Keskustelu:Transsukupuolisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ensimmäinen keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Nimistölähde Kielitoimiston sanakirja ei tunne "transsukupuolisuus"-sanaa. Sen sijaan transseksuaalisuus/-seksualismi löytyy. Artikkeli pitäisi siirtää. --SM 16. huhtikuuta 2007 kello 22.42 (UTC)

Tässä on tietääkseni epäselvyyttä, joka liittyy sanan "sexual" kääntämiseen. Oikeasti transsukupuolisuus olisi oikea muoto. "Transsukupuolisuudessa on kyse sukupuolen kokemisesta." --Thi 16. huhtikuuta 2007 kello 23.03 (UTC)
Wikipediassa käytetään ennalta sovittuja nimistölähteitä, joissa käytetty sana on transseksuaalisuus tai transseksualismi. Asiassa ei ole mitään epäselvää kun vastakkain ovat ennalta sovittu nimistölähde ja epämääräinen saivartelu. --SM 17. huhtikuuta 2007 kello 10.31 (UTC)
Tuolla on muuten keskustelua. http://fi.wiktionary.org/wiki/Keskustelu:transseksuaali --Thi 17. huhtikuuta 2007 kello 10.44 (UTC)
Tuossa ei päästy pyörittelyä pitemmälle. Lähteetön muoto runnottiin vain läpi, tosin tuolla taitavat päteä eri säännöt kuin täällä. --SM 24. huhtikuuta 2007 kello 06.16 (UTC)
Huomatkaa nyt sanakirjan ja tietosanakirjan erot: Sanakirjassa esitetään kaikki sanat, joita jossakin käytössä esiintyy tai on lähiaikoina esiintynyt. Siellä esitellään uudet ja vanhat, "oikeat" ja "väärät" termit, jos ne vain ovat käytössä. Sanakirjassa ei edes ole problematiikkaa, millä sanalla artikkeli nimetään, vaan aina jos sanaa löytyy käytöstä, siitä tehdään artikkeli. Saman asian kaikista kutsumamuodoista tehdään _omat_ _erilliset_ artikkelinsa. Vanhat sanat vain merkitään vanhoiksi, kuten on tehty tässäkin tapauksessa. Mutta vanhoja muotoja ei poisteta sanakirjasta.
Vain sellaiset sanat poistetaan sanakirjasta, joita ei merkittävästi laajemmin käytetä tai ole lähi vuosikymmeninäkään käytetty. Sanakirjasta halutaan löytyvän kaikki muodot, joita voi yleisesti tavata esim. vanhemmasta kirjallisuudesta. --Aulis Eskola 13. marraskuuta 2008 kello 17.28 (EET)
Transsukupuolisuus on oikea termi. Transseksuaalisuus on vanha sana, joka johtui käännösvirheestä. Kielitoimiston sanakirja ei valitettavasti ole tältä osin ajan tasalla, mutta seuraavaan painokseen sana varmasti korjataan. Setassa ja Transtukipisteessä puhutaan vain transsukupuolisista. --Elena 25. huhtikuuta 2007 kello 19.46 (UTC)
Nuo eivät ole Wikipedian ennalta määriteltyjä virallisia nimistölähteitä, Kielitoimiston sanakirja on. Tuolla ei myöskään sanota että artikkelin nimen voi myös päättää arvelemalla mitä jossakin tulevaisuudessa julkaistussa sanakirjassa sanotaan. Sen voi muuttaa sitten kun uusi painos tulee jos todella on muutettu. --SM 27. huhtikuuta 2007 kello 23.16 (UTC)
"Transseksuaalisuus" sana ohjaa tähän artikkeliin ja termiä on käsitelty artikkelissa eli sikäli asia on kohtuullisesti kunnossa. Lisäsin ohjauksen myös "transseksualismi"-termille. --Aulis Eskola 13. marraskuuta 2008 kello 17.34 (EET)

Muutin sanonnan "syntynyt miespuoliseen vartaloon" muotoon "syntynyt vartaloltaan miespuoliseksi". Edellisestä sanamuodosta paistaa läpi tietty ihmiskäsitys, jonka mukaan ihminen on todelliselta luonnoltaan henki tai sielu, joka tulee ruumiiseen "asumaan". Esim. juutalais-kristillisen ihmiskäsityksen mukaan ihminen on kuitenkin psykosomaattinen kokonaisuus ja ruumis enemmän kuin asunto. Ottamatta kantaa siihen miten ihmiskuva mahdollisesti vaikuttaa suhtautumiseen transsukupuolisuuteen olen sitä mieltä että tuo uusi sanamuoto on ihmiskuvan suhteen neutraalimpi. --LemonKing 13. marraskuuta 2008 kello 17.11 (EET)

Toinen keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Kohta "Onko transsukupuolisuus sairaus?" voisi muuttaa "Tautiluokitus". Kysymysmuotoset alaotsikot taitaa rikkoa jotain wikikäytäntöä. Kommentin jätti 80.221.43.125 (keskustelu – muokkaukset).

