Transgender

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Transgender tai muunsukupuolinen ovat termejä muille sukupuoli-identiteeteille kuin mies tai nainen. Ihmiset, jotka identifioivat itsensä transgendereiksi, voivat ajatella olevansa sekä miehiä että naisia tai eivät kumpiakaan tai olevansa täysin kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän ulkopuolella.[1][2][3][4] Jotkut haluavat vain tiettyjä piirteitä vastakkaisesta sukupuolesta; toiset taas haluavat kaikkiselvennä.

Jotkut transgender-ihmiset näkevät heidän identiteettinsä yhtenä monista mahdollisista sukupuolista (muista kuin mies tai nainen), kun taas toiset katsovat transgenderin olevan kattokäsite, joka sisältää kaikki mahdolliset sukupuolet. Toiset näkevät transgenderin kolmantena sukupuolena, joka täydentää perinteistä kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, kun taas toiset identifioivat itsensä sukupuolettomiksi tai agendereiksi.

Osa transgendereistä tarvitsee kaikki samat sukupuolen korjaushoidot kuin transsukupuoliset, osa ei tarvitse korjaushoitoja ollenkaan, osa tarvitsee osittaisen sukupuolen korjaamisenselvennä.[5][2][4] Suomen ensimmäinen transgender-diagnoosi tehtiin vuonna 2004 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.[6]

Englannin kielessä ilmiöstä käytetään termiä non-binary, kun taas transgender tarkoittaa englannissa kaikki transihmisiä.[2][5][7] Suomen kielessä käytetään usein termejä transgender tai muunsukupuolinen.[8]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Transgender on monenlaista Transtukipiste. Viitattu 2.2.2013.
  2. a b c Käsitteitä (Transgender) Trasek ry. Viitattu 2.2.2013.
  3. Haataja, Marika: Vihan liikuttamat: sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaama väkivalta Ihmisiä muuttoliikkeessä. 14.12.2011. Viitattu 2.2.2013.
  4. a b Tasa-arvolaki ja sukupuolivähemmistöt Tasa-arvovaltuutettu. Viitattu 2.2.2013.
  5. a b Sanasto (Transgender) Transtukipiste. Viitattu 2.2.2013.
  6. Sukupuoleltaan moninaiset Sateenkaari-Suomi verkkonäyttely. Vantaan kaupunginmuseo. Viitattu 2.2.2013.
  7. Transgender PuuteriWiki. Viitattu 2.2.2013.
  8. Lhbtiq-sanasto (Transgender tai muunsukupuolinen) HeSeta. Viitattu 2.2.2013.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.