia ovat Alec Butler, Chrystos, Waawaate Fobister ja Massey Whiteknife.

Travesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Amerikassa ja Brasiliassa travesti on henkilö, jonka sukupuoli on määritelty syntymässä mieheksi, mutta identifioi itsensä naisena. Travestien seksuaalinen suuntautuminen koskee suurimmaksi osaksi maskuliinia miehiä. Tämän takia sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen katsotaan sulautuvan yhteen. Travesteja kuvataan kolmanneksi sukupuoleksi, mutta kaikki travestit eivät määrittele itseään näin. Sukupuolijakauma nähdään ennemminkin mies/ei-mies-jakaumana kuin mies/nainen-jakaumana.

Fa’afafine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fa’afafinet ovat Samoan kolmas sukupuoli ja ovat oleellinen osa samoalaisten perinteistä kulttuuria. Fa’afafinet ovat syntymässään mieheksi määriteltyjä henkilöitä, jotka ilmentävät sekä miehisiä että naisellisia piirteitä. Tunnettuja fa’afafineja ovat Edward Cowley, Shigeyuki Kihara, Marion Malena, Fuimaono Karl Pulotu-Endemann ja Jaiyah Saelua.

Waria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warioilla on perinteinen kolmannen sukupuolen rooli Indonesiassa. Lisäksi bugien kulttuurissa Sulawesilla on kuvattu olevan kolme biologista sukupuolta (uros, naaras, intersukupuolisuus) sekä viisi sukupuolta määrättyine sukupuoliroolineen.[8]

Kathoey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australialainen seksuaalipolitiikan tutkija Peter Jacksonin mukaan kathoey-termiä käytettiin viittauksena intersukupuolisiin henkilöihin, mutta termin käyttö muuttui 1900-luvun puolessavälissä tarkoittamaan transvestiittimiehiä, joista syntyi Thaimaalle ominainen sukupuoli-identiteetti. Thaimaassa on myös kolme sukupuolta syntymässään naiseksi määritellyille ihmisille: Tom, Dee ja heteroseksuaalinen nainen. Tunnettu kathoye on Parinya Charoenphol.

Muunsukupuolisuus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Tasa-arvolain uudistus laajensi sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot koskemaan myös syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.[9][10] Tämä tarkoittaa, että naisten ja miesten tasa-arvon lisäksi myös sukupuolen moninaisuuden huomioiminen, transsukupuolisuus ja siihen kuuluva muunsukupuolisuus, on huomioitava oppilaitoksissa, työpaikoilla ja viranomaistilainteissa. Sekä Opetushallitus että Ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö Seta ovat laatineet oppaat kouluille sukupuolen moninaisuuden huomioimisessa.[11]

Suomessa käytetään joskus muunsukupuolisuudesta käsitettä transgender. Alun perin englannin kielessä transgender-termillä tarkoitetaan kuitenkin muunsukupuolisen sijasta yleisesti transihmistä tai transsukupuolista.[12]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sukupuolen moninaisuus -opas 2015. Seta. Viitattu 18.10.2016.
 2. Sanasto 24.1.2017. Tasa-arvotiedon keskus Minna. Viitattu 29.1.2017.
 3. Tomi Peurakoski: Australia hyväksyi kolmannen sukupuolen miehen ja naisen rinnalle 2.4.2014. Helsingin Sanomat. Viitattu 15.10.2016.
 4. Suvi Turtiainen: Kolmas sukupuoli virallistetaan Saksassa 17.8.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 15.10.2016.
 5. Dhananjay Mahapatra: Supreme Court recognizes transgenders as 'third gender' 15.4.2014. The Times of India. Viitattu 15.10.2016.
 6. List of nonbinary identities - Nonbinary.org nonbinary.org. Viitattu 13.10.2016.
 7. Anita Hemmilä: Ancestors of Two-Spirits: Representations of Native American Third-Gender Males in Historical Documentation (Pro gradu) 2005. Viitattu 15.10.2016.
 8. Sharyn Graham: Sulawesi's fifth gender 2001. Inside Indonesia. Viitattu 15.10.2016.
 9. Sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisy 30.12.2014. Finlex. Viitattu 5.11.2016.
 10. Sukupuolen moninaisuus ja syrjintä Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava. Viitattu 5.11.2016.
 11. Mikko Paakkanen: Naispari matematiikan tehtävässä ja homovihaa historiassa – Näin sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta halutaan opettaa kouluissa 26.1.2017. Helsingin Sanomat. Viitattu 29.1.2017.
 12. Sateenkaarisanasto 12.12.2016. Seta ry. Viitattu 29.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]