Kuulostaa hyvältä idealta. Kysymysmerkkejä ei taida olla eksplisiittisesti kielletty missään, mutta harvoinpa niitä tosiaan näkee – taitavat olla yleensä tarpeettomia. –neurovelho 18. huhtikuuta 2009 kello 19.18 (EEST)

Kolmas keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Yritin lisätä jo pitkään puuttuneen lähdeviitteen liittyen transsukupuolisuuden kehitysbiologisiin selityksiin, mutta en Wikipedian mallinteita tarkkaan noudattamallakaan saanut sitä näyttäytymään oikein, kenties osoitteen pituuden vuoksi? Toivottavasti joku osaavampi voisi muotoilla koodin näyttämään viitteen normien mukaisesti.  –Kommentin jätti 80.220.197.232 (keskustelu – muokkaukset)

Kiitos, kun lisäsit lähteen! Korjasin sen toimivaksi. --Elena (keskustelu) 14. lokakuuta 2012 kello 18.36 (EEST)
Koko artikkeli on Setan ja Trasekin kirjoittamaa propagandaa. Artikkeli sisältää pelkkiä valheita eli viiteryhmän itse tekemiä tai etsimällä etsittyjä tutkimuksia, jotka eivät täytä edes tutkimuksen kriteerejä. On valhe, että transsukupuolisten heikon mielenterveyden syy on sosiaalinen hyljeksintä. Syy on sukupuolidysforia. On valhe, että transsukupuolisuudelle olisi biologinen perusta. On valhe, että transihmisten aivot eivät ole täysin naisen eivätkä miehen aivot. Tällaista luokittelua ei ylipäätään voida tehdä. --84.248.104.7 29. huhtikuuta 2019 kello 02.03 (EEST)

Lähteet listaan tunnetuista transsukupuolisista?[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni kaikkiin listan henkilöihin tulisi liittää lähde, kuten artikkelissa Luettelo tunnetuista homo- ja biseksuaaleista, etenkin kun tietoa ei ole lähteistetty kaikissa henkilöartikkeleissa (tai artikkelia ei ole). --188.67.134.103 14. joulukuuta 2014 kello 23.40 (EET)

Totta. Koska luettelo oli poistettu, loin uuden, siihen tulee lähteet. Tarvitsisin siellä kuitenkin muotoiluapua, kiitos. Dachs esq (keskustelu) 7. marraskuuta 2016 kello 20.13 (EET)

Ehdotuksia artikkelin parantamiseksi[muokkaa wikitekstiä]

  • Gender dysphoria enemmän esille. Se on tärkein kriteeri per DSM. Jos ei kärsi gender dysphoriasta, tällöin ei ole DSM:n mukaan transsukupuolinen. DSM:ssä gender dysphoria on määritelmä.
  • Androgeenireseptorien toimintahäiriö MtF-transsukupuolisuudessa selittäjänä
  • Argumentti transsukupuolisuudesta aivojen intersex-tilana. Tähän liittyy se, että intersex ja trans eivät olisikaan niin erillisiä ilmiöitä.
  • Se fakta että kaikki MtF-transsukupuoliset eivät inhoa penistään, eivätkä halua sille tehtävän mitään. Vaikka MtF näyttäisi aivan naiselta, haluaa säilyttää peniksen.
  • Se fakta että transsukupuolisten mt-ongelmat voivat jatkua hoidoista ja leikkauksista huolimatta. Tämä tarkoittaa, että mt-ongelmat eivät välttämättä korjaannu toimilla. Iso pointti toimiin liittyen.
  • Peniksen poistamisen jälkeen MtF:llä ei ghost sensations. Tukee käsitystä että aivoissa ei vastinetta ja kehon osa oli väärä https://en.wikipedia.org/wiki/Phantom_limb Hartz (keskustelu) 3. maaliskuuta 2018 kello 19.04 (EET)
  • Lapsuudessa koettu gender dysphoria voi kadota murrosiässä. Tästä oli tilastotietoa, että valtaosalla lapsuudessa kärsineistä parantuu oireista kunhan murrosiässä sukupuolihormonit vahvistavat käsitystä sukupuolesta. "only 12 to 27 percent of transgender children still believe they are transgender when they become adults. Often a child's feelings of gender dysphoria disappear before adolescence"
  • Enemmän puberty blockereista --Hartz (keskustelu) 3. maaliskuuta 2018 kello 19.16 (EET)
Valtaosa löytyy jo nykyisestä artikkelista. Relevanttien lähteiden löytäminen taitaa olla ongelma noissa muissa, varsinkin sen suhteen mitä päätelmiä mistäkin tekee. --91.155.106.105 5. maaliskuuta 2018 kello 18.24 (EET)

Lisää parannusehdotuksia[muokkaa wikitekstiä]

  • Aivojen maskulinisaatioon liittyen olen saanut selville, että kyseessä on lähinnä hypotalamuksen poikkeava koko ja muoto. Tämä tarkoittaa, että hormonien eritystä ohjaava säätelykeskus ei yksinkertaisesti ole sukupuolelle tyypillinen. Artikkelissa ei mainita hypotalamuksesta mitään. Tämä on kuitenkin merkittävä asia, kun jos aivojen rakenne on sukupuolelle epätyypillinen, eikä hormonien säätelyjärjestelmä toimi odotetusti. Tämä on ns. parempi selitys kuin androgeenireseptorien häiriö.
  • Aivojen maskulinisaatioon liittyen testosteroni on vain esiaste. Testosteroni muuntuu estradioliksi. Aivojen maskulinisaatio tapahtuu tämän estradiolin vaikutuksesta, ei testosteronin. Sitenpä estradioliin liittyviä selityksiä voivat olla aromataasi-entsyymi ja estrogeenireseptorit, sillä estradioli on itse asiassa estrogeeni eikä androgeeni. MtF-transsukupuolisuuden syyn selvittämisessä mennään pieleen, ellei tätä faktaa mainita, että aivot maskulinisoiva hormoni on estradioli eikä testosteroni ja estradioli on estrogeeni eikä androgeeni. Nykyisellään artikkeli siis johtaa harhaan. --Hartz (keskustelu) 10. toukokuuta 2018 kello 08.42 (EEST)

Laatuarviointi[muokkaa wikitekstiä]