Sukupuolirooli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sukupuoliroolit ovat yhteiskuntien luomia käsityksiä eri sukupuolten ihanteellisesta käyttäytymisestä. Ne eroavat stereotyypeistä siten, edellä mainitut ovat ihmisten käsityksiä siitä millaisia eri sukupuolta olevat ihmiset ovat, kun sukupuoliroolit viittaavat ihmisten käsitykseen siitä miten eri sukupuolta olevien tulisi olla.

Kulttuurisia näkökulmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki tunnetut ihmiskulttuurit ovat ilmaisseet käsityksiä sukupuolten rooleista. Tämä liittyy ilmiöön jota psykologit kutsuvat essentialisoimiseksi. Essentialisoiminen on ihmisen kognitiolle ominainen tapa käsitellä luokkia siten kuin niissä olisi jokin sisäinen essenssi.lähde?

Eräs tapa mitata eri yhteiskunnissa vallitsevia käsityksiä naisten ja miesten rooleista on mielipidekyselyt. Esimerkiksi World Values Surveyssa kysyttiin haastateltavilta olisiko heidän mielestään huonossa työtilanteessa töitä annettava mieluummin miehille vai tasaisesti sekä miehille että naisille. Vastauksissa on suurta vaihtelua maittain. Esimerkiksi Islannissa vain 3,6 % oli sitä mieltä, että työt pitäisi varata vain miehille, kun Egyptissä määrä oli 94,9 %[1]. Osa tutkijoista uskoo alueen maanviljelyllisen historian selittävän eroa, sillä perinteisesti miehet käyttävät auraa maan kyntämiseen[2].

Luonto vastaan kasvatus -kiista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luonto vastaan kasvatus

Asiantuntijat kiistelevät keskenään siitä, onko sukupuolten käyttäytyminen biologisista tekijöistä johtuvaa vai ovatko käyttäytymismallit yhteisöllisen ympäristön tuotetta. Kuten useissa tämäntyyppisissä väittelyissä, useimmat tutkijat katsovat että molemmat tekijät vaikuttavat sukupuoliroolien kehittymiseen. Kuitenkaan kummankaan suhteellisesta osuudesta eroihin tai niiden vaikutuksista käytäntöön ei ole vielä varmuutta.

Homoseksuaalien roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain osa lesboista katsoo olevansa maskuliinen butch-lesbo tai feminiininen femme-lesbo. Eräässä tutkimuksessa 33 % katsoi olevansa siltä väliltä.[3]

Homo- ja biseksuaalien miesten top- ja bottom-roolit ovat ensisijaisesti seksiasentoja ja -rooleja, vaikka niihinkin usein yhdistetään yleisempikin maskuliinisuus ja feminiinisyys, vastaavasti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fortin, Nicole, “Gender Role Attitudes and the Labour Market Outcomes of Women Across OECD Countries,” Oxford Review of Economic Policy, 2005, 21, 416–438.
  2. Alesina, A ym. On the Origins of Gender Roles: Women and the Plough https://scholar.harvard.edu/files/nunn/files/plough_web_appendix.pdf
  3. Walker, Ja'nina; Sarit A. Golub; David S. Bimbi; Jeffrey T. Parsons: Butch Bottom–Femme Top? An Exploration of Lesbian Stereotypes. Journal of Lesbian Studies, maaliskuu 2012. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sukupuolirooli.