Feminiinisyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venus-jumalatar on feminiinisyyden symboli.

Feminiinisyys (joskus naisellisuus tai naismaisuus) on joukko ominaisuuksia, käyttäytymistä ja rooleja, jotka yleisesti liitetään naisiin. Naisellisuus on osittain sosiaalisesti rakennettu, eli siinä on sekä biologisesti että sosiaalisesti syntyneitä tekijöitä. Näin feminiinisyys on eri asia kuin biologinen naissukupuoli, koska sekä miehillä että naisilla voi esiintyä naisellisia piirteitä.

Käytös ja persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka naisellisina pidetyt piirteet eivät ole täysin samat kaikkialla, tyypillisimmin niihin kuuluvat lempeys, empatia, sensitiivisyys, huolehtivuus, herttaisuus, myötätunto, suvaitsevaisuus, hoivavuus, kunnioittavuus ja halu saada huolenpitoa.

Vaatteet ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

'Daisy' Greville, Frances Evelyn Maynard, Warwickin kreivitär, kuvaajana James Lafayette (1880-luku)

Länsimaisissa kulttuureissa ihanteelliseen naiselliseen ulkonäköön ovat perinteisesti kuuluneet pitkät, liehuvat hiukset, kirkas iho, kapea vyötärö ja vähäinen tai olematon kasvo- ja vartalokarvoitus. Muissa kulttuureissa odotukset ovat erilaisia. Esimerkiksi monissa osissa maailmaa kainalokarvoja ei pidetä epänaisellisina. Nykyään vaaleanpunainen yhdistetään naisellisuuteen, mutta 1900-luvun alussa vaaleanpunainen yhdistettiin poikiin ja sininen tyttöihin. Feministit ovat arvostelleet näitä naisellisia kauneusihanteita rajoittaviksi, epäterveellisiksi ja jopa rasistisiksi.

Monissa muslimimaissa naiset ovat velvollisia peittämään päänsä hijabilla. Se on naisellisen vaatimattomuuden ja moraalin symboli.

Julia Seranon transfeministinen arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjassaan Whipping Girl: A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity (2007) transsukupuolinen kirjailija ja biologi Julia Serano ei hyväksy feminiinisyyden kuvaamista "keinotekoisena" tai "performanssina". Hänen mukaansa tietyt feminiinisyyden ja maskuliinisuuden aspektit ovat biologisen sukupuolen luonnollisia seurauksia, jotka voivat edeltää sosialisaatiota. Tämän vuoksi feministit eivät saa keskittyä naisvartaloisiin, vaan kaikki feminiinisyyden muodot pitää voimauttaa. Ennen sitä minkäänlainen sukupuolten tasa-arvo ei hänestä ole aidosti saavutettavissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Femininity