Magnus Hirschfeld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Magnus Hirschfeld vuonna 1929.

Magnus Hirschfeld (14. toukokuuta 1868 Kołobrzeg, Puola – 14. toukokuuta 1935 Nizza, Ranska) oli saksalais-juutalainen seksologi ja aktivisti.[1] Häntä pidetään Alfred Kinseyn ja Havelock Ellisin ohella yhtenä merkittävimmistä ja ensimmäisistä seksuaalisuuden tutkijoista ja tärkeänä niin sanotun seksuaalisen vapautumisen pioneerina. Hän oli myös ensimmäisiä homoseksuaalien oikeuksien puolustajia.[1]

Vuonna 1897 Hirschfeld perusti Tieteellis-humanitäärisen komitean Max Spohrin, Franz Josef von Bülowin ja Eduard Obergin kanssa. Se tunnetaan ensimmäisenä homoseksuaalien oikeuksia puolustavana organisaationa. Sen päätavoite oli taistella Saksan keisarillisen rangaistussäädöksen 175 pykälää vastaan, jossa kiellettiin miesten väliset seksuaaliset kontaktit. Hirschfeld aloitti vuonna 1899 vuosikirjan julkaisemisen, jossa tarkasteltiin seksuaalisia suuntautumisia. Alan ensimmäistä julkaisua julkaistiin säännöllisesti vuoteen 1923 asti.

Magnus Hirschfeld julkaisi myös tutkielman transvestiiteistä vuonna 1910. Hirschfeld oli eräs Seksuaalisten tieteiden ja eugeniikan lääketieteellisen yhdistyksen perustajista vuonna 1913. Seuraavana vuonna Hirschfeld julkaisi tutkielman Die Homosexualität des Mannes und des Weibes,[2] joka perustui hänen johtamiinsa homoseksuaalisuutta tutkiviin tilastollisiin kyselyihin. Seksologiaa ja seksuaalisia uudistuksia koskevien julkaisujen lisäksi Hirschfeld kirjoitti myös rasismista, politiikasta ja moraalin historiasta.

Hirschfeld avasi vuonna 1919 Berliinissä maailman ensimmäisen seksologisen instituutin, Institut für Sexualwissenschaftin. Natsi-mielenosoittajat tuhosivat instituutin ja huomattavan osan sen kirjaston kokoelmasta. Hirschfeld osallistui myös homoseksuaalisuuden dekriminalisointia ja hyväksymistä käsittelevän ensimmäisen elokuvan tuotantoon vuonna 1919. Elokuva herätti paljon keskustelua ja Saksan viranomaiset kielsivät sen vuoden kuluttua sen julkaisemisesta. Vuonna 1928 Hirschfeld perusti yhteisön nimeltä World League for Sexual Reform (WLSR), jonka juuret olivat hänen aikaisemmin vuonna 1921 perustamassaan organisaatiossa. Liitto edisti seksuaalisen lainsäädännön uudistamista, oikeutta ehkäisyyn ja sukupuolikasvatukseen, sekä sukupuolten lakiperusteista ja sosiaalista tasa-arvoa.[1] 

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Magnus Hirschfeld Encyclopaedia Britannica. Viitattu 9.10.2019. (englanniksi)
  2. Magnus Hirschfeld: Die Homosexualität des Mannes und des Weibes (Internet Archive) 1914. Berliini: Louis Marcus. Viitattu 4.3.2021. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]