Dekriminalisointi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Dekriminalisoinnilla tarkoitetaan laittomaksi ja rangaistavaksi säädetyn teon säätämistä lailliseksi eli tekoa koskevan rikossäännöksen kumoamista. Dekriminalisoinnin aiheita ovat eri maissa olleet muun muassa vääräuskoisuus, noituus, loihtiminen, toisinajattelu, aviorikos ja naimattomien henkilöiden välinen seksi, homoseksuaalisuus, lähisukulaisten välinen seksi, yöjuoksut, kuokkavierailu, tanssien järjestäminen, moniavioisuus, prostituutio, joutilaisuus, irtolaisuus, sapatinrikos, abortti, itsemurha, eutanasia, päihteet (esimerkiksi alkoholi, tupakka, kahvi ja kannabis), steroidien käyttö ja julkinen alastomuus ei-seksuaalisessa tarkoituksessa.

Dekriminalisointi aiheittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumausaineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa alkoholin käyttö oli kieltolain aikana laitonta. Koska alkoholin käytöstä rangaistiin, kohdistui tämä politiikka heikossa sosiaalisessa asemassa eläviin alkoholin suurkuluttajiin ja katualkoholisteihin. Poliisin valvonta ei kuitenkaan ulottunut varakkaamman kansanosan alkoholin käyttöön, sillä käyttö tapahtui ihmisten olohuoneissa, piilossa poliisin silmiltä. Varakkaamman kansanosan kohdalla alkoholin käyttö olikin käytännössä dekriminalisoitu.

Politiikkaa jouduttiin muuttamaan 1930-luvun alussa, kun huomattiin, ettei alkoholin kieltolaki kerta kaikkiaan toiminut, vankilat täyttyivät sakon muuntorangaistusta suorittavista katualkoholisteista, alkoholin käyttö kääntyi jyrkkään nousuun ja käytöstä aiheutuvat terveyshaitat, kuten epäpuhtaan aineen aiheuttamat sairaudet tai liian väkevän aineen käytöstä johtuvat yliannoskuolemat nousivat ennennäkemättömiin mittoihin. Päädyttiin dekriminalisoimaan alkoholin käyttö ja laillistamaan sen valmistus ja myynti valtion omistaman Oy Alkoholiliike Ab:n kautta.

Homoseksuaalisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Homoseksuaalisuus

Suomessa homoseksuaaliset suhteet rikollistava laki astui voimaan vuonna 1894. Rangaistavuus kumottiin vuonna 1971, jota ennen lain perusteella oli tuomittu yli tuhat ihmistä pelkästään vuosina 19241971. Dekriminalisoinnin mukana voimaan astui kehotuskielto ja heterosuhteita korkeammat suojaikärajat. Sairausluokituksesta homoseksuaalisuus poistettiin vuonna 1981, mutta itseä häiritsevä homoseksuaalisuus on edelleen psykiatrinen diagnoosi. Vuonna 1995 rikoslakiin lisätty syrjintärikos kieltää syrjinnän elinkeinotoiminnassa ja virassa seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Vuonna 1999 kumottiin ns. kehotuskielto. Samana vuonna homo- ja heterosuhteiden suojaikäraja määriteltiin samaksi – 16 vuoteen.

Moniavioisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Moniavioisuus

Suomessa ja monissa muissa länsimaissa moniavioisuutta ei laillisesti tunnusteta eikä sitä täten ole kriminalisoitukaan. Kuitenkin Yhdysvalloissa se on kriminalisoitu. Monissa Afrikan maissa moniavioisuus on erittäin yleistälähde?.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